Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   300 / 301
(#) erbe válasza VIM hozzászólására (») Dec 15, 2025 /

Nem a házat ütögették. Azt már kitapasztalta a tulajdonosa, ha a panel mellett ütögeti meg, elindul. Holnap megkapom a panelt, kimérem az elkókat.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 16, 2025 / 1

Még mielőtt valakinek eszébe jutna, hogy minden kondenzátort ki kell cserélni.
Ocean Eco 20i vezérlőpanel. A képeken BD 667A emitter és kollektor.
Erős nagyítóval is csak sejteni lehetett, hogy ott valami nincs rendben. A mikroszpók mindent megmutatott.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Csupán érdekességként. Néhány alkatrészen olvasható számsor: 9706; .736; 9740; 9746.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 19, 2025 /

Ma találkoztam a városban a tulajdonossal. Még mindig működik.
(#) Kazándugattyú hozzászólása Dec 23, 2025 /

Westen quasar D24f langyos melegviz

Sziasztok!
A kazánom tipusa Westwn Quasar D 24F.
A hibajelenség:Melegvíz nyitáskor 30 fokig melegszik csak a víz,a fűtéssel nincs gond.
Eddig kicseréltem a két NTC szondát,a HMV,ill. a fűtési szondát,ill.a HMV elsőbség érzékelőt.ill a vezérlőpanelt is.
Mind új alkatrész,de nem lett jobb,de valami változott,de azt a memoár végén megirom.
Eddig,vagyis amióta ez a kazán üzemel (2010 óta)nem fogdostam a kazán bejövő-kimenő csöveit,de ezt tapasztalom!
Melegvíz nyitáskor,a fűtés odairányú (elmenő) vezetéke forró lesz,de a melegvíz cső csak meleg,max.30 fok.
Ez normális,hogy a fűtési cső melegszik?
Kell a kazán belsejében levő szivattyúnak mennie,ha melegvizet "kérek"?
Annyira jöttem rá,hogy hogyan lesz melegebb a víz,ha a vízcsapot hirtelen maximumra nyitom.
Ha kényelmesen nyitom akkor nem lesz meleg,csak 30 fok,a hirtelen nyitással már 40 43 is lesz.
Köszönöm előre is az okos értelmes válaszokat.Buék!
(#) sakrafi válasza Kazándugattyú hozzászólására (») Dec 23, 2025 / 1

Szia!
A szivattyúnak nem kell mennie HMV készítéskor,valószínű le van vízkövesedve a bitermikus hőcserélője
(#) VIM válasza Kazándugattyú hozzászólására (») Dec 23, 2025 / 2

Szia! El van rakodva vasiszappal és az beleégett a külső részébe a csőben-csőnek. Ezt az anyagot rendkívül nehezen vagy szinte lehetetlen maradéktalanul eltávolítani a lerakódott, beleégett részekből ha pedig meg van mozdítva savazás útján akkor pedig az áramoltatás során elvándorol a csőkígyó más részeibe vagy a gyűjtőben gyűlik össze. Megfontolás tárgyát képezi egy új hőcserélő beszerzése, mert a javításra szánt összeg és a savazás hatékonysága nem lesz arányos vele nem beszélve ha Te magad is ki tudod cserélni mint az előző alkatrészeket. Azért langyos a víz, mert a cső fűtési oldala az a palást részen van (az a négy járat) és ez veszi körbe a középen folyó HMV-t. Ha ezek a külső peremen elhelyezkedő járatok elrakodnak szennyeződéssel akkor abban a részben ott mint egy szigetelésként viselkedik, nem éri láng az amúgy is víz nélküli fűtési oldal vizét ami át tudná adni a hőt, így jelentős hőközlés nélkül folyik ki a csapnál a víz. Átmeneti megoldásként megpróbálhatod kisavazni és a kapott eredménnyel kihúzni a telet de ne számíts hosszan tartó zavarmentes üzemre ha nagyon el van rakodva. Ezt a savazáskor fogod látni, hogy mennyire akadálymentesen tud áramolni a kimeneten a víz és az mennyire hozza magával a szennyeződést.
(#) Kazándugattyú válasza VIM hozzászólására (») Dec 23, 2025 /

Köszönöm a gyors és átfogó,értelmes,magyarázó válaszotokat Vim és Sakrafi !!!
Igen,lehet akkor inkább lesz egy új hőcserélő,mint egy savazás.Persze nem olcsó a csere,de talán biztosabb lesz az üzeme.Kellemes ünnepeket nektek!Ha ki lesz cserélve a hőcserélő,mindenképp jelzek itt ,hogy milyen lett az alkattész csere után!
(#) palapg hozzászólása Dec 26, 2025 /

tágulási tartály vizszintje

Hogy lehet tudni, hogy a tágulási tartályban mennyi folyadék van?
(#) elektroncso válasza palapg hozzászólására (») Dec 26, 2025 /

Nyílt vagy zárt rendszerben?
Előbbibe simán belenézel, utóbbiba meg a nyomásokból (ballon és a vízkör) lehet tippelni kb. de amúgy miért fontos?
De attól is függ hogy hideg vagy meleg állapotban van e a rendszer.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2025
(#) frezia hozzászólása Dec 27, 2025 /

Ariston turbós

Sziasztok!

Ariston turbós cirkó, class evo ff24, váltószelep folyt, csere után akazán folyamatosan megy. Eléri a hőfokot, leáll, pár perc múlva újból beindul. Ez a helyzet a melegvíz megnyitása után, villog a csap, fűtés symbol. Kikapcsolást gombbal nem lehet, csak alzat kihúzással. Újraindítás után addig viszonylag normálisan működik, amíg nincs melegvíz használat. A viszonylag arra vonatkozik, h a hiba előtt a működésnél időnként a szivattyú megjáratta a rendszert, ilyet nem tapasztalok.

Van valakinek erre vonatkozóan tapasztalata, ötlete?

Köszönöm!
(#) VIM válasza frezia hozzászólására (») Dec 27, 2025 /

Szia! Ha le tudod venni a vízáramlás kapcsolót a helyéről ami fel van pattintva a HMV vízszűrő házára akkor meg kellene szűnni a kettős működésnek, mivel feltételezhetően fel van akadva a HMV vízáramlás kapcsoló működtető mágnese. A reed relére fekete vezetékek csatlakoznak és a műanyag klipsz az eltávolítható a szűrő házáról.
(#) frezia válasza VIM hozzászólására (») Dec 27, 2025 /

Szia, köszönöm a választ, ezt megcsináltuk,
a váltószelepet is újból ki-be, a probléma maradt.
A panel sem lett vizes szerelés közben.

Idézet:
„ezt megcsináltuk”
Ezt arra érted, hogy akkor le lett véve a reed relé a helyéről és mégis maradt a hiba? A motoros váltószelep motorja az folyamatosan "dolgozik" (próbál beállni valamelyik üzemmódba)?

Igen a reed relé, reed cső kivéve, lehúzva a csatlakozó, igen a probléma maradt.

Az átváltószelep alaphelyzetbe melyik kört hagyja nyitott állapotba? Fűtés vagy melegvíz?

Ilyen motor van ebben a készülékben is. Ha szétszeded látszani kell, hogy hol van esetlegesen beégve az érintkező. PET palackból vágjál csíkokat és mindegyik kampóhoz amelyiket benyomtál csúsztass be egyet, így könnyen szét lehet venni a fedelénél.

Köszönjük!
(#) frezia válasza frezia hozzászólására (») Dec 27, 2025 /

Gyanítjuk már csak valami vezérlő gond lehet, más tipp hiányában, remélhetőleg hétfőn tud jönni szerelő.

Köszönöm az eddigi közös gondolkodást!

Azt elfelejtettem megválaszolni, hogy alap helyzetben fűtésen van a váltószelep, HMV készítéskor vált át a motor ha a vízáramlás kapcsoló kapcsol.
(#) VIM válasza palapg hozzászólására (») Dec 28, 2025 /

Szervusz! Minek az okán vagy kapcsán teszed fel ezt a kérdést a tágulási tartállyal kapcsolatban?
(#) palapg válasza VIM hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

feltöltéskor mennyire legyen tele a tartály, ugy gondolom 50%-ig, ezt hogy tudom megállapitani?
(#) VIM válasza palapg hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

Még mindig nem mondod, hogy miért fontos számodra, hogy mennyi víz van a tágulási tartályban. Ez egy kicsit összetett érték, mert függ a rendszer térfogatától annak hőmérsékletétől és alap esetben a nyomásától (emelet). Ez a leírás talán segít eligazodni ebben, hogy nálad mennyi is az annyi a valamiben, mert eddig semmit nem közöltél. Az nem jó ha sok fűtővíznek kell beletágulnia a tartályba, mert akkor az korrodálni fog és előbb vagy utóbb kilyukad vagy az EPDM anyagú ballon elöregedik és beereszti a vizet ami szintén cserét von maga után. Ha a szelepnél a levett sapkánál jön a víz akkor az máris selejt. A tágulási tartály helyes nyomásának beállítását megtalálod itt a képek között.
(#) elektroncso válasza palapg hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

Még mindig fennáll a kérdés. Nyílt vagy zárt rendszerű a fűtésed? Mutass egy fotót a tágulási tartályról. A zártnál nem tudom értelmezni hogy miért fontos mennyi víz van a tartályban ott az előfeszítési nyomás számít (lásd egyel visszább VIM hozzászólása), a vízmennyiséget nem is látod. Ha nyíltad van akkor meg simán belenézel, szóval nem értem. Fejtsd már ki bővebben mit szeretnél.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2025
(#) palapg válasza elektroncso hozzászólására (») Sze, 11:27 /

Zárt rendszerem van, Beretta Ciao green RSI 25 kond. kazánom van a gyári tartályával. Nagyon kevés a fütési rendszerben a viz kb10-12l, Romantik radiátoraim vannak, 1 szintes a ház. Viznyomás hiba miatt leállt a kazán a gyári müszeren 0 érték volt, a tágulási tartály szelepénél meg 1.2 bár volt. Sztem nem volt viz a tartályban. Ezért kérdeezném hogy tudom ellenőrizni mennyi viz van a tartályban. Rátöltöttem a viz rendszerre és normálisan megy a kazán. ja csak fútésre használom a kazánt, nincs viz csatlakozása, kicsit bonyolultabb rátölteni a fűtés rendszerre vizet. Azt hiszem leirtam mindent és köszi a válaszokat
(#) elektroncso válasza palapg hozzászólására (») Sze, 11:38 /

Értem. A kazánod leírását megnézve a fűtőköri víznyomásnak 1-1,5bar között kell lennie. Ha a tartály szelepnél 1,2bar-t mértél az jó mert akkora tartály rendben van, nem szökött el belőle az előfeszítés. A rendszert addig kell tölteni vízzel amíg el nem éred az 1,2bar-t hideg állapotban. A kazánon remélem működik a nyomásmérő. Ha ezzel megvagy elindítod a fűtést és figyeled a nyomásmérőt a kazánon, a nyomás nem emelkedhet drasztikusan meg (kb. 1,3bar-ig felmehet szerintem), ha nagyon megemelkedik akkor vagy rossz a tartály vagy alul van méretezve.
De annak is érdemes utánanézni hová lett a víz. Egy zárt rendszerből nem tűnik csak el úgy.

U.i.: Az hogy hány liter van a tartályban azzal ne foglalkozz, nyomásra töltjük.
A hozzászólás módosítva: Sze, 11:39
(#) tothgyula hozzászólása Szo, 10:59 /

Q3RF távvezérlő

Q3/Q3RF Computherm távvezérlőmet cserélték BAXI kazánomnál. A régi mutatja a szobahőmérsékletet,le és felfelé is lehet szabályozni a kijelzője szerint.A vevőjét nem cserélték, most az újjal működik jól a kazán.A régi távvezérlő javítható-e vagy kuka? A panelen nem láttam(nagyítóval nézve) semmi hibát.868,35MHz-en működik.Kb.10éves. Köszönöm a válaszokat.
(#) pumpa hozzászólása Szo, 19:55 /

Éti35 hőelem

Hol lehet kapni Éti 35-ös kazánhoz hőelemet? Azt nem tudjátok, hogy az adagolóba ahol a hőelem becsatlakozik az milyen, hányas menet?
(#) proli007 válasza pumpa hozzászólására (») Szo, 22:29 /

Hello! Szerintem ez az..
(#) kistewe hozzászólása Vas, 12:18 /

Westen Quasar 24F hibakód nélkül

Sziasztok.
Westen Quasar24F kazán tegnap reggel megadta magát. Hibakód nincs. Hibajelenség: amikor csapot nyitok HMV indul és azonnal max hőfokot mutatnak a ledek (90 fok) akkor is ha a kazán fél napja áram nélkül áll és hideg, pár másodperc után le fel ugrálnak a ledek mintha egyszer 30 egyszer 90 fok lenne. HMV hőfok érzékelőből csatit kihúztam kontakt spray visszadugtam ugyanaz. Amennyiben kihúzva hagyom akkor villog a "csap" led azaz látja , hogy nincs hőérzékelő. Fűtés induláskor két verzió van : vagy elindul, keringet, begyújt és mikor eléri az 50 fokot a fűtés előremenő ( tényleg forró megfogtam) akkor lekapcsolja a gázt és marad a keringetés , hőmérséklet csökken és így marad keringetve és elfelejt ráindítani és fűteni , csak keringet ( normál esetben mikor eléri a kért hőfokot visszaveszi a gázt és tartja a hőfokot). A másik verzió fűtés induláskor elindul a keringetés ég a fűtés led de nem gyújt be csak keringet és égés híján a láng led sem világít...
Azt vetten észre , hogy ebből a végtelen csak keringetésből úgy lehet kijönni ha csapot nyitok kétszer háromszor hirtelen és mikor elzárom akkor rájön , hogy fűteni kéne HMV helyett, begyújt , fűt eléri az 50 fokot lekapcsolja a gázt és marad a keringetés. Amennyiben a fűtés vízhőfok szabályozót lejjebb tekerem akkor már 40 foknál elveszi a gázt és marad a keringés..
Kazánokhoz nem értek csak amit itt a fórumon elolvastam , én panelhibára gyanakszom de mindent meghallgatok. Előre is köszi a segítséget.
István
(#) VIM válasza kistewe hozzászólására (») Vas, 16:11 /

Szia! Mivel a kazán bitermikus hőcserélővel van szerelve így ezt az írást olvasd el, hogy ne kelljen megismételni a sorokat.
Következő: »»   300 / 301
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem