Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 2025 Audio Expo

Témaindító: tunerman, idő: Csü, 11:34
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

Egy új hír, amit örömmel teszek közzé - az Audio Hobby kiállít az Audio Expo HiFi kiállításon Budapesten, 2025 október 3-4 -én a D50 Szálloda 307-es szobájában.

https://www.audioexpo.hu/terkep

Korábban a Sabo Audio demonstrált volna itt, de visszalépett, és átadta a lehetőséget nekem - nagy köszönet érte

A legfontosabb információm pedig az lenne, hogy ugyan 7 hónapos csúszásban voltam egy alkatrész miatt, de a kiállításra remélhetőleg elkészül a 2SK180 unity coupled SE erősítőm.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2025
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 21, 2025 /

A most a kiállításra kerülő új fejlesztésű 2SK180 unity coupled SE erősítő ismérvei:

- a bemeneti feszültségerősítést egy Altec 15095 Line transzformátor biztosítja
- a kimeneti fokozat egységcsatolt Single End kivitelű, amely "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtást biztosít a hangszórónak (8/16R)
- 600 ohmos szimmetrikus bemenet, TKD T65CS attenuatorral
- aszimmetrikus RCA bemenet (50k)

Technikai adatok:
- bemeneti jelszint: 1,55v
- feszültségerősítés: 4,5x
- kimeneti fokozat erősítése: + 3dB
- frekvencia átvitel: 8Hz - 45kHz (0/-3dB)
- kimeneti teljesítmény: 8W/8R
TJ.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2025
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

A két oldal tápegységének az alkatrészeit felpakoltam a tevezett helyükre, a Graetz - ek már le is vannak csavarozva.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 23, 2025 / 1

Audio Hobby szórólap próbaverzió:

100 év...

Körülbelül egy évszázad telt el az első elektroncsöves erősítők bemutatkozása óta, de talán manapság még kívánatosabb lett a zenehallgatás barátai között ez az egyszerűséget sugárzó kapcsolástechnika.
Az SE nyilvánvaló előnyei mellett azért az elektroncsöves kivitelezésnél jelentkezhetnek hátrányok, ezért érthetően a félvezetős változatok is teret nyerhettek az elmúlt évtizedekben.

Új generációs Single End erősítők.

A modernség jegyében így a félvezetők kapták meg a lehetőséget, hogy egy aktuálisabb filozófia szerint felhúzzák az SE kapcsolástechnikát - itt leginkább a triódák műkődésére hasonlító V-FET és SIT eszközök jöhetnek szóba.
Tehát az egyre jobb paraméterekkel rendelkező félvezetők dimenzionálisan megváltoztathatják az SE erősítők felhasználhatósági körét, elég ha csak arra utalok, hogy a hangszórót közvetlenül meghajtani képesek ezek új erősítők.

2SK180 egységcsatolt SE erősítő.

Két fő tervezési pontban letértem a 100 éve használt megoldásokról:

- nincs aktív elem (elektroncső vagy félvezető) a bemeneti feszültségerősítő fokozatban, így az NFB vs. No NFB vita értelmetlenné vált
- a kimeneti SE fokozat új fejlesztésű egységcsatolt (unity coupled) megoldású, ami lehetővé teszi a hangszóró "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtását.

Ez a meghajtási mód alapvetően tér el az eddigi kapcsolásoktól, mert az aktív szabályzó elem az energiát eddig sorosan továbbította a hangszóró felé. Az új megoldásban az aktív elem párhuzamosan kapcsolódik a terheléssel, és így az aktív elem zárásakor kap több energiát a hangszóró tekercse.
További előny még, hogy a hangszóró kapcsai itt az "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtásnál földfűggetlenek, távolról a hídkapcsolást idézik, viszont ez együtemű SE kivitelű.

Technikai adatok:
- a bemeneti feszültségerősítést egy Altec 15095 Line transzformátor biztosítja
- a kimeneti fokozat egységcsatolt Single End kivitelű, amely "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtást biztosít a hangszórónak (8/16R)
- 600 ohmos szimmetrikus bemenet, TKD T65CS attenuatorral
- aszimmetrikus RCA bemenet (50k)
- bemeneti jelszint: 1,55v
- feszültségerősítés: 4,5x
- kimeneti fokozat erősítése: + 3dB
- frekvencia átvitel: 8Hz - 45kHz (0/-3dB)
- kimeneti teljesítmény: 8W/8R

Minden további információ itt a topikban megtalálható.

TJ.
Audio Hobby
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 25, 2025 /

A következő napi penzum az aszimmetrikus RCA bemenet (LH0033CJ) buffereinek a tápfeszültség odavezetése volt...ez a fonás napja lett.

A +-18 voltos segédtápfeszültség hármas fonással indul el, de a 2SK180 és az Altec 15095 Line transzformátor közötti rövid szakaszon négyes fonássá bövül (itt megy át a vezérlő jel az egységcsatolt kimenethez) - aztán ismét hármas fonással ér a bemeneti tápfesz pontokhoz.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2025
(#) mek-elek válasza KU202M hozzászólására (») Szept 26, 2025 /

Idézet:
„a kimeneti fokozat egységcsatolt Single End kivitelű, amely "UNIPOTENCIÁLIS" meghajtást biztosít a hangszórónak (8/16R)”

Írja a szerző.
Hogy hol lehet vele találkozni?
Például itt.
Nem értem mi ezzel a problémád?
Talán nem tudod értelmezni?
Az uni jelentése:
Egyetemes, sokoldalú:
Előtagként (pl. uni-versális, uni-versum) az egyetemesre, mindenre kiterjedőre utal.
A potenciál:
Teljesítőképesség, lehetséges erő:
Ez a leggyakoribb jelentés, amely arra utal, hogy valakiben vagy valamiben mekkora még kiaknázatlan erő, képesség vagy erőforrás rejlik
(#) tunerman válasza KU202M hozzászólására (») Szept 26, 2025 /

Idézet:
„...de meg kell kérdeznem, hogy az "UNIPOTENCIÁLIS" kifejezést azt te találtad ki?”

Igen, én találtam ki ezt a meghatározást - szükség volt rá, mert az új fejlesztésű 2SK180 unity coupled SE (egységcsatolt együtemű) erősítőm kimenete eddig nem ismert módon működik.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 26, 2025 /

Az XLR/RCA bemeneti választókapcsoló bekötése volt a napi feladat, sikerült hozzá jó apró darabokra vágni a Kondo SPz vezetékeket
Holnapra maradt a 230 voltos vezetékek méretre szabása, és a előlapon található bekapcsolásjelző lámpa életre keltése.
TJ.
(#) sutemenyx válasza mek-elek hozzászólására (») Szo, 8:29 / 1

Önmagában az uni az csak az “egy”, mint számból alkotott képző. Semmi köze a világegyetemhez. Vannak ugye az unipoláris tranzisztorok, amikben csak egy átmenet van. Az uni az egyre utal, mint ahogy a bi a kettőre. Ld bipoláris tranzisztor.
(#) mek-elek válasza sutemenyx hozzászólására (») Szo, 12:38 /

Ha Neked így jó, akkor Neked legyen így jó.
De nem kellene más témáját ezzel eltéríteni annak lényegétől.
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Szo, 16:06 /

Pedig Sutemenyx-nek van igaza. Az uni egyet jelent.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szo, 17:35 /

Első jelentés.

A bekapcsolás után feláll az erősítő, a tápegységek feszültségei rendben, a bemeneti bufferek tökéletesen továbbítják az érkező szinuszjelet az Altec 15095 foglalatához (a trafó még nincs bedugva. )
A 2SK180 SIT eszközök negatív előfeszültsége OK, az biztonsági izzók árama folyik csak rajtuk - folytatás holnap.
TJ.
(#) tunerman hozzászólása Csü, 11:34 /

2025 október 4-5-én 10-18 óra között Budapesten a Damjanich utcában, a D50 szállodában HiFi kiállítás lesz, minden érdeklődőt szívesen látnak:

https://www.audioexpo.hu/jegyvasarlas?gad_source=1&gad_campaign...vD_BwE
(#) tki válasza sutemenyx hozzászólására (») Csü, 13:07 /

Ez igaz, a "világegyetem" szó elején az unus-ból lett az uni, ill. az unipoláris is csak egyet jelent, de ennél bonyolultabb a világ:

például amikor a Tesco-ban ezt a szöveget látja az ember, hogy "unisex alkalmi szoknya 1300 Ft", akkor - amellett, hogy a hasát fogja a röhögéstől -, érti, hogy az "egy" itt azt jelenti a fogalmazóművész dolgozó szándéka ellenére is, hogy "egy, egyféle mindkét nemnek", "mindegyiknek jó", vagyis vannak olyan helyzetek, nem is kevés, amikor a két fogalom összenő.
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:11
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Csü, 13:25 /

Magyarul valóban nagyon furcsán hangzik, de találtam példát:

"Unipotential Cathode
A unipotential cathode is a cathode which is indirectly heated by a heater.
"
(#) Gery78 válasza tunerman hozzászólására (») Csü, 22:37 /

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy a kedves fórumtársak közül ki jön a kiállításra?
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Csü, 22:47 /

Audio Hobby demó CD lemezek választéka a mellékelt fotón.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») 7:07 /

A 2SK180 unity coupled SE erősítő a kiállításra indulásra készen
TJ.
(#) teddysnow válasza Gery78 hozzászólására (») 8:17 /

Szombat nyitásra igyekszem odaérni.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») 17:00 /

Bepakoltunk a szobába, aztán összetoltuk amit hoztunk
TJ.
A hozzászólás módosítva: 17:01
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem