Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 2025 Audio Expo

Témaindító: tunerman, idő: Okt 2, 2025
Lapozás: OK   1 / 2
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Egy új hír, amit örömmel teszek közzé - az Audio Hobby kiállít az Audio Expo HiFi kiállításon Budapesten, 2025 október 3-4 -én a D50 Szálloda 307-es szobájában.

https://www.audioexpo.hu/terkep

Korábban a Sabo Audio demonstrált volna itt, de visszalépett, és átadta a lehetőséget nekem - nagy köszönet érte

A legfontosabb információm pedig az lenne, hogy ugyan 7 hónapos csúszásban voltam egy alkatrész miatt, de a kiállításra remélhetőleg elkészül a 2SK180 unity coupled SE erősítőm.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2025
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

A most a kiállításra kerülő új fejlesztésű 2SK180 unity coupled SE erősítő ismérvei:

- a bemeneti feszültségerősítést egy Altec 15095 Line transzformátor biztosítja
- a kimeneti fokozat egységcsatolt Single End kivitelű, amely "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtást biztosít a hangszórónak (8/16R)
- 600 ohmos szimmetrikus bemenet, TKD T65CS attenuatorral
- aszimmetrikus RCA bemenet (50k)

Technikai adatok:
- bemeneti jelszint: 1,55v
- feszültségerősítés: 4,5x
- kimeneti fokozat erősítése: + 3dB
- frekvencia átvitel: 8Hz - 45kHz (0/-3dB)
- kimeneti teljesítmény: 8W/8R
TJ.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2025
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

A két oldal tápegységének az alkatrészeit felpakoltam a tevezett helyükre, a Graetz - ek már le is vannak csavarozva.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 23, 2025 / 1

Audio Hobby szórólap próbaverzió:

100 év...

Körülbelül egy évszázad telt el az első elektroncsöves erősítők bemutatkozása óta, de talán manapság még kívánatosabb lett a zenehallgatás barátai között ez az egyszerűséget sugárzó kapcsolástechnika.
Az SE nyilvánvaló előnyei mellett azért az elektroncsöves kivitelezésnél jelentkezhetnek hátrányok, ezért érthetően a félvezetős változatok is teret nyerhettek az elmúlt évtizedekben.

Új generációs Single End erősítők.

A modernség jegyében így a félvezetők kapták meg a lehetőséget, hogy egy aktuálisabb filozófia szerint felhúzzák az SE kapcsolástechnikát - itt leginkább a triódák műkődésére hasonlító V-FET és SIT eszközök jöhetnek szóba.
Tehát az egyre jobb paraméterekkel rendelkező félvezetők dimenzionálisan megváltoztathatják az SE erősítők felhasználhatósági körét, elég ha csak arra utalok, hogy a hangszórót közvetlenül meghajtani képesek ezek új erősítők.

2SK180 egységcsatolt SE erősítő.

Két fő tervezési pontban letértem a 100 éve használt megoldásokról:

- nincs aktív elem (elektroncső vagy félvezető) a bemeneti feszültségerősítő fokozatban, így az NFB vs. No NFB vita értelmetlenné vált
- a kimeneti SE fokozat új fejlesztésű egységcsatolt (unity coupled) megoldású, ami lehetővé teszi a hangszóró "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtását.

Ez a meghajtási mód alapvetően tér el az eddigi kapcsolásoktól, mert az aktív szabályzó elem az energiát eddig sorosan továbbította a hangszóró felé. Az új megoldásban az aktív elem párhuzamosan kapcsolódik a terheléssel, és így az aktív elem zárásakor kap több energiát a hangszóró tekercse.
További előny még, hogy a hangszóró kapcsai itt az "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtásnál földfűggetlenek, távolról a hídkapcsolást idézik, viszont ez együtemű SE kivitelű.

Technikai adatok:
- a bemeneti feszültségerősítést egy Altec 15095 Line transzformátor biztosítja
- a kimeneti fokozat egységcsatolt Single End kivitelű, amely "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtást biztosít a hangszórónak (8/16R)
- 600 ohmos szimmetrikus bemenet, TKD T65CS attenuatorral
- aszimmetrikus RCA bemenet (50k)
- bemeneti jelszint: 1,55v
- feszültségerősítés: 4,5x
- kimeneti fokozat erősítése: + 3dB
- frekvencia átvitel: 8Hz - 45kHz (0/-3dB)
- kimeneti teljesítmény: 8W/8R

Minden további információ itt a topikban megtalálható.

TJ.
Audio Hobby
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 25, 2025 /

A következő napi penzum az aszimmetrikus RCA bemenet (LH0033CJ) buffereinek a tápfeszültség odavezetése volt...ez a fonás napja lett.

A +-18 voltos segédtápfeszültség hármas fonással indul el, de a 2SK180 és az Altec 15095 Line transzformátor közötti rövid szakaszon négyes fonássá bövül (itt megy át a vezérlő jel az egységcsatolt kimenethez) - aztán ismét hármas fonással ér a bemeneti tápfesz pontokhoz.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2025
(#) mek-elek válasza KU202M hozzászólására (») Szept 26, 2025 /

Idézet:
„a kimeneti fokozat egységcsatolt Single End kivitelű, amely "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtást biztosít a hangszórónak (8/16R)”

Írja a szerző.
Hogy hol lehet vele találkozni?
Például itt.
Nem értem mi ezzel a problémád?
Talán nem tudod értelmezni?
Az uni jelentése:
Egyetemes, sokoldalú:
Előtagként (pl. uni-versális, uni-versum) az egyetemesre, mindenre kiterjedőre utal.
A potenciál:
Teljesítőképesség, lehetséges erő:
Ez a leggyakoribb jelentés, amely arra utal, hogy valakiben vagy valamiben mekkora még kiaknázatlan erő, képesség vagy erőforrás rejlik
(#) tunerman válasza KU202M hozzászólására (») Szept 26, 2025 /

Idézet:
„...de meg kell kérdeznem, hogy az "UNIPOTENCIÁLIS" kifejezést azt te találtad ki?”

Igen, én találtam ki ezt a meghatározást - szükség volt rá, mert az új fejlesztésű 2SK180 unity coupled SE (egységcsatolt együtemű) erősítőm kimenete eddig nem ismert módon működik.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 26, 2025 /

Az XLR/RCA bemeneti választókapcsoló bekötése volt a napi feladat, sikerült hozzá jó apró darabokra vágni a Kondo SPz vezetékeket
Holnapra maradt a 230 voltos vezetékek méretre szabása, és a előlapon található bekapcsolásjelző lámpa életre keltése.
TJ.
(#) sutemenyx válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 27, 2025 / 1

Önmagában az uni az csak az “egy”, mint számból alkotott képző. Semmi köze a világegyetemhez. Vannak ugye az unipoláris tranzisztorok, amikben csak egy átmenet van. Az uni az egyre utal, mint ahogy a bi a kettőre. Ld bipoláris tranzisztor.
(#) mek-elek válasza sutemenyx hozzászólására (») Szept 27, 2025 /

Ha Neked így jó, akkor Neked legyen így jó.
De nem kellene más témáját ezzel eltéríteni annak lényegétől.
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 27, 2025 /

Pedig Sutemenyx-nek van igaza. Az uni egyet jelent.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 27, 2025 /

Első jelentés.

A bekapcsolás után feláll az erősítő, a tápegységek feszültségei rendben, a bemeneti bufferek tökéletesen továbbítják az érkező szinuszjelet az Altec 15095 foglalatához (a trafó még nincs bedugva. )
A 2SK180 SIT eszközök negatív előfeszültsége OK, az biztonsági izzók árama folyik csak rajtuk - folytatás holnap.
TJ.
(#) tunerman hozzászólása Okt 2, 2025 /

2025 október 4-5-én 10-18 óra között Budapesten a Damjanich utcában, a D50 szállodában HiFi kiállítás lesz, minden érdeklődőt szívesen látnak:

https://www.audioexpo.hu/jegyvasarlas?gad_source=1&gad_campaign...vD_BwE
(#) tki válasza sutemenyx hozzászólására (») Okt 2, 2025 /

Ez igaz, a "világegyetem" szó elején az unus-ból lett az uni, ill. az unipoláris is csak egyet jelent, de ennél bonyolultabb a világ:

például amikor a Tesco-ban ezt a szöveget látja az ember, hogy "unisex alkalmi szoknya 1300 Ft", akkor - amellett, hogy a hasát fogja a röhögéstől -, érti, hogy az "egy" itt azt jelenti a fogalmazóművész dolgozó szándéka ellenére is, hogy "egy, egyféle mindkét nemnek", "mindegyiknek jó", vagyis vannak olyan helyzetek, nem is kevés, amikor a két fogalom összenő.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2025
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Okt 2, 2025 /

Magyarul valóban nagyon furcsán hangzik, de találtam példát:

"Unipotential Cathode
A unipotential cathode is a cathode which is indirectly heated by a heater.
"
(#) Gery78 válasza tunerman hozzászólására (») Okt 2, 2025 /

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy a kedves fórumtársak közül ki jön a kiállításra?
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Okt 2, 2025 /

Audio Hobby demó CD lemezek választéka a mellékelt fotón.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Okt 3, 2025 /

A 2SK180 unity coupled SE erősítő a kiállításra indulásra készen
TJ.
(#) teddysnow válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 3, 2025 /

Szombat nyitásra igyekszem odaérni.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Okt 3, 2025 /

Bepakoltunk a szobába, aztán összetoltuk amit hoztunk
TJ.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2025
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Okt 5, 2025 /

Azért elszomorító. hogy egy ilyen rendezvénynél legalább faltól falig nincs padlószőnyeg...
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 5, 2025 /

Az elszomorító inkább a vélemények meg a képek amiket látok meg olvasok. Igaz, hogy még nem sok van, de szinte nincs két egybehangzó vélemény, ami az egyiknek nagyon jó az a másiknak kiábrándító. Ebből tanulságként annyi vonható le, hogy akkor jó rendszer sincs, illetve a "jó" az úgy van, hogy kinek jó, kinek nem, valakinek biztos jó lesz.
Nem lehetett sehova beférni, emberszag van, már a szobából kihallatszó zene elől menekülni kell és hasonlókat lehet olvasni.
Képek. Néhol a dobozok mérete összemérhető az asztalon lévő laptopéval, máshol ha egymásra tennének 2db-ot a végfokból az több levegőt szorítana ki a szobából mint a hangsugárzó. Másutt meg olyan közel van egymáshoz a két doboz, meg olyan közel kell hozzá ülni, hogy kb. egyetlen ember ül ott ahol ülni kéne, a többinek csak a perifériális hallás jut.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 5, 2025 /

Nem volt rá alkalmam elmenni. Ezek szerint nem is hiányoztam... Akkor legalább mindent a rendezésre lehet fogni. Nem lehet, hogy ez egy párválasztási összejövetel volt... Mármint az ottani dolgokhoz lehetett élményt keresni.
Idézet:
„már a szobából kihallatszó zene elől menekülni kell és hasonlókat lehet olvasni.”

Ilyen a múlt ősszel is volt. De ott legalább volt Soltész Rezső is. És mint írtam is kifogástalan élmény volt a hangja a szóváltásunk alatt.
(#) szamóca válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 5, 2025 / 1

Ezek a rendezvények eleve nem arról szólnak, hogy ott meghalld a csodát amire mindig vártál. Ez amúgy is egyszerűen lehetetlen azok mellett a feltételek mellett.
Itt felvonulnak az eladók a termékeikkel, láthatsz érdekességeket, beszélgethetsz a kereskedőkkel, új infokhoz jutsz, néhol voltak beszélgetések, előadások is pl. arról, hogyan gondolkodott a tervezőmérnök egy készülék tervezésekor, ő miben találta meg a jobb hangzás elérését. Aztán ezzel vagy egyetértesz, vagy nem. Őszintén olyan áron adják már ezeket a cuccokat, hogy amúgy is csak egy igen vékony réteg vásárolja, és ez is évről évre szűkül. Ilyenkor a széles réteg legalább láthatja hol, merre tart épp a hányend. Az egyik kereskedő szerint igen olcsónak mondott kábelszett pl mindössze 2,2millióba került. Őszintén, hányan adnak ennyit az odalátogatók közül. Elmegyünk, meghallgatjuk, nézelődünk, aztán konstatáljuk, hogy régen minden jobbvót, megvacsorázunk, és hazamegyünk.
(#) segítő válasza szamóca hozzászólására (») Okt 5, 2025 /

Idézet:
„Őszintén olyan áron adják már ezeket a cuccokat, hogy amúgy is csak egy igen vékony réteg vásárolja.”

Ráadásul egy ostoba, de sok pénzt kereső "réteg"
(#) Suba53 válasza segítő hozzászólására (») Okt 5, 2025 / 1

Én is kerestem egész életemben, de valahogy nem találtam eleget.
(#) mek-elek válasza szamóca hozzászólására (») Okt 6, 2025 1 /

Idézet:
„Itt felvonulnak az eladók a termékeikkel, láthatsz érdekességeket, beszélgethetsz a kereskedőkkel, új infókhoz jutsz, néhol voltak beszélgetések, előadások is pl. arról, hogyan gondolkodott a tervezőmérnök egy készülék tervezésekor, ő miben találta meg a jobb hangzás elérését. Aztán ezzel vagy egyetértesz, vagy nem.”

Érdekes a megközelítésed!
Véleményed nem vitatva, azonban elgondolkodtatónak tartom a megnevezést a felvetéseid alapján. Kicsit ez olyan lenne, mint a paralimpia, ha a hifit komolyan vesszük. Ősszel elnézve a sok csodálkozó közönséget kiabálni lett volna kedvem, hogy emberek a király meztelen. Szóval valami etikai határ, felelősség kellene ebben is. Persze bocsánat azoktól az ebből megélésüket akarják megoldani. De azért a közönséget nem kellene így palira venni. Valóban én is láttam a neten 22 milkás monoblokkot. DE: az mese, hogy hogy nem lehet jobb hangot kihozni, ha az összekötő kábel nem milcsiben van. Persze, hogy nem lehet olyan, mint az említett, de azért nem olyan lenne, mint amit ott hallani lehet. És aki ilyennel foglalkozik az mért nem rendelkezik a Jenő Úrhoz hasonló eszközökkel? Ezek a dolgok meg nem igényelnek magyarázatot, mivel mindent hallani. És nekem ne akarja valaki megmagyarázni a nem jót, ha már kiállította.
Vagy legyen az egész megnevezése hifipiac, mert abban nem lehet etikai kifogást találni.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Okt 6, 2025 /

Audio Hobby jelentés

Ahhoz képest, hogy az utolsó utáni pillanatban sikerült bekerülni a kiállítók közé (a katalógusban még Sabo Audio volt a 307-es szobában), szépen fogytak az elkészített szórólapok
Az elkészült 650 darabból 221 darab maradt meg.
TJ
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Okt 7, 2025 /

Már másodszor olvasom ezt:
Idézet:
„Sabo Audio”

Hát ránéztem már az avx-en.
Hát kérlek ez egy komoly ember, cég.
Ha legközelebb kiállít valahol... Hát kíváncsivá tett!
(#) Ge Lee válasza tunerman hozzászólására (») Okt 7, 2025 /

Az a lényeg, hogy senki nem tette szóvá, hogy ez egy utolsó előtti pillanatban elkészült valami, azaz nincs benne legalább néhányszor tíz üzemóra, ami miatt esetleg nem úgy szól ahogy kéne.

Mondjuk, a kínai nyákokat is örömmel rendelgetik, azt sem sok ember hallja meg, hogy az FR4 hogy elrontja az egészet... Ezt most nem Neked írtam, mert ott nincs olyan, csak úgy általánosságban.
Azt kéne végre kideríteni, hogy akkor mit is kéne mérni, ha már hallunk valamit. Mértem én is elkókat az elmúlt napokban, és lényeges különbségek vannak köztük, de abból ugye az erősítő méréseiben semmi nem látszik. Na de nem folytatom mert ez itt off.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem