Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   847 / 847
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Kedd, 13:56 /

Akkor a feszültségszabályzó résszel van a baj.
A méréseket az +Uki ponthoz képest kell végezni, mert ez a végfokozat és a szabályzó fokozatok közös vonatkoztatási pontja.
Meg kell mérni az U2 2-es és 3-as lábán a feszültséget. Normál esetben (mikor a szabályozási hurok működik) a két lábon 0V körüli potenciálon kell hogy legyen. (Feltehetően a 3-asláb negatív potenciálon van. azért a 6-os kimeneten a -8,8V.)
Azt nem látom mivel és honnan tápláltad, de a főtápfeszültségnek a segédtáp +-12V-jától, galvanikusan teljesen függetlennek kell lenni, mer ez egy "lebegő tápfeszültséges" megoldás.
Ha ez nem teljesül, nem fog jól működni a táp
(#) developman válasza Black7275 hozzászólására (») Kedd, 14:35 /

Áteresztő tranzisztorok nélkül nem lesz kimeneti feszültség.
Tegyél valamelyik tranzisztor helyére 10-100 ohm a bázis és az emitter közé.
(#) Black7275 válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 15:02 /

Megmértem az Uki ponthoz képest a U2 2-es 3-as lábán negatív feszültségek vannak.

A +- táp teljesen különálló a szabályzó tápfesztől.
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Kedd, 17:31 /

Akkor nézd meg a kimeneti feszültséget is mert a -Uki -Us pontról kellene odakerülnie a negatív feszültségnek. De azt mondtad, hogy nincs kimeneti feszültség. Akkor honnan jön.
Egyébként az akkor jönne létre, hogy az OPA lezárja a végfokot, ha a végtranyók valamelyike, vagy a D6 dióda átvezetne. De akkor lenne kimeneti feszültség az Uki pontokon.
(#) Black7275 válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 18:52 /

A kimeneten van -2,4V amit még az első képek között fent is van.
Csak azt nem értem, hogy lehet negatív kimeneti feszültség. A végtranzisztor biztosan jó mert ezzel szoktam kipróbálni hasonló dolgokat és annak semmi gondja nincsen illetve a D6-os dióda sem vezet át.
Ha a kimenetet szétválasztom akkor a -Us-en van egy -4,4V.
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Kedd, 19:15 /

Valami nem egészen stimmelt akkor a méréseknél. Ha a tranzisztorok le vannak zárva (a negatív bázisfeszültség miatt), akkor a főtáp lebeg a "levegőben."
A negatív kimeneti feszültség azt jelenti, hogy az Uki pontokon fordított a polaritás. Vagy is a +Uki ponthoz képest a -Iki pont , nem negatív, hanem +4,4V.
És ez lehetséges, mert a +Uki pont a +-segédtáp GND pontja. Az R4//R5 ellenálláson és a feszültségszabályzó potméteren keresztül a +7,2V referencia, kijut az -Uki kimenetre. És ez fordított polaritást jelent a +Uki és -Uki pontok között.
Némi terhelésre lenne szükség a kimeneti pontok között, hogy ez a fordított feszültség mennyire terhelhető.
(#) Black7275 válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 20:24 /

Ez a kimeneti feszültség egyátalán nem terhelhető és rögtön leesik nullára.

Én még arra tudok gondolni, hogy a panellal van valami gond. Elvileg valahol van még egy ilyen panelem valahol, ha nincs meg lehet maratok egyet és mindent átpakolok bele és megnézem azzal működik-e.
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Kedd, 20:35 /

Alapvetően ez egy jó és működő képes kapcsolás, Alkotó tervezte a nyákot és tesztelte. Tehát jónak kellene lenni. Ha kimérted az alkatrészeket, akkor csak a félvezetőkben, vagy a nyák szakadásában lehet hiba.
Azt kell megtudni, hogy a feszültségszabályzó, miért zárja a végtranyókat. kis terhelést mindig kell tenni a táp kimenetére, mert bármely minimális szivárgás ésszerűtlen viselkedéshez vezethet.
Az áramfigyelő OPA kimenete magas szinten van, tehát az nem korlátozhatná a kimeneti feszültség felépülését. Esetleg cseréld fel a két OPA-t hogy hibájukat ki tudd zárni.
És minden mérést a +Uki ponthoz (segédtáp GND) kell végezni, még ha ésszerűtlennek tűnik akkor is. Mert ez a táp vonatkoztatási potenciál pontja. És trafóról kellene táplálni mind a fő és segédfeszültséget, hogy a galvanikus elválasztás biztos legyen.
Jó munkát!
(#) Black7275 válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 21:02 /

Köszönöm!
Nekem sem ez az első példány amit csinálok belőle és azok között volt amivel foglalkozni kellett mert nem indult elsőre, de ez a darab szórakozik velem.
Majd ha lesz vele kapcsolatban valami fejlemény ide is beírom ha nem felejtem el.

Köszönöm a sok segítséget.
Következő: »»   847 / 847
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem