Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
A te kapcsolásod is jó lehet ha diódákkal megoldod hogy az éppen bekapcsoló bistabil resetelje a másik kettőt . Akkor mindíg csak az éppen aktuális relé lehet behúzva .
Szia
Anyit változtattam még a rajzon hogy legyen egy MASTER RESET gomb is rajta ami az öszes relét le oldja, ez három dióda beiktatásával fog meg történni, meg egy nyomó kapcsolóval, ami a diódák anódját le huzza a GND-re. Remélem jó az elképzelés?.
Engem egyre inkább emlékeztet egy tangóharmonikára.
![]() Én valószínűleg elmennek egy villanyszerelő boltba és vennék három villanykapcsolót (nulla elektronika és relé). 2 Ohm esetében kettőt sorba, kettőt párhuzamosan 4x terhelhetőséget kapnál.
Az elképzelés jó , és akár használható is lehet ha belefér abba a történetbe amit szeretnél megvalósítani , az elején két gombot akartál már van négy és még nem azt csinálja amit először megfogalmaztál . Ezt egy pic (egy 12f es 8 lábú pókocska) röhögve megoldaná egy nyúlfarknyi programocskával . De ha mindenáron logikai ic vel akarod megoldani akkor keress flipp-flopp (bistabil) kapcsolást ami resetelhető 3 ilyet egymás mellé pakolva kész a cuccos
Talán így megoldható A hozzászólás módosítva: Szo, 18:08
Szia
Nem rossz ötlet a villany kapcsoló sem, de nekem nem tetszene a dobozon a villany kapcsoló, meg hát kérdéses ugye nagyobb terhelésen a kontaktusok jo zárása, illetve teher birása. Na de azota át gondoltam a dolgot, és lehet inkább hagyom ezt a Idézet: rajzot „tangóharmonikára” , és halgatok inkább kaqkk fórumtársra és meg épitem a kapcsolást inkab egy PIC12F675-re.
Szia!
Mint ahogy irtam Gafly-nak is meg épitem a kapcsolást inkább egy PIC16F675-re. Igazatok van egyszerübb ha PIC-el oldom meg a kapcsolást, a másik kapcsolás már egy kicsit tul bonyolult lett..,ja és a PIC több mint valszinű hogy stabilabb is lesz. Beszélgettem a felsőbb rendüvel, és össze is dobott nekem egy programot, már csak át kell konvertáljam HEX formátumba, utanna jöhet a programozás, és a kapcsolás ki próbálása. A hozzászólás módosítva: 7:35
Még a biztonság kedvéért tehetsz rá e reset gombot ami egyszerre kikapcsolja az összes relét .És a gombokat a + 5v ra kösd +tegyél rájuk 1k lehúzó ellenállásokat (így sokkal stabilabb lesz és nem szed össze zavart az éterből) nem fordulhat elő random kapcsolás prellezés
A hozzászólás módosítva: 7:40
Nem rossz ötlet, köszönöm a segitséget!
Pic égetőd van ? Ha a "felsőbbrendű" programja nem úgy működne ahogy szeretnéd keress meg privátban segítek .
A hozzászólás módosítva: 7:42
Igen van egy REVELPROG IS programozóm.
Köszönöm hogy fel ajánlottad a segitséget, remélem össze jön, és nem lesz gubanc a programmal. A hozzászólás módosítva: 7:50
Igy gondoltad a lehúzó ellenállásokat?.
Igen így gondoltam és az üresen maradt lábra rákerülhet a 3. (reset) gomb az előző hozzászólásomban lévő hexet ha gondolod kipróbálhatod ...
A hozzászólás módosítva: 8:27
Köszönöm szépen, természetesen ki próbálom.
Nagyon gyorsan meg irtad a programot, az AI jo sok parancs sort irt nekem, ezt még be pötyögni is sok, elméletileg ebben benne van már a RESET gomb programja is. #include <xc.h> // CONFIG #pragma config FOSC = INTRCIO #pragma config WDTE = OFF #pragma config PWRTE = ON #pragma config MCLRE = OFF #pragma config BOREN = OFF #pragma config CP = OFF #pragma config CPD = OFF #define _XTAL_FREQ 4000000 // Gombok #define BTN_UP GP4 #define BTN_DOWN GP3 #define BTN_RESET GP5 // Relék #define REL1 GP0 #define REL2 GP1 #define REL3 GP2 unsigned char state = 0; // 0..3 void updateRelays(void) { REL1 = (state >= 1); REL2 = (state >= 2); REL3 = (state >= 3); } bit buttonPressed(unsigned char pin) { if (pin) { __delay_ms(30); if (pin) { while(pin); // megvárjuk amíg elengedik __delay_ms(30); return 1; } } return 0; } void main(void) { ANSEL = 0; // digitális lábak CMCON = 0x07; // komparátor off TRISIO = 0b00111000; GPIO = 0; state = 0; updateRelays(); while(1) { if (buttonPressed(BTN_RESET)) { state = 0; updateRelays(); } if (buttonPressed(BTN_UP)) { if (state < 3) state++; updateRelays(); } if (buttonPressed(BTN_DOWN)) { if (state > 0) state--; updateRelays(); } } } Ez lenne a program
Nem tudom miről táplálod, de a reléknek nem kell ám stabil 12 V.
A 7805 meg elvisel jó nagy feszültséget, így a 7812 és környéke is elhagyható. 7805 áthidalása sem kell 1N4007-el, ebben a környezetben. Szerintem hűteni sem kell. Ugyanakkor javasolnám piros visszajelző LED-ek beépítését. 100 nF-ból is elég egy, nem kell mindenhová. Ugyan nem néztem meg, de szerintem a PIC-ben lehet belső felhúzó ellenállást beállítani, akkor a két 2 kOhm sem kell, csak akkor testre mennek a gombok. Idézet: Én kipróbáltam nekem nem jött be ... Jobban szeretem a gnd re húzott bemeneteket ,mindíg úgy írom a programot . Szerintem nem olyan nagy költség az a pár ellenállás és a helyfoglalása sem túl nagy ... Ja és tapasztalataim szerint sokkal stabilabb érzéketlenebb a külső zavarokra . „Ugyan nem néztem meg, de szerintem a PIC-ben lehet belső felhúzó ellenállást beállítani, akkor a két 2 kOhm sem kell, csak akkor testre mennek a gombok.” A hozzászólás módosítva: 9:04
A piros vissza jelző LED-ek be lesznek épitve párhuzamosan a relék tekercseire.
kaqkk javasolta hogy a UP/DOWN/RESET lábak menjenek fel a +5V-ra és a 2-es, 3-as, 4-es lábakat kössem le egy egy 1K-os ellenállásal a GND-re. az AI szerint a PIC-ben van belső fel huzó ellenállás amit be lehet iktatni, de szerintem igy is jó lesz hogy külsőt alkalmazok, és igy nem fordulhat elő random kapcsolás prellezés. A 7805 áthidalása egy 1N4007-es diódával védi a stab kockát, ha a 12V hirtelen leesik, de az 5V kondi még töltött. Igazad van a 100nF-os kondikkal kapcsolatban, elég ha csak az 5V os stab kocka utan teszek egyet, meg direkt a PIC 1-es 8-as lábara közvetlenül. Igen a 7805-ös stab kockát biztosan nem kell hűteni, ott nagyon kevés áramok fognak folyni. Ja igen, el is felejtettem..sima 50Hz-es E+I vasmagos trafóról fogom táplálni az áramkört, pontosabban 16V-al, utánna pedig egyenirányitom, és puferelem egy 2200µF/25V-os kondival. A hozzászólás módosítva: 9:09
Az előző hexnél hibás volt az egyik beállítás , remélem ez már jó lesz (eddig még nem használtam ezt a picet)
Köszönöm még egyszer a segitséget, mihelyst le jönnek a PIC-ek fel is programozom az egyiket (a többi az csak tratalék).
Tisztelettel Csaba A hozzászólás módosítva: 9:31
|
Bejelentkezés
Hirdetés |