Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán

Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   36 / 37
(#) emi hozzászólása Dec 1, 2024 /

C18 gázkazán kicsi főláng és nem növelhető

C18-as gázkazánom van és lecsökkent a főláng 5-6mm-re. Sehogy nem tudom növelni. A lángszabályzónál csak csökkenteni lehet növelni nem. Esetleg a gázszelep nem nyit ki rendesen amit a szivattyú vezérel? Gáznyomás van, alul néztem. Megköszönném a tanácsokat.
(#) VIM válasza emi hozzászólására (») Dec 1, 2024 / 1

Szia! Valószínű, hogy a szivattyú gyengélkedik a kondenzátora miatt ami értékvesztett lehet. Remélhetőleg a membrános rész rendben van ami a fő gázszelepet működteti.
(#) emi válasza VIM hozzászólására (») Dec 1, 2024 /

Kicseréltem a kondit, jó lett, kösz a segitséget.
(#) tallera hozzászólása Szept 21, 2025 /

FÉG ZC18 Fi relé probléma

Van egy FÉG ZC18 típusú gázkazánom, amivel kapcsolatban az a problémám, hogy folyamatosan leveri a Fi relét.

Korábban, amikor megvettük az ingatlant, akkor nem volt probléma, de azóta fel lett újítva a villanyhálózat és az új Fi relével már nem működik a kazán.

Először megpróbáltuk azt, hogy különböző konnektorokba dugtuk különböző szobákban, de akkor is jelentkezett a probléma, majd kicseréltem az áramkábelt és a vezeték nélküli termosztátok kábeleit. Ezek se oldották meg a dolgot.

Amit még kizártam, az a szivattyú (leválasztva is ugyanezt a problémát eredményezte), ezen kívül a termosztát nélkül is kipróbáltam, azzal sincs baj.

Ha jól gondolom, akkor már csak a vezérlő és a hőmérséklet szabályzó lehet a baj, vagy van más alkatrésze is, ami szóba jöhet?

Van valakinek valamilyen tippje, hogy hogyan oldjuk meg ezt a problémát, illetve, hogy mi lehet a baj?

Előre is köszönöm!
(#) még1MbR válasza tallera hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Nem ér valahol össze a nulla és a védőföld?
(#) Gafly válasza tallera hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Nem tudom kinézni, hogy az a plusz két vezeték a nulla és fázisnál hová megy, mert elvileg ott nem illene semmi másnak lennie. Ahová megy, ott is lehet gond, és semmi köze a kazánhoz...
Azt sem látom, hogy rözítve lenne a panel, vagy csak úgy leffeg a legőben? Bármihez hozzáérhet, ahogy a drótok éppen akarják...
(#) tallera válasza még1MbR hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Nem látom, hogy összeérne, de küldök még pár képet.
(#) tallera válasza Gafly hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Az a plusz két vezeték a vezeték nélküli termosztát vezérlőjébe megy.

Így van bekötve:

A fázis-nullából megy 1-1 a termosztát vezérlőegységbe, a visszajövő két kábel pedig a 2-es 3-as csatlakozáshoz a kazán vezérlőjébe.

Kipróbáltam úgy is, hogy a 2-3-at csak összekötöttem (kivettem a termosztát vezérlőjét) de úgy is jelentkezett a probléma.

Annyi plusz info még, hogy a kazán működik, ha a lakásban mindent kihúzunk, de amint valami más is bekapcsol (pl bojler, porszívó, mikro, stb), akkor lekapcsol a fi relé.

Nem így van bekötve, mert a termosztát is a kazánból kapja a fázist és a nullát.
Szerintem akkor ez így rendben is, de miért nincsen a panel rögzítve?
(#) VIM válasza tallera hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Szia! Ha a kazán termosztátról lehúzod a kék sarut vagy kikötöd a védővezetőjét, akkor is jelentkezik a hiba?
(#) tallera válasza VIM hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Igen, akkor is. Akkor a vezérlőegység lehet a baj?

Azt nem tudom, gondolom a szerelő nem rögzítette vissza múltkor

Bárhová odaérhet...

Az FI reléről mutass már képet, hogy az milyen típusú. A vezérlő dobozt nyitott fedéllel is próbáltad már, hogy ha nem ér hozzá semmihez sem a panel, hogy akkor is leold az FI relé?
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2025
(#) tallera válasza VIM hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Ez a pontos típus:

https://www.se.com/hu/hu/product/R9R11425/resi9-%C3%A1ramv%C3%A9d%C...-30ma/

Igen, próbáltam úgy is, hogy teljesen kihajtottam a dobozból a vezérlőt, hogy biztos ne érjen hozzá semmihez.

Maga a vezérlődoboz is fémből van egyébként.
(#) Atis57 válasza tallera hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Szia!
Az a porszivó érdekes eset!Kettős szigetelésű nem záródik a védővezető felé.
Ez az eset , a "szivárgó áram"számlájára irható.
A 30mA-s FI/RCD relé már 24mAtól lekapcsolhat --De a 30nál van a minimum idő.
A vizcsövön -gázcsövön --fűtés csöveken ebből mennyi folyik?
Pl; a villanybojler-vizcső-gázkazán áramkörön?

Meg kellene mérni (egy lakatfogóval ) mennyi szivárgó árama van a lakásnak--és mennyi a kazánnak. Mert a kettő együtt már sok!Átlépi a 24-30mA-t!

Banális hiba ; de előfordul. Ha a kazán villásdugóját megforditod, lecsökken-e a szivárgó áram?
A másik Ezen a panelen nem leválasztott kondenzátoros tápegység van. Ez is okozhat tréfákat/leoldást!
A harmadik Az a vezérlő --kazán panel L_N kapcsaine cserélődjenek össze.
Tehát ilyeneket kellene keresned --esetleg egy olyan vill. szer/ismerős akinek van műszere is , s már látot hasonló hibát?

Szia!

Hacsak nem látod a panelen a földelt felfogó csavar jelőlését, akkor egy műanyag szigetelő fólia ...(irattartó? ) csodát tehet.
Ne legyen véletlenül se N_PE(védővezető ) közüsülés. esetleg villásdugó forditás?

A radiátor fűtéscső -nem kerül-e kapcsolatba vmi földelt/fémházas fogyasztóval? pl> rátették.
s a gázcső is érdekes...
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2025
(#) tallera válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Igen, én is erre gondoltam, hogy ezzel a készülékkel már meghaladja a fi relé határértékét, ezért van az, hogy egy bojler, porszívó vagy más eszközzel együtt meghaladja a határértéket.

Mit gondolsz, egy új panelnél jobb lehet az érték vagy nem változtatna a dolgon? Nem nagy (kb 10.000 Ft-os beruházás), lehet egy próbát megér ha van rá esély.

A villásdugó megfordítását is kipróbáltuk már.

A fűtéscsövek mind új műanyag csövek. A gázcső az egyetlen, ami kívülről jön és fémből van.

Azt még megpróbálhatod, hogy a kazán termosztát piros saruit lehúzod és egy kapcsolót iktatsz be oda. Ha így kézzel kapcsolva nem old le az FI akkor a kapillárcsöves kazán termosztátnak van hibája. A szivattyú az szinte kizárt, hogy földzárlatos legyen.
(#) tallera válasza VIM hozzászólására (») Szept 21, 2025 / 1

Tehát gyakorlatilag a két piros kábelt összekötöm? Akkor az azt is fogja jelenteni gondolom, hogy max fokozaton fog menni a gáz ebben az esetben?

Szia!

A panelcserét csak igazolt esetben , mondanám.
A gázcső viszont érdekes lehet, Hány szomszédtől jöhet pár mA?
Egy sokadik ötlet; A gázkazánt külón FI relére tenni ......
(nálam is 3 FI relé van --hála a szomszédoknak )

A láng az nem modulált ennél a kazánnál ezért a termosztát csak a kapillárcsövön keresztül közölt tágulási értéken kapcsolna ki. A próba idejére gondoltam, hogy ha le van választva a kapillárcsöves kapcsoló akkor kiderül, hogy nem e annak van hibaárama a test felé. A hosszabb üzemidőt azt a lángmagasság kisebbre vételével lehet kieszközölni, hogy ne tudjon rövid idő alatt túlmelegedni az előremenő.
(#) tallera válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Valahol bent lehet ezek szerint a probléma, nem?
(#) tallera válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Még annyi plusz info, hogy ha leválasztom a rendszerről a szivattyút akkor nincs ez a szivárgó áram.
(#) VIM válasza tallera hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Idézet:
„Amit még kizártam, az a szivattyú (leválasztva is ugyanezt a problémát eredményezte), ezen kívül a termosztát nélkül is kipróbáltam, azzal sincs baj.

Akkor most ez hogy van?
(#) VIM válasza tallera hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

A szivattyút azt ki lehet mérni, hogy a fém házhoz képest mennyi a szigetelési ellenállása. Wilo vagy Grundfos szivattyú van benne?
(#) elektrorudi válasza tallera hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Akkor meg is találtad a hibát. A kérdés, hogy hogyan választod le? Elektromosan, vagy effektív kiépíted a csőhálózatból? Mert, ha ez utóbbi, akkor a csöven jön be a hibaáram.
A gázkazánt mindig külön Fi relés áramkörre teszem. Sőt a hűtőszekrényt is. Ha bármi probléma van a ház egyéb áramköreivel, akkor a tulaj távollátáben ne fagyjon szét a rendszer, illetve ne olvadjon le a fagyasztó. Aztán a villanyszerelők betesznek 1db Fi relét az egész házba, mert úgy olcsóbb.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

A típust kár volt megkérdeznem hisz jól látszik a képeken. Ritka eset lenne ha testzárlatos lenne bármelyik fűtési szivattyú. Nem csepegett be víz a szivattyú dobozába?
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2025
Következő: »»   36 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem