Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Akku tárolási technológiaAjánlom az érdeklődők figyelmébe.:Az akkumulátoros energiatárolók típusai és fejlődése című előadást, melyet a Solinteg cég prezentált Jesse Hu előadásában. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2025
Ma már nem a KY... az etalon.
Hegesztőkben 50 - 200 A-es diódákat simán párhuzamosan kötnek. Besajtolnak 24 db-ot néhány alu lemezbe és összesínezik őket.
Szia.
Köszönöm az ajánlást már egy ideje dolgozik az eszköz csak mindig elmaradt a köszönöm megírása. Eleinte elég nagy eltérések voltak 0.1-0.2v körüli érték. Pár nap alatt ezt szépen 0.01v eltérésre hozta ki ami akár lehet mérési hiba is. A lifepo4 aksikat egészen 3.6v feszültségiik töltöttem fel aprónkét emelve hogy legyen ideje kiegyenlíteni. Az 1A kiegyenlítő töltés nem igazán volt hatékony.
Szilárdtest akkumulátor, fikció vagy már létezik?Ajánlom az érdeklődők figyelmébe.:A világ első félig szilárdtest akkumulátoros külső akkumulátora már a gyártósoron... melyet a Miracle Process csatorna prezentált. Ui.: A végén a cella csonkolásos tesztet mindenképp érdemes megnézni... A márkára rákeresve a YT-n megtalálható a cég saját csatornája is. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2025
Ettől a vezeték forrszem elhelyezéstől/forrasztási iránytól rosszul vagyok, nem tudom milyen alkatrész van mögötte, de garantált a hibalehetőség...
Na de ezt most miért nekem írod? Írd a gyártónak.
Persze nem direkt neked, csak a témára akartam ráfűzni a mondandóm, ami kibukott belőlem, mert egy csúcstechnológiás akku témában ilyeneket lát az ember.
Szia!
Csak az a lehetséges zárlat veszély--egy melegedés után-
Nem mondod.Lehetséges zárlat?A cin cc 200 fokon olvad,a műanyag szigetelés akkor már lángol.
Nem látom át a problémád.Azon a vezetéken szerinted nagyobb áram folyik mint a tervezett ?szerinted?Azt a vezetéken szerinted hány amper folyik?Ha tudnád nem raknál fel ilyen hülyeségeket mert szerinted.Egyébként ha mondtad volna hogy ez mi a bánat,és mi köze van a témához,mert ez egy akármilyen áramköri rész valamiből.
Szia!
Ez a "hülyeség" azért az IPC 610 és 630 szerint is tiltott. De vannak gyártók akiket nem érdekel ( Malaysia, Fülöp Szigetek , Marocco stb )
Na sajnos viszont korai volt az öröm. Az eszköz majdnem tönkre vágta az aksit. Napfenymentes volt az elmúlt pár nap és hát az aksi lemerült. 26 v merült le az egész 48 v rendszerre tervezett lifepo4 aksi csomag. Az eszköz úgy tűnik akár 0v is meritheti az egész aksit. Érdekes a dolog mert a gyári 0% töltés(2.xv/cella) szint esetén nincs eltérés csak 0.3v. Úgy tűnik nem okos az eszköz annyira hogy túl merítés ne történjen meg. Tehát kiegyenlítés után le kell szerelni.
Visszakerestem, mi volt az az eszköz, ami "majdnem tönkre vágta az aksit". Kiderült, hogy az általam is használt 10A-es balanszerre vezetnek a hozzászólásaid.
Ha tényleg arra gondoltál, akkor nagyon erős túlzás az akku túlmerítésért azt hibáztatni, mert nyugalmi állapotban 0,2W-os fogyasztást írnak róla. Ezzel egy 1kWh-ra lemerült akku kb. 6 hónap alatt merülne le... Egy inverter nyugalmi fogyasztása (mikor semmi nincs a kimenetére kötve) nagyságrendekkel nagyobb. Az enyém például kb. 25W-ot vesz fel. Már tavaly télen is kiderült, hogy tudnak olyan borús napok lenni, hogy 1200W-nyi napelem nem tudja megtermelni az inverter saját fogyasztását sem. Nekem pár dolog közvetlenül az akkuról megy 24-26V-ról, ezért most egy külön töltővel 4-5A-rel állandóan töltöm az akkut. Nem kellene ekkora árammal, mert a 24V-os fogyasztás ennél kisebb, így lassan feltöltődik az akku, most éppen 92%-on van.
Hát ez nagyon jogos felvetés,
![]() vannak olyan dolgok amiről nem szoktunk beszélni. De érdemes lenne...
Ezt nem igazán értem, az akkun lévő BMS nem kapcsolt le akkor, amikor elérte a megengedett minimum feszültséget?
Az inverter nyugalmi fogyasztása nálam is 20-30 W, ami tényleg nem kevés. Ilyenkor jó lenne lekapcsolni, és a róla működő fogyasztókat egy mégneskapcsolóval dierktben a hálózatról működtetni. Nálam ólomakkuval eljátszotta ugyanezt, ráadásul nyáron egy borúsabb napon. Csak hát az ólomakkun nincs BMS, de a lítiumon elvileg minden esetben lennie kellene, lifepo4-en is ugyanúgy. Ráadásul nálam emiatt tönkrement 20-25 kg. fagyasztott gyümölcs, a ragacsos leve meg elöntötte a nyaraló konyháját... Akkor döntöttem el, hogy elég volt a szigetüzemből, engedélyeztetem és csakis szinkronban a hálozattal szórakozok. A szigetüzemű inverter + akku megmaradt, kapott pár további napelemet, de csak olyan fogyasztó megy róla, aminek elég nappal a táp.
Idézet: „és a róla működő fogyasztókat egy mégneskapcsolóval dierktben a hálózatról működtetni” Az is fogyaszt ám...
Maga az inverter szépen átváltott hálózati táplálására ahogy kell. Ez látszik a diagrammon is. Viszont valami miatt mégis a képen látható módon leesett a feszültség. Mikor megvettem az eszközt a gyári 0% kapacitásra állítottam be az inverter hogy merítése az aksit. Ezek után lett az aksi szép lassan feltöltve 3.6v/cella értékre. Majd 48 órán át csak 2A töltöttem az aksit. Majd felvittem 10A a töltést amit végig tartottam. Aksi megy 230v van a hálózaton anélkül több.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Hegesztőkben 50 - 200 A-es diódákat simán párhuzamosan kötnek. Besajtolnak 24 db-ot néhány alu lemezbe és összesínezik őket. 

Akkor döntöttem el, hogy elég volt a szigetüzemből, engedélyeztetem és csakis szinkronban a hálozattal szórakozok. A szigetüzemű inverter + akku megmaradt, kapott pár további napelemet, de csak olyan fogyasztó megy róla, aminek elég nappal a táp.