Fórum témák
» Több friss téma |
Egy új hír, amit örömmel teszek közzé - az Audio Hobby kiállít az Audio Expo HiFi kiállításon Budapesten, 2025 október 3-4 -én a D50 Szálloda 307-es szobájában.
https://www.audioexpo.hu/terkep Korábban a Sabo Audio demonstrált volna itt, de visszalépett, és átadta a lehetőséget nekem - nagy köszönet érte ![]() A legfontosabb információm pedig az lenne, hogy ugyan 7 hónapos csúszásban voltam egy alkatrész miatt, de a kiállításra remélhetőleg elkészül a 2SK180 unity coupled SE erősítőm. ![]() TJ. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2025
A most a kiállításra kerülő új fejlesztésű 2SK180 unity coupled SE erősítő ismérvei:
- a bemeneti feszültségerősítést egy Altec 15095 Line transzformátor biztosítja - a kimeneti fokozat egységcsatolt Single End kivitelű, amely "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtást biztosít a hangszórónak (8/16R) - 600 ohmos szimmetrikus bemenet, TKD T65CS attenuatorral - aszimmetrikus RCA bemenet (50k) Technikai adatok: - bemeneti jelszint: 1,55v - feszültségerősítés: 4,5x - kimeneti fokozat erősítése: + 3dB - frekvencia átvitel: 8Hz - 45kHz (0/-3dB) - kimeneti teljesítmény: 8W/8R TJ. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2025
A két oldal tápegységének az alkatrészeit felpakoltam a tevezett helyükre, a Graetz - ek már le is vannak csavarozva.
![]() TJ.
Audio Hobby szórólap próbaverzió:
100 év... Körülbelül egy évszázad telt el az első elektroncsöves erősítők bemutatkozása óta, de talán manapság még kívánatosabb lett a zenehallgatás barátai között ez az egyszerűséget sugárzó kapcsolástechnika. Az SE nyilvánvaló előnyei mellett azért az elektroncsöves kivitelezésnél jelentkezhetnek hátrányok, ezért érthetően a félvezetős változatok is teret nyerhettek az elmúlt évtizedekben. Új generációs Single End erősítők. A modernség jegyében így a félvezetők kapták meg a lehetőséget, hogy egy aktuálisabb filozófia szerint felhúzzák az SE kapcsolástechnikát - itt leginkább a triódák műkődésére hasonlító V-FET és SIT eszközök jöhetnek szóba. Tehát az egyre jobb paraméterekkel rendelkező félvezetők dimenzionálisan megváltoztathatják az SE erősítők felhasználhatósági körét, elég ha csak arra utalok, hogy a hangszórót közvetlenül meghajtani képesek ezek új erősítők. 2SK180 egységcsatolt SE erősítő. Két fő tervezési pontban letértem a 100 éve használt megoldásokról: - nincs aktív elem (elektroncső vagy félvezető) a bemeneti feszültségerősítő fokozatban, így az NFB vs. No NFB vita értelmetlenné vált - a kimeneti SE fokozat új fejlesztésű egységcsatolt (unity coupled) megoldású, ami lehetővé teszi a hangszóró "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtását. Ez a meghajtási mód alapvetően tér el az eddigi kapcsolásoktól, mert az aktív szabályzó elem az energiát eddig sorosan továbbította a hangszóró felé. Az új megoldásban az aktív elem párhuzamosan kapcsolódik a terheléssel, és így az aktív elem zárásakor kap több energiát a hangszóró tekercse. További előny még, hogy a hangszóró kapcsai itt az "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtásnál földfűggetlenek, távolról a hídkapcsolást idézik, viszont ez együtemű SE kivitelű. Technikai adatok: - a bemeneti feszültségerősítést egy Altec 15095 Line transzformátor biztosítja - a kimeneti fokozat egységcsatolt Single End kivitelű, amely "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtást biztosít a hangszórónak (8/16R) - 600 ohmos szimmetrikus bemenet, TKD T65CS attenuatorral - aszimmetrikus RCA bemenet (50k) - bemeneti jelszint: 1,55v - feszültségerősítés: 4,5x - kimeneti fokozat erősítése: + 3dB - frekvencia átvitel: 8Hz - 45kHz (0/-3dB) - kimeneti teljesítmény: 8W/8R Minden további információ itt a topikban megtalálható. TJ. Audio Hobby
A következő napi penzum az aszimmetrikus RCA bemenet (LH0033CJ) buffereinek a tápfeszültség odavezetése volt...ez a fonás napja lett.
![]() A +-18 voltos segédtápfeszültség hármas fonással indul el, de a 2SK180 és az Altec 15095 Line transzformátor közötti rövid szakaszon négyes fonássá bövül (itt megy át a vezérlő jel az egységcsatolt kimenethez) ![]() TJ. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2025
Idézet: „a kimeneti fokozat egységcsatolt Single End kivitelű, amely "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtást biztosít a hangszórónak (8/16R)” Írja a szerző. Hogy hol lehet vele találkozni? Például itt. Nem értem mi ezzel a problémád? Talán nem tudod értelmezni? Az uni jelentése: Egyetemes, sokoldalú: Előtagként (pl. uni-versális, uni-versum) az egyetemesre, mindenre kiterjedőre utal. A potenciál: Teljesítőképesség, lehetséges erő: Ez a leggyakoribb jelentés, amely arra utal, hogy valakiben vagy valamiben mekkora még kiaknázatlan erő, képesség vagy erőforrás rejlik Idézet: „...de meg kell kérdeznem, hogy az "UNIPOTENCIÁLIS" kifejezést azt te találtad ki?” Igen, én találtam ki ezt a meghatározást - szükség volt rá, mert az új fejlesztésű 2SK180 unity coupled SE (egységcsatolt együtemű) erősítőm kimenete eddig nem ismert módon működik. TJ.
Az XLR/RCA bemeneti választókapcsoló bekötése volt a napi feladat, sikerült hozzá jó apró darabokra vágni a Kondo SPz vezetékeket
![]() Holnapra maradt a 230 voltos vezetékek méretre szabása, és a előlapon található bekapcsolásjelző lámpa életre keltése. TJ.
Önmagában az uni az csak az “egy”, mint számból alkotott képző. Semmi köze a világegyetemhez. Vannak ugye az unipoláris tranzisztorok, amikben csak egy átmenet van. Az uni az egyre utal, mint ahogy a bi a kettőre. Ld bipoláris tranzisztor.
Ha Neked így jó, akkor Neked legyen így jó.
De nem kellene más témáját ezzel eltéríteni annak lényegétől.
Pedig Sutemenyx-nek van igaza. Az uni egyet jelent.
Első jelentés.
A bekapcsolás után feláll az erősítő, a tápegységek feszültségei rendben, a bemeneti bufferek tökéletesen továbbítják az érkező szinuszjelet az Altec 15095 foglalatához (a trafó még nincs bedugva. ![]() A 2SK180 SIT eszközök negatív előfeszültsége OK, az biztonsági izzók árama folyik csak rajtuk - folytatás holnap. ![]() TJ.
2025 október 4-5-én 10-18 óra között Budapesten a Damjanich utcában, a D50 szállodában HiFi kiállítás lesz, minden érdeklődőt szívesen látnak:
https://www.audioexpo.hu/jegyvasarlas?gad_source=1&gad_campaign...vD_BwE
Ez igaz, a "világegyetem" szó elején az unus-ból lett az uni, ill. az unipoláris is csak egyet jelent, de ennél bonyolultabb a világ:
például amikor a Tesco-ban ezt a szöveget látja az ember, hogy "unisex alkalmi szoknya 1300 Ft", akkor - amellett, hogy a hasát fogja a röhögéstől -, érti, hogy az "egy" itt azt jelenti a fogalmazóművész dolgozó szándéka ellenére is, hogy "egy, egyféle mindkét nemnek", "mindegyiknek jó", vagyis vannak olyan helyzetek, nem is kevés, amikor a két fogalom összenő. A hozzászólás módosítva: Csü, 13:11
Magyarul valóban nagyon furcsán hangzik, de találtam példát:
"Unipotential Cathode A unipotential cathode is a cathode which is indirectly heated by a heater."
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy a kedves fórumtársak közül ki jön a kiállításra? ![]()
Audio Hobby demó CD lemezek választéka a mellékelt fotón.
TJ.
A 2SK180 unity coupled SE erősítő a kiállításra indulásra készen
![]() TJ.
Bepakoltunk a szobába, aztán összetoltuk amit hoztunk
![]() TJ. A hozzászólás módosítva: 17:01
|
Bejelentkezés
Hirdetés |