Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   207 / 207
(#) nyemi válasza lóri hozzászólására (») Dec 1, 2025 / 1

Szia. Igbt Hát inkább Power MOSFET-et Alkalmaznék Pld:IRFP264 (RDS(on) : VGS = 10 V 0.075Ω!
(#) lóri válasza nyemi hozzászólására (») Dec 1, 2025 / 1

Szia!

Sajna nem értek hozzá, én csak rajz alapján készítek pcb-t
Ezt kérték, ezt kapták. Én csak segítek másoknak.
(#) nyemi válasza lóri hozzászólására (») Dec 3, 2025 / 1

Akkor ha meg engeded, gazdagítom a kapcsolás készletedet ami főleg veterán járművek gyújtásaként szolgálhat Pld:Jawa 350, tápfeszültség 6 Volt, 2 henger , 180°zárásszög és így 2 gyújtás fordulatonként , Egy(!) Gyári Hall érzékelővel megoldva (lásd kép), Lefutó-Felfutó élre is triggerelve! Sajnos tápfeszültség lekapcsolást nem tartalmaz. Ha 12Voltos rendszeren alkalmaznád az MC33063 feszültség növelő(10.5V kimenet :Hall táp, MOSFET G-vez.)áramkör elhagyható. De ha valami kérdésed lenne, szívesen válaszolok.
(#) lóri válasza nyemi hozzászólására (») Dec 3, 2025 / 1

Köszönöm szépen.
Nekem nincs motorkám, meg semmim sincs.
Valaki megtalált a facén, egy kapcsolási rajzzal, hogy csináljak hozzá nyákot.
Volt egy kis időm, megcsináltam. Most már facém sincsen.
(#) marton92 válasza nyemi hozzászólására (») Dec 21, 2025 /

Sziasztok!

Most találtam rá a fórumba a témára. lóri nevezetű úr az én segítségkérésemre tervezett PCB-t.
A korábbi kapcsolás mintájára amit ide feltötötött.

Sajnos nem sikerült/működött tökéletesen a kapcsolás. IGBT-vel volt megoldva korábban, de azóta én is rájöttem, és utánaolvastam hogy MOSFET jobb megoldás lenne.

Az 50 éves eredeti gyújtótekercseket ami kb 3,8 Ohm primer ellenállássel rendelkeztek, azokat lecseréltem két új 2,5 Ohm-os tekercsre.

Az alábbi alkatrészeket használtam:
MOSFET:
https://shop.ret.hu/aktiv-alkatreszek-diszkret-felvezetok/fet/mosfe...-07-44
TRANZISZTOR:
https://shop.ret.hu/aktiv-alkatreszek-diszkret-felvezetok/bipolaris...-02-03
DIÓDA:
https://shop.ret.hu/aktiv-alkatreszek-diszkret-felvezetok/diodak/tr...-01-84
Hall szenzor:
https://shop.ret.hu/erzekelok-erzekelo-modulok/magneses-ter-erzekel...-01-91

Csatoltam a legutóbbi kapcsolást is. Ez már a harmadik verzió, és az első amelyik MOSFET-el épült.
Annyi különbség van a megvalósított és a rajzhoz képest, hogy a dióda az nem a tekercs primer körébe lett végül bekötve, hanem a MOSFET - DRAIN és SOURCE lábai közé.

Ez a gyújtótekercs induktív nagyfeszültségű visszarugása miatt került beépítésre. Mivel ez tönkreteheti a mosfetet.

Ha az eretedi pozícióba maradt volna a dióda, akkor a szikrát elnyelte volna (elméletileg) erre később jöttünk már csak rá...

Viszont ennek ellenére ez a kapcsolás se működik tökéletesen. Sajnos valamelyik alkatrész ismét megkotlott, és már nem működik.

De lehet hogy maga a kapcsolás se jól lett kitalálva. Ha valakinek van egy működő használható befutott, szívesen fogadom a javaslatokat. Sajnos amatőr vagyok a témában.

UI:
(Hűtőborda a MOSFETHEZ):
https://shop.ret.hu/hutok-ventillatorok-hovezetok-szigetelok/hutok/...-00-70

UI_2:
Ez egyébként egy úgynevezett TCI gyújtás lenne. 12-13-14V DC feszültség jön a motor fesszabályozójától. Egy kéthengeres 4T honda motor 1975. 180fokos főtengely elékeléssel.
Az eredeti megszakítós gyújtás kiváltása lenne a cél.
Köszönöm a válaszokat, segítséget előre is!
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2025

kapcsolas.jpg

(#) moltam válasza marton92 hozzászólására (») Dec 21, 2025 /

Helo.
Gyújtások működése, primerköri oszcillogram. Nem gondolom hogy ez a diódás védelem kívánatos egy gyújtótrafó esetében, relénél elmegy de itt mások az igények. Active clamping, vagy nagyfesz zener, ecu és régi elektronikus gyújtás rajzok adhatnak támpontot. Vannak direkt gyújtótrafó hajtó félvezetők, belső védelemmel. Vagy "okos" trafó, 5v vezérléssel, négyhengeres wasted spark sem fog megsértődni ha két gyertya testelve van szerintem, esetleg coil on plug, ebből is van "okos".
(#) Ge Lee válasza marton92 hozzászólására (») Dec 21, 2025 /

Nem tudom, hogy az a rajz mi akar lenni, de hogy nem gyújtás az biztos. Meg azt sem tudjuk, mihez kell. Ha motorhoz, akkor beírod a kugliba hogy CDI schematic, vagy circuit, és jönnek a rajzok, talán még olyan is ami jó. Motoros oldalakon fent szokott lenni adott motor gyári, vagy utángyártott elektronikája, azokat érdemes koppintani, netán megvenni, nem nagy összeg, nem érdemes vele szórakozni, meg vaktában kíséreletezgetni.
(#) moltam válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 21, 2025 /

Ez nem cdi lenne. Klasszikus gyújtás gyújtótekercsben és nem kondiban tárolt energiával.
(#) marton92 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 23, 2025 /

Igen, a rajz nem pontos. Bal oldali sorkapocsnál értelemszerűen + és - .

Illetve a két hall szenzor JEL bekötése. (mivel kéthengeresről beszélünk)

Jobb oldali sorkapolcsnál értelemszerűen + és - , illetve a két kimenő jel a "szaggatott" föld, a gyújtótekercsek felé.

És igen ez nem CDI gyújtás. Mivel az eredeti generártor kb 18V AC feszültséget állít elő. Ez belemegy egy Egyenirányító/Fesszabályzó modulba amiből kb 14V DC feszültség jön ki.
Na ezt kapja meg ez a gyújtás kapcsolás amit szeretnék megépíteni.
(#) marton92 válasza nyemi hozzászólására (») Dec 23, 2025 /

Szia! Hogy tudnám felvenni veled a kapcsolatot? Messegner , gmail?

Köszi előre is!
Következő: »»   207 / 207
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem