Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Próbáltm innen trnzisztorost is stb, semmi sem lett hngossb, minth 1 diódévl menne. Gondolom 2 diódásnál is az a gond dupla a feszültség ha mérem de gondolom veszik az áram. Igay az össz a 800ohmos hangszórón van próbélva és mindig mérema feszültségéet is üres járatban és terhelés alatt is.
Szia!
Nálam ez jobban bevált --de nincs 2x hangereje ! Elég magas antennával ; függőlegesen 10m antenna --20m földeléssel ? (szóval X emeletes épület fűtéscsöve tekerccsel csatolva )
Szia!
Amivel sikerült a dupla hangerőt elérnem ,ez a 2 diódás volt. A C3 két pontján 5kohm feletti terhelésnél néha 10V dc -t is mértem (helyi adó 5km re)A két rezgőkör a fűtéscsöre volt "rátekerve" kb 10cm átmérőn --laza csatolás.? A másik ezeket a detektorosokat kipróbáltam ---nem túl nagy sikerrel 1-2-3 állomás vétele gyenge hangerővel! A hozzászólás módosítva: Szo, 21:29
Igen, erre gondoltam de 2 tekercset kell készítenek és mind a 2 őt behangolni, vagy a másik két diodássat amit feltettél. Ma már a Kossuth Rádió sipolàsa ébresztett annyival hangosabb a detektorosom egy diodával de másutt megcsapolva. Lehet még egyszer megpróbálom a feszültségkétszerezöst.
Szia!
Igen a megcsapolás helyzete --lényeges! A diódás kör terhelése miatt.Ez szól bele legjobban a hangerőbe. Egy 70 menetes tekercset érdemes 10 menetenként kihozni -az alsó 1/3 nál -az 5 menet is célszerű lenne. De a legjobb az a régimódi lecsiszolt zománcos tekercs ,egy mozgó érintkezővel .(mint egy potméter ?) vagy a külön diódás csatoló tekercs mozgathatóan....esetleg a 7. ábra szerint kivezetéssel. A hozzászólás módosítva: Hé, 21:14
Megoldásom 30+30 menet és minden ok. Próbélltam más kapcsolésokat, ayért 800ohmos hangszörönak az enyém a legjobb. Reggel sipolás ébreszt.
SziaÍ!
Akkor a legjobbat ,találtad telibe! Ha megmérnéd a dióda után a DC és az AC feszültséget is egy minimultival? Köszi!
Terhelés után 14-15mV a hangszóró terhelése alatt a DC, 3mV az AC, közben lekapcsolták a rádió adót. Zajbal 11mV és 17uA. Terhelés nélkül más, feszültség kétszeresével 600mV felett volt de a 800ohmos hangszórón halk volt, 6-8mV volt. Egyedül ez a kapcsolás tudja a 15mV. Ugye cél hangszórón radiozni. A Solti adó légvonalban 100km és 2MW a szabadkai 25km és 10kW ami hangszórón szólt.
Szia!
Nem tul magasak a feszültségek. Egy jobb antenna ?( Ereszcsatorna ) v a földelés ? S ezt ismered --kipróbálod?
Padláson van kb 2x10-14m antenna. Földelés a konnektroból. Szerintem jó mert hallkan de szól hangszórón. Régebben próbáltama csatornát, syaritódrótot és viycsap földeléssel, de fejhallgatón és nem mértem a fesyültséget. Syólt és kész. Ami aggaszt, most i próbállom a keretantennáson is, csak a Kossuth Rádió szól, volt még 2-3 állomás. 2.8-3mV tud a keretantennás. Tegnap a kayettás rádión sem jöttek be a román adók.
Szia!
Sajna van terjedés is ---1 hónapban 2-3 jó nap?A többi meg........ Nem a keretantenna a lényeg --bármilyen más rezgőkörrel is működik. Hanem a kapcsolás többi részlete. Nálam a központi fűtéscső mint ;antenna+ földelés együtt. A 105mm-es műanyagcső lapjára feltekerve a rezgőkör 70 menete --Az utólsó 12 levágva mert sok volt.-Ez megy az asztali rádióhoz. A cső alsó élén itt -ott lecsiszolva a zománc (ez a megccsapolása )ide van forrasztva a diodák kb 30 menet , meg a "csuszó kondi " 50pF..........720pF .kb 55 ment. Mint irtam (jó terjedésnél ) azért 10V dc is előfordul.+ 2--8mW hangteljesitmény is.
Ez a 8 km-re lévő 15 kW-os, 80 km-re lévő 25 kW-os, 113 km-re lévő 100 kW-os vagy a 190 km-re lévő 2 MW-os adó?
Szia!
Nem Én Miskolcon játszadozom --a Solti Kossuth nem jön detektorossal---Nálam a Nyiregyházi , Miskolci , Szolnoki KH állomások jönnek. Robi meg a Szabadkai és Solti adóról beszélt.
Szia!
De. Hozzád ( irányítószámodhoz ) képest írtam a távolságokat. Miskolc, Nyíregyháza, Szolnok, Solt. ( Rádióállomás - földrajzi helyből )
Innen jött ay első keretantennás detektorosom. Különben egy régi ferrit nélküli detektoros radióm atkötésével 17mV érte el, es ezzel is ha a ferritrúd közepéna tekercs 16mV van. de akkor a forgökondenyátor félig nyitott.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |