Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   171 / 171
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») 5:14 /

A harmadik lehetőség haladóknak, bonyolultabb áramköröknél, amikor felfűzzük a GND-t a nagyáramú fokozatoktól a bemeneti fokozat felé haladva. Ezt tényleg csak érdekességképpen mutatom, de tény, hogy ez is működik. Ennek a műszernek 160 dB erősítés mellett 2 uV zaj volt a kimenetén új korában (200 kHz sávszélesség mellett), de a Brüel is tervezett vagy hatféle nyákot hozzá az évek során (a múlt században). Ehhez már nagyon kell tudni, hogy mikor merre folyik áram...

B end K.JPG

(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») 7:08 /

A két puffer közösítését is a bemeneti fokozatnál alakítom ki. (tudom, senki nem így csinálja, mert őrültségnek tűnik)
(#) Alkotó válasza Karesz 50 hozzászólására (») 8:19 /

Köszönöm a javaslatokat. Szó szerint csak végigfutottam a soraid, de azonnal eszembe jutott két apróság.
1. A Caston rajzon nagyon hasonló megoldást látok mint a korábban csatolt rajzodon. A két bemenet hidegpontja nincs összekötve. Amivel az lehet a probléma (tehát nem biztos, hogy okoz gondot, de okozhat), hogy a forrásként használt akármilyen eszköz biztosan össze fogja kötni ezeket a pontokat, és az mindegy, hogy RCA vagy JACK aljzatok vannak a készüléken.
2. A Quad 606 csatornái (építettem ilyet) egyértelműen külön-külön tekercsről táplálkoznak, nem közös a tápjuk. Illetve ott van két tranzisztor (T16, T18), ami igyekszik középen tartani a lebegő GND-t.
A műszer messze meghaladja az én szintemet, ahhoz nem tudok hozzászólni.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») 8:20 /

Valóban szokatlan megoldás, de ha működik akkor nem kell mást keresni helyette.
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») 9:15 /

1. Írtam, hogy a Castone-t meghallgattam. Tehát összekötöttem a forrásnál a földpontokat és nem volt benne földhurok.
2. A Qaud-ról ezt írtam:
Idézet:
„A másik jó megoldás a virtuális föld lehetne még - mint a Quad 606/707-ben - de ezzel az lehet a gond a gyakorlatban, ha nem egyformák a tápáramok (a pozitív és a negatív tápban) akkor kiül a kimenet az egyik tápfeszre, vagy annak közelébe. (A Quad ez ellen egy két tranzisztoros kapcsolással védekezik).”

3. A műszer nyákja az én tudásszintemet is meghaladja...
(#) Karesz 50 válasza szamóca hozzászólására (») 9:18 /

Ez így tényleg őrültségnek tűnik, de csillagpontot elvinni a bemenet földpontjához az tényleg jó ötlet. Nehogy kipróbáljam egyszer : )
(#) tki válasza Karesz 50 hozzászólására (») 10:23 /

Ez ügyben az eredeti Quad-ot is meg lehet nézni.

Az egyébként mintha nem hangzott volna el megoldásnak, pedig szerintem elterjedt, mikor a tápfesz. szűrőkondijainál van a földelés és a hangfrekis bemenetek negatív ága el van szigetelve a fémháztól a csatlakozónál. És egy 100 nanóval van a kettő összekötve.
(#) CHZ válasza szamóca hozzászólására (») 10:52 / 2

Nekem szimmetrikus elrendezésű nyàkterv vált be, kizárt a földhurok.

IMG_0970.jpeg

(#) Karesz 50 válasza tki hozzászólására (») 11:20 /

Nagyon bonyolult dolgok ezek. Rengeteg módja van a földhurok elkerülésének... talán ki lehet jelenteni, hogy nincs általános recept rá. A felépítés, a nyákterv is meghatároz bizonyos szempontokat, a dobozolási technika tovább ronthatja/javíthatja a helyzetet. És ahogy segítőtől tanultuk, a piactérre (folyóhoz) több úton is el lehet jutni.
A legjobb módszer közös tápegységnél amit CHZ is mutat, hogy egy nyákra tervezni és itt jól átgondolt csillagpontot kialakítani.

ABU-nak meg szerintem most jól megnehezítettük a dolgát, viszont van választási lehetősége : )
(#) szamóca válasza CHZ hozzászólására (») 11:54 /

Teljesen jó megoldása a problémának! Legtöbben azonban kész, más tervek alapján dolgoznak, (utánépítők) nekik más megoldást kell találniuk.
(#) tki válasza CHZ hozzászólására (») 12:06 1 /

Rendben, de hogyan van a két hangbemenet csatlakozója a fémdobozhoz rögzítve és bekötve?
A hozzászólás módosítva: 12:10
(#) CHZ válasza tki hozzászólására (») 12:21 /

Minden jol lathato, L Gnd R pontokhoz jelfold es a kabel arnyekolasa csak a gnd ponthoz van bekotve, jelfold kabele RCA aljzatok kozos foldpontja. Igy nem tudja megszorni a jelvezetekeket, (mivel a jelfold arnyekolason kivul van) ha a ket oldal vezetekezese kozott minimalis aram is folyna…
(#) tki válasza CHZ hozzászólására (») 12:26 1 /

Nem értem (a mondatokat). Egyébként hogyan lenne látható, ha nincs rajta a rajzon? : -)
(#) CHZ válasza tki hozzászólására (») 12:31 /

In L GND, InR nem lathato? Tobbi lenyege hosszsbb vezetek eseten az RCA aljzatokhoz arnyekoltkabel elonyosebb de a kabel arnyekolasa csak a panel gnd hez van bekotve, ezert kulon jelfold vezetek megy a bemenetekhez. Ha igy sem erted, csak sajnalni tudom….
(#) CHZ válasza tki hozzászólására (») 12:50 /

Igen, ha nem sajat terv akkor alkalmazkodni kell az adott kivitelezeshez.
Ezert mar csak sajat tervek alapjan dolgozom.
(#) ABU válasza Karesz 50 hozzászólására (») 16:20 /

Közben elfelejtettem a témát Rajzoltam párat, ezeket még kipróbálom. Ha jól emlékszem semmi nyűgje nem volt anno deszkán összetákolva mindenfelé menő vezetékekkel mint egy madárfészek.
(#) reloop válasza ABU hozzászólására (») 16:36 /

Az volna lényeg, hogy azon a testvezetőn, mely a bemeneti RCA-t a visszacsatolás testpontjával köti össze ne folyjon egyéb üzemi áram, vagy ha elkerülhetetlen, legyen az a lehető legkevesebb.
Más, a konkrét panelt el lehet vágni és akkor kétfelől is bevihető a test hurok nélkül.
Az a tapasztalatod, hogy a hangerő poti pálya közepén erősödik a búgás továbbra is a a poti ház testeletlenségére utal.
(#) soos csaba válasza ABU hozzászólására (») 16:39 /

Szia ABU!

Még régebben le mentettem ezt a bekötési tervet, szerintem nagyon sokat tud segiteni a problémás brumm megszüntetésében ha követjük a rajzon lévő bekábelezést.
(#) Moderátor hozzászólása 19:09

Kötekedő hozzászólások eltávolítva.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») 19:20 / 1

Azért jöttek itt jobbnál jobb ötletek, de azért mutatom én is amit szerettem volna.
Először is az egymás mellett elvezetett vezetékek amit a Quadomon módosított az öreg szaki.
Majd három rajz, vagyis szimuláció, ahol egy olyan erősítő modul zavarjelének hatását mutatom be, ahol először a bemeneti földet választjuk le, majd a második képen a visszacsatoló hálózat GND-hez menő pontját áttesszük a bemeneti földre. A harmadik képen az látható, amikor a bemeneti zavarjelet kivonjuk a hasznos jelből.
A hasznos jel most 1 kHz, a zavarjel 10kHz. De lehetne 50 Hz is, csak az nem látszana elég jól.
Amint látszik, a zavarjel és a hasznos jel is 1V. Az erősírő erősítése durván 20 dB-re van beállítva. Ha a bemeneti GND-n azt az egyszerű néhány Ohmos ellenállást választanánk a földhurok ellen, gyakorlatilag semmi nem változna.
Ha a visszacsatoló hálózat GND felé menő tagját a bemenet GND-jéhez kötjük,a zavarjel 20 dB-el kisebb lesz. Ha viszont kiegyenlítjük a zavarjelet az utolsó képen lévő kapcsolással, akkor amint látható, szinte semmi sem marad belőle.
A hozzászólás módosítva: 19:21
(#) tki válasza CHZ hozzászólására (») 19:29 /

Pontatlan, elégtelen leírás, csak annak érthető, aki eleve tudja, hogy mit akarsz bemutatni vele, valamint lényeges kérdésre nem ad választ. Néhány szóval megoldható lett volna, hogy ne rejtvényként kelljen megfejteni.
Következő: »»   171 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem