Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A mellékelt ábrán piros vonal a két csatorna jele. Az ellenállásokat természetesen el kell távolítanod.
Akár a bemeneti csatlakozótól is húzhatsz két szál vezetéket, a test bekötése így adott. Ha összeszed némi zavart nincs jelentősége, csak annak kell eldőlnie, hogy a hangerő ingadozás marad, vagy ettől megszűnik. stk496-090Sziasztok, STK496-090-hez akad valakinek használható nyákterve?tpa3116d2 D osztályú erősítőSziasztokRendeltem kínából pár darab tpa3116d2-vel felépített mono PBTL módba kötött modult. Amit szeretnék, hogy 2ohm terhelést elviseljen 14V tápfeszültség mellett. Amit tapasztaltam, hogy alacsony frekvencián 100Hz alatt elég meredeken vág, így kicseréltem a bemeneti csatoló kondenzátort 4,7µF-ra, illetve elég magas volt az alapzaj a bemeneti erősítő miatt, nekem nem kell ekkora erősítés, így kiiktattam azt is. Ezzel megjavult a mély átvitel, csökkent az alapzaj, ez rendben van. Magas frekvencián műterheléssel mérve 7KHz-től felfelé elkezd esni a kimeneti jelszint, 9V RMS-ről 20KHz-en már csak 3V RMS a kimenet. A panelt összehasonlítva az adatlappal feltűnt, hogy 33uH, és 680nF alkotja a kimeneti szűrőt. Ezt módosítottam 10uH 1µF-ra, de érdemben nem változott a helyzet. Nem értem, hogy az adatlapon ezekkel az értékekkel ajálja a 2 ohm terhelést, mégsem jó. AI-t megkérdeztem, azt írta, hogy valószínűleg azért megy lejjebb a szűrő frekvenciája, mert a terhelő ellenállásom induktivitása is beleszól a szűrő működésébe. Azt ajánlotta, hogy nagy áramú (>7A) 3,3uH induktivitást, és 2,2µF kondenzátort kellene a kimenetre tenni, hogy 20KHz-ig jó legyen az erősítés. Szerintetek ez így jó lehet, vagy teljesen hülyeség amit ajánlott? Nem szeretnék feleslegesen kiadni majd 5-6 ezer forintot az alkatrészekre.
Az általad mellékelt fotón bejelölt ellenállásokat kiforrasztottam, a helyükön 1 kHz 1 V szinuszjelet adtam. A kimeneten, mindkét csatornán kb 1/4 hangerőn folyamatosan megduplázódott a szinuszjel, majd feljebb tekerve a hangerőt, a jel felső részét picit levágta. Kicsit tekerve a hangerőn, ismét tiszta lett a jel.
Keresd meg a végerősítő bemeneténél az R177 ellenállást és mérj rajta feszültséget, mikor elmászik a hangerő. A mellékelt ábrán az ajánlott értékeket bekereteztem.
Ez egy némító kapcsolás, a feltárt tünetek beleillenek a rendellenes működésébe.
A legtöbb ilyen kínai panelen egy ideje nem eredeti Texas gyártmányú TPA3116-van, hanem van valamilyen végfok IC, amire ezt írják rá, és a paramétereinek kb. semmi köze ahhoz amit az eredeti IC-re megadnak. Rövidebben megfogalmazva: 99%, hogy hamisított IC, és nem valósak a megadott paraméterek...
A ritkán előforduló, eredeti IC-vel szerelt paneleken (régebben még előfordult ilyen is, ma már egyre kevésbé) 10uH induktivitás volt, és 470nF....1µF körüli kondi. Amelyiken 33uH van (mint a fotón is 330 felirattal) ott szinte 100% hogy hamisítvánnyal van dolgunk, mert a hamis IC nem szereti a kicsi induktivitást, ugyanis azon nagyobb áramok folynak, főleg ha a kapcsolási frekvencia is alacsonyabb mint az eredeti IC esetében.... A másik fontos különbség: Az eredeti IC-vel egész jól szól, és egyáltalán nincs hallható alapzaja a végfoknak - a hamisítvány nem fog ugyanúgy szólni és a teljesítménye is jóval kisebb. A hozzászólás módosítva: Hé, 19:13
Mértem a rajzon szereplő ellenálláson a feszültséget, be-ki kapcsolt mute gombnál is -4,3V mutat, ez az érték nem változik.
Ezt a feszültséget nem a gomb, hanem a processzor vezérli, hogy a váltásoknál ne pattanjon a hangszóró. Azt kéne tisztázni, a hangerő rendellenes ingadozásakor marad-e -4,3 V.
Szkóppal mértem a szinuszt a kimeneten, az előzőekben leírtakat tapasztaltam, de a feszültség nem ingadozik, marad. Ha tekerem a hangerőt akkor is csak a jel hol jobb, hol rosszabb, a feszültség változatlan.
A hozzászólás módosítva: Hé, 19:53
Rendben.
Következzen maga a hangerő szabályzó panel. A csatlakozóján (JP302) a hármas láb a test, 2-4 a két csatorna bemenete, 1-5 a kimenetek. Ezek hogyan viselkednek?
Bocsi, hogyan érted "viselkedést" húzzam le a csatlakozót a panelről, és mérjek ellenállást?
Köszönöm a válaszod, a gyanúd beigazolódott, hamis a chip, megmértem a frekvenciáját, és 100KHz a 400KHz helyett. Hestore-ban kapható csak az ic, nem is drága, remélem eredeti alkatrész, bár nem hinném, hogy hamisat árulnának. Rendelek hozzá normális induktivitást is, amennyire belátok a tekercsekhez, elég vékony huzalnak látszik...
Attól függ, hogy a hestore honnan szerzi be az IC-t, reméljük jó lesz. Amúgy lehet kapni máshol is (TME, Mouser, Farnell) de a hestore jó áron adja, és onnan hamar megkapod. Ellenőrizd le, hogy a panelen a hamis IC lábkiosztása egyezik-e a gyárival, mert volt akinél már a lábak száma sem stimmelt, abba a panelba pl. nem is lehetett volna beültetni az eredeti IC-t. Viszont ha ez így jó lesz, akkor még talán úgy is megéri, ha vesz az ember egy panelt, meg kapásból IC-t is hozzá
Mértem a megadott csatlakozásokon jelet, hát eléggé gyenge, vagyis a frekvencia össze-vissza változott, ki és bemeneten egyaránt.
Viszont a potméterre is rámértem szkóppal a bemeneti jelen nem változtattam, maradt az 1Khz 1V, ott szépen megjelent a jel a lábakon. Végfok javításSziasztok! Van egy négy csatornás régi autó végfok. Az egyik csatornának kb. fele akkora a kimeneti jel, mint a többinek (terhelés nélkül is). A kimeneti szinusz nem torzul csak gyengébb. A végtranzisztorokon kívül mindegyiket kicseréltem. A bemenetre azonos ~1kHz szinuszt kapcsoltam. Összehasonlítottam egy jó és a gyengébb csatornát. A T7 T8 bázisokon még ugyanaz a jel van. A T9 T10 bázisokon nem tudok mérni a DSO138-al. A T9 T10 emittereken már kisebb a jel a gyenge csatornánál. Kifogytam az ötletekből. Valaki tud segíteni... Ötlettel vagy Budapesten oda tudom vinni valahova.
Mérd végig multiméterrel a T7-8-9-10-et, mindegyiknek mindkét diódáját a bázishoz képest, azaz B-E és B-C. Az összesnek nagyjából egyformának kéne lenni, de előfordulhat, hogy lesz olyan dióda ami magasabb értéket fog mutatni, mondjuk pl. minden dióda nyitófeszültsége 0,65V de lehet, hogy lesz egy olyan aminek 0,7V vagy még több. Ezeknél néha előfordul, hogy megnyúlik vagy a meghajtó tranyó vagy a VAS fokozat tranyója. Tettem fel régebben erről mérést de most nem találom.
szimmetrikusan párban kicseréltem a tranyókat az első fokozattól indulva és fokozatonként újramértem a végfokot. Első körben a T1 T2 T3 T4 cseréltem, semmi változás. Következő volt a T7 T8 csere, semmi változás. Végül T9 T10 csere, semmi változás. A kiszedett tranzisztorokat mind megmértem a multiméterrel a HFE ~300 körül volt. Nem ugyanolyan tranyókat tettem be. BC182-BC212 BD139-BD140 BD239-BD240 tranzisztorokra cseréltem, de semmi nem változott. A tranzisztor cserék után ugyanúgy feleakkora a végfok erősítése.
Tudom mi a nyúlás. Az összes kiszerelt tranyót végigmértem nyitófeszre is és teljesen szimmetrikusak a diódák.
Ez a "mindent kicserélni" módszer felvet kérdéseket. Inkább méregetni célszerű. A T1-T2 bázisán, és a T7 illetve T8 bázisán azonos értékeket mérsz a halkabb csatornán a jókhoz képest?
T7 és T8 emitterén van 1-1 db 47 R ellenállás. Az ezeken eső feszültséget is érdemes megmérni és hasonlítani a jó csatornákon mért értékhez (gondolom a tápfeszültségeket már az elején ellenőrizted).
Logika itt is sokat segithet! Megnyult tranyo??
A hozzászólás módosítva: Sze, 15:48
A kondi csak 47nF volt. kicseréltem, visszaállt az erősítés a normálisra. Nagyon köszönöm.
Szívesen!
Biztos voltam benne! Megnyúlt tranyó, ha lenne is ilyen, más hibát is okozna, torzítás, DC munkapont instabilitás, stb.., de maradjunk a logikusan bekövetkező hibáknál! A hozzászólás módosítva: Sze, 17:03
A frekvencia változás nem reális.
Csatolom az idevágó rajzrészletet. Mivel a potenciométer bemenetén jó volt a jel, elég mérned a JP302 csatlakozón az 1 és 5 lábakat természetesen szkóppal. |
Bejelentkezés
Hirdetés |