Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetéknélküli termosztát
Lapozás: OK   12 / 12
(#) KisKrapek válasza VIM hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Üdv Mindenki!
Köszönöm a segítséget mindenkinek, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak a válaszok!
Sikerült megoldani a problémát a következőképpen:
A kazánba a betáp kábelnek a földelése rossz helyen volt és a 3,15A biztosíték is ki volt csapva ezek okozták a problémát nem pedig a bekötés helytelensége.
A csoport segítsége nélkül nem jött volna össze! Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2025
(#) Inhouse válasza KisKrapek hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Idézet:
„A kazánba a betáp kábelnek a földelése rossz helyen volt és a 3,15A biztosíték is ki volt csapva ezek okozták a problémát nem pedig a bekötés helytelensége.”

Hát, ez így ebben a formában ellentmondás. Arra gondolsz, hogy nem a termosztát lett helytelenül bekötve? Fura ez az egész, mert ha jól értem, eddig ez működött, csak nem vezeték nélküli termosztáttal? Vagy csak melegvíz előállításra használták? Ezek szerint a fűtés indulásakor kapcsolt a kazán az S pontra fázist és az oda kötött földelés miatt lett a zárlat? Eddig földeletlen készülékkel fürödtek?
Örülök, hogy jó lett.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Idézet:
„Örülök, hogy jó lett.”

Én is, de ha nincsen harag, akkor én inkább otthon eszek, alszok és zuhanyzok a békesség kedvéért.
(#) VIM válasza KisKrapek hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Mázlista!
(#) KisKrapek válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 31, 2025 /

Jogos a felvetés. Ezekszerint igen, mivel nem jó helyre volt kötve a földelés... és igen ez eddig működött csak nem vezetéknélküli termosztáttal. Csak ezekszerint ez a vevőegység érzékeny volt erre a problémára, ami jól is jött, legalább így minden a helyére került.
(#) jonasr75 hozzászólása Nov 17, 2025 /

Computherm QRF3 buzzer jelzés

Hello!
Átolvastam a topikot, köszönöm az értékes infókat, a relével és az X2-es kondival kapcsolatban. Egy Q7RF-nél ezt meg is fogom tenni. Addig is van nálam kölcsönben egy Q3RF, ez lenne az alany.
Azonban én olyat tapasztalok, hogy a Q3RF vevőegységében lévő buzzer 2 hosszú sípolással bejelez néha, van hogy napjában többször, de van hogy egyszer sem.
Nem találtam semmilyen hibalistát. Az adó jelére a relé kapcsol és tart is, illetve ugyanezt megteszi a lekapcsoláskor is, tehát működik. Azonban elég zavaró (főleg hajnal 3-kor), és nem tudom, később lesz-e meghibásodása a vevőnek, ezért akarnám orvosolni a problémát. Előre is köszi, aki találkozott már ezzel a problémával és megosztja velem tapasztalatát, vagy van valamiféle elérhető hibalista.

Típusszámok felhasználói kérésre javítva.
A hozzászólás módosítva: Vas, 5:12
Moderátor által szerkesztve
(#) uniman válasza jonasr75 hozzászólására (») Nov 17, 2025 / 1

Azt a buzzert lefotózhatnád nekünk...mert létezéséről ezidáig nincs tudomásunk (legalábbis nekem).
(#) jonasr75 válasza uniman hozzászólására (») Nov 18, 2025 /

Igen, mindenképpen le fogom fotózni, sőt engem is érdekel a téma. A QRF7-ben a relét már kicseréltem, most a kondenzátorok vannak soron, addig nem akarom a kölcsön vevőt lekapni, amíg ezeket az alkatrészeket ki nem cserélem. A QRF7-ben biztosan nincs buzzer, 100%. A QRF3-ban viszont egyértelműen hallom a hangját, de nekem is furcsa, hogy őszinte legyek. De a tévedés jogát fenntartom . Fejlemények hamarosan...
(#) Inhouse válasza jonasr75 hozzászólására (») Nov 18, 2025 /

Én a leírásában sem láttam semmilyen hangjelzésre utaló nyomot. Szerintem volt már nálam ilyen is, de nem emlékszem, hogy láttam volna benne csipogót, de azért nem zárnám ki.
Nincs abban a helységben, vagy a környékén egy CO, vagy füstérzékelő ami elemes?
(#) jonasr75 válasza uniman hozzászólására (») Nov 22, 2025 / 1

Szia! Nos, mertörtént a csere, a Q7RF vevő szépen működik, a relé és az X2 kondenzátoron túl még 3 db elkó-t is cseréltem, ha már megbontottam a vevőt. Szemre nem voltak púposak, deformáltak, de kicseréltem ezeket is. Kapacitásulat nem tudtam mérni. Az X2 kondi kapacitását viszont mértem, a 470nF helyett csak 260nF-ot mértem.
Csatolom a Q3RF panel képeit. Ott a buzzer az egyik képen. Annyi infót megtudtam - de ez csak feltételezés - hogy a buzzer dupla hangjelzése arra utal(hat), hogy a rádiófrekvenciás kapcsolat elveszett a vevő és az adó között, de úgy tudom, hogy ezt össze is kell párosítani első beüzemeléskor. Ez meg is történt. Mint említettem, működött is rendesen, de a buzzer zavaró sípolása mellett nem lehetett megmaradni. Volt, hogy csak egyszer adott ki egy dupla sípolást, de volt hogy amíg át nem kapcsoltam 'MANUAL' módba, akkor hagyta abba a zenélgetésést. Nem a kazánházban van a vevő, hanem a laktérben. Semmi infót nem találtam a hibajelzésekről. Sem a ledek állapotára, sem a buzzer hangjelzésére vonatkozóan. Vagy ez utalhat az X2-es kondi kapacitáscsökkenésre?
Előre is köszi.
(#) jonasr75 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 22, 2025 / 1

Hello! Szerintem az is lehetséges, hogy a Q3RF vevőjének is több verziója létezik. Nem tudom, hogy ez a számsor utal-e esetleg erre? Vagy ez teljesen más lehet? Kettősponttal nem szokták ugyan elválasztani, de ez lehet 2005.05.09.-ben gyártott v3.1-es példány?
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2025
(#) Inhouse válasza jonasr75 hozzászólására (») Vas, 10:51 /

Valóban jól láttad, ott a csipogó! A te használatidban viszont említeniük kéne ezt azért.
Valahogy mindig utáltam, amikor egy gyártó ugyanazzal a névvel eltérő tudású terméket készített...
Mekkora a távolság a termosztát és a vevő között? Hány fal van köztük? Miből vannak a falak és milyen vastagok? Lehet, hogy csak annyi a csipogás oka, hogy a határon van és néha kimarad egy-egy jelzés, de attól még működhet a vezérlés, ha a következő beér... Valószínűleg adott időközönként várja a jelet és ha nem jön, akkor csipog. Kicsit jobban meríti az elemet, de gondolom hosszú percek telnek el a figyelések között.
(#) jonasr75 válasza Inhouse hozzászólására (») Vas, 17:28 /

Sajnos nincs leírás, már így kaptam az eszközt. A távolság kb. 10 méter és csak egy válaszfal van B10-es téglából. Kétféle jelzés volt: az egyik, amikor csak egy dupla sípolás, majd csend. Ez ismétlődött kiszámíthatatlan időközökkel. A második jelzés az folyamatos volt, elkezdett sípolni addig amíg át nem tettem a nyomógombbal 'manual' módba - ahol ugye nincs jelfigyelés. Hallottam olyat is, hogy volt, aki kivette a buzzert és csak áthidalta. Ez nem túl elegáns megoldás.
(#) uniman válasza jonasr75 hozzászólására (») Vas, 19:06 /

Akkor most már a csipogósról is tudunk. Rcool "márka" néven is forgalmazzák ezeket a termosztárokat.
A V3.1 az csak a RX-100 RF vevő modulhoz tartozik. A Q7-ben már más van és az 900MHz-en működik...
(#) jonasr75 válasza uniman hozzászólására (») Vas, 19:42 /

Igen, a Q7RF vevőt sikerült megjavítani, de ez a Q3RF csipogója zavaró, holott működik. Mit lehet tenni, ha nem akarok újat venni? Vegyem fel a kapcsolatot a Computherm-mel? Vagy hidaljam át a buzzert? Tesztelni, mérni úgy tudom, ha az N és L csatlakozóra 230 V AC-t kapcsolok? Érintésvédelmi szempontból nem a legjobb, van más mód? Lehet a buzzert iktatnám ki áthidlással. Mit ültessek a helyére, egy vezetékdarabot, vagy ellenállást? Mérjem meg a csipogó ellenállását?
Amúgy lehet butaság amit írok, de nem zavarja a rádióhullámos kapcsolatot valami berendezés? Pl. közel lakok a repülőtérhez, és már rádiós eszközökkel történt egy-két érfekes történet... Nem hallgatok rádiót, csak nagyon ritkán, de azt rendszeresen zavarja valami.
(#) Bakman válasza jonasr75 hozzászólására (») Vas, 19:54 / 1

Ne hidald át, azzal zárlatot csinálsz, szedd ki és kész, ne ültess be semmit.
Idézet:
„nem zavarja a rádióhullámos kapcsolatot valami berendezés?”
Ez lehetséges, de komolyabb műszerek nélkül csak találgatni lehet.
(#) uniman válasza jonasr75 hozzászólására (») Vas, 19:54 / 1

A 10 méter ez elég nagy táv szerintem... A Q3-as frekijét nem ismerem, talán 433 MHz lehetne.
Nálam Q8-as működik (ez olyan, mint a Q7-es csak négyes vevővel-), de azzal is már jártam úgy, hogy 4-6 méterről már nem vette a vevő az OFF jelet és jó meleg lett a lakásban... pedig 2 percenként a termosztát ismételgeti az OFF vagy ON jelet...(az újabbak 9. percenként). Most 3,5 méter a táv, így már OK. A 10 méter falakon keresztül, már necces. Az áthidalása a csipogónak sem jó ötlet, mert az rövidzár. Azt egyszerűen csak ki kell szedni.
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:58
(#) Inhouse válasza jonasr75 hozzászólására (») Vas, 21:34 /

Amúgy nem tűnik soknak a távolság 1 fallal, de nálunk is csak 3-4m a távolság, szintén vékony tégla válaszfal, de pont a 2 készülék között egy gipszkartonnal befalazott ajtó van.
A termosztátban is lehetnek gyengék az elemek esetleg.
Ne hidalj, nem hinném, hogy olyan kapcsolás lenne, hogy függne az üresen hagyott csipogótól valami más is.
230V helyett kaphat mondjuk 20VDC-t a 24V-os táp részre (az elektrolit kondenzátor lábaira). Szerintem van zéner, úgyhogy ne kapjon 24VDC-t, vagy csak valami soros ellenálláson keresztül.
(#) jonasr75 válasza Inhouse hozzászólására (») Vas, 23:25 /

OK. Az X2 kondi melletti elkó lábaira kapcsolok 20V DC-t? Akkor ezzel a táplálással fogok mérni. Hallottam már olyat is bizonyos készülékek esetén, hogy csak prémium AA elemmel használhatók, ahol terhelés mellett is meg van az 1,5+ V feszültség. A noname elemek gyakran újonnan, vagy rövid használat után is hamar 1,5V alá esnek - mármint az adó egységbe helyezett elemekről van szó. Pedig még ki sem jelzi, hogy "gyenge" az elem. Ki fogom előbb próbálni prémium AA elemmel, kíváncsi vagyok az eredményre.
A hozzászólás módosítva: Vas, 23:28
(#) uniman válasza jonasr75 hozzászólására (») Hé, 8:17 / 1

Nem a "prémium" a lényeg, minden termosztát leírásban benne van, hogy "tartós" alkaline elemkkel használandó...vagy van még jobb: Bővebben: Link
(#) Inhouse válasza jonasr75 hozzászólására (») Hé, 8:20 / 1

Mindenképpen csak márkás elemmel érdemes használni az ilyen (én mindenbe ilyet rakok) eszközöket. Ki lehet még mindig fogni 150Ft/db áron szupermarketekben Varta, Energizer, Duracell, Maxell, Philips elemeket, általában nagyobb kiszerelésben. Egy időben vettem a saját márkásaikat is, de nem annyira jó az ár/érték arányuk már.
A soros X2-es kondi (meg talán ellenállás is van) utána lesz soros egyenirányító dióda, és egy elektrolit puffer kondenzátor, az a fő táp, ott van 20V körüli feszültség. Emlékeim szerint terhelés nélkül sem éri el a 24V-ot, egyáltalán nem stabil, de ez ilyen, így is jól működik. A vezérlés felé kéne legyen még egy stabilizátor IC-is. De mivel nem igazán kell fogdosni, ha csak a csipogást akarod tesztelni, egyszerűbb, ha bekötöd a 230V-ot...
Egyszerű, könnyen megvalósítható teszt, ha odaviszed a termosztátot egy helyiségbe a vevővel. Ha úgy is csipog, akkor ott valami nem jó.
Következő: »»   12 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem