Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » V-FET és SIT erősítő kapcsolások
Lapozás: OK   14 / 14
(#) Skori válasza tunerman hozzászólására (») Hé, 19:37 / 4

Egy adott erősítő paramétereit (amiről a téma szól) miért ne lehetne összehasonlítani mással? Ha valamilyen tulajdonságát jobbnak tartod az átlagosnál akkor is hasonlítani fogod valamihez. Pl. egy csöves SE-hez képest... akkor az is OFF? Szerintem egyik sem. Akkor lenne OFF ha egy másmilyen erősítőt önmagában kezdenénk itt tárgyalni.
Egyébként meg nyugodtan cáfold meg amit írtam, ha úgy gondolod, hogy másképp van! Senkinek sem kötelező egyetértenie velem. Gondolom az sem előírás, hogy kizárólag a pozitív vélemények számíthatnak ontopic-nak.
Kellően alátámasztott szakmai érvekkel én is meggyőzhető vagyok, és el fogom ismerni, ha esetleg tévedtem.
A hozzászólás módosítva: Hé, 19:39
(#) mek-elek válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 12:34 3 / 1

Idézet:
„Egy adott erősítő paramétereit (amiről a téma szól) miért ne lehetne összehasonlítani mással?”

Összelehet, de ez nem az audiofil téma. És a vendégnek nem illik mustrálgatni. Aztán mutass valami jobbat, amit Te építettél. Állítsd ki, és szívesen elmegyek meghallgatni, ha már annyira jónak tartod. Hadd tanuljon az ember fia. A többi meg csak prédikáció, mivel a valóság, amit hallani!
(#) Skori válasza mek-elek hozzászólására (») Kedd, 13:07 / 6

Az hogy mi a jobb, egyrészt egészen addig szubjektív, amíg nem adjuk meg, hogy milyen (objektív) szempontból jobb. Másrészt pedig ehhez is kell az összehasonlítás.
Itt felmerült egy objektív szempont, egy spektrumkép formájában, erre reagáltam, merthogy másoktól is láttam már hasonló mérés eredményeit, tehát lehet összehasonlítási alapot találni.
Sokmindent építettem már, köztük erősítőket is, egy kis részét megtalálhatod itt: /Link/
Nem szoktam kiállítani dolgokat, és a netre sem kerül fel minden. A neten elérhető dolgok közül pedig van ami régi, és már másképp gondolok bizonyos dolgokat, de ennek ellenére fent hagyom ezeket is. Jelenleg továbbra is a TPA3122-re épülő hidalt végfokot szoktam használni 99%-ban. Tudom hogy nem csúcs hifi, de szerintem kimondottan jó.
Idézet:
„... a vendégnek nem illik mustrálgatni.”
Ebben meg egyszerűen nincs igazad. Ha valamit nyilvánosan közzéteszünk akkor de, lehet mustrálni, sőt véleményezni is. Azonkívül itt nem személyre szóló témák vannak, nem valakinek a témája, hanem egy témakör megbeszélésére vagy akár megvitatására szolgálnak.
A helyzet az, hogy tőled az "okoskodáson kívül" még nem sok érdemlegeset láttam, csak ugyanazt a pár dolgot ismételgeted folyamatosan. Ehhez a témához sem tettél hozzá semmit, sem negatív, sem pozitív véleményt nem mondtál. Nem hallottunk konkrét ténylegesen használható ötleteket sem tőled, és nem is kérdeztél semmit. A legtöbb hozzászólásod a trollkodás határán mozog, de a legtöbben már kezdik egyszerűen figyelmen kívül hagyni.

Tehát én meg azt szeretném látni, hogy Te mit tudsz ehhez a témához érdemben hozzászólni.
Mint írtam nyugodtan lehet vitatni az álláspontomat, megfelelő szakmailag alátámasztott érvekkel meggyőzhető vagyok. Bizonyos dolgokat én is tapasztalok, pl. kábelek hatását, csakhogy azt is, hogy ez bár létező dolog, de gyakran eltúlozzák a hatás nagyságát.

Itt ebben a témában pl. tunerman fotóján, a CD lejátaszó kábelének nincs túl nagy jelentősége, mert a hatása (szerintem) kisebb a hangra, mint az erősítő többi részének. Továbbá tunerman azt is írta, hogy nem csak RCA bemenet van az erősítőn, hanem ha jól emlékszem pl. XLR is, ami másik csatlakozót, és másik kábelt is jelent majd.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:10
(#) tunerman válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 13:52 / 1

Idézet:
„Továbbá tunerman azt is írta, hogy nem csak RCA bemenet van az erősítőn, hanem ha jól emlékszem pl. XLR is, ami másik csatlakozót, és másik kábelt is jelent majd.”

Az Audio Expo kiállításon a Philips CD100 trial run lejátszóval óránként felváltva egy Stellavox SP8 szalagos magnetofon lesz másik műsorforrásként használva.
Az SP8 magnó 600 ohmos szimmetrikus kimenetéről egy Kondo KSL SPz kábel ereiből készített interconnect csatlakozik a 2SK180 unity coupled SE XLR bemenetére.
TJ.
(#) mek-elek válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 15:31 /

Idézet:
„CD lejátaszó kábelének nincs túl nagy jelentősége, mert a hatása (szerintem) kisebb a hangra, mint az erősítő többi részének.”

"Szerintem", ezt korrektnek tartom! Nos az én tapasztalataim szerint ez egy kicsit más az illesztettség miatt. Én az XLR-t csak stúdióban, színpadon vélem "nagy számnak" a távolságok miatt. Egy otthoni rendszerben nem vélem nagy durranásnak. Viszont meghatározó az eszközök csatlakozási képessége. Véleményem szerint, ha egy erősítőnek mindegy, hogy mivel csatlakoznak hozzá, akkor azt nem mondanám egy jó darabnak. És ezután mindenkinek, ami bevált nála, és részemről pont, ebben a témában.
Más,
Idézet:
„Tehát én meg azt szeretném látni, hogy Te mit tudsz ehhez a témához érdemben hozzászólni.”

Én ebben a témában, a téma szerint úgy szólnék hozzá, hogy először meghallgatnám, és ezután is tiszteletben tartanám a saját elképzeléseit a saját építéséről. Hiszen, ha valamiben bizonytalan lett volna, akkor megbeszélte volna mással. Ilyen azonban tudtommal nem merült fel. Vagyis nincs igénye más elképzeléseire, szempontjaira a saját építési megoldásaiban.
Csupán közzétette, amit elért, és ha valakinek ez nem megfelelő, nos csináljon jobbat magának, és dicsekedjen vele el nyugodtam, én biztos, hogy nem kifogásolnám miatta.
(#) compozit válasza tunerman hozzászólására (») Kedd, 15:35 / 1

Kár, hogy nem lesz lemezjátszó. Vinnék egy lemezt meghallgatni, hogy mennyit tud ez a 8 W.
(#) mek-elek válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 15:50 /

Egyetértünk, csak ennek logisztikája, helyszíni kezelése, szerintem nem odavaló. Egyikünk sem olyan fiatal már, hogy huzamosabb ideig biztos lenne az adott körülmények között a technikát hibamentesen kezelni, a kárelkerülés miatt.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Kedd, 16:07 /

Készülve az Audio Expo kiállításra - a 2SK180 unity coupled SE erősítő XLR bemenetét megküldtem a StellaVox SP8 600 ohmos szimmetrikus kimenetéről.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Sze, 8:12 /

Az Audio Hobby 307-es szobában a következő berendezésekkel mutatja be az új fejlesztésű 2SK180 unity coupled SE erősítőjét:

- Philips CD100 trial run lejátszó
- Stellavox SP8 szalagos magnetofon (félsáv, 38cm/s), StellaMaster fejegységgel
- Lowther Acousta 115 hangfalak, P7M (silver voice coil, Ticonal magnet, 105dB) szélessávú hangszórókkal
- Kondo KSL SPz interconnect és hangfalkábelezéssel.
TJ.
Audio Hobby
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Csü, 6:56 /

Audio Hobby
Minden páratlan órában félsávos, 38cm/s szalagokon lesz a demonstráció, amelyek jazz és komolyzenei felvételekből állnak - lásd a mellékelt fotókat
TJ.
(#) Gafly válasza tunerman hozzászólására (») Csü, 7:07 /

Lehet megérdemelne saját topic-ot (például az általad javasolt "Audio Hobby"), és akkor a Moderátorok talán átteszik a hozzászólásokat.
Sok sikert, és nagy érdeklődést.
(#) Ge Lee válasza tunerman hozzászólására (») Csü, 9:13 /

Felmennék hallgatózni, de innét a környékről nem tudok senkit aki menne, egyedül meg biztosan nem megyek.
(#) compozit válasza tunerman hozzászólására (») Csü, 9:31 /

Ugyanezt a maxell XLI-t használom. Ez még 40 év után is olyan mint az új.
(#) cua válasza compozit hozzászólására (») 0:15 /

Milyen forrasrol keszul a felvetel? Mi az elonye a szalagnak az eredeti forrashoz kepest?
(#) tunerman válasza cua hozzászólására (») 7:00 /

Az én másolataim a lemezgyártáskor használt munka kópiáról készültek
A StellaVox SP8-as magnómhoz StellaMaster fejegységet készìtettem, hogy ezeket a felvételeket a lehető legjobb minőségben vissza tudjam játszani (38cm/s, half track, Butterfly head, 2,7mm).

https://avxforum.hu/forum/viewtopic.php?f=4&t=16268&start=100
TJ.
A hozzászólás módosítva: 7:01
(#) compozit válasza cua hozzászólására (») 10:11 /

Most már semmilyenről. Ez a múlt emléke, de '85-ben nem volt más lehetőség zenék rögzítésére. Akkoriban mindenki egy magnóra vágyott, persze nem egy ZK-ra... Szerencsém volt, az IKA-ban hozzájutottam egy Akai GX620-hoz. Aztán már csak szalag kellett hozzá. Na, az még nagyobb szerencse volt. Fémorsón vettem a MaxellXLI szalagokat, potom 2000,-Ft-ért. Akkoriban a Magyar utcában volt valami ilyesmi bolt és egy üres, 10,5"-os fémorsó 4700,-Ft-ba került... Kb. 50 db szalagot vettem egy év alatt... 15 db még megvan. A többit eladtam, persze nem 2 rugóért.

Nyilván a szalag nem fog úgy szólni, mint az eredeti felvétel. De azért egész jó... És a látvány, ahogy hömpölyögnek az orsók, szóval nem akármi volt. Egy letűnt, bár egyszerűbb, barátságosabb világ mementója.
(#) mek-elek válasza compozit hozzászólására (») 12:45 2 /

Idézet:
„Nyilván a szalag nem fog úgy szólni, mint az eredeti felvétel”

Ezt így nem tudnám méltóan értelmezni. Ki hallott már eredeti felvételt? Mihez képest eredeti? Melyik stúdió által készült az "eredeti" felvétel? Hol, mivel volt hallható az "eredeti" felvétel?
Másik oldalról nézve:
Milyen magnóval, milyen rendszeren nem szólt úgy?
Az az igazság, hogy nem vagyok híva az általánosítgatásoknak, mert lehet félrevezető. Mondom ezt anélkül, hogy megbántanálak.
Jenő Úr javaslata szerint átnéztem, és mondhatni szokásos, nagyjából jellemző dolgokat találtam.
Idézet:
„Hát, nem hiszem,hogy a szalagos magnóval kevesebb pepecselés lenne!
Ezen kívül igazán csak a mesterszalagokkal szól jobban a jó LP-nél!
Ma meg a saját felvétel nem igazán életszerű!”

Minden eszközre jellemző az adott költség, a kezelési feladatok, és a tárolási gondok. Magában nem célszerű beszélni róluk. Hogy kinek milyen háttér, ami mérvadó, az fogja ezeknek a dolgoknak az alkalmazását eldönteni. Véleményem szerint ezeknél az eszközöknél a minőség jelent igazán problémát. Azaz a megfelelő műsoranyag hozzáférése. Ez ügyben vannak negatív tapasztalatok, miszerint az LP-n is digitális stúdiótechnika az uralkodó, és így megint keletkezik egyfajta kiszolgáltatottság. Nekem is zavaró amikor analógban hallgatva a rádiót, ha csak a műsoranyagnak azt a szegmensét veszem, ami jobbnak mondható, abban is jól hallható, hogy az adott felvétel digitális hordozóról való, vagy LP-ről. De hát kicsi világunk ma ezt kínálja. Ennek ellenére én azt mondom, ha az utólsó rendszerelem analóg, akkor az még mindig kedvezőbb hangzással bír. A többi meg hely, és türelem kérdése
(#) compozit válasza mek-elek hozzászólására (») 18:36 /

Nem hiszem, hogy bárkit is érdekel, hogy te mit tudsz "méltóan" értelmezni.

Ha nem értetted, hogy cua mit kérdezett és én mit válaszoltam, akkor olvasd el lassabban a posztokat. Hátha...

De segítek: az eredeti felvétel alatt a magnóra rögzített anyagot értettük rajta. Világosodik?
(#) mek-elek válasza compozit hozzászólására (») 19:03 1 /

És szerinted Te értetted, amit írtam? Mármint, ami az eredetit jelentené. Már csak azért, mert annak idején a rádióban az ML magnók által készített felvételek páratlanul szóltak a rádióban. És amit mások is írtak az avx fórumon, az szerintem nagyjából áll is. No meg a téma nyitója szerinti stúdió magnót is az ML kategóriájába tartozónak mondanám hordozható kivitelben. És változatlanul a problémát a felvétel tárgyában látom, annak a hanganyagában. No persze, innentől minden egyéni ízlés kérdése...
(#) compozit válasza mek-elek hozzászólására (») 19:35 /

Egyáltalán nem érdekel, nem érdekelt amit írtál. Én cua-nak válaszoltam. Az, hogy te miket írsz, már nagyon régen hidegen hagy.

Természetesen leírhatod a zagyvaságaidat, de akkor ne nekem címezd!
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem