Fórum témák
» Több friss téma |
Hello! Alapvetően a K1 kapcsolónak, míg a K2 nyomógombnak van jelölve.
Ha a K1-et átváltod, akkor nullázza és nullán tartja a számlálót és a léptetőimpulzusokat nem engedi a számlánc bemenetére. A K2 alaphelyzetben húzza a relét, az pedig az ÉS kapun keresztül. beengedi a léptető jeleket. Ha megnyomod/átkapcsolod, a relé elejtésével, letiltja a léptető jeleket, míg a kapcsoló záró érintkezője a Latch Strobe bemenetet vezérli. "Alacsony érték esetén a reteszekben lévő adatok követik a számlálóban lévő adatokat. Magas érték esetén a reteszekben lévő adatok állandóak, és a számláló függetlenül is működhet." Csak itt, megnyomott helyzetben magas-szintet ad a nyomógomb, megnyomva meg szakadást, ami TTL-nél azonosan H szintet jelent. Tehát mind két esetben követi a Latch a számlálók jelét. Tehát nem sok értelmét látom. (A belső Latch Pld. arra való, hogy a kijelzés ne fusson együtt a számlálóval. Pld. a freki mérés alatt.) A relénél a DIP tokot úgy számozzák, mint ha egy normál 14 lábú tok lenne. Az átkötések pedig azért vannak, hogy másik típushoz is alkalmas legyen a kapcsolás. Lásd a képet..
Szia!
A tokozást értem is, kösznöm. Arra lennék kíváncsi, hogy pl. az IC3 jelű 'ÉS' kapu IC 5-ös (B2) lába az a reed-relé '1'-es és '14'-es lábára lenne kötve? Tehát az '1' és '14' lábak közösítve vannak?
Szia! Köszi, így már érthetőbb a kapcsolók használata. Típusa szerint a 'K1' kapcsoló az DPDT 6 lábú kapcsoló lenne, ahol a '3' láb a levegőben van, nincs bekötve? A 'K2' pedig egy DPST 4 lábú nyomógomb, ahol az '1' és '3' lábak közösítve vannak?
A reed-relé esetén is vannak láb közösítések, pl. IC3-5 --> IC4-1,14?
A K1 helyére jó a DPDT (két áramkörös váltó érintkezős) kapcsoló, a 3 lába nincs bekötve egyértelmű.
A K2 helyére a nyomógombod nem jó, mert amit mutatsz, csak egy áramkörös, és négy kivezetéses. Oda két áramkörös váltó érintkezős nyomógomb kell, tehát NC + NO érintkezőkkel. Azaz nyugalomban a felső érintkező zárt, az alsó nyitott, ha megnyomod, akkor pedig a felső nyitott és az alsó zárt állapotba kerül. De az helyettesíthető egy áramkörös váltó érintkezős nyomógombbal is, mert mint látható a kapcsolási rajzon a bal oldali érintkezők közösítve vannak. Ui.: A láb számozással ne foglalkozz, mert a rajzolt bekötést kell megvalósítani. Ha nem az alkatrészlistában szereplő pontos alkatrészt teszed be, a számozás 95%-ban úgysem fog egyezni. A lábaknál pedig azért van két szám, mert egy egységen belül két kapcsoló található, lásd IC4: V4005. Az első szám az egyik, a második szám pedig a másik egység száma, és nincs közösítve. Adatlapot nem találtam hozzá, de nem is kerestem sokáig. Egyébként az R3 bal oldali lábáról hiányzik egy kötési csomópont. A hozzászólás módosítva: Sze, 15:28
Közbe megnéztem a relé adatlapot, és valóban vannak belül közösített lábak pl az 1-14, 8-7.
De mint írtam, ne a számozás után menj, mert az gyártónként eltérhet. A rajzon lévő sémát kell megvalósítani. Hogy a közösített lábak közül melyiket kötöd be, az mindegy, kb az kell szem előtt tartani, hogy tudsz egyszerűbb rajzolatú panelt készíteni hozzá. Egyébként a megnevezés is megtévesztő, mert ez nem reed relé hanem sima DIP relé. A REED Relé-t mágneses térrel lehet vezérelni. TPS 107R2-7Sziasztok. Megint a kezem alá került egy elektronikai kis panel meg talán szenzor de fogalmam sincs valójában mi lenne ez. Öntapadós a szenzor vagy mi a csuda. Valószínűleg autós elektronika de "kugli"-s keresés semmi hasonlót nem dobott ki nekem. Valaki meg tudja mondani milyen alkatrész ill panel látható a képeken?
a DIP relé is (lehet) Reed.
Gyanúsan vastagok a kábelek. Esetleg valami apróbb fűtés?
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:54
Így van, illetve bátorkodtam a típusa alapján is rákeresni. A V23100_V4 a típust jelöli, a '0' azt, hogy DIP flar és NO, a '05' a relé 5V-os működtető feszültségét. A V4005 mi más lehet?
Szia! Értem a 'K2'-re irányuló észrevételed, de akkor a 'K2' DPDT az két áramkörös, de 6 lábú nyomógomb kell legyen. Így ezt a 6 lábat hogyan kötöm be?
Elfogadom, bár még olyat nem láttam, de a szóban forgó adatlapon szó sincs semmilyen mágneses vezérlésről, tehát az adott típus biztos nem az. Az csak egy egyszerű relé.
Visszapillantó tükör fűtés talán. Bár az öntapadós rész másik oldalát pont nem mutattad.
A négy vastag vezeték a fűtőellenállás tápja a két vékony meg a hőmérő szenzor. Nem látható rajta "fűtősáv" vagy hasonló?
Miért kéne hat lábú gomb? Létezik ebből 3 lábú is (de most ne várd, hogy én keressek helyetted)...
Ha a választott hat lábút akarod használni, akkor abból az SPDT elrendezésűt kell választanod.
Ui.: Bár jó lenne kideríteni pontosan mi a funkciója annak a "nyomógombnak" nem e véletlenül reteszelődő típus kell oda, mert nem mindegy. Elég e a pillanatnyi váltás, vagy hosszabb ideig fenn kell állnia, e feltétel szerint az áramkör egy pillanatra áll csak le, vagy hosszabb ideig is állnia kell.
Ez a rajzból nem derül ki.
Elvileg reteszelődő típus kell a 'K2'-re, mert ez a gomb "megállítja" a számlálót. Ez mindaddig tart, amíg a 'K1'-et meg nem nyomják. Bár azt nem értem, hogy a 'K1' nulláz is. Tehát akkor nulláz ha a számlálás "áll" és akkor indít, ha a számláló nullázva van. Éppen ezt akarom megérteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |