Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az ábra nem ad meg értékeket, de vasmagot azt jelöl. Ebből arra lehet következtetni, hogy csak néhány 10 menetes, vastag huzalból készült tekercsre van szükség, aminek az ohmos ellenállása nagyon kicsi.
A súlyból és a munkaigényességből adódó drágaságot úgy érdemes mérlegelni, ha a várható minőségjavuláshoz mérjük. Manapság egyre jobban terjed az a gondolat, hogy a tápegység nagyon fontos részlete bármilyen berendezésnek, például erősítőknél a legfontosabb komponens.
Szerintem is úgy erdemes mérlegelni.
Valószínűleg a gyártók szerint is úgy erdemes mérlegelni. Tehát: általaban nincs akkora szükseg ra, mint smennyire megdragítja a dolgot.
Hello! Hogyan számolom ki a folytótekercs L értékét? Engem is érdekelne. Például a 'B' esetben? Ezek az értékek hogyan módosulnak a 'D-E-F' esetekben?
Ez a tudás már nagyon régi. Az elektronikai alapképzés része. Vagyis szinte minden tervező tisztában van vele. És mégsem látunk olyan erősítőket, amikben ilyen vasmagos fojtótekercseket alkalmaznának. Viszont látjuk az egyéb költségoptimalizáló megoldásokat, amiket a tömeggyártásban rendszeresen használnak.
Szinte biztos, hogy egyszerűen nem éri meg, mert nem hoz annyi előnyt, mint amennyibe kerül. De abban is biztos vagyok, hogy olyan professzionális felhasználási területeken, hadiipar, közlekedés, vagy bármi, ahol nem a költség a korlátozó tényező, ott ahol szükséges simán alkalmazzák.
A transzformátoros téma képei közt van fojtószámítás. A régiek közt keresd (~10 évvel korábbiaknál).
50Hz-en egy ilyen tekercs kb. a trafó méretének a fele - tehát nagy és drága. Viszont kapcsolóüzemű tápokban nagyon gyakran használt megoldás...
Ipari készülékekben is gyakori (50Hz-en is), pl. a lakihegyi 2x 150kW-os adó anódtápjában egy 3 fázisú fázishasítós szabályzó-egyenirányító után LC szűrés van. DC 6 - 12kV / 30A tartományban lehetett szabályozni a kimenetét. Később a higanygőz csöveket kiváltották, primer oldali, tirisztoros fázishasításos szabályozóval. Azon kívül a "félvezetők korában" olcsón készíthető "elektronikus induktivitás", lásd pl. a weblapomon a 230V-os kapacitív led előtéteknél. A hozzászólás módosítva: 13:59
Bocsánat, a régit nem találom, de Jani'87 felhasználó '25. 04. 03-án feltette a 388. oldalon. A képek 2. lapján található.
Állat riasztóSzép estét!Maratás, tervezés és minden egyéb hiányában csak igy tudom összehozni az állat riasztot . Megprobáltam a képre mimden információt rá írni, rajzolni. Kérdésem hogy igy működhete, valaki láte rajta híbát. Előre is köszönöm . |
Bejelentkezés
Hirdetés |