Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Köszi. Valahogy tesztelhető, hogy valóban a háttérvilágítás a rossz?
Van háttérvilágítás tesztelő készülék, de azt meg kell venni. Áramkolátos labortápegységgel a LED-eket egyenként lehet tesztelni, de ahhoz meg ki kell venni az LCD-panelt.
Sikerült megoldani a problémát. Újra működik a monitor! Ali-n kerestem egy olyan boltot ami ezekkel a panelekkel foglalkozik. Náluk ehhez a kijelzőhöz való meghajtót kérdeztem. Kértek fotót a csatlakozókról. Ezek után megmutatták melyik típust válasszam. 7 ezer forintból megvolt.
Dyras bl-40e28esSziasztok!Adott egy Dyras bl-40e28es típusú tv. Egyik napról a másikra bekapcsoláskor megakad az üdvözlőképernyőnél. Lehet ezt valahogy orvosolni vagy kuka? A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2025
Szia!
Ha újra is indulgat, akkor 99%, hogy firmware hiba, ami a flash újraírásával orvosolható. Ha tud a készülék flashback módot akkor USB-ről is, ha nem, akkor csak külső hardverrel. Ha nem tudod megoldani akkor keress meg és megcsinálom.
Újra nem indulgat.
Dugaljhoz csatlakoztatva benyomom a bekapcsoló gombot megjelenik a dyras felirat ès annyi. Mintha megakadna a szoftver betöltés közben.
Ha a háttérvilágítása égve marad akkor is 99%, hogy firmware hiba.
Azt én nem nagyon tudom házilag orvosolni igaz? (Firmware-t)
Csak mert így sajnálnám kidobni hogy igazából számomra komolyabbnak tűnő baja nincs mármint nem csíkos a kép vagy elszíneződött akármi csak mintha a szoftver megakad valami miatt.
Az első válaszomban írtam, hogy mik a lehetőségek a firmware frissítéssel kapcsolatban. Én még nem találkoztam ezzel a konkrét modellel, de több TV-t raktam már helyre ilyen hibával. Samsungoknál pl. típushiba a sérült firmware miatti bootloop.
Az még lehet, hogy mivel ez egy Android 7-es TV, így szimplán elfáradt benne a flash és ezért nem elég csak újraírni, hanem cserélni is kell.
Samsung UE32H4003 LED TV -be LED (nem csík!)Samsung UE32H4003 LED TV-hez keresek háttérvilágítás LED-et. Nem csíkot, azt rendeltem már, de a meglevő, hibás LED-es csíkokat is megjavítanám. A LED sor típusa d3ge-320sm0-r2, ha ez számít... Valaki tudja, hogy milyen LED való bele?Köszi ![]() A hozzászólás módosítva: Csü, 13:17
Szia! Jobban jársz, ha kompletten kicseréled az összes LED-et, mert a most még jók hamarosan úgyis tönkremennek.
Ilyenen nem érdemes spórolni mert a LED-ek általában viszonylag egyszerre mennek tönkre, így ha nincs szerencséd akkor havonta szedheted szét a TV-t egyenként cserélgetni őket, amíg el nem fogynak. Egyszerűbb egyben cserélni őket mert úgy az együtt futásuk (szín, fényerő) is jobb.
és @img : Igen, ehhez szeretnék LED-eket venni
![]() Ahogyan írtam, rendeltem már komplett csíkot is. Tudom, hogy mindig egy a leggyengébb láncszem, de tartalék csíknak teljesen jó lesz. Egy Orionban cseréltem pár éve csak egy LED-et, mert nem volt csík, az sokkal régebb óta bírja, mint amire gondoltam, hogy fogja. Ezen meg gondoltam kicserélem az összeset, ha tudok venni. Szóval LED-et keresek ilyen TV-hez, ha valaki tudja, hogy milyen típus való bele, azt megköszönöm. A hozzászólás módosítva: Csü, 14:55
Ebben sajnos nem tudok segíteni: nem tudom milyen van benne mert (nem nézegetem hanem) mindig biztosra megyek és egyben cserélem a csíkokat.
Osztom a véleményed és hasonlóképpen szoktam én is eljárni. Annyira nem tartozik a kedvenceim közé a kijelző szétszedése, hogy 1-2 LED miatt hetente szétszedjem.
Ha vettél csíkokat, akkor láthattad, hogy 3V-osak a LED-ek.
Bővebben: Link De ha egyesével szeretnél, lehet (én is vettem). Példaul itt is lehet: Bővebben: Link De valóban nem érdemes evydt-kettőt cserélni, inkább én is arra használtam, hogy a beszerezhetetlen sorokat cseréljem. Az összes LED-et.
A kérdés azoknak szólt, akik tudják
![]() @szs : Azám, arra voltam kíváncsi, hogy valakinek van-e infója pl. a pontos színhőmérsékletről, áramról stb. Az Orionnál szerencsém volt, valaki árult is itt a HE-n. Amúgy mint jeleztem, a két kiszedett csíkon az összes LED-et cserélném... @tufatofu : Nemtom, ehhez az Orionhoz még nem kellett nyúlnom, de biztos, hogy a csere óta többet ment, mint amire számítani lehetett. A fényerő levétele segít az élettartamon. Amúgy mint jeleztem, a két kiszedett csíkon az összes LED-et cserélném...
Azt nem írtad, hogy csak ledet akarsz cserélni vagy komplett lencséstől cserélnéd őket. Nem tudom mennyiért és hol vetted a csíkokat, de nem rentábilis, itthon horror áron van, nem éri meg. Valamelyik kínai oldalon beírod a TV típusát és árulnak hozzá javító készletet (ledeket) ilyen 50-60Ft/db körüli áron. A színe kb. lényegtelen, de minél hidegebb annál jobb mert annál fényesebb lesz majd a kép. Ha nem találsz sehol infót az adott ledről akkor kiveszel egyet és megnézed, megméred. Ez már csak azért sem árt, mert szoktak lenni fordítottak is, leginkább az LG-be de más típusban is előfordul. Van az SMD lednek egy keskeny meg egy széles lába (pad-ja), van amelyiknél a keskeny a katód meg olyan is ahol a széles a katód, és nem tudod beforrasztani egyiket a másik helyett. A ledet a mérete alapján is be lehet azonosítani, utána megméred a nyitófeszültségét és már rendelheted is.
Ezt a komplett csík cserélgetést nem is értem, 22 ezret szoktak elkérni egy ilyen javításért, annyiért meg kapsz egy használt 32-es TV-t szóval nem sokan vállalnak már be egy ekkora javítási költséget. A ledek cseréje meg nyilván nagyobb munka, de az alkatrész költsége meg nincs 2000Ft sem. Majd körülnézek, milyen meg mennyi van még nekem itthon, én már nem fogom őket elhasználni sehova. A hozzászólás módosítva: Csü, 20:05
"Nem csíkot, azt rendeltem már, de a meglevő, hibás LED-es csíkokat is megjavítanám. "
Az első kommentben, amit erről írtam ![]() " Nem tudom mennyiért és hol vetted a csíkokat, de nem rentábilis, itthon horror áron van, nem éri meg. " Aliról 5000 párja. ". A színe kb. lényegtelen, de minél hidegebb annál jobb mert annál fényesebb lesz majd a kép." Azért ezzel vitatkoznék, színegyensúly is van a világon, azt érdemes lenne tartani. Adott panelhez megvan, milyen színű a jó. "Ezt a komplett csík cserélgetést nem is értem, 22 ezret s" ![]() Ha adsz el, azt megköszönöm. A hozzászólás módosítva: Csü, 21:29
Hogy jön az ide, hogy hol lakom? Az ország különböző pontjaiba mások a kiszállítási díjak? Vagy másik a javítási díjak?
Idézet: Erről beszélek. Amikor két éve itthon kerestem, sehol nem volt egyetlen webáruházban sem olyan led ami egy LG-be kellett volna, 6V-os és fordított kivezetésű. Csík sem volt sehol, egyetlen helyen volt 12500-ért, plusz ugye a posta, az már 15 ezer, meg a 10 ezer javítás, és a tulaj köszöni szépen, annyiért már nem is kell.„Aliról 5000 párja” A 20 ezres TV-k amiket lomisoktól (Ausztriából hozott) vettem két éve, köszönik jól vannak, pedig nagyon sokat mennek. Nyilván, úgy nem adom ki a kezemből, hogy előtte nem nézem át. Sem a tápjukban, sem az alaplapon nem kellett egyetlen elkót sem cserélni, mert mérve mind jó volt. Megnéztem oldalról a háttérvilágításukat is, gyönyörű hófehér volt, döglődő lednek ugye már nem olyan a színe. Idézet: Azt a kijelző csinálja, a háttérvilágításnak semmi köze hozzá, de akkor mutatom, a kép elmond mindent. A TV-kben fehér, hidegfehér ledek vannak, mert ezek jobban meg tudják világítani a kijelzőt mint mondjuk egy melegfehér led. Egyébként, akkor sem történik semmi, hiába sipákolnak egyesek (jaj, látszani fog), ha nem egyforma ledekkel van összerakva egy háttérfény, mert nem fog látszani rajta, teli fehér vagy fekete kijelzésnél sem, csináltam már ilyet nem egyet, amikor nem volt itthon kellő számú led egy színből de a javítás tegnapra kellett volna.„Azért ezzel vitatkoznék, színegyensúly is van a világon,” Nem találom a másik zacskómat, most csak ezeket találtam hirtelen. Ha passzolna bele (de ugye nem) akkor a legolcsóbb megoldás a körte szétbontása lenne, ennek a vtac-nak 260Ft volt darabja ha jól emlékszem, és van benne 8db led (32,5Ft/led), csak más színűt kell venni. A második szomszéd (idős özvegy) LG-jében a nyáron makkant meg a háttérfény, a szervizes dolgozó (vagy már lehet, hogy nyugdíjas nem tudom) 25 ezret mondott neki, az unokái természetesen lebeszélték róla, megcsináltatták valami ismerősükkel fele annyiért. Az smd led is addig volt olcsó, amíg nem kezdték el tv-be pakolni. Mint az étolaj, amíg csak sütöttek vele. Aztán amikor kiderült, hogy autózni is lehet vele, na onnantól drágább lett mint az üzemanyag...
Igen, arra voltam kíváncsi, hogy merre kaptál ilyen árat mert beszélgettem valakivel aki megkért, hogy hozzam rendbe a TV-je háttérvilágítását és Pest környékén, 40"-ra 40-eket kapott (alkatrésszel).
A hozzászólás módosítva: 9:58
Nem is nagyon szeretik elvállalni sok helyen, ezért sok esetben a helyi "aranykezű, mindenhez IS értő mesternél" köt ki, aki bicskával nekiugrik és előfordul, hogy már szétszedéskor összetöri...
Igen, pont ezért nem vállalják be mert sok nekik a panel repedéssel / töréssel járó kockázat.
Meg főleg, hogy az újabb TV-k közül sokat már nem a javíthatóságra terveztek hanem arra, hogy egyszer összerakják és utána éppen csak bírja ki a garancia időt, aztán vegyenek újat és így a megbontása nem igény, ezért nem is tervezik őket túl könnyen megbonthatóra. A QLED-del meg hogyan oldja meg, kivágja a panel közepéből a hibás részt, aztán egy másikból belepillanatragasztóz egyet? ![]() "Ha kivágja innen ezt a kupont (mármint a monitorból), akkor új monitort vehet!". ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |