Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Karácsonyi fényfüzérek
Lapozás: OK   32 / 33
(#) Alkotó válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 21, 2025 /

Mutatnál egy fotót erről az izzósorról, és esetleg külön egy másikat amin látszik milyen izzók vannak benne.
Én tavaly kértem és kaptam tartalék égőket ez én izzósoraimba. Azok között voltak látszólag nagyon "ütött-kopott" példányok is, és olyanok is amiknek a foglalata már szó szerint elporladt. De a bennük lévő üveg-izzókból amit megvizsgáltam az mind jó volt (sokról van szó, csak kiválasztottam néhányat a teszteléshez).
Szóval amit te tapasztalsz, az erősen szembe megy a nálam lévő helyzettel, és bizony a logikának is ellentmond. Az összes égő hibája egy soros láncban az szinte hihetetlen, és ezen az öngyógyító sajátosság sem változtat. Legalább egy kicsi gyanakvást javaslok, hogy hátha van még valami egyéb körülmény is, ami elkerüli a figyelmed.
(#) Tomi94 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

Szia!

Csatoltam képeket. Én is hasonló véleményen vagyok (mármint, tán el se hinném, hogy ilyen létezhet, ha nem látom a saját szememmel), de nem látok tévedést. Multiméterrel végigmértem az összeset, kb. 1 ohmosak és szakadtak voltak csak köztük. Ez így totálkáros.

Csak azért nem dobtam ki rögtön, mert volt jó 10 éve egy idős rokonomnál hasonló négyszínű izzósor, amit nem engedtem már használni nekik, mert ahogy írod: le lehetett morzsolni a foglalat szélét. Hajlamos sok régi dolgot elrakni (van helye bőven), ha netán még megvan azóta is, annak az izzóival tán újra lehet építeni ezt a másikat.
(#) Udvari Zsombor válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

Egyszer kaptam egy-két szatyor vegyes égősort, azokban teljesen vegyesen van hiányzó égő, jó égő, kiégett égő, tiédhez hasonló egyszerű égősor, elektronikás égősor (és gubanc). Azóta is csak a műhelyben áll a szatyor, nem tudtam hasznosítani belőle.
(#) még1MbR válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

A jófogáson láttam 1-2eFt-ért 30-40db-os fényfüzéreket, annyit megér szerintem tartalék izzó bányának.
(#) Bakman válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

Lehetséges, hogy nem foglalkoztak vele és több kiégése után már annyira megnőtt az izzókra jutó feszültség, hogy kb. egyszerre köszöntek el, amíg valamelyik átkötés ki nem égett. Esetleg műszerrel vizsgálódott valaki és talált egy szakadtat, rakott bele újat és a következő bekapcosláskor dobtak hátast a még pályán lévők. Egy-két ilyen javítás és el lehet jutni az általad tapasztalt állapotig.
(#) Alkotó válasza még1MbR hozzászólására (») Dec 22, 2025 / 1

Köszönöm a tippet, de nekem most már olyan mennyiségű tartalék izzóm van, ami nagyjából sosem fog elfogyni. (Nem mellékesen, amikor még néhány darab nem világított, bekötöttem a láncba egy soros diódát, ami mérsékelte a feszültséget, és ezek a diódák most is benne vannak, így az egész sor élettartama még hosszabbra becsülhető.)
(#) Alkotó válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

Olyasmire gondolok, hogy például a kivezető szálak olyan jelentős mértékben oxidálódtak, hogy a műszer érintkezője nem tud a fémes résszel találkozni. Nálam is meg kellett kapirgálni a drótocskákat.
(#) Tomi94 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

Úgy csináltam, hogy az egyik pólus egy krokodilcsipesz volt, és először azt ellenőriztem a másik tüskével, hogy a bevezető szál tövében vezet-e. Ezzel nem volt gond. Utána csere, és a másik oldalon is ugyanez a teszt. Nem kellett sokat piszkálni a '0' jelzéshez, viszont a túloldalakat stabilan szakadtnak jelezte.
(#) Massawa válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

Az eredeti ötlet az volt ezeknél a láncoknál, hogy ha egy kět tönkre megy akkor azokat azonnalcserélni kell mert ha nem,, a többi tönkremenetele felgyorsul és valamikor eljutsz oda ahol vagy mind rossz lesz.
(#) Tonybacsi hozzászólása Dec 22, 2025 /

Ledfüzér villogás mentesítés

Sziasztok!

Nemrég kaptam egy kb 10m hosszú karácsonyi szines led füzért.

A vezérlője a "szokásos":
Input/Pri: 100-240V , 50/60Hz
Output/Sec: 31V, 116mA, 3,6W
Uout: 33V
For led modules only

Hamar fel is dobtam az erkélyre, és egy 230V os időzítőre kötöttem, beállítva a be, és kikapcsolási időtartamot.

Minden indulásnál alapbeállításról indul, így - hogy ne villogjon - ki az erkélyre, és manuálisan kell beállítani a program gombját, hogy folyamatosan világítson az összes led.
Pár nap használat után, kezdett idegesíteni a bekapcsoláskori villogás!
Közvetlen a főút mellett lakunk, és hát elég zavaró tud lenni a közlekedésben részvevők számára egy kék/zöld - és piros/sárga ledekből álló villogás.
A kék/zöld, és a piros/sárga külön van vezetékelve, és a vezérlő egy H híddal, PWM el hajtja ezeket külön-külön.

Labortápról DC 30V al táplálva egyszer az egyik sor, majd polaritás cserével a másik sor világít, immár villogás mentesen, de csak a fele.

Hogyan tudnám mindkét led kört folyamatos világításra bírni úgy, mikor megkapja a 230v ot!

Előre is köszönöm!

Szép Ünnepeket Kívánok Mindenkinek!
(#) proba válasza Tonybacsi hozzászólására (») Dec 22, 2025 / 1

Nekem is volt ilyen, arra jutottam, ( de soha nem építettem meg) egy egyszerű transzformátorról boldogan elvilágít. ( bár lehet nagyon vibrál) B variáció, van benne egy proc, azt likvidálom, a kimenet helyére meg valami egyszerű 555 alapú oszcillátorból leutánzom a folyamatos polaritásváltogatást adó négyszögjelet. Egyszerűbb változat nem jutott még eszembe.
A megvalósult változatban meg vettem olyat, ami alapból az utolsó állapottal indul ( és szebb színe van.)
(#) Tonybacsi válasza proba hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

Hello!

Ha nem muszáj, nem szeretném a vezérlő elektronikát alakítgatni.

Egyszerű transzformátort hogy gondoltad?
AC módban, csak úgy? Graetz nélkül?
(#) Alkotó válasza Tonybacsi hozzászólására (») Dec 22, 2025 / 1

Ha izzószálak vannak a sorban, akkor az nyugodtan mehet trafóról, nem fog vibrálni (vagy ha mégis, azt nem látod). Ha LED-ek, akkor pedig kell egyenirányítás is.
(#) sany válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

Idézet:
„kék/zöld - és piros/sárga ledekből álló villogás.”
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2025
(#) proli007 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Kedd, 11:00 / 3

Hello!
A kb. 400Hz-nél nem látod a vibrálást. Ha van kedved gubacsolni vele..
(#) Udvari Zsombor válasza Tonybacsi hozzászólására (») Kedd, 11:20 /

Azt nem írtad, hogy a két sorhoz összesen hány vezeték tartozik ‒ ez meghatározza a megvalósítás módját.
(#) Tomi111 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Kedd, 17:53 / 1

Szia! próbáld meg egyszerűen egy 24V-os trafóról minden nélkül, AC-n! ( ahogy proba írta ) 50Hz-cel villogni fog, de kinn az erkélyen nem lesz zavaró. Ennél egyszerűbb nincs. Ha mégis zavaró, akkor proli007 megoldása a jó!
(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 19:44 /

Az eredeti elektronikában kész van a hid-Ák, annak a bemenetére csak egy oszcillátor jel kell. ( proci ki, oszcillátor bele, és működik.) Mondjuk helyileg nem tudom pont hogy hol van az a kivezetés, az némi kutakodást igényel.
(#) proba válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Kedd, 19:45 /

Nekem ami volt, az két vezetékes. Egyik polaritással a minden második, a másik polaritással meg a maradék világított.
(#) proli007 válasza proba hozzászólására (») Kedd, 19:49 /

Hello! Ezt írta..
"Ha nem muszáj, nem szeretném a vezérlő elektronikát alakítgatni."
(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 23:05 /

A szép megoldáshoz akkor valóban az új elektronika építése marad.
(#) mikrodigit válasza Tomi111 hozzászólására (») Kedd, 23:11 /

Én így használtam évekig gond nélkül - plusz egy soros ellenállást is betettem a fényerő beállítása miatt.
(#) Tonybacsi válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 23:15 /

Hello!
Köszi, ezt ki fogom próbálni.
Gondolom 30V AC körüli trafó kellene. 24V osom - ha jól emlékszem van.
(#) Tonybacsi válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 23:23 /

Hello!

Nagyon köszönöm !

Mindig csodálom a tudásod!

Ha jól körülnézek ezek az alkatrészek elfekvő készleteimből meg is vannak. Egyszerű, nagyszerű, és a meglévő elektronikát se kell alakítgatni.

Köszönöm mégegyszer!
(#) Tonybacsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Kedd, 23:27 /

Hello!

Valóban nem írtam hány vezetékes.

Nos a vezérlőből két darab érintkezőn kapja a ledsor a tápot, viszont utána már három vezeték fut végig.
(#) Udvari Zsombor válasza Tonybacsi hozzászólására (») Sze, 10:42 / 1

Ha a vezérlőtől csak két vezeték indul ki, akkor sajnos az elektronika cserélgeti a polaritást (akár PWM-mel) és eltérő polaritással vannak kötve a LED-ek. Ez esetben olyan frekvenciájú négyszögjellel próbálkozhatsz, amit már nem érzékelsz vibrálónak.
(#) proba válasza Tonybacsi hozzászólására (») Csü, 12:30 /

Szerintem a 24v os transzformator tokéletes. Estleg egy soros 10-100 ohm
ellenallas nem árthat
(#) Tonybacsi válasza proba hozzászólására (») Csü, 16:38 /

Kipróbáltam, köszi!

24V os kis trafóval szépen világít az összes led. Talán túl erősen is, így lehet szükség lesz majd ellenállásra is.

Valóban vibrál kicsit, ha nagyon zavarna, megépítem proli007 áramkörét.

Köszönöm Nektek!
(#) proba válasza Tonybacsi hozzászólására (») Csü, 17:17 /

A hosszú élet garanciája, olyan ellenállást válassz, aminél észreveszed hogy már picit csökkent a fényerő. Ami ennél kisebb, az feleslegesen terheli a ledeket, ezáltal idő előtti tönkremenetelt okoz.
(#) Alkotó válasza Tonybacsi hozzászólására (») Csü, 18:14 /

Ellenállás helyett (vagy vele együtt) egy soros diódát is kipróbálhatsz. Ez is csökkenti a feszültséget, talán még a vibrálást is, de ha még egy puffer is befér a projektbe, akkor a villogás teljesen megszűnik.
Következő: »»   32 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem