Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
A háttérvilágításban bármilyen eltérés el fogja tolni a kijelző színegyensúlyát (az már részletkérdés, hogy az egészet, vagy csak 1-1 foltban). Még az is látszik (legalábbis azokon amiket eddig javítottam), hogy nem ugyanannyit futott LED-ek vannak benne. Szóval ha ugyanannyi energia feltenni a jó színhőmérsékletű LED-et, mint ami nem ugyanolyan, akkor inkább olyat teszek bele, ami össze lett lőve a LCD-vel. A hideg fehéret amúgy világosabbnak látod.
Nyilván ha muszáj, akkor tesz bele az ember ami van. "mert nem fog látszani rajta," Látszik, ezt meg onnan tudom, hogy csináltam már ilyet ![]() "és a tulaj köszöni szépen, annyiért már nem is kell." Akkor vegyen 50-ért újat ![]() "A 20 ezres TV-k amiket lomisoktól (Ausztriából hozott) vettem két éve, " meg zsákbamacskák. Neked jó jutott, de nem mindenkinek fog az jutni. "Az smd led is addig volt olcsó, " Most is az, legalábbis ebay-ről nem drága. De ha ilyen LED-ed van, akkor tárgytalan, mert bontani izzóról én is tudok, venni is, a kérdés csak az volt, hogy milyen színhőmérséklet. @img : Fel nem fogom, hogy miért a hátsó fém teknő belsejébe kell tenni a LED csíkokat... ugyanígy nézhetnének befele egy furaton át, és akkor nem kéne levenni a LCD-t cseréhez. Az az idióta, aki ezt a felépítést jóváhagyta. A hozzászólás módosítva: Pé, 11:19
Idézet: Nekem van tapasztalatom, hogy a háttérfény milyensége is számít: olcsó LED szalag darabkával LED-esítettem egy "Casio EV-500" zsebtévét, mint utólag kiderült, a berakott LED-ek sokkal melegebb színhőfokúak, mint a hajszálvékony fénycső, ami eredetileg benne volt. Eredmény: az LCD színhőfokát alaposan eltolta meleg irányba ‒ eleinte kicsit furcsa volt, de idővel megszoktam. „Azt a kijelző csinálja, a háttérvilágításnak semmi köze hozzá, de akkor mutatom, a kép elmond mindent.” ![]()
És akkor még ilyen esetben a fényerő se feltétlen lesz az igazi.
Azért az nehezen fér a fejembe, hogy ha mindent (is) jobban tudsz, akkor miért itt kérdezel?
![]() Ráadásul ot van a kezedben valami, de inkább itt mondja meg valaki, hogy mi van a kezedben. ![]() Kényszerből csináltam olyat is, hogy egyetlen ledet cseréltem ki a háttérfényben, hogy miért az lényegtelen. Teljesen más színe volt, mint a többinek. Csináltunk egy fekete hátteret, mondtam a tulajnak, mutasson rá, hogy hol van az a led amit cseréltem, hol tér el a fekete árnyalata. Nem tudta megmutatni. Ennyit arról hogy mi látszik meg mi nem. De hát, van akinek a szeme is jobb... Javítsd ahogy akarod meg amivel akarod, én innentől befejeztem a tanácsadást. Majdnem lemaradt. Van készülék (pl. Sony) amiben már újan az egyforma ledek is foltos fekete színt adnak. A hozzászólás módosítva: Pé, 13:10
Led szalagokban eleve színes ledek vannak, ne keverd ide, ha meg nem, az akkor se TV-be való.
Ez nem igaz, nem csak RGB szalagok vannak, hanem fehér LED-esek is.
Azért kérdeztem, mert kíváncsi voltam egy adatra (színhőmérséklet). Ami nincs ráírva a csíkra, és nem lehet sehol megtalálni. Gondoltam hátha valaki tudja. He te nem, akkor...
(Ezt már nem is mondom, hogy kérdez valamit az ember, és még az a jobb eset, ha nincs válasz, mert nem tudja senki, a rosszabb meg az, ha elkezdenek valami másról magyarázni neki ![]() " Ennyit arról hogy mi látszik meg mi nem. Egyszer kifogtál egy olyat, amiben nem látszott (ez is furcsa, de nekem mindegy), ez nem azt jelenti, hogy semmiben nem fog. Ha végiggondolod a működését a LED háttérvilágítású LCD-nek, akkor csak az jön ki, hogy márpedig számít, hiszen ugyanolyan színű üvegen át egy más színű fényforrás más színnek fog látszani. Ha nem, akkor volt egy szűrő esetleg valamelyik fólián a LCD alatt, kb. ezt tudom elképzelni. De a legtöbb TV-nél látszik. Attól még, hogy egyforma, nem lesz homogén a világítás, ahhoz jól kell összerakni a lencséket is. Ha ez gyárilag nem sikerül, az elég gáz ![]() A hozzászólás módosítva: Pé, 13:27
Gondolom azért, mert így nagyobb hasznos hűtőfelületen fekszenek fel a LED csíkok a fém hátfalra.
Szerintem elbeszéltek egymás mellett mert te a fekete háttér melletti bevilágításról (backlight bleeding, illetve a panel bleeding) írtál, ő viszont a háttérvilágításnak a panel képén keresztül kialakított / visszaadott fehérségéről, ami egy fekete képen (vagyis inkább fehér kép nélkül) nem értelmezhető.
A hozzászólás módosítva: Pé, 13:51
Szerintem kb. akkora lenne hátulról is. Az meg a szokásos tervezési slendriánság, hogy, ahogy a LED izzókban is, a hűtés viszi a hátán az egészet, a LED-ek meg túl vannak húzva.
Amúgy az 1db más színű LED feketén is látszik, ha kellően eltér, esetleg fényerőben is ![]() Ha meg mind eltérő színhőmérsékletű a gyáritól, akkor meg az egész kép WB-ja fog elmászni. A hozzászólás módosítva: Pé, 14:00
Nem értek egyet mert a LED-ek alatt közvetlenül vannak a hotspot-jaik és úgy nem érintkeznének, így viszont csak indirekt hőátvitel lenne jóval kisebb felületen, ami gyengébb hűtést eredményezne.
Senkit meg nem bántásból: ilyen esetben előny lehet a színtévesztés vagy a színvakság mert akkor tényleg szinte bármilyen LED betehető (UV-t és hasonlókat kivéve) ha az ő szemük egybemossa.
Csak mutatom, hogy itthon még a mai napig is ilyen és ehhez hasonló árak vannak. Egy használt TV árának több mint a fele a 3 ledcsík.
![]()
Igaz, de az alu csík elég jó hővezető. Ha már ezen múlik, akkor ld. fentebb. Amennyibe egy TV kerül, mehetne bele minőségibb LED is. (Nem is mondom, hogy hátrafele még az alu csíkon is elférne valami plusz felület.)
@Ge Lee : Ja, itthonról ennyi. (Csak az ÁFA 27%...) Ha van egy kis előrelátás, akkor beszerez az ember, hiszen csak az a kérdés, hogy meddig megy. Vagy lehet LED-et venni, ha lehet tudni, hogy milyet, és azt cserélni a csíkokon. A hozzászólás módosítva: Pé, 15:22
Lehet meglepő lesz, de úgy mondták az árakat, hogy berendelik kintről, aztán amikor megérkezett akkor vigye a tevét. Tehát nem hazai beszerzési árakkal dolgoznak, így nagyobb árrést realizálnak.
Csak papíron 27, a rádobott kisker különadó miatt 31.5.
Kérdeznék én is: van ötleted rá, hogy egy mély hátú (CCFL-es) 27" monitort hogyan lehetne LED-esíteni? Az edge LED itt ugye nem nagyon játszik, ezért esetleg egy 32"-os TV mélyített háttérvilágítását átszabni rá diffúzorostól és LED-estől?
Ja tényleg. Ne csodálkozzunk.
@img : Volt ilyen CCFL-ből? Az kemény. Meg lehet próbálni egy 27-es minitorból, de nem tudom, hogy a széle hogy fog kijönni, mert azért a LED a lencsékkel másképpen teríti a fényt, mint a csövek. Meg az sem mindegy, hány LED sor, és hova van elrakva. De nem hülyeség, meg lehet próbálni (persze onnantól színhelyességnek, korrekt fényerőnek gondolom vége). A lényege, hogy valami világítson hátulról, ha pont annyira, és olyan színben teszi, mint a CCFL, akkor ugyanolyan lesz az eredmény ![]() A hozzászólás módosítva: Pé, 22:24
Egyszerű meleg fehér LED szalagot használtam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |