Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MOSFET-ek

Témaindító: Dzót, idő: Okt 1, 2005
Lapozás: OK   39 / 39
(#) Bakman válasza nurseboy hozzászólására (») Kedd, 17:21 /

Terhelés (akár egy 100 Ω-os ellenállás is megteszi) volt/van a kimeneten? PIC 5-ös lábán, TC4429 bemenetén és a kimenetén milyen jelalakokat mérsz?
(#) nurseboy válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 18:22 /

Terhelés van, azon mennek a hétszegmenses kijelzők. Az a rész jól működött, míg ezt a részt rá nem kapcsoltam. Az a fura, hogy a Gate-n mérek 12,96V-ot, a Drain-en meg -1 - -2V-ig. Pont fordítva kellene nem? A jelalakokat nem tudom nézni, nincs oscilloszkópom. Esetleg még a TC4429 két OUTPUT lábát összekötöttem. Az baj?
(#) Bakman válasza nurseboy hozzászólására (») Kedd, 18:35 /

A két Output láb összekötése adatlap szerint kötelező.

Ha a Gate lábon 13 V-ot mérsz, akkor a Fet zárva van, ebből a szempontból jól működik. A TC4429 bemenetén mit mérsz?
(#) nurseboy válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 18:48 /

No, a TC4429 bemenete szépen változik +5V-ig ahogy állítom a potmétert. A S és G-n 13-13V van, a D-n nincs fesz. -1V körülit mérek.

A nagyobb áramkörön is volt egy rész LDR-es ami elvileg szabályozta volna a fényerőt. Gyakorlatilag ez nincs benne a programban. Az a PIC (16F876A) 2-s lábára ment. Ha nem használom 10K-val a +5V kell húzni?
(#) Bakman válasza nurseboy hozzászólására (») Kedd, 18:54 /

Ha a TC4420 bemenete 0 V, akkor a kimenetén +12 V-ot kellene mérned. Ha a bemenete 5 V, akkor akimenetén 0 V-ot.
(#) nurseboy válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 18:59 /

Ez így is van, az jól műkszik. Viszont a Gate 10K-val nem a földön hanem a bemeneti feszültségen van. ? Nem azért nem nyít?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:01
(#) Bakman válasza nurseboy hozzászólására (») Kedd, 19:02 /

A 10 kΩ-os ellenállást nevetve le kell győznie a FET meghajtónak. Ezek az értékek csak úgy állhatnak elő, ha a TC4420 kimenete és a FET bemenete között valahol szakadás van. Esetleg a 10 és a 10 kΩ-os ellenállást felcserélted.
(#) nurseboy válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 19:10 /

Nem TC4420 hanem TC4429 (invertáló kimenet - ez jó?) van. A kimenete 10Ohm-on keresztűl megy a Gate-re. A Gate és a Ube közé a 10K ellenállás.
(#) Bakman válasza nurseboy hozzászólására (») Kedd, 19:13 /

Elnézést, elírtam, TC4429.

Ha a FET Gate lábán 12 és 0 V-ot mérsz akkor, amikor a FET meghajtó kimenetén is, akkor vagy hibás a FET vagy a Drain lába és a terhelés között szakadás van.
(#) nurseboy válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 19:20 /

Később irok, csak kicserélem az alkatrészeket, mert megöltem közben a FET meghajtót. Az NC lábán volt 13V és mivel SOIC-8 tokozású, megcsúszott a multiméter. Most nem változik semmi
(#) nurseboy válasza nurseboy hozzászólására (») Kedd, 20:02 /

A helyzet jelenleg az:
Kivettem a FET-et.
A TC4429 bemenetén szépen változik, tehát a PIC-es része jó.
Viszont a kimenete Stabil 12,84V, mindegy mi van a bemeneten, és már kicseréltem. ( Lehet,hogy rossz mind? Aliexpressz)
A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:03
(#) Bakman válasza nurseboy hozzászólására (») Kedd, 20:07 /

Ezen a fórumon (is) van sok ilyen bosszúság/tanulság.

Vagy rossz vagy egy teljesen más IC-t kaptál TC4429 felirattal.
(#) nurseboy válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 20:16 /

Nagyon örülök.
Na akkor veszek magyarból valami jobbat. Majd írok ha meglesz.

Egyébként egy kérdés: az hogy a TC4429 invertált kimenetű, akkor nem - feszültséget kellene mérnem a kimeneten? ( lehet, hogy buta kérdés, bocs...)

Szia!
(#) Bakman válasza nurseboy hozzászólására (») Kedd, 20:50 /

Az IC kimenete push-pull rendszerű, FET-nek ez kell. Vagy a tápfeszültséget vagy a GND-t kapcsolja a kimenetre.

TC4420 kimenete akkor magas, amikor a bemenete is magas. A TC4429 ellentétesen működik, a kiemente akkor magas, amikor a bemenete alacsony. A kettő között csak ennyi különbség van.
(#) nurseboy válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 22:51 /

Köszönöm, így értem
(#) nurseboy válasza nurseboy hozzászólására (») Sze, 11:51 /

Helló!

A Mosfeten 15V fog átmenni a D-S-en. Ez oké. A Gate-n is lesz ennyi? mikor a driver adja a feszültséget , ekkor lesz zárva , nem fogja károsítani? (Ha jól néztem az adatlapot a GS feszültség +-20V. Ez így oké?
(#) Bakman válasza nurseboy hozzászólására (») Sze, 17:53 /

Kicsit elvesztettem a fonalat. Honnan jön a 15 V? A kapcsolási rajzon és az írásaidban is 12 - 13 V-ot emlegetsz.

Túl nagy jelentősége nincs, 15 V nem probléma, ennyit a FET kapuja és a TC4429 is kibír bőven, mindkettőnek 20 V a határértéke. Ha a FET Gate lábát GND-re kötöd (miután a FET meghajtót kiforrasztottad), akkor ki kell nyitnia.
(#) nurseboy válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 18:31 /

Igen kicsit furcsa, de a kijelzőm et is az alin vettem meg 4 inch-es. Magyarba 7-8000 körül volt egy db, így 7200 volt 4db belőle. Nem volt adatlapja így először 2.1V-al számoltam ledenként egy egy szegmensben (5db/szegmens). És ehhez van a 12 V adapter. De mikor megjött rájöttem, hogy ez világosabb zöld aminek 3-3,2 V a nyitója. Ehhez, hogy jó legyen a fényerő már min. esetben is 5x3V= 15V kell. Na így lett 15V.

A FET-nél majd fizukor újra írok, ha megrendeltem. Most már a havi keretből nem veszek, mert kinyír az asszony!!!

Köszi, hogy ennyit segítesz. Üdv: Ati
(#) nurseboy válasza nurseboy hozzászólására (») Sze, 19:00 /

A Fet-et leellenőriztem, ahogy mondtad. Szépen nyít és vezet. Az legalább jó. Csak a meghajtó kell majd.
Következő: »»   39 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem