Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
A BUNGARD weboldalán az anyaga Tungsten carbid, vagyis Wolfram karbid, a gyémánthoz közelítő keménységű anyag. Amikor megtaláltam a HESTORE oldalán, első dolgom volt megnézni a forrást, mert a szénacél gyanúsnak tűnt. Korábban vettem egy ilyen csomagot is, mert erre is azt írták, hogy üvegszálashoz is jó, de az kamu, mert sima HSS, aztán pillanatok alatt eltűnt az éle.
A BUNGARD-nál egyszerűen rosszul fordították, ez a HESTORE sara. Ez keményfém fúró, teljes anyagában, és üvegszálas lemezekhez kiváló. Hobbi körülmények között örök élet, meg egy nap. ![]() De mivel nagyon rideg anyag, vigyázni kell, hogy ne érje hajlító igénybevétel. Idézet: „A vídia volfrám- és titán-karbidból porkohászati eljárással előállított keményfémötvözet. Főleg különleges igénybevételnek kitett forgácsoló szerszámok (esztergakések, fúrók, húzógyűrűk) anyaga, de használják a mélyfúrásokhoz is. A vídia a widia szó magyarosított változata, a widia szó pedig szóösszevonásként keletkezett a német wie diamant (ejtsd: vi diamant, jelentése: „mint a gyémánt”) szavakból, és 1933 óta védett német és nemzetközi márkanév.[2] Magát a terméket a Krupp cég már az 1927-es Lipcsei vásáron bemutatta.” Új szerszámokSziasztok új eszközökell bővűltem.Akkus munka lámpa 50W. Érvég hüvely préselő. Ami nincs a képen az egy menetes szem behúzó mert az a kinti műhelyben van.
Mi az, hogy menetes szem behúzó?
A főnököm éppen azon aggódik, hogy az övét kihúzzák, meghámozzák és visszateszik. Szürkehályog műtét.
Az a hivatalos neve de arra gondoltam.
Ilyent még nem használtam. Tanulóként lapos acél behúzószalagot, másik munkahelyemen műanyagot, de ilyen végkiképzés nélkül. Később, ha néha kellett, rugóacél végére tekertem spirált, a végére meg fület.
Van is még két különböző hosszúságú, de nem mondhatnám, hogy összesen 10-nél többször használtam volna. Nem "épületvillanyszerelő" a képesítésem. ![]() Egyszer 4 db UTP kábelt kellett volna behúzni, de talán a kőművesek vicceltek meg. Nem mi fektettük a csöveket. Megakadt egy ponton, akárhogy húztam, nem engedett. Pedig meg is kentük előtte. Végül leszakadt és ahogy elestem létrával együtt, eltörött a csuklóm. Társaim végül kibonttatták a kőművesekkel és kijavíttatták. Ott éppen 15 m-es műanyaggal dolgoztunk. TélapóNálam már járt a Mikulás!
Felétek kifinomult műszaki érzékű Mikulás jár. A színezéssel való méretjelölést gyerekkorom óta hiányolom a műszaki életből. De mint látom, megtörni látszik a jég.
Szerintem nem véletlenül. Ott ahol értelme van, ott használatos. Pl színkódos alkatrészek. De a mechanikai elemeknél csak speciális esetekben lehet értelme.
Én határozottan látnám értelmét a mérettel rendelkező szerszámoknál. És éppen az ellenállásoknál már használt színeket venném alapul. Pl. a villáskulcsok, a dugókulcsok (krovák) méretét így is jelölném, mert a beleütött számot nehezebb értelmezni. A 13-as villáskulcson bővel elférne egy barna és citromsárga csík, a másik végén meg a barna és piros csík a 12-es méret jelölésére. A színes csíkot besüllyeszteném 0,3 mm-el, így az mechanikailag kevésbé tudna lekopni. Ugyanígy a krovákra, csőkulcsokra is feltenném a színeket. Egy ilyen színes jelölés a szerszámosládából való kivételt is jelentősen elősegítené, de akár az asztalon lévő szerszám is könnyebben azonosítható lenne.
És ha már színezgetünk, akkor például a villáskulcsoknál kerülhetne a kulcs szárára egy néhány mm vastag, csúszásmentes mintázatú gumi rátét is, ami magában foglalhatná a színes csíkokat is. Persze mindez a gyártásnál okozna többlet feladatot, de az eredmény megérné.
Ha csúszásmentes gumijellegű bevonat kell, akkor próbáld ki a plasti dip termékeket: Bővebben: Link Elvileg pont erre találták ki, s véletlenül tegnap láttam róla videót, ahol próbálgatták a különböző gyártókét: Bővebben: yt
Talán félreérthető voltam. Nem én akarok ezzel bíbelődni, utólagos saját kezű módosításokkal. Azt várnám, hogy eleve ilyeneket áruljanak. A szerszám a funkcionalitása mellett igenis legyen kényelmes, és minél könnyebben azonosítható. A színjelölés számomra annyira nyilvánvaló, hogy nem is értem miért nem alkalmazzák.
Teljesen egyetértek. A halom kulcs között sokkal könnyebb megtalálni a keresettet, ha színe is van.
A minőségi villáskulcsoknál akár a tűrését is fel lehetne tüntetni...
A Knipex hamar elsajátítaná az ötleted. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2025
Üdv!
Gyönyörű szép készlet. Használd egészséggel. (remélem normális anyagból pontos méretű cucc) Régebben amikor gyakran használtam efféle szerszámokat nem hogy a színkód de a beütött számok sem kellettek. Kb fogásra megvolt a 10 es és a 22 es kulcs is. Mostmeg már szemüveg kell hogy a megfelelőt találjam el.
Persze, ha nem 10-es, mert az nàlam mindig elbújik.
Erről van szó. A szerszámokat amúgy is többnyire férfiak használják, akiknek köztudottan korlátozottabb a színlátásuk. Én például nagy gondban lennék, ha mondjuk a “bilikék” 10 árnyalata szerint jelölt kulcsok közül kéne előkapnom a megfelelőt.
Szerintem ezeket a színjelzésre vonatkozó ötleteket a hétvégi barkácsolók díjaznák elsősorban, az iparban dolgozóknak ilyen mankóra nincs szükségük.
Éppen elég forgácsolószerszámon alkalmazzák a színgyűrűs jelöléseket, de az egész szerszám színe is utalhat a felhasználási területére, Ezt megerősítheti Alkotó is de villáskulcson....?
Ezért festik a Budapesten buszokat "egyen" világoskékre, a villamosokat meg sárgára.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2025
Én is igy látom, aki rendszeresebben dolgozik ilyen szerszámokkal többnyire ránézésre meg tudja különboztetni a 13-s kulcsot még a 14-stöl is. Aki meg ritkán. Használja annak meg nem a szin lesz a fintis hanem a szám ami bele van verve.
Ilyen alapon a csavarokat meg a csavaranyát is szinezni kellene, hogy a piros anyát a piros kulccsal kell meghuzni. ![]() Nekem is van egy doboz bitem amin szines gyürük vannak, de eddig csak egy zöld szinü bit maradt meg a fejemben egy bizonyos munkához ( sok 100 becsavart csavar után). Többit minden alkalomkor a csavarhoz akár ránézésre is ki tudom választani.
Arra vagyunk büszkék, hogy nálunk a busz kék.
Szomorú is voltam, nekem a sötét jobban tetszett. A villamosoknál viszont azt még én is látom, hogy nem egyen-sárga, és nem csak a javítgatásoknál…
A WERA egy ideje már szín-kódolja a kulcsait.
Az más kérdés, hogy bár jó minőségűek, innovatívok, átlagfelhasználóknak irgalmatlanul drágák. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2025
Idézet: Gépszereléseknél kitekert emberi helyzetekben -behasalva alábújva stb.- nehezebb a kupacban látni melyik az ami kell, segít a plusz jelölés. Régen a szakik különböző színű szigszalagokat tekertek a kulcsokra ezért. „iparban dolgozóknak ilyen mankóra nincs szükségük”
Van nálam is ilyen szines egyéniség , használom is .
/nem a télapó hozta !/ |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Szürkehályog műtét.