Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1200 / 1200
(#) proli007 válasza jonasr75 hozzászólására (») Sze, 10:18 / 1

Hello! Alapvetően a K1 kapcsolónak, míg a K2 nyomógombnak van jelölve.
Ha a K1-et átváltod, akkor nullázza és nullán tartja a számlálót és a léptetőimpulzusokat nem engedi a számlánc bemenetére.
A K2 alaphelyzetben húzza a relét, az pedig az ÉS kapun keresztül. beengedi a léptető jeleket.
Ha megnyomod/átkapcsolod, a relé elejtésével, letiltja a léptető jeleket, míg a kapcsoló záró érintkezője a Latch Strobe bemenetet vezérli.

"Alacsony érték esetén a reteszekben lévő adatok követik a számlálóban lévő adatokat. Magas érték esetén a reteszekben lévő adatok állandóak, és a számláló függetlenül is működhet."

Csak itt, megnyomott helyzetben magas-szintet ad a nyomógomb, megnyomva meg szakadást, ami TTL-nél azonosan H szintet jelent. Tehát mind két esetben követi a Latch a számlálók jelét.
Tehát nem sok értelmét látom.
(A belső Latch Pld. arra való, hogy a kijelzés ne fusson együtt a számlálóval. Pld. a freki mérés alatt.)

A relénél a DIP tokot úgy számozzák, mint ha egy normál 14 lábú tok lenne. Az átkötések pedig azért vannak, hogy másik típushoz is alkalmas legyen a kapcsolás. Lásd a képet..

Reed-DIP.png

(#) vargaf válasza mraulajos hozzászólására (») Sze, 12:01 /

1 ohm 5 %
(#) jonasr75 válasza tki hozzászólására (») Sze, 12:02 /

Szia!
A tokozást értem is, kösznöm. Arra lennék kíváncsi, hogy pl. az IC3 jelű 'ÉS' kapu IC 5-ös (B2) lába az a reed-relé '1'-es és '14'-es lábára lenne kötve? Tehát az '1' és '14' lábak közösítve vannak?
(#) jonasr75 válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 12:13 /

Szia! Köszi, így már érthetőbb a kapcsolók használata. Típusa szerint a 'K1' kapcsoló az DPDT 6 lábú kapcsoló lenne, ahol a '3' láb a levegőben van, nincs bekötve? A 'K2' pedig egy DPST 4 lábú nyomógomb, ahol az '1' és '3' lábak közösítve vannak?
A reed-relé esetén is vannak láb közösítések, pl. IC3-5 --> IC4-1,14?
(#) Régi motoros válasza jonasr75 hozzászólására (») Sze, 15:20 /

A K1 helyére jó a DPDT (két áramkörös váltó érintkezős) kapcsoló, a 3 lába nincs bekötve egyértelmű.
A K2 helyére a nyomógombod nem jó, mert amit mutatsz, csak egy áramkörös, és négy kivezetéses. Oda két áramkörös váltó érintkezős nyomógomb kell, tehát NC + NO érintkezőkkel.
Azaz nyugalomban a felső érintkező zárt, az alsó nyitott,
ha megnyomod, akkor pedig a felső nyitott és az alsó zárt állapotba kerül.

De az helyettesíthető egy áramkörös váltó érintkezős nyomógombbal is, mert mint látható a kapcsolási rajzon a bal oldali érintkezők közösítve vannak.

Ui.: A láb számozással ne foglalkozz, mert a rajzolt bekötést kell megvalósítani. Ha nem az alkatrészlistában szereplő pontos alkatrészt teszed be, a számozás 95%-ban úgysem fog egyezni.

A lábaknál pedig azért van két szám, mert egy egységen belül két kapcsoló található,
lásd IC4: V4005. Az első szám az egyik, a második szám pedig a másik egység száma, és nincs közösítve. Adatlapot nem találtam hozzá, de nem is kerestem sokáig.

Egyébként az R3 bal oldali lábáról hiányzik egy kötési csomópont.
A hozzászólás módosítva: Sze, 15:28
(#) Régi motoros válasza jonasr75 hozzászólására (») Sze, 15:48 /

Közbe megnéztem a relé adatlapot, és valóban vannak belül közösített lábak pl az 1-14, 8-7.
De mint írtam, ne a számozás után menj, mert az gyártónként eltérhet. A rajzon lévő sémát kell megvalósítani. Hogy a közösített lábak közül melyiket kötöd be, az mindegy, kb az kell szem előtt tartani, hogy tudsz egyszerűbb rajzolatú panelt készíteni hozzá.

Egyébként a megnevezés is megtévesztő, mert ez nem reed relé hanem sima DIP relé.
A REED Relé-t mágneses térrel lehet vezérelni.
(#) hulala hozzászólása Sze, 16:10 /

TPS 107R2-7

Sziasztok. Megint a kezem alá került egy elektronikai kis panel meg talán szenzor de fogalmam sincs valójában mi lenne ez. Öntapadós a szenzor vagy mi a csuda. Valószínűleg autós elektronika de "kugli"-s keresés semmi hasonlót nem dobott ki nekem. Valaki meg tudja mondani milyen alkatrész ill panel látható a képeken?
(#) mnyugger válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 16:12 / 1

a DIP relé is (lehet) Reed.
(#) tki válasza hulala hozzászólására (») Sze, 16:53 /

Gyanúsan vastagok a kábelek. Esetleg valami apróbb fűtés?
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:54
(#) jonasr75 válasza mnyugger hozzászólására (») Sze, 22:33 /

Így van, illetve bátorkodtam a típusa alapján is rákeresni. A V23100_V4 a típust jelöli, a '0' azt, hogy DIP flar és NO, a '05' a relé 5V-os működtető feszültségét. A V4005 mi más lehet?
(#) jonasr75 válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 22:44 /

Szia! Értem a 'K2'-re irányuló észrevételed, de akkor a 'K2' DPDT az két áramkörös, de 6 lábú nyomógomb kell legyen. Így ezt a 6 lábat hogyan kötöm be?
(#) Régi motoros válasza mnyugger hozzászólására (») Sze, 22:46 /

Elfogadom, bár még olyat nem láttam, de a szóban forgó adatlapon szó sincs semmilyen mágneses vezérlésről, tehát az adott típus biztos nem az. Az csak egy egyszerű relé.
(#) Régi motoros válasza hulala hozzászólására (») Sze, 22:51 /

Visszapillantó tükör fűtés talán. Bár az öntapadós rész másik oldalát pont nem mutattad.
A négy vastag vezeték a fűtőellenállás tápja a két vékony meg a hőmérő szenzor.
Nem látható rajta "fűtősáv" vagy hasonló?
(#) Régi motoros válasza jonasr75 hozzászólására (») Sze, 22:59 /

Miért kéne hat lábú gomb? Létezik ebből 3 lábú is (de most ne várd, hogy én keressek helyetted)...
Ha a választott hat lábút akarod használni, akkor abból az SPDT elrendezésűt kell választanod.
(#) Régi motoros válasza jonasr75 hozzászólására (») Sze, 23:19 /

Ui.: Bár jó lenne kideríteni pontosan mi a funkciója annak a "nyomógombnak" nem e véletlenül reteszelődő típus kell oda, mert nem mindegy. Elég e a pillanatnyi váltás, vagy hosszabb ideig fenn kell állnia, e feltétel szerint az áramkör egy pillanatra áll csak le, vagy hosszabb ideig is állnia kell.
Ez a rajzból nem derül ki.
(#) jonasr75 válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 23:26 /

Elvileg reteszelődő típus kell a 'K2'-re, mert ez a gomb "megállítja" a számlálót. Ez mindaddig tart, amíg a 'K1'-et meg nem nyomják. Bár azt nem értem, hogy a 'K1' nulláz is. Tehát akkor nulláz ha a számlálás "áll" és akkor indít, ha a számláló nullázva van. Éppen ezt akarom megérteni.
Következő: »»   1200 / 1200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem