Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1704 / 1705
(#) Udvari Zsombor válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 6, 2025 /

Ott csak -4° volt kiírva, a C-t már hozzá se írták. De ezt miért kaptam?
(#) tothbela válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 6, 2025 /

Nézzd meg jobban a képet és olvasd el a szöveget is amit a nő írt a férfinak.
(#) kaqkk válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 6, 2025 /

Elég a karika is nem mindíg kell a teljes jelet kiírni ...
(#) cua válasza tothbela hozzászólására (») Dec 6, 2025 /

Palicka-palcika-szek-hoember
(#) tothbela válasza cua hozzászólására (») Dec 6, 2025 /

Így van.
Így születtek az emojik is talán. De már az egyiptomi hierogrifák is felteszik a kérdést.
(#) Moderátor hozzászólása Dec 7, 2025

Most már tényleg elég ebben a témában a °C kiírással kapcsolatos beszélgetésből!
(#) daneg86 hozzászólása Dec 11, 2025 / 29

EL84 SE

Sziasztok!

Összeraktam egy mini EL84 SE ( 2x3W ) erősítőt ajándéknak. A ház két kiselejtezett műszerdobozból áll, néhány 3D-nyomtatott kiegészítéssel. A kész méret: 200 × 105 × 130 mm.

A tápegység külön dobozba került; egy 12 V-os készenléti táp adja az indításhoz szükséges feszültséget. A főtáp csak akkor kapcsol, ha a készenléti ágat legalább ~10 mA-rel terhelem (az erősítőben lévő bekapcsolásjelző LED + egy ellenállás biztosítja ezt), és egy szilárdtest relével kapcsolja fűtés és nagyfesz tápegység primerét.

A belső kapcsolás légszerelve készült, a fotón még nem a végleges rögzítés látható.
A kimenőtrafók Videoton rádióból bontott darabok – ezúton is köszönet érte Binatone fórumtársnak.
(#) tki válasza daneg86 hozzászólására (») Dec 11, 2025 / 3

Nem is készülékház, ez óvóhely az alkatrészeknek. : -)
(#) kaqkk hozzászólása Szo, 5:35 / 4

FUTABA vfd

Bővebben: Link Felélesztettünk egy futaba vfd kijelzőt (és óra lett belőle)
(#) Udvari Zsombor válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 8:59 2 /

Esetleg a menühöz felhasználhatnád az utolsó számjegyben található 1 és 2 szám szegmenseket is, ha már benne vannak a kijelzőben.
(#) kaqkk válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szo, 9:04 /

Igazán nincs rá szükség a "betűjelzés" informatívabb .
A hozzászólás módosítva: Szo, 9:06
(#) lasertank válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 23:29 /

Szép,
csak nekem tűnik úgy, hogy a másodperc az nem másodperc hanem hol gyorsabb hol lassabb?
(#) kaqkk válasza lasertank hozzászólására (») Vas, 6:19 / 1

Rosszul látod rtc (DS3231) adja az időalapot kb évi 1-2 másodperc lehet a "drift"
(#) tothbela válasza kaqkk hozzászólására (») Vas, 9:20 / 1

Szerintem arra gondolt, hogy a videón a másodperc váltás hol korábban, hol később történik. De ennek nincs köze az órához, egyszerűen a videó több konverzión megy keresztül mire itt megjelenik.
Az óra viszont király.
(#) tki válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 13:06 / 1

Láthatóan biceg.

"egyszerűen a videó több konverzión megy keresztül mire itt megjelenik."

Na, azt meg én nem hiszem, hogy amiatt lenne. : -) Rosszul megírt megjelenítés szokott ilyet csinálni, persze attól még bármi is lehet.
(#) tothbela válasza tki hozzászólására (») Vas, 14:55 /

Az is meglehet. Nem ismerem milyen program fut a háttérben.
(#) A_senki hozzászólása Vas, 18:13 / 10

Zuhanykabin rádió

Az úgy kezdődött, hogy kb. 1 éve elromlott a zuhanykabinban a rádió. Körülnéztem az ismertebb kínai piacokon, de sehol nem találtam megfelelő cseredarabot, így maradt az átalakítás.

Az alapot egy low-cost JQ-D022BT-A típusjelzésű, Bluetooth képességgel felruházott rádiómodul szolgáltatta. Mivel doboolás szempontjából a kijelző, IR vevő, vezérlőgombok teljesen máshová estek, a modult átalakítottam úgy, hogy csatlakozókkal a fő nyákra lehessen beültetni. Végfokozatként egy PAM8403 modul szolgál.
A rádiómodul, ventillátor, világítás és a WS28XX LED szalag vezérlést egy ESP8266-01 modul végzi, ezen Esphome fut, így Home Assistant alá is könnyen integrálható.
A manuális gombok kezelését és a multiplexelést MCP23017 és egy CD4016 kombója illeszti az ESP-hez. Az 5V-os és a 3,3V-os tápot HW613 modulokkal oldottam meg.
A doboz belsejébe került pár zacskó "Silica-gel", biztos ami biztos alapon.
Az előlapra még jön egy díszkeret, amit újrafestek és már mehet is vissza az egész a helyére.
(#) lasertank válasza tki hozzászólására (») Vas, 22:11 /

Igen, a ds3231 egy igen pontos jószág, az időalappal (és a pontos idővel) nem lesz gond. De én is írtam olyan (hibás) programot, hogy túl sok időt töltöttünk egy másik megszakításban, és egy-egy másodperc kijelzés "kimaradt".
(#) tki válasza lasertank hozzászólására (») Hé, 5:30 / 2

Itt egy változat tőlem is órára és szenzorokra (nem akartam újabb kérdést nyitni), valahogy így fog kinézni. Inkább csak percenkénti frissítésre van kitalálva, a másodpercek nem is lesznek kijelezve (kicsit elegánsabb is keskenyebben). Az éppen felhasznált ESP8266-on nincs túl sok látnivaló. Távolról lesz használva eltéve egy sarokba és a neve ellenére ez a project leginkább fagyveszélyt fog jelezni. A többi csak extra - a páratartalom-mérő még nincs is rajta. Mindent a Flash tartalmaz (így is bőven akad még hely); a háttérképet, a fontot (amibe bele kellett szerkeszteni a fokjelet...), a favicont, egy egyszerűbb html oldalt is a főoldalon kívül, de a memóriához már cipőkanál kell. Ennek ellenére stabil, akkor is, ha gyötröm. Rövid és hosszú gombnyomást is megkülönböztet bal, jobb és mindkét gombbal egyszerre. : -) A harmadik a Reset. Néhány parancsa soros vonalon is van.
A hozzászólás módosítva: Hé, 5:39
(#) Mybuster hozzászólása Hé, 10:44 / 22

EM84 VU Meter

Közel 5 éve nem jártam erre, így örömmel konstatáltam milyen szépen él a topic. Régi bakancslistás történet egy EM84-es csővel épített kivezérlésjelző. Tervezés előtti főbb kritériumok kompakt méret, mikrofonos bemenet, usb tápellátás. Szerencsére sikerült még bontatlan Tungsram csövet, foglalatot vásárolnom így minden adott volt. KiCad-ben tervezve, a plexik pedig lézervágottak. Működés közben
A hozzászólás módosítva: Hé, 10:46
(#) Jonni válasza Mybuster hozzászólására (») Hé, 10:50 /

Látványos, szép munka !
(#) tomi52 válasza Mybuster hozzászólására (») Hé, 10:51 /

Füst a víz felett - manapság ilyen zene! Arra tippelek, éveid száma már nem kevés.
(#) Mybuster válasza tomi52 hozzászólására (») Hé, 10:59 / 4

10 lehettem mikor édesapám lejátszotta nekem, megragadt egyébként 31 et töltöttem csak változatos az "ízlésem"
(#) sonajkniz válasza tomi52 hozzászólására (») Hé, 11:29 /

(#) tothbela válasza Mybuster hozzászólására (») Hé, 11:48 / 2

A lányom most 27-én lesz 31. Ő is ilyen zenéken nőtt fel.
(#) Udvari Zsombor válasza Mybuster hozzászólására (») Hé, 14:11 /

Csak a mikrofonos bemenetet tudnám megszólni. Nekem egy IKEA-s hangra reagálós LED fényem van, sajnos kizárólagosan előlap mögötti mikrofonnal, így nem igazán tudom használni, mert szinte állandóan fejhallgató van rajtam így nem hall semmit abból, amit én ‒ bárcsak átalakítható lenne jack bemenetesre.
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Hé, 16:37 /

Az mindössze 2 (csatornánként... tehát összesen 4) db. ellenállás kérdése...
(#) yagi válasza Mybuster hozzászólására (») Hé, 19:33 /

Nagyon szép munka!
Szabad tudni a plexi vágását hol csináltattad?
(#) proli007 válasza lazsi hozzászólására (») Hé, 20:06 /

Hello! Feltéve hogy van galvanikus elválasztás és nem "lóg a hálózaton" az egész kóceráj..
(#) madzagos hozzászólása Hé, 20:52 / 5

Óra Til kijelzővel

Variációk egy témára.Til 302 óra,Til 303 óra.
Következő: »»   1704 / 1705
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem