Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor

Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   302 / 303
(#) proli007 válasza user1914 hozzászólására (») Okt 10, 2025 /

Hello! Úgy látom, hogy itt az a gond, hogy a fórummotor nem tartja meg a méretet. Ha abból mentem ki a file-t, akkor csak 96 dpi a felbontása a képnek a 600 dpi helyett. A hiba innen keletkezik.
(#) mraulajos válasza szebee hozzászólására (») Okt 10, 2025 /

Hali!
Ez nekem bevált. Ha visszaolvasol, megtalálod feltalálót.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2025

VILLP.jpg

(#) klenósanyi válasza user1914 hozzászólására (») Okt 11, 2025 /

Szia!
Köszönöm, működik. Hogy hol lehet átállítani cm-re, azt nem tudom, én százalékos beállításban változtattam a nagyítás mértékét, az arányok megtartásával. Kb. negyedikre sikerült a méretet beállítani.
(#) Swedhart hozzászólása Okt 14, 2025 /

Javítás

Sziasztok ismét jött javításra az ismert készülék inverter hibával.Valaki javította jól szét is égett a kis trafó zárlat miatt.Mutatom a képet a javítás módjáról az inverter 600v ra tölti fel.
(#) Remci válasza Swedhart hozzászólására (») Okt 17, 2025 /

Szia!
Nekem is van egy ugyan ilyen panelem, ott a tulaj 12v helyett 230- at adott neki. Mit lehet tudni erről a modulról? Te készíted, vagy készen lehet kapni?
A nagyfesz trafó primerjével párhuzamosan szokott lenni egy 1-2 µF-os kondi, az mi célt szolgál?
(#) Swedhart válasza Remci hozzászólására (») Okt 17, 2025 /

Szia készen lehet venni eredeti kínai
(#) orcika70 válasza Remci hozzászólására (») Okt 18, 2025 / 1

Talán ez lenne. Bővebben: Link
(#) Remci válasza orcika70 hozzászólására (») Okt 22, 2025 /

Köszi
(#) klenósanyi válasza Remci hozzászólására (») Okt 23, 2025 /

Az első képen látható sárga HV trafónak a szekundere alul van? Van ennek valami jelentősége azon kívül, hogy a drágább anyagból kevesebb kell? Zárt vasmagosnál mindegy, de szerintem nyitottnál szerencsésebb ha kívül helyezkedik el, mint a Ruhmkorff tekercseknél. Sőt, a komolyabbakon a primer felett nem egyenletes a szekunder tekercs meneteinek az eloszlása, a szélekre kevesebb menetet tesznek.
https://www.gutenberg.org/files/54221/54221-h/54221-h.htm
Javítsatok ki, ha tévedek.
(#) zen-ÉSZ hozzászólása Csü, 14:07 /

Villanypasztor nem az igazi

Valamiért nem igazán működő úgy mint amire számítottam a szikra köz 2mm és akkor pont meg képe ívet húzni mi szokott lenni a baj ? Mit rontottam el?
Mérés közben a tájegység 6,9V és 500mA áramkör látta működik
A 230/9V transzformátor secunder tekercs lábai között 11V van
(#) Swedhart válasza Zsoca a Pék hozzászólására (») Pé, 9:35 /

Szia egy jótanács ehhez a készülékhez ez mindenkinek szól egyben.Meg kell mérni a nagyfeszültségű tekercs szigetelési ellenállását minden esetben feszültség alatt is,mert többször futottam bele olyan hibába hogy veri a fi relét illetve megszakad az ellenállás.A hálózatról hajtott Makrai trafóval szintén ez a helyzet.
(#) deak francis válasza Swedhart hozzászólására (») Pé, 11:09 /

Üdv .
Feszültség alatt hogyan mérjünk ellenállást a nagyfesztrafónak?
(#) Swedhart válasza deak francis hozzászólására (») Pé, 11:28 /

Át ütési szilárdságot pontosabban a feszültség alatt
(#) zen-ÉSZ válasza Swedhart hozzászólására (») Pé, 12:22 /

Köszönöm a választ az ellenállása a 230V tekercsnek 870Ohm
(#) Swedhart válasza zen-ÉSZ hozzászólására (») Pé, 17:51 /

A primer és szekunder tekercs közt kell mérni a legnagyobb mérési tartomány 200Mohm legalább.Ha mérhető ellenállás mér is kuka.Ugyanis itt minimum 3500v os szigetelés lel legyen.A műszer nem mutathat ellenállás értéket.
(#) ABU válasza zen-ÉSZ hozzászólására (») Pé, 19:05 /

C6 kondin mekkora fesz van mielőtt szikrázna? Pedig ezzel a kapcsolással nem szokott gond lenni...
(#) deak francis válasza Swedhart hozzászólására (») Pé, 19:50 /

Szia,teljesen mértékkel egyetértek!!!
(#) zen-ÉSZ válasza ABU hozzászólására (») Vas, 14:09 /

Szia , azért tettem fel a kérdést mert valószínű hogy én rontottam el? 20µF használók és 3-14V között változik (AC)
Emellett a ha nagyon lassú impulzusra állítom képes 18V ra töltődni , (ha a trimmert teljesen eltekerem akkor teljesen ki nyithatja a tranzisztort mert forró viszont ezért nincs is impulzus )
(#) zen-ÉSZ válasza ABU hozzászólására (») Vas, 14:13 /

Ez az alkatrész lista annyival kiegészítve hogy CI 22nF 630V trimmer1K előtte pedig 220ohm

IMG_3799.jpeg

(#) zen-ÉSZ válasza Swedhart hozzászólására (») Vas, 14:14 /

Szia vélhetően jó , végtelen nagy az ellenállása műszerem nem képes mérni.
(#) zen-ÉSZ válasza ABU hozzászólására (») Vas, 14:31 /

Video
(#) erdgab válasza zen-ÉSZ hozzászólására (») Vas, 17:56 /

Szia!
Az R1=8,2K ,R2=33K ,C2=10nF ,az 555 ic mellől a diódát dobd ki,a frekvencia kb: 1,945kHz lesz,az R3+R4 helyett tegyél 1 db. 220 ohmos ellenállást,a trimmert felejtsd el. Az Ut legyen 12-13V DC.A Ci legyen 16µF/450V.Ha minden jó akkor a 16µF kondenzátoron 380-460V kell,hogy legyen.Az Ri ellenállás ne legyen nagyobb 1M-nál,ha ezt kicsit csökkented (csak ésszel!) akkor előbb töltődik Ci,gyorsabbak lesznek a kisülések.A nagyfesz kimenetre mindenképpen tegyél szikraközt mielőtt bekapcsolnád (!!!),először kb. 5-6 mm-est,aztán meglátod majd és növelheted 10mm-re!!
A pásztor kb. 1-2 hektár kerítésére lesz elég jól kivitelezett karám esetén.
(#) ABU válasza zen-ÉSZ hozzászólására (») Vas, 18:02 /

Szerintem így a CI RI túl kicsi, pár usec alatt eléri a 30 akárhány voltot amitől a diac gyújt így a C6- alig töltődik fel. Ci 10µF 63V Ri 1Mega nagyjából 1sec időállandó, de rakhatsz 2Megát is felesleges oda trimmer. C6-nak legalább 400V egyenfeszre kell töltődnie, ha az inverter része jól működik.
Inverter teszt multiméterrel:
Trafó primer oldalról lekötsz mindent, primeren mérsz AC feszültséget a trimmerrel megkeresed a legnagyobb értéket és úgyhagyod 100-150VAC felett kell lennie.
(#) zen-ÉSZ válasza ABU hozzászólására (») Vas, 20:53 /

Pontosítok a CI re vonatkozóan , az előzőleg leírt hülyeség: “ Ez az alkatrész lista annyival kiegészítve hogy CI 22nF 630V”
Ci= 22µF 630V
R1= 220
R2=1k (trimmer)
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:55
(#) zen-ÉSZ válasza ABU hozzászólására (») Vas, 21:34 /

Ci végülis akkor legyen 10uF63V vagy 16uF450V?
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Hé, 17:21 /

Helyesbítenék,tegnap eléggé figyelmetlenül írtam a pásztorral kapcsolatban!!!

Amit az 555 körüli alkatrészekről írtam az rendben!

Amit hibáztam az az,hogy a Ci értéke 22µF/63V,az Ri értéke kb. 1M,ez rendben,a C6 értéke 16µF/450V.
A snubber is jó (R9+C4+C5) ,de lehet 22-33 ohm+68-100nF/630V is. Az R8 maradjon 1M.

Elnézést kérek a tévedésért!!
(#) zen-ÉSZ válasza erdgab hozzászólására (») Hé, 18:47 /

Köszi a választ módosítom a trimmert ellenállásra illetve R1,R2, C2 értékét is a Ci -ot is cserélem 16µF 450V ra(motor segéd fázis kondi), a C6 maradhat 20µF 450v?
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:48
(#) kozso31 válasza zen-ÉSZ hozzászólására (») Hé, 21:17 /

Üdv:Egy kérdés zen-ÉSZ-hez pü ben kültem megoldást megcsináltad?Köszönöm
(#) ABU válasza zen-ÉSZ hozzászólására (») Hé, 22:05 /

Ci-nek elég 63V kondi kb. 30-40V-ra töltődik utána kisül majd a ciklus ismétlődik újra. Enyémben 10uF63V és 2M2 van most megnéztem 425V-ra töltődik a C6 kb 2sec/szikra.
A hozzászólás módosítva: Hé, 22:13
(#) klenósanyi válasza zen-ÉSZ hozzászólására (») Kedd, 10:21 /

A C6 a motor kondi!!!
Következő: »»   302 / 303
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem