Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   215 / 217
(#) Suba53 válasza bbatka hozzászólására (») Nov 14, 2025 / 1

A BUNGARD weboldalán az anyaga Tungsten carbid, vagyis Wolfram karbid, a gyémánthoz közelítő keménységű anyag. Amikor megtaláltam a HESTORE oldalán, első dolgom volt megnézni a forrást, mert a szénacél gyanúsnak tűnt. Korábban vettem egy ilyen csomagot is, mert erre is azt írták, hogy üvegszálashoz is jó, de az kamu, mert sima HSS, aztán pillanatok alatt eltűnt az éle.

A BUNGARD-nál egyszerűen rosszul fordították, ez a HESTORE sara. Ez keményfém fúró, teljes anyagában, és üvegszálas lemezekhez kiváló. Hobbi körülmények között örök élet, meg egy nap.
De mivel nagyon rideg anyag, vigyázni kell, hogy ne érje hajlító igénybevétel.
(#) bbatka válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 14, 2025 /

Legközelebb rendelek belőle. Köszi!
(#) Hutty válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 15, 2025 / 1

Idézet:
„A vídia volfrám- és titán-karbidból porkohászati eljárással előállított keményfémötvözet. Főleg különleges igénybevételnek kitett forgácsoló szerszámok (esztergakések, fúrók, húzógyűrűk) anyaga, de használják a mélyfúrásokhoz is. A vídia a widia szó magyarosított változata, a widia szó pedig szóösszevonásként keletkezett a német wie diamant (ejtsd: vi diamant, jelentése: „mint a gyémánt”) szavakból, és 1933 óta védett német és nemzetközi márkanév.[2] Magát a terméket a Krupp cég már az 1927-es Lipcsei vásáron bemutatta.”
(#) david87 hozzászólása Nov 22, 2025 /

Új szerszámok

Sziasztok új eszközökell bővűltem.
Akkus munka lámpa 50W.
Érvég hüvely préselő.
Ami nincs a képen az egy menetes szem behúzó mert az a kinti műhelyben van.
(#) erbe válasza david87 hozzászólására (») Nov 22, 2025 /

Mi az, hogy menetes szem behúzó?
A főnököm éppen azon aggódik, hogy az övét kihúzzák, meghámozzák és visszateszik. Szürkehályog műtét.
(#) Travolta válasza erbe hozzászólására (») Nov 22, 2025 /

Lehet a szegecsanya behúzóra gondolt...
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Nov 22, 2025 /

Ezek szerint nem szoktál berudalni.
(#) david87 válasza Travolta hozzászólására (») Nov 22, 2025 /

Az a hivatalos neve de arra gondoltam.
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Nov 22, 2025 /

Ilyent még nem használtam. Tanulóként lapos acél behúzószalagot, másik munkahelyemen műanyagot, de ilyen végkiképzés nélkül. Később, ha néha kellett, rugóacél végére tekertem spirált, a végére meg fület. Van is még két különböző hosszúságú, de nem mondhatnám, hogy összesen 10-nél többször használtam volna. Nem "épületvillanyszerelő" a képesítésem.
Egyszer 4 db UTP kábelt kellett volna behúzni, de talán a kőművesek vicceltek meg. Nem mi fektettük a csöveket. Megakadt egy ponton, akárhogy húztam, nem engedett. Pedig meg is kentük előtte. Végül leszakadt és ahogy elestem létrával együtt, eltörött a csuklóm. Társaim végül kibonttatták a kőművesekkel és kijavíttatták. Ott éppen 15 m-es műanyaggal dolgoztunk.
(#) szamóca hozzászólása Dec 3, 2025 / 5

Télapó

Nálam már járt a Mikulás!
(#) kaqkk válasza szamóca hozzászólására (») Dec 3, 2025 / 1

És az asszony tudja ki az a Wera ?
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Dec 3, 2025 / 1

Felétek kifinomult műszaki érzékű Mikulás jár. A színezéssel való méretjelölést gyerekkorom óta hiányolom a műszaki életből. De mint látom, megtörni látszik a jég.
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 3, 2025 /

Szerintem nem véletlenül. Ott ahol értelme van, ott használatos. Pl színkódos alkatrészek. De a mechanikai elemeknél csak speciális esetekben lehet értelme.
(#) Alkotó válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 2

Én határozottan látnám értelmét a mérettel rendelkező szerszámoknál. És éppen az ellenállásoknál már használt színeket venném alapul. Pl. a villáskulcsok, a dugókulcsok (krovák) méretét így is jelölném, mert a beleütött számot nehezebb értelmezni. A 13-as villáskulcson bővel elférne egy barna és citromsárga csík, a másik végén meg a barna és piros csík a 12-es méret jelölésére. A színes csíkot besüllyeszteném 0,3 mm-el, így az mechanikailag kevésbé tudna lekopni. Ugyanígy a krovákra, csőkulcsokra is feltenném a színeket. Egy ilyen színes jelölés a szerszámosládából való kivételt is jelentősen elősegítené, de akár az asztalon lévő szerszám is könnyebben azonosítható lenne.
És ha már színezgetünk, akkor például a villáskulcsoknál kerülhetne a kulcs szárára egy néhány mm vastag, csúszásmentes mintázatú gumi rátét is, ami magában foglalhatná a színes csíkokat is.
Persze mindez a gyártásnál okozna többlet feladatot, de az eredmény megérné.
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Ha csúszásmentes gumijellegű bevonat kell, akkor próbáld ki a plasti dip termékeket: Bővebben: Link Elvileg pont erre találták ki, s véletlenül tegnap láttam róla videót, ahol próbálgatták a különböző gyártókét: Bővebben: yt
(#) Alkotó válasza bbb hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

Talán félreérthető voltam. Nem én akarok ezzel bíbelődni, utólagos saját kezű módosításokkal. Azt várnám, hogy eleve ilyeneket áruljanak. A szerszám a funkcionalitása mellett igenis legyen kényelmes, és minél könnyebben azonosítható. A színjelölés számomra annyira nyilvánvaló, hogy nem is értem miért nem alkalmazzák.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

Teljesen egyetértek. A halom kulcs között sokkal könnyebb megtalálni a keresettet, ha színe is van.
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

A minőségi villáskulcsoknál akár a tűrését is fel lehetne tüntetni...
A Knipex hamar elsajátítaná az ötleted.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2025
(#) kitartás válasza szamóca hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Üdv!
Gyönyörű szép készlet. Használd egészséggel. (remélem normális anyagból pontos méretű cucc)
Régebben amikor gyakran használtam efféle szerszámokat nem hogy a színkód de a beütött számok sem kellettek. Kb fogásra megvolt a 10 es és a 22 es kulcs is. Mostmeg már szemüveg kell hogy a megfelelőt találjam el.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Persze, ha nem 10-es, mert az nàlam mindig elbújik.
(#) SzervízMacska válasza kitartás hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Erről van szó. A szerszámokat amúgy is többnyire férfiak használják, akiknek köztudottan korlátozottabb a színlátásuk. Én például nagy gondban lennék, ha mondjuk a “bilikék” 10 árnyalata szerint jelölt kulcsok közül kéne előkapnom a megfelelőt.
(#) mex válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Szerintem ezeket a színjelzésre vonatkozó ötleteket a hétvégi barkácsolók díjaznák elsősorban, az iparban dolgozóknak ilyen mankóra nincs szükségük.
Éppen elég forgácsolószerszámon alkalmazzák a színgyűrűs jelöléseket, de az egész szerszám színe is utalhat a felhasználási területére, Ezt megerősítheti Alkotó is de villáskulcson....?
(#) Gafly válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 2

Ezért festik a Budapesten buszokat "egyen" világoskékre, a villamosokat meg sárgára.
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Én is igy látom, aki rendszeresebben dolgozik ilyen szerszámokkal többnyire ránézésre meg tudja különboztetni a 13-s kulcsot még a 14-stöl is. Aki meg ritkán. Használja annak meg nem a szin lesz a fintis hanem a szám ami bele van verve.
Ilyen alapon a csavarokat meg a csavaranyát is szinezni kellene, hogy a piros anyát a piros kulccsal kell meghuzni.
Nekem is van egy doboz bitem amin szines gyürük vannak, de eddig csak egy zöld szinü bit maradt meg a fejemben egy bizonyos munkához ( sok 100 becsavart csavar után). Többit minden alkalomkor a csavarhoz akár ránézésre is ki tudom választani.
(#) teddysnow válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 2

Arra vagyunk büszkék, hogy nálunk a busz kék.
(#) SzervízMacska válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Szomorú is voltam, nekem a sötét jobban tetszett. A villamosoknál viszont azt még én is látom, hogy nem egyen-sárga, és nem csak a javítgatásoknál…
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

A WERA egy ideje már szín-kódolja a kulcsait.
Az más kérdés, hogy bár jó minőségűek, innovatívok, átlagfelhasználóknak irgalmatlanul drágák.
(#) nagym6 válasza mex hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Idézet:
„iparban dolgozóknak ilyen mankóra nincs szükségük”
Gépszereléseknél kitekert emberi helyzetekben -behasalva alábújva stb.- nehezebb a kupacban látni melyik az ami kell, segít a plusz jelölés. Régen a szakik különböző színű szigszalagokat tekertek a kulcsokra ezért.
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 2

Van nálam is ilyen szines egyéniség , használom is .
/nem a télapó hozta !/
(#) tki válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

"Arra vagyunk büszkék, hogy nálunk a busz kék."

S attól kurjongat ma is a Szamos,
Hogy nálunk sárga minden villamos...
Következő: »»   215 / 217
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem