Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek

Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   383 / 383
(#) kaqkk válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 16:38 /

A te kapcsolásod is jó lehet ha diódákkal megoldod hogy az éppen bekapcsoló bistabil resetelje a másik kettőt . Akkor mindíg csak az éppen aktuális relé lehet behúzva .
(#) soos csaba válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 16:57 /

Szia

Anyit változtattam még a rajzon hogy legyen egy MASTER RESET gomb is rajta ami az öszes relét le oldja, ez három dióda beiktatásával fog meg történni, meg egy nyomó kapcsolóval, ami a diódák anódját le huzza a GND-re.
Remélem jó az elképzelés?.
(#) Gafly válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 18:05 /

Engem egyre inkább emlékeztet egy tangóharmonikára.
Én valószínűleg elmennek egy villanyszerelő boltba és vennék három villanykapcsolót (nulla elektronika és relé).
2 Ohm esetében kettőt sorba, kettőt párhuzamosan 4x terhelhetőséget kapnál.
(#) kaqkk válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 18:06 /

Az elképzelés jó , és akár használható is lehet ha belefér abba a történetbe amit szeretnél megvalósítani , az elején két gombot akartál már van négy és még nem azt csinálja amit először megfogalmaztál . Ezt egy pic (egy 12f es 8 lábú pókocska) röhögve megoldaná egy nyúlfarknyi programocskával . De ha mindenáron logikai ic vel akarod megoldani akkor keress flipp-flopp (bistabil) kapcsolást ami resetelhető 3 ilyet egymás mellé pakolva kész a cuccos
Talán így megoldható
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:08
(#) soos csaba válasza Gafly hozzászólására (») 7:22 /

Szia

Nem rossz ötlet a villany kapcsoló sem, de nekem nem tetszene a dobozon a villany kapcsoló, meg hát kérdéses ugye nagyobb terhelésen a kontaktusok jo zárása, illetve teher birása.

Na de azota át gondoltam a dolgot, és lehet inkább hagyom ezt a
Idézet:
„tangóharmonikára”
rajzot , és halgatok inkább kaqkk fórumtársra és meg épitem a kapcsolást inkab egy PIC12F675-re.
(#) soos csaba válasza kaqkk hozzászólására (») 7:30 /

Szia!

Mint ahogy irtam Gafly-nak is meg épitem a kapcsolást inkább egy PIC16F675-re.

Igazatok van egyszerübb ha PIC-el oldom meg a kapcsolást, a másik kapcsolás már egy kicsit tul bonyolult lett..,ja és a PIC több mint valszinű hogy stabilabb is lesz.

Beszélgettem a felsőbb rendüvel, és össze is dobott nekem egy programot, már csak át kell konvertáljam HEX formátumba, utanna jöhet a programozás, és a kapcsolás ki próbálása.
A hozzászólás módosítva: 7:35
(#) kaqkk válasza soos csaba hozzászólására (») 7:38 /

Még a biztonság kedvéért tehetsz rá e reset gombot ami egyszerre kikapcsolja az összes relét .És a gombokat a + 5v ra kösd +tegyél rájuk 1k lehúzó ellenállásokat (így sokkal stabilabb lesz és nem szed össze zavart az éterből) nem fordulhat elő random kapcsolás prellezés
A hozzászólás módosítva: 7:40
(#) soos csaba válasza kaqkk hozzászólására (») 7:39 /

Nem rossz ötlet, köszönöm a segitséget!
(#) kaqkk válasza soos csaba hozzászólására (») 7:40 /

Pic égetőd van ? Ha a "felsőbbrendű" programja nem úgy működne ahogy szeretnéd keress meg privátban segítek .
A hozzászólás módosítva: 7:42

RELE_VEZ.hex

(#) soos csaba válasza kaqkk hozzászólására (») 7:48 /

Igen van egy REVELPROG IS programozóm.

Köszönöm hogy fel ajánlottad a segitséget, remélem össze jön, és nem lesz gubanc a programmal.
A hozzászólás módosítva: 7:50

Revelprog.jpg

(#) soos csaba válasza kaqkk hozzászólására (») 7:55 /

Igy gondoltad a lehúzó ellenállásokat?.
(#) kaqkk válasza soos csaba hozzászólására (») 8:27 /

Igen így gondoltam és az üresen maradt lábra rákerülhet a 3. (reset) gomb az előző hozzászólásomban lévő hexet ha gondolod kipróbálhatod ...
A hozzászólás módosítva: 8:27
(#) soos csaba válasza kaqkk hozzászólására (») 8:33 /

Köszönöm szépen, természetesen ki próbálom.

Nagyon gyorsan meg irtad a programot, az AI jo sok parancs sort irt nekem, ezt még be pötyögni is sok, elméletileg ebben benne van már a RESET gomb programja is.

#include <xc.h>

// CONFIG
#pragma config FOSC = INTRCIO
#pragma config WDTE = OFF
#pragma config PWRTE = ON
#pragma config MCLRE = OFF
#pragma config BOREN = OFF
#pragma config CP = OFF
#pragma config CPD = OFF

#define _XTAL_FREQ 4000000

// Gombok
#define BTN_UP GP4
#define BTN_DOWN GP3
#define BTN_RESET GP5

// Relék
#define REL1 GP0
#define REL2 GP1
#define REL3 GP2

unsigned char state = 0; // 0..3

void updateRelays(void) {
REL1 = (state >= 1);
REL2 = (state >= 2);
REL3 = (state >= 3);
}

bit buttonPressed(unsigned char pin) {
if (pin) {
__delay_ms(30);
if (pin) {
while(pin); // megvárjuk amíg elengedik
__delay_ms(30);
return 1;
}
}
return 0;
}

void main(void) {

ANSEL = 0; // digitális lábak
CMCON = 0x07; // komparátor off

TRISIO = 0b00111000;
GPIO = 0;

state = 0;
updateRelays();

while(1) {

if (buttonPressed(BTN_RESET)) {
state = 0;
updateRelays();
}

if (buttonPressed(BTN_UP)) {
if (state < 3) state++;
updateRelays();
}

if (buttonPressed(BTN_DOWN)) {
if (state > 0) state--;
updateRelays();
}
}
}

Ez lenne a program
(#) Gafly válasza soos csaba hozzászólására (») 8:48 /

Nem tudom miről táplálod, de a reléknek nem kell ám stabil 12 V.
A 7805 meg elvisel jó nagy feszültséget, így a 7812 és környéke is elhagyható.
7805 áthidalása sem kell 1N4007-el, ebben a környezetben.
Szerintem hűteni sem kell.
Ugyanakkor javasolnám piros visszajelző LED-ek beépítését.
100 nF-ból is elég egy, nem kell mindenhová.
Ugyan nem néztem meg, de szerintem a PIC-ben lehet belső felhúzó ellenállást beállítani, akkor a két 2 kOhm sem kell, csak akkor testre mennek a gombok.
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») 9:03 / 1

Idézet:
„Ugyan nem néztem meg, de szerintem a PIC-ben lehet belső felhúzó ellenállást beállítani, akkor a két 2 kOhm sem kell, csak akkor testre mennek a gombok.”
Én kipróbáltam nekem nem jött be ... Jobban szeretem a gnd re húzott bemeneteket ,mindíg úgy írom a programot . Szerintem nem olyan nagy költség az a pár ellenállás és a helyfoglalása sem túl nagy ... Ja és tapasztalataim szerint sokkal stabilabb érzéketlenebb a külső zavarokra .
A hozzászólás módosítva: 9:04
(#) soos csaba válasza Gafly hozzászólására (») 9:05 /

A piros vissza jelző LED-ek be lesznek épitve párhuzamosan a relék tekercseire.

kaqkk javasolta hogy a UP/DOWN/RESET lábak menjenek fel a +5V-ra és a 2-es, 3-as, 4-es lábakat kössem le egy egy 1K-os ellenállásal a GND-re.
az AI szerint a PIC-ben van belső fel huzó ellenállás amit be lehet iktatni, de szerintem igy is jó lesz hogy külsőt alkalmazok, és igy nem fordulhat elő random kapcsolás prellezés.

A 7805 áthidalása egy 1N4007-es diódával védi a stab kockát, ha a 12V hirtelen leesik, de az 5V kondi még töltött.
Igazad van a 100nF-os kondikkal kapcsolatban, elég ha csak az 5V os stab kocka utan teszek egyet, meg direkt a PIC 1-es 8-as lábara közvetlenül.

Igen a 7805-ös stab kockát biztosan nem kell hűteni, ott nagyon kevés áramok fognak folyni.

Ja igen, el is felejtettem..sima 50Hz-es E+I vasmagos trafóról fogom táplálni az áramkört, pontosabban 16V-al, utánna pedig egyenirányitom, és puferelem egy 2200µF/25V-os kondival.
A hozzászólás módosítva: 9:09
(#) kaqkk válasza soos csaba hozzászólására (») 9:27 / 1

Az előző hexnél hibás volt az egyik beállítás , remélem ez már jó lesz (eddig még nem használtam ezt a picet)

RELE_VEZ.hex

(#) soos csaba válasza kaqkk hozzászólására (») 9:30 /

Köszönöm még egyszer a segitséget, mihelyst le jönnek a PIC-ek fel is programozom az egyiket (a többi az csak tratalék).

Tisztelettel Csaba
A hozzászólás módosítva: 9:31
(#) proli007 válasza soos csaba hozzászólására (») 20:04 / 1

Hello! Bocs hogy beleszólok. De ha már PIC. A reléket binárisan is lehet vezérelni. 20 és 21 és akkor két relé kell csak és kevesebb a kontaktus.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») 21:08 /

Okosabban kapcsolva, a terhelhetőség jelentősen nagyobb lehet.
Nem látom be, hogy miért ad sokkal jobb kontaktust egy relé, mint egy kapcsoló.
Következő: »»   383 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem