Fórum témák
» Több friss téma |
Hogyan szinkronizálódik a szkóp és a generátor? Lemaradtam valamiről és annyira kiszámítható a trigger lefutása, hogy nem kell nekik? Még ebben az esetben is van egy beállítható trigger delay, ami eltolhatja a dolgokat. És nyilván túl gyorsnak is tűnik ez így. Nem ártott volna egyből a videó linkje is, ha már arról van szó.
"A szűrő L1 tekercse levezeti a testpontra a jelet de akkor hogyan tudom megmérni?"
Egy párhuzamos rezgőkörnek rezonancián impedancia-maximuma van (a sorosnak meg minimuma), aminek nagyságát a körjóság, a veszteségek befolyásolják, tehát nem lesz rövidzár.
L1 és C1 egy rezgőkört alkot, ami a rezonanciafrekvenciáján nagy ellenállású,
felette meg alatta kisebb. Ha csak L1 lenne, akkor is csak az alacsony frekvenciákat vezetné le, a magasabbakat egyre kevésbé. L2 C2 egy soros rezgőkört alkot, ami a rezonanciafrekvenciáján a legkisebb ellenállású. L3 és C3 egy párhuzamos rezgőkör, mint a C1 L1 az elején.
Üdv!
Azt elfelejtettem írni hogy vasmagok nélkül csináltam. L1-L3 induktivitása: 0.9uH L2: 2uH Visszatérve korábbi hozzászóláshoz: Idézet: „Hogyan szinkronizálódik a szkóp és a generátor?” Itt valóban vannak problémák ugyanis az én generátoromon nincs ilyen trigger kimenet csak Sync/external trigger van. A videó ahonnan az ötletet vettem: https://www.youtube.com/watch?v=XvABt4Q9Q8U&t=90s
A szinkronizálás nem probléma. A sáváteresztő szűrő áteresztési tartományában sokkal nagyobb a jel, mint a záró tartományban. A generátor sweepelését és a szkóp vízszintes eltérítését úgy kell beállítani, hogy a szkóp vízszintes eltérítési ideje nagyobb legyen, mint a generátor sweepelés ideje. Ezek után már csak a szkóp triggerét kell úgy beállítani, hogy egy adott jelnél nagyobb feszültségre induljon el.
Csinálhatsz hozzá egy nagyon egyszerű diódás detektort is, akkor a szkópot simán DC szintre kell triggerelni. Az egész nyilván nem lesz olyan, mintha egy wobblerrel, vagy spektrumanalizátorral néznéd az átvitelt, de valami látszani fog. Ügyeskedve valamennyire be is lehet hangolni, főleg az áteresztő tartományt, a zárótartomány mindig komolyabb feladat a profi műszereknek is, a kis jel miatt.
Sdrvevod van.
Kell egy zajgenerator hozza es azzal tudsz majd rezgokoroket merni .Zajgenerator a sweeppel magatol is mindenfele. Sdr vevod lesz a " szelektiv jelszintmerod" Zajgenerator barmilyen zener dioda vagy barmelyik tranzisztor BC atmenete zaroiranyban elofeszitve. Kicsit erositve akar tobb 100MHzig is zorog majd. Bővebben: Link zajgeneratoros atvitelmeres sdr vevovel Bővebben: Link hasonlo mint a masik ... A hozzászólás módosítva: Sze, 17:56
Nekem is van ilyenem (ez még magasabbra is megy) - keskenyebb sávokban nagyjából egyenes is, de szoftver kérdése. Mindenütt ez a BG7TBL... : -)
Az első linkeden lévő mórickarajzos áramgenerátor eléggé hiányos, a bázisellenállás túl "nagy"
A szignál generátoron is van egy "noise jel" ennél 0.5-1V amplitúdót beállítva és a rezgőkör bementére kötve már indúlhat is a mérés? Így nem kellene építenem zajgenerátort...
Szkóppal alaphelyzetben nem fog menni, mert az egyszerre rajzol fel mindenféle frekvenciát. De amelyik képes spektrumanalizátorként működni (FFT-vel), azzal igen.
Ha a bemenőjel van jelen egyszerre minden frekvencián, ez a zajgenerálás, akkor a mérendő áramkör túloldalán kell valamilyen lépésenként végignézni, hogy melyik frekvencián mekkora jel jut át rajta. Ez pedig egy rádióvevőt jelent, hiszen azzal lehet egy-egy frekvenciát kiválasztani és ott jelszintet mérni, illetve végigsöpörni egy tartományon és több ponton megnézni. Sokáig analóg megoldások voltak rá, most már egy SDR-rel megoldható. Ennek a két kulcsszónak érdemes utánanézni legalább blokkvázlat szintjén: wobbler szkóp és spektrumanalizátor (és FFT). Jóval később: SNA és VNA. A hozzászólás módosítva: Sze, 19:49
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

.