Fórum témák
» Több friss téma |
Újra megismétlem azt, amit már százszor kiveséztünk különböző topikokban:
A fázismenettel most nem bonyolítom a dolgot.
Quad 405 hűtőborda méretSziasztok!Tervezgetek épiteni egy erősitőt, az Alkotó féle Quad 405 R-Ludvig mod 5.1 re jutott a választásom. A kérdésem a hűtőborda méret lenne. Mekkora bordára van szükség? Túl nagyot nem szeretnék, ha nem muszáj. Szeretnék hozzá szabályzott aktiv hűtést is. Illetve a tápegység panelján található reléről valaki tud valamilyen tipust? Esetleg ha bárkinek van bármilyen tanácsa, észrevétele azt szivesen fogadom!
Quad 405 javításSziasztok!Nemrég került hozám egy Quad 405 amiben a végtranyák és a meghajtók halottak voltak. A végeket kicseréltem BUX98A-ra, s ez mellé milyen meghajtót milyet javasoltok? Válaszokat elöre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2025
Van róla olyan adatlap amin fel van tüntetve a SOA? Lineáris üzemben nem utolsó fontosságú.
Jó lesz ez a toroid?Sziasztok!Az Alkotó féle Quad 405 R-Ludvig mod 5.1 et tervezgetem építeni. Van itthon 2db ilyen toroid trafóm ami feszültségben kicsivel magasabb. Ezzel meg lehet valahogy oldani a tápellátást?
Tegyük félre a feszültséget, az áramot bírja???
Ennyi tekercsnél vannak kétségeim!! A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2025
Ilyen ládákból lett bontva.
Ebből nem, vagy csak nagyon áttételesen lehet áramokra következtetni.
Felmerül a kérdés, miért kellett szétbontani a ládákat, illetve az azokban lévő erősítőket? Az erősítők kapcsolása alapján hatékonyabban lehetne információkat szerezni a trafót illetően.
A primer mint látod két félből van, nálunk fázishelyesen sorba kell kötni. Van egy 110V, meg egy 130V 110V megcsapolással.
A 2x15V-ról mentek a kisjelű fokozatok. A 2x25V-ról egy TDA7294 végfok IC, ez hajtotta a magas dómot. A 2X44V-ról a fő végfok, ez a nagyáramú. A 2x46V-ról a meghajtó fokozat ment. Ez nem terhelhető nagyon.
A ládákat nem én bontottam, hanem egy ismerősöm. Tőle vásároltam meg a transzformátorokat. Ennek már több éve, nem tudom mi lehetett a ládák hibája. A transzformátor terheletlenűl tudja a feltüntetett értékeket.
@tothbela Primer oldalon sorba is kötöttem megfelelően a két megcsapolást. Én a 2x15V-ról szeretném az előfokot működtetni, a 2x44V ról a végfokot vagy végfokokat. Ha egy transzformátor kevés a két végfoknak akkor kettőt használnék. Feltéve, ha meg lehet oldani a nagyobb feszültséget.
150mm a külső átmérője durván
Quad 405 felélesztése1984-85 környékén építettem meg a Quad 405-öt a Rádiotechnika cikke alapján.Nem emlékszem már, hogy mekkora teljesítményre képes ez a régi verzió ? Azt tudom, hogy 709-es műveleti erősítő van a bemenetén és 2N3055 a két végtranyó. Mire képes ez ? Érdemes vele foglalkoznom ? Mondjuk tapasztalat szerzésre csak előszedem és felélesztem.
Ha jól emlékszem: az a verzió +-30V-ról megy és 2x40W a teljesítménye.
"Mire képes ez ? Érdemes vele foglalkoznom ?"
Erre így nem lehet válaszolni, csak találgatni, mi a kérdés, pl. a teljesítménye vagy a minősége mai szemmel. Az a Quad is teljesen Quad, egy meglehetősen problémamentes, jó hangú erősítő, legfeljebb a 709-et érdemes másra cserélni az elején (a környező áramkörökre is figyelve). Annak idején vegyesen építgettük a két változatot, a kisebb és a nagyobb teljesítményűt, ezen más nem múlik, bár a 2N3442-t, amit a nagyobbikban használnak a nagyobb tápfeszültség miatt, valamivel jobbnak tartották. Mindenesetre a megfelelő tápfeszt kell alkalmazni hozzá, alkatrészcserék nélkül nem lehet áttérni az egyikről a másikra. Ha nagyon ki akarod centizni, akkor az is fontos, hogy mekkora a hangsugárzóid impedanciája, attól is függ a leadott max. teljesítmény. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2025
Quad 405 panelterv.
Aliexpressen vásárolható hűtöbordához. másik tranzisztor Ludwing féle végfokbaSziasztok!Egy Ludwing féle quad 405 építését céloztam meg. Néhány hozzászólással korábban, más hozzászóló belinkelte a végfokot. Hobbi szinten űzöm az ipart. A kapcsolási rajz alapján 4 darab MJL3281A van benne és 2 darab BD242C Az MJL3281A helyettesíthető TIP35-el? A BD242C maradhat, vagy azt is érdemes cserélni? Köszönöm.
Sziasztok!
Építettem egy Ludwig féle quad 405 változatot. Kettő félét is egymásután. Mindegyik verziót egyszerre kezdtem el összeszerelni, ugyanazokkal az alkatrészekkel tükörképben. Mindegyik verzióból az egyik működik, míg a másik nem. A gyári verziótól elétérve a 0,063ohm ellenállás helyett 0,1ohm használtam, sajnos nem tudtam beszerezni ilyen kicsit. A végfokok helyett másikat használtam. (nem TIP35 lett, mást tettem bele) Műveleti erősítőnek pedig NE5534 Próbaként 2x35V kap, de ha megfelelőlen működik akkor kb 50V körül fog majd kapni. Kérdésem pedig, hogy hol kezdjem el a hiba keresését? Csatolva a kettő végfok alkatrész szerelt nyákja.
Ebből ha kettőt egymás fölé teszel, és párhuzamosan kötöd őket, megoldható a 0,063R.
Köszi, egy "hiba" forrás megoldva.
Amíg nincs meg az új ellenállás, addig hol nézzek még körül?
Ez nem hiba forras jelen esetben tök mindegy hogy 0,1 vagy 0,063 ohm van ott.
Tegyel föl értelmezhető képeket a panelekről több szem lehet kiszür olyan dolgot ami ?
Igazad van, csatolom a képeket.
Jelen esetben kettő féle quad 405 végfokról van szó, amit ebben a fórumban találtam és megcsináltam. Mindegyik kép jobb oldalán a működő végfok van. Egy apró baki, az egyik végfok panel jobb felső sarkán a 22ohm ellenállás barna színű lett. Első végfok építésem és marásom. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2025
Azok a sárga csepptantálok mikoriak? A fiókban tárolva is át tudnak menni rövidzárba... nekem is van még néhány db belőle, csak azért nem dobom ki őket, hogy mutogatni tudjam.
Nyáron vettem őket.
Van javaslatod, hogy milyet vegyek belőlük...?
Multival ki tudod csipogni ha van köztük zárlatos.
Nem tudom kell-e mindenhová tantál kondi (vagy egyáltalán kell-e), de ha ilyet szeretnél, a mai SMD tantálok már biztonságosak és hosszú élettartamúak. Viszont nem olcsók.
Szia! A sima Quad műveleti erősítő 4-es láb melletti elkó rossz polaritással van beültetve.
A Ludwig változatnál nem sikerült a kép alapján beazonosítani a hibát.
Ez az eljárás vált be a Quad szinte bármely hibájának beazonosítására. VariációkÉpül itt-ott néhány példány még ebből az erősítőből, és engem is megtalált az igény. Ezért elővettem a közel 10 éves paneltervet, és belepiszkáltam egy kicsit. Akkor még egyoldalas, otthon is elkészíthető panelrajzolat volt a cél, ami mára már okafogyottá vált az elérhető lehetőségek miatt.Megigazítottam a régihez hasonlító paneltervet is, de szem előtt tartottam a kilógó rész levághatóságát. A kapcsolást kiegészítettem Reloop javaslata szerinti hangerőszabályozás lehetőségével (ami ki is hagyható igény szerint), és a bemeneti érzékenység növelését célzó javaslata is megjelenik az értékekben (szintén betehetőek az eredeti értékek is ha a 2 V-os érzékenységet akarjuk), valamint 2 további rögzítő furatot is feltettem, több alkatrészt elmozdítottam, a csatlakozó sarukat szépen sorba rendeztem, stb. Megpróbáltam a 3D-s megjelenítést is lerajzolni, mert így szemléletesebb a mutatvány. A közdarabos megoldást én ma már nem látom indokoltnak, ezért rajzoltam pirossal a közdarabot, és szerintem erre nincs szükség, valamilyen mértékben gátolja a hőátadást. Ezért levágtam a kiálló részt. Ezt a panelt már szerelhetjük fekvő elrendezéssel ha éppen ez illeszkedik jobban a bordánkhoz vagy a dobozolási koncepcióhoz, és merőlegesen is ha az a célszerűbb. Az eredmény szempontjából szinte semmi jelentősége, de igyekeztem az induktivitásokat is hitelesen ábrázolni, ami az én régi programommal egyáltalán nem volt egyszerű. Hasonlóan lerajzoltam egy késes csatlakozó sarut is, amiből éppen nem volt kéznél, így a méretei és az alakja részben az emlékeim alapján alakult ilyenre. Elsődlegesen szemléletesre akartam formálni, megtartva a pontos külső méreteket. Akinek van még jobbító javaslata, és el is mondja nekem, azt szívesen mérlegelem |
Bejelentkezés
Hirdetés |