Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Rendben kiszedem öket és átmérem újból.
Egy tápfeszes erősítőVan valakinek +35VDC-ről működő egyszerű kis alapzajú, kicsatolókondis, tranzisztoros erősítő rajza, esetleg hozzávaló panelterve?Kaptam egy nagyon lapos 26,5VAC toroidot, és készítenék egyet vele, 2x15W/8Ohm környékén. És igen tudom, de nem nem akarok lebegőpontost belőle. ![]()
A HTA lehet elketyegne 35V-ról. A nálam okosabbak majd megmondják. Ahhoz van paneltervem, meg kész nyákom is felesleges.
Elketyeg, de akkora tápfeszről csak pár watt jön ki belőle. Ha bírja a trafó drótja akkor inkább voltage doubler és akkor van 70V tápfesz.
Ezek itt a képen az elméleti kivehető feszültség mert terhelés nélkül lett mérve, terheléssel ugye még esni fog a tápfesz.
Ahogy CHZ is írta, a nagy ellenállásokra is mérj rá. Meg szoktak nyúlni ilyenkor.
Azokra is rámértem megvan az értékük.Átmértem az összes diodát kornyezö kis tranzisztorokat nagyobb ellenallasokat amik a végtranzisztoroknál voltak minden jónak tünik.Még azt szeretném kérdezni hogy van a végfok panelén 3 trimer amiknek az állása fixre van ragasztva,azokon kell e majd a végtranyók cseréje után állitani valamit??
Csináld magad panelÜdv mindenkinek.Kezembe akadt egy Yamaha erősítő aminek számos alkatrésze hiányzik, az alaplap és a trafó viszont megvan. A benne lévő kettő darab STK403-130Y és egy darab STK404-130Y IC-t szeretném átköltöztetni egy kisebb, letisztultabb, jobban átlátható panelra. Esetleg tudja valaki hogy hol lehet hozzá csináld magad panelt venni? Az Ebay-en néztem készleteket, de amit DIY készletet találtam azt másik IC-hez gyártották, másfelől nekem nem kellenek bele alkatrészek, azokat beszerzem magam kapcsolási rajz alapján. A válaszokat előre is köszönöm, szép napot mindenkinek. A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:48
Jók ezek még egyáltalán? Ne akkor derüljön ki, amikor egy csomó munkát beleöltél.
Elvileg jók.
Akitől kaptam azt mondta hogy valahol kh-zik (az ő szavaival élve), mármint az alaplap. Egy mélyládát szeretnék csinálni, annak a dobozába szeretném beépíteni egy nagyobb hangszóróval, viszont a panel nagyobb mint lehetne, a fele kivezetésről nem tudom micsoda, és biztos van benne néhány plusz funkció amire nincs szükségem (digitális és optikai bemenet). A fentiek mellé még el tudom képzelni hogy a gyártó beépített valamit, hogy csak úgy magában az alaplapot ne tudjam használni, ezért keresek egy kész nyáklapot amibe csak át kell ültetni az IC-ket meg beültetni az alkatrészeket. A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:56
Kicseréltem a végtranzisztorokat az egyik oldalon,tettem bele zsir újakat,sikerult eredeti toshibát szereznem.A kimeneten lemértem az egeszenfeszultséget,multiméter 2v-os állasban 0,03mv-ot mértem nemtudom az jónak mondható e?Nyugalmi áramot is lemertem 1,3v esik a 22Ohm5w-os ellenálláson az olyan 60mA ha jól számoltam.100w-os izzóval éllesztettem.
A 0,03mV, az 0,03V akar lenni? Kapcsold mV állásba a multimétert. A 22 Ohmos ellenállás az milyen funkciót lát el? Soros védő ellenállásnak van bekötve?
Igen 0.03v akar lenni bocs elírtam.Multiméteren a legkisebb állás 2000mv.A 22 ohmos ellenállást a biztosítékok helyére tettem be a pufferek után.
A 30mV nem jó, de nem is tragikus. Ha tudod állítani a nyugalmit, akkor az is rendben van, de amíg bent van az ellenállás és az áramkorlát, addig tekerd le. Ha van szkópod, akkor nézz rá azzal is az erősítőre. Óvatosan ki is próbálhatod, hogy hogyan szól, még mielőtt rákapcsolod a saját tápját.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:08
Áramkorlát nélkül a 22 ohmon 1,4-1,42V esik.Kipróbáltam ellenállás és izzó nélkül szól szépen nem torz meg semmi.Izzóval mikor ment elöször felvillant aztán teljesen ki is aludt még csak nem is izzott.
Az a 30mV valójában csak 3mV,van egy másik multiméterem azon van 200mV-os állás azzal lemérve csak 3mV-ot mutat.Nyugalmival amúgy mi a probléma túl sok vagy túl kevés hogy állitani kéne?
A 3mV az több mint jó. A nyugalmit teljes tápfesz mellett kell beállítani, és az emitter ellenállásokon kell a hozzá tartozó feszültséget mérni. Nem biztos, hogy nem lesz jó úgy ahogy most van. Mérd meg a kezdő áramot, aztán nézd meg hogy hogyan alakul melegedés közben/után.
Honnan tudjam hogy menyinek kell lennie a nyugalminak,mert nem találtam hozzá semmi leírást a neten.Van rajta 3 trimmer is de fogalmam sincs melyikkel kellene állítani a nyugalmit mind 3 fixre van ragasztva.
Kész a másik oldal is végre.Nyugalmi árama pont ugyanannyi mint az elözö oldalnak,ennek viszon fele annyi a kimeneti egyenfeszültsége azaz 1,5-2mV.Szerintem kész van ez igy,mindenkinek aki segitett köszönöm a segitséget
![]()
Üdv.
Utána kérdeztem, az IC-k teljesen jók, a A/D Converterrel volt a baj.
Akitől kaptam elküldte az erősítő kapcsolási rajzát.
Gondoltam átnézem hátha jobban kijövök ha én magam* tervezem meg a panelt (*kezdő elektrós). Próbálgatom végignézni a kapcsolási rajz alapján, ami kell az kell, ami nem az nem, de nem áll rá a szemem, túl sok az alkatrész meg az átkötés a panelon.
Itt az adatlapja. Abban megtalálod a gyárilag ajánlott kapcsolásirajzot hozzá. Bővebben: STK403
Köszönöm, holnap át fogom nézni.
Arra gondoltam hogy a Yamaha kapcsolási rajzán szereplő összes felesleges dolgot (például Mute áramkör) eltávolítok az alaplapról, hogy átláthatóbb legyen a panel, azután hogy látom mi hova megy elkezdem megtervezni az új panelt, amin rajta lesz a három erősítő IC-n kívül a tápegység áramköre is. Esetleg a Yamaha hangfal védelmét is átmentem. Egyébként a Main 1, Main 4, Func 4 és Func 10 panelok vannak meg.
Pont ezért írtam, hogy nézd meg az adatlapot. Ott a "nyers" kapcsolásirajz van, semmi felesleges dolog. Azt ha megcsinálod, jó lesz.
Rendben átnézem, de most egy Navon Loop 360-al szenvedek.
Őszintén, babakoromban sem cumiztam ennyit.
Átnéztem kezdetnek az STK404-130Y kapcsolási rajzát, és összevetettem a Yamaha rajzával.
A Yamaha pár dologban eltért az alaptól, egy plusz ellenállás itt, egy plusz kondi ott, a 8-as láb 1,1 Voltos tápját egy külön tranzisztorral oldották meg. Azt szeretném megkérdezni hogy a Detect feliratú áramköri részre szükség van-e a hangfal védelemhez? Valahogy nem látom hol csatlakozik a Speaker relay drive-hoz.
Haladok, de nagyon lassan.
SkytecEcopityu után szabadon.Van ennél lejjebb? Van bizony. Úgyesett hogy lett belőle egy pár darabom és gondoltam egy merészet hogy egy trafót áttekerek más célra. Bár ne tettem volna. De hogy a benne lévő végfok egy hitvány videoton koppintás az még oké. A doboz hitvány vékony nyekli-nyakli lemez még az is hagyján. De hogy még a trafója is alamádiummal van tekerve az már azért csúnya. Így ha valaki ezt megveszi az mocsok módon át van baxxva de rendesen. Az olcsó ára felét sem éri ez így. Íme a képek csak okulásként.Kukatöltelék. A hozzászólás módosítva: Szo, 20:27
Üdv.
Még egyszer szeretném megkérdezni, hogy a 34-ik oldalon a Detect feliratú áramköri részekre szükség van-e a hangfal védelemhez, a relé vezérléshez? |
Bejelentkezés
Hirdetés |