Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Igazán nincs mit. Nekem is túllóg egy pár mm-t a satupofán(az enyém 120mm-es nagyon régi satu), ahogy szamóca fotóin is látszik, de nem vágtam méretre, mert nem okozott problémát.
Nálam a KV 140-es van. Nyíregyházán van egy manus, aki valami honvédségi lerakathoz jutott hozzá pár éve semmi pénzért. Na ő a 140-est 80ezerért árulja új állapotban. A 120-as az tán 60, a 100-as meg 40.
Egy ilyet azért én is szívesen látnák a műhelyben.
Na ne, ez olyan mint a svájci bicska, mindenre jo, de semmire nem használhato ( és valoszinü jo drága is)…
![]()
Már egyszer volt itt vita a satukról. Én személyesan azt tartom jobbnak ( s már csak ilyen satujaim vannak, igaz drágábbak), amik eleje mozdul s nem a hátso része.
Azt ugy kell a padra szerelni, hogy a hátso, fix pofa pár milliméterrel az asztal sélétöl kifelé legyen. Igy abba akár vertikálisan is be lehet fogni hosszabb munkadarabot. A satu hátsorésze fix azaz stabilabb igy üllönek is nagyon jol használhato. Ha jo minöségü a satu ( pl York) akkor annak a mozgo része is nagyon massziv stabil nagy átméröjü csö vezetésü, ami nem lötyög nem szorul és a pofák mindig stabilan párhuzamosak éz el sem fordulnak mint sok ocska satun. Ezek a satuk még 70-90 év után ugy müködnek mint uj korukban.( kettöt örököltem és nagy meglepetésre a cég még létezik és az uj satu is ugyanolyan minöségü mint az öreg. A fiamnak vettem egy ujat.
Igen, és a minöség még ma is utcahosszal veri konkurenciát.
Van magyar honlapja is. Szerszámgépekben a cseh termék még mindig a referencia. Az esztergapadon is meg kell fizetni ha TOS fej van rajta és nem egy noname valami. A hozzászólás módosítva: Szo, 8:25
Az amcsik nem hülyék, ezt már többször bizonyították.
Szerintem nagyon jól használható, és elég robusztusnak tűnik ahhoz, hogy mindenféle helyzetben jó szorosan, és stabilan fogja a munkadarabot. Nekem kifejezetten tetszik. Ez is amerikai gyártmány. Harmadik kéznek használom. Műanyag pofák, stabil Alu öntvény, billenthető, elég nehéz ahhoz, hogy forrasztás közben stabilan álljon az asztalon, rögzítés nélkül is.
Nem ugyanarrol beszélünk.ilyen nekem is van, de az nem satu hanem harmadik kéz.
Ez legfeljebb konyhaasztali satunak jo. ![]() A hozzászólás módosítva: Szo, 16:02
Tudom, én arról mondtam, hogy tetszik, amit te svájci bicskának neveztél.
Ez nem ugyanaz, nyilván. ![]()
A felhasználás körülményeitől is függ, mit bírnak. Gyakorlatban, ipari körülmények és napi használat mellett 15évet bírtak A cégem 1996-ban vett 4db York fogózsámolyos satut két 125-öst, és két 150-est a lakatos műhelyekbe. Mára mind tönkrement. Kettő még ugyan van felszerelve a satuasztalra egy kisebb és egy nagyobb, de mindkettő csavarorsója trapára van, ez volt a gond a másik kettővel is. Otthoni barkács felhasználásra viszont ezek egy emberöltőt lazán teljesíthetnek.
A régiekkel eddig nem volt semmi baj ( pedig megéltek még egy világcéget is. Az uj meg alig 2 éves.
De eszembe jutott egy vidám sztory is, az nem York satu volt. Az elsö munkahelyemen sok évtizede valaki nekiment a méregdrága üvegajtonak és ripityára törött. Az ajton volt egész szélességben két aluminium fogantyu illetve ütközö, hogy ha valaki kézikocsit vagy mit tol akkor ne az üveket nyomja. Ezek a vastag T keresztmetszü alu idomok megmaradtak, s hozzánk kerültek a mühelybe. Az egyik kollegámnak ki tudja már mire, de kellett belöle egy jo 20 cm-s darab befogta a satuba és nekiállt kézzel fürészelni. Az alu amugy nagyon rohadt anyag ( ez meg vagy 15mm vastag volt meg 15 cm széles) petroleum meg éppen nem volt igy napokig tartott. Mi a hétvégeken is dolgoztunk, az egyik napon megyek a munkába és látom már nincs az aludarab a satuban, ezek szerint a hétvégén sikerül levágnia, nézem a satut az egyik oldalán friss vágási nyomok, megnézem jobban, hiszen hiányzik a satu jobb oldalábol vagy 1 cm-es darab. Na gondolom a kolléga jol beleizzadhatott a vágásba, az alu idommal együtt a satut is hozzávágta.. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |