Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vízérzékelő kapcsolás
Lapozás: OK   3 / 3
(#) merax válasza Hutty hozzászólására (») Dec 23, 2021 /

Nagyon köszönöm. Előbb idejutok, ha elolasom a szenzor adatlapját, csak arra gondoltam hátha 'ócsóbbé megúszom. Az 1. és 2. verzió között az a különbség, h mekkora feszültséget küld ki a szenzorra? A 240V-ost választottam, járófelületen ez nem lehet probléma, ugye?
(#) Gafly válasza merax hozzászólására (») Dec 23, 2021 /

Természetesen nem a tápfeszültség megy ki a szenzorra:
Idézet:
„Érzékelőfej segédfeszültsége V AC 4 4
Érzékelő névleges árama mA 0.2 0.2”
(#) merax válasza Gafly hozzászólására (») Dec 28, 2021 /

Működik, köszönöm!
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Csü, 13:11 /

Mágnesszelep

Adott lesz valamilyen mágnesszelep a háztartási vízkörben. (Normally Open típus) Ha baj van, akkor egy érzékelő szonda jelet küld az elektronikának, ami áramot ad a mágnesszelepnek, és az lezárja a vízrendszer adott szakaszát. És itt jön a probléma... A mágnesszelep kalapács hatása a csővezetékre. Ezt sehogy nem tudom kikerülni, csak úgy. (kiegészítő szerkezetek kellenének, amihez nincs hely.) Motoros szelep, meg akkora bazi nagy, hogy nem fér el.

Halott projekt?
(#) Bakman válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Csü, 13:30 / 1

Csak tipp: fűtéseknél használt tágulási tartály. Mivel a víz kb. összenyomhatatlan, mindegy, hogy a cső melyik pontjára csatlakoztatod.

Valahol láttam egy videót, ahol emlegetik a direkt ilyen célra készült csillapítókat, de nem voltak jó véleménnyel róluk, arra viszont már nem emlékszem, hogy egy adott típusra fújtak vagy úgy általánosságban. Itthon nagyjából vízütés csillapító néven futnak.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 13:55 /

Ez jó ötlet, ugyanez a baj a karos csaptelepeknél. Lehet a karral olyan hirtelen teljesen zárni, hogy a folyó ezáltal csőben haladó víztömeg hirtelen tehetelenségi megállàsa nagyot üt. Én egy darab gumislagot kötöttem be, jobb lett, de kevés a hatása, utánanézek amit írtál
(#) Zoli_bácsi válasza nagym6 hozzászólására (») Csü, 14:10 / 1

Jelzett helyeken nekem flexi csövek vannak.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Csü, 14:24 /

Mondjuk ez csak akkor jelentkezik majd, ha csőtörés miatt a szelep hirtelen lezár.
(#) Elektro.on válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Csü, 15:25 /

Ilyen esetleg ilyen.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:25
(#) Bakman válasza Elektro.on hozzászólására (») Csü, 15:48 /

A második linkeden lévő típust/típusokat (lásd kép) pocskondiázták abban a videóban, amit természetesen most nem találok. Bővebb ismeretem nincs a témában...
(#) nagym6 válasza Elektro.on hozzászólására (») Csü, 17:51 /

Belegondolva egy függőleges csődarab felül zárt véggel is jó lehet, csőben felül levegő alatta víz, megvan a rugalmasság a rendszerben. A csövet nyilván megfelelő helyre kell tenni, ahol keletkezik a hirtelen elzárás ütés.
A hozzászólás módosítva: Csü, 18:00
(#) Bakman válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 19:04 /

Elnézést, hülyeséget írtam, most esik le. Nem mindegy, hogy hova van kötve a csillapító, a szelep elé kell közvetlen (a víz momentuma okozza a galibát).
(#) elektroncso válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Csü, 21:08 /

Én ilyen motoros szelepet használok erre a célra, napi egyszer van nyitva csukva (amikor elmegyek otthonról) lassan egy év szépen működik. Van benne visszajelzés is, nem is drága és nem is nagy.
ADN15-CR05-2WV-12V
(#) Zoli_bácsi válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 8:02 /

Gondoltam erre, viszont ez nálam csak akkor lesz kivitelezhető, ha szétbombázzuk a fürdőszobába a betáp víz fővezetéket. Akkor viszont biztosan beépítek egy motoros szelepet is, és alatta egy főelzáró golyós csapot is. (biztos, ami biztos.)
(#) elektroncso válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szo, 14:12 /

Nekem a vízóra gödörbe van beszerelve az óra után (az óra előtt meg ugye ott van a szolgáltatói csap), volt kis vita a vízszolgáltatóval mert nem tetszett nekik hogy villany van a gödörbe vezetve (balesetveszély) de amikor mutattam hogy törpe feszültségű megnyugodtak.
Persze ez mondjuk panelben nem megoldható.
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:13
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem