Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása

Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   155 / 155
(#) black1989 válasza Massawa hozzászólására (») Pé, 4:57 /

Elfelejtettem megemlíteni, talán fontos lehet, hogy 15voltos zéner helyett, 2db 9v zénert kötöttem sorosan minden fet gate lábára! Az az 18v!
(#) black1989 válasza zosza18 hozzászólására (») Pé, 5:02 /

Szia, a fetek amiket használok fda59n25 névre hallgatnak!
(#) black1989 válasza zosza18 hozzászólására (») Pé, 5:06 /

Ezt megépítettem, viszont nekem ez kicsit gyenge! Jobban mondva itt a fet meghajtásból hiányzik 2 tranyó, vagyis szerintem jobb lenne a meghajtás, ha kilenne egészítve!
Javíts ha tévednék..
(#) Bakman válasza black1989 hozzászólására (») Pé, 7:05 /

Könnyen lehet, hogy a BD139 - BD140 páros miatt fogyaszt sokat a kapcsolás. Ezt tudod tesztelni, a két összekötött emitter és a 47 Ω-os ellenállás közötti kapcsolatot szüntesd meg.

A tranzisztor lassabban zár, mint ahogy nyit. Ez így nem korrekt megoldás, az egyik zárása után (a másik nyitása előtt) kellene némi késleltetés (angolul dead band delay). Két tranzisztor helyett használj direkt FET meghatjót, pl. TC4420.
(#) ferci válasza black1989 hozzászólására (») Pé, 7:36 / 1

Szia!
Teszteld le a kapcsolást úgy is, hogy a motort kikötöd.
Mérheted a 7812 bemenő áramot is ebben az állapotban, számolsz és tudod, mennyit fűt el, illetve izzad-e úgy is.

A kimenő körben a 10 ohmot inkább a 100 nF után tenném be, mert az a kondit a kimenet és a gnd közé kell forrasztani, gerjedés gátlásként.
A stab kimenetét is egy "pi" szűrő után kellene vinni a kapcsolóra - pár µF-ok ( nem elkók ) és sacc 100-200 uH közéjük.. - a bemenő lábra itt is kell párszáz nF.
A motor áramimpulzus tüskéi nagyon megzavarhatják a 7812-t, hiába vannak diódák "valahol".
(#) Massawa válasza black1989 hozzászólására (») Pé, 8:58 /

Nem tudom mennyi áramot vesz fel az áramkör 12 Voltrol, ha megméred egyböl látni fogod mi a baj. (Ha stab kocka kimenetén 12 V van akkor nem hibás.).
Vedd ki a 47 Ohmos ellenállást és ugy probáld ki.
A hozzászólás módosítva: Pé, 8:58
(#) Bakman válasza ferci hozzászólására (») Pé, 9:10 /

Jó fogás! 100 nF rossz helyen van, bemeneti 330 nF hiányzik.
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Pé, 11:48 /

Korrekció....helyesen:
A stab bemenetét egy "pi" szűrő után kellene vinni a kapcsolóra............
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:49
(#) black1989 válasza ferci hozzászólására (») Pé, 12:08 /

Itt van egy nyákterv amit az "alkotó" osztott meg
Én azt vettem észre ,hogy pl a 10k ellenállás hiányzik neki ,ami a fetet söntöli ,hogy ne marajon bekapcsolva , ha minden igaz!
Én viszont beépítettem a kapcsolásba!
(#) ferci válasza black1989 hozzászólására (») Pé, 12:12 /

Oké.. végülis az nélkül sincs gond, ha az alsó BD nyitva van - max átkapcsoláskor jó, ha ott van.
(#) Bakman válasza black1989 hozzászólására (») Pé, 15:31 /

Alapvető hiba, hogy a 7812-es lábaihoz a lehető legközelebb nincsenek meg a hidegítő kondik. Könnyen lehet, hogy ferci lesz a befutó és ezen alkatrészek hiánya miatt egyszerűen gerjed a stabilizátor IC.
(#) erbe válasza black1989 hozzászólására (») Pé, 18:25 /

A Tl494-nek 2 teljesen független kimenő tranzisztora van. Nem kell közösíteni a kollektorokat, teljesen függetlenül is lehet hajtani a két BD-t. Így a Tl által biztosított holtidő garantálja, hogy ne nyithasson egybe a két meghajtó tranzisztor. Szkóppal söntön ellenőrizni lehetne az egybenyitáskor a stab IC áramkorlátjáig emelkedő áramot. De szerintem a két BD-nek is melegednie kellene. Kivéve, ha jobb a hűtésük, mint a stabkockának.

TL494.jpg

(#) black1989 válasza erbe hozzászólására (») Pé, 19:01 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget, a probléma megoldódott egy a stabkocka bementi lábára kötött 220nf kondival+ az ic 6os lábára kötött 22kohm helyett én 20k-t építettem be, azt is lecseréltem 22k-ra, hideg marad a stabkocka , és a vezérlés is szuper! Kb minden hideg, a fetek bordája is!!
Sokat segítettek, ezáltal okultam is belőle!
További szép estét!
Következő: »»   155 / 155
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem