Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Több variációjú HD44780 kompatibilis meghajtó létezik, változó karakterkészletekkel. 27, 28 és 29. oldal. És ez csak egy gyártó...
Az én, legolcsóbb, alis, kínai cuccomban van ° karakter. Próbálva.
De persze nem azért írtam, mert kötekszem kaqkkal. Magyar logika szerint én is a C karakter után tettem volna a fok karaktert. Egyszerűen, mert így mondjuk. Az, meg hogy a fok karakter helyett más került oda, az betudható annak, hogy 1-2 nap kódolás után már a hamut is mamunak írnám. Majd javítva lesz. Az vesse rá az első negatív mancsot, aki még nem írt programot. Persze az sem mindegy, hogy a kijelző angol-kínai, vagy angol-ciril karakter készletű, de mifelénk általában az angol-kínai szokott lenni. De a cirilesben is van fok szerű karakter, csak mégsem az. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2025
Az igazat megvallva nem is kerestem a karikát (de mindenképp úgy mutat jól ha egy karaktert alkot a c vel) már megterveztem bele is teszem a programba . Ő még prototípus szinten van , azt várom hogy megépüljön egy keltető amiben véglegesíteni lehet a készüléket és a programját.
Idézet: A magyar nyelvben (is) van "pár" kivétel, a szabály: 43,5 °C. „Magyar logika szerint én is a C karakter után tettem volna a fok karaktert.”
A szabállyal tisztában vagyok. Mindenhol úgy alkalmazzák, ahogyan írtad. Én ennek ellenére a héten szereltem a műhelybe, a maró motorra digitális hőmérőt, hogy még egyszer ne égessem le. Arra reflexből én is úgy írtam rá filccel, hogy "C˚" Holnap le is mosom, és ráírom helyesen.
"A magyar nyelvben (is) van "pár" kivétel, a szabály: 43,5 °C."
Még ennél is zűrösebb, mert kivételesen a százalékjel és a Celsius-fok jele előtt sem hagyunk szóközt így: 43,5°C (és az angolban sem - jó múltkor írtam erről). : -) --- Mateatek: A 239-es karakter nagyon szögletes, az szerintem nem fokjel, de nem tudom még, hogy mi. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2025
Idézet: Abból a pár pixeles méretből csak egy kis négyszög jön ki. „nem is kerestem a karikát”
Ha nem lenne olyan, hogy érzékcsalódás. Jó régen ki van ez már találva.
Idézet: A teljes internet rosszul tudná? Mindenhol szóközzel írják, a szabálykönyvekben is. „így: 43,5°C”
Elnézést a "hibáért" de egy rendes nyelvészeti cunamit indítottunk ami itt teljesen témaidegen . Mindenkinek köszönöm a hozzászólást , ígérem keresek egy nyelvtankönyvet
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2025
Hogy rajzolnád meg, ill ki hogyan rajzolna meg egy 5x7 pixeles helyen, egy karakterként a "°C"-ot?
Próbáltam valamit, de lehet, hogy nem nézne ki túl jól.
Esetleg így... Persze nem tudom, milyen lenne messziről nézve...
5x7-be sehogy, mivel én túl nyakas vagyok hozzá, hogy kisbetűvel írjam, másként meg elütne a normál C-től. : -) Egyébként pont ez a trükk, amit lazsi rajzolt - a tiéd teljesen négyzetnek látszana.
A fok jel jobbra tolva, azután a C betű. Így két karaktert foglalnak el, de sokkal jobban néz ki. Az utolsó számjegy és a fok jel közötti táv elég, elmegy szóköznek (a két karakter közötti táv is segít).
Nem, mert ez meg tömör, nincs benne lyuk, ill. kicsi a C betű, ahogy írtam, meg még felette is van a C-nek a fokjel. De nem én akarom megmondani, csak a saját elképzeléseimet írom (ami nem nyelvtan : -) ).
Bakker, ezt rosszul tanultam meg, bocsánat. Akkor vissza a szóközös dolog. Mentségemre szóljon, hogy egy helyen olvastam a másikkal, mint amilyen ez:
https://e-nyelv.hu/2013-11-19/mertekegysegek-es-szokoz/ Ez bosszantó, mert javíthatom a saját kijelzésemen is, amivel mostanában foglalkozom, és így is kicsi a hely. : -) Töröltetnem kellene a hibás hozzászólást... A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2025
Mennyi baj van !Marad az aposztróf osztjóvan ...
UDG-t gyorsan lehet készíteni, szabályokból meg véges mennyiségű van, csak miért is ne rontottam volna el. Én a "hPa" mértékegységet rajzoltam meg nemrég, igaz, OLED kijelzőre és 8x8-ban, mert helyet kellett spórolni. Majd teszek ide képet, ha kész lesz. Már két ilyen project is van, amit jólesne egyszer megmutatni.
Kérjük, hogy a témához nem kapcsolódó beszélgetésnek itt legyen vége! Igény esetén az OFF topicban folytatható, vagy valamely, a témához kapcsolódó témában.
Köszönjük. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2025
Szerintem ne bonyolítsd túl, külön karakterként rajzold meg a ° jelet és simán írj utána egy nagy C betűt.
Eredetileg így volt, de nincs annyi hely a kijelzőn, itt írtam bővebben erről: Bővebben: Link
Ez esetben akartam volna én is rajzolási javaslatot tenni, de ▯×▯ pixel egy karakter a kijelződön?
Túl van tárgyalva, szerintem
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2025
Akkor hagyjuk.
Hőmérséklet ?
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2025
Ott csak -4° volt kiírva, a C-t már hozzá se írták. De ezt miért kaptam?
Nézzd meg jobban a képet és olvasd el a szöveget is amit a nő írt a férfinak.
Elég a karika is nem mindíg kell a teljes jelet kiírni ...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |