Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2566 / 2566
(#) reloop válasza Hiwe hozzászólására (») Okt 18, 2025 /

Szia! A végtranzisztorok zárlatát ki tudod mérni?
(#) sany hozzászólása Okt 22, 2025 /

Helyettesítés

Sziasztok!
Egy erősítős hangfal power LED-je csak villog. Nem szól az erősítő, tegnap esete még szólt. Habár előtte is már csak lassan kapcsolt be. Azt hittem ez normális, mert pl. koppanásgátlós. Ma már kb. 2 perc után is villogott a LED. Mintha nem indulna a tápja. Szétszedve rögtön szembe tűnt a 230 V-os betáppal sorba kapcsolt biztosíték ellenállás.
Egy R1 jelzésű biztosíték ellenállás. Sajnos a felirat nem nagyon látszik, 20k x03 felirat van rajta. Az x-et nem tudom mi szám-e vagy betű!?
Tudom én ezt az ellenállást valamivel? 2008-as az erősítő lehet azóta csak ez az ellenállás romlott el csak.
A varisztort csak szemléltesnek tettem oda.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2025
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Okt 22, 2025 /

Vagy esetleg a másik képen látható ellenállásokat találtam. Ezek jók lennének?
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2025
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Okt 22, 2025 /

Megtaláltam a kapcsolási rajzát hangszórónak, a táp rész a 3. oldalon található.
A rajzon 10 Ω-osként szerepel a teljesítmény NTC. A 330 µF / 400 V puffer kondin, sajnos csak 35.46 nF mérek, így valószínűleg rossz, és csak ez okozza a problémát.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Okt 23, 2025 / 1

Ha a puffer kondenzátor elveszítette a kapacitását, és a biztosíték ellenállás elégett, miután mindkettőt kicserélted, számíthatsz még más hibákra is...

Röviden: Méregessél még, mielőtt bekapcsolod.
(#) mek-elek válasza sany hozzászólására (») Okt 23, 2025 / 1

Gafly hozzászólását azzal egészíteném ki, hogy szerintem ha jónak találod, ha nem a másik oldalon is illik kicserélni az adott puffert, mert a két tápfesznél dinamikai eltérések adódhatnak. És ez olyan, mintha egy autón a két oldalon nem egyforma kerekek lennének.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Okt 23, 2025 /

Nagyon bízok benne, hogy csak a sok használatól ment tönkre benne az NTC.
Igaz az előéltét nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2025
(#) Beringer 600 hozzászólása Okt 26, 2025 /

Szeretném megépiteni

Sziasztok'
Érdeklődnék,hogy ez a kapcsolás a jelenlegi beálitásban működőképes e ?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2025
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Okt 28, 2025 /

Jelentem a műtét sikerült. A képen látható NTC tettem bele, 10 Ω és 3 A.
Bekapcsol az erősítő, az összes kondit kicseréltem, de csak a végerősítőben.
Köszönöm a tanácsokat!
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2025
(#) Baxi válasza reloop hozzászólására (») Kedd, 5:46 /

Szia!
Nem most volt, de azóta is megmaradt a jelenség. Most meguntam s szétkaptam teljesen. A hibát a munkapont és egyben a hőkompenzálásért felelős T8-as tranyó okozta. Lassú volt, ha átmelegedett rendesen (asztalon volt rá lehetősége, dobozban nem tudod, mert az aktív hőfokszabályozas vissza hutőtte) megszűnt a "sustorgás" és a DC mászkálás. Megkapta a BC546-os tranyót s azóta csendbe van, szinte egyből beáll a ~ 0V DC szint is a kimeneten. Csak mondom érdekességnek megírom. Kiváló startbabíró végfok amúgy.
Köszönöm Mindenkinek aki foglakozott vele
(#) morgo hozzászólása 12:25 /

Pioneer nyugalmi áram

Sziasztok!
Két napja nem tudok rájönni, miért szalad meg a nyugalmi áram egy Pioneer SA 540 erősítő egyik oldalán. Ebben kérem a segítségeteket. Az erősítő hibásan került hozzám. Vezetősávok elégve, zárlatos zener, Zobel tag ellenállása megszakadva, hangerő poti egyik oldala szakadt volt, ezeket javítottam. Viszont az egyik oldal nyugalmi árama szép lassan odáig emelkedik, hogy a végtranyó megégette az ujjamat. 2x27 V AC-t kap külső tápról(egyenirányító, pufferek a panelen), 2x10 ohm 5W-os ellenálláson keresztül. Arra lettem figyelmes, hogy füstölnek ezek az ellenállások... Mindez letekert hangerőnél, terhelés nélkül. Szkóppal nézegetve gerjedést nem látok. A 0,22 ohm emitterellenállásokon bekapcsoláskor 1,3 mV-ot mérek, az egyik oldalon ez stabil marad, a másik oldalon folyamatosan emelkedik, 20mV körül már kezd rendesen füteni a végtranyó. Közben az NPN bázisán csökkenő feszültséget mérek, a PNP-n emelkedőt. Minden más jónak tűnik, semmi más nem melegszik, a végfok környezetében lévő tranzisztorokat, kondenzátorokat kiforrasztva jónak találtam.
Az ellenállásokat helyükön mérve szintén jónak gondolom.
(#) soos csaba válasza morgo hozzászólására (») 15:18 /

Szia!

Valószinüleg a bias-tranzisztor a hibás, kontakt hibás, szivárog, hő kapcsolata gyenge, vagy a körülötte lévő ellenállások (R317, R232, R321, R319) nem ojan értéküek mint ami a rajzon szerepel.
Nézd meg a maghajtó tranzisztorokat is, lehet valamelyik szivárgós, ami ugyan müszerrel nem derül ki, de hőre instabilitást okoz.
Esetleg hideg forasztás a BIAS körben.
A hozzászólás módosítva: 15:18
(#) morgo válasza soos csaba hozzászólására (») 15:31 /

Köszi a tippeket. Már én is arra gondoltam, hogy elkezdem cserélgetni a tranzisztorokat, mert az ellenállások értéke rendben van, még kézmeleg sem lesz egyik sem amikor a végtranyók forróak. A forrasztások is jónak tűnnek, de lehet átforrasztom mindet.
Következő: »»   2566 / 2566
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem