Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő

Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   310 / 310
(#) Geri86 hozzászólása Jan 23, 2026 /

töltő

Sziasztok.

Bosch T5 077 180Ah indító áram 1000A autó akkumulátorhoz tudnátok ajánlani egy egyszerűbb töltőt?

Köszi.
(#) Bakman válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Mesélj kicsit bővebben arról, tulajdonképpen miért is kell neked ilyen, ugyanis a modern, processzoros töltők hibásnak ítélnek meg egy lemerült akkut, el sem kezdik tölteni. Ha frissíteni szeretnéd, akkor zsebbenyúlós a dolog, miközben az eredmény kétséges. Ha csak azért kell, mert ritkán használod az autót, egy egyszerű tápegység is megteszi, pl. Mean Well HDR-15-15, 13.8 V-ra beállítva.
(#) Joe_001 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

eg kell "rugatni". 20-30V-al, hogy a kapocsfesz 10V fölé álljon be. figyelni kell hogy ne nagyon forrjon melegedjen. Ezt a trükköt az "okos" töltők nem tudják. (Az okos az én volnék)
Ez segíthet pi a szulfátosodáson nyílt akkuknál. Előtte ha lehet fel kell tölteni desztízzel, nem ioncserélttel. Aztán kiderül.
(#) Alkotó válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 24, 2026 / 1

Milyen járműben van az említett akkumulátor? Annak saját töltése miért nem elegendő?
Nálam -talán elítélhető módon- a nagyobb akkumulátorokhoz semmilyen "okosságot" nem használok. Trafó néhány leágazással (ami nálam a primer oldalon van), és egy nagyáramú diódahíd a komplett töltő (+ mérés). Felügyelet mellett töltök vele, és ebben még sosem csalódtam.
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Csak az utókornak.
A kezembe került egy leharcolt Einhell BT-BC 22E, ez a nagytesója. 22A-es és itt van 2 kapcsoló pluszban. Az egyikkel a tirisztort lehet rövidre zárni, így vagy automata, vagy nem. A másik kapcsoló a tirisztor után levő 0,1Ω 40W-os ellenállást zárhatja rövidre, ez lenne az áramkorlátozás. A tirisztort vezérlő panel szerintem ugyanaz. A te rajzod felhasználva átalakítom a nagyra, de maga a panel az ugyanaz, mint az AFEN 10-nél, alias BT-BC 10. Fenn van egy rajz az Elektrotanyán is, de ott sem az igazi.
Szerintem nem gáz a trafó. A szekunder ennél 13,25VAC, a kimenet 12VDC körül alakul, 100Hz-nél digit multiméterrel ez jónak tűnik. Egy puffenkondit (220µF) rátéve már 17VDC. Akkura téve "A" állásban hamar felszalad, aztán visszakorlátoz és 13,75VDC-nél 2-300mA áram folyik. Ez az akku kezdődő cellazárlatos, ahogy kap töltést elmúlik egy időre, tartja a 12V feletti feszültséget. Ha átkapcsolom "N" állásba, akkor megy fel a feszültség, folyik 4A körül, 15V körül visszakapcsoltam "A"-ba.
A műhelyben akku nélkül terheltem 1Ω-al, 12A körül mutatott, de pár másodperc múlva már forró volt. Ha bent volt a körben az áramkorlátozó 0,1Ω, akkor azon 3V körül esett.
A potin 610Ω mérhető ennél.
Az Einhell-nek van service oldala, van robbantott ábra gyatra minőségben, és az alkatrészekről képek, cikkszám.
Ezzel a töltővel eléggé elbántak, szétégett az előlapi biztosíték ház, egybeolvadt a biztosítékkal. A panelen meghalt a 2db S8050, és a zéner is zárlatba ment, a 0,1Ω 40W-os ellenállás levette a porcelán kabátját, izzhatott az ellenálláshuzal, meg is szakadt. Szerencsére a tirisztor megúszta, a trafón sem látszik melegedés nyoma, a graetz is jó. Pár forrasztást fel kellett javítani, de amúgy furán csendes a trafója. Állítólag sikerült vele egy lemerült 100Ah-s akkut fordítva feltölteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2026
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Hello! Akkor már is többet tudunk. Nem csoda hogy szét van égve minden. Ezek a kapcsolók örülnek ha 6A-t tudnak kapcsolni.
Gondolom, az A=Auto, N=Normál, S=Starter. De a 0,1 ohm/3V az 30A lenne, ami az 1 Ohm terhelés mellett nem lehetséges. Akksival persze elképzelhető, de hogy nem örül a készülék ennek, az biztos.
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Szia!
Ebben elvileg nincs starter, ahhoz kevés...bár a fene tudja. Így nem hivatkoztak rá sehol. Az Einhell el is felejtette megemlíteni az alsó kapcsolót, csak a felsőről írtak.
fent: A/N, automata, vagy nem, rövidre zárja a tirisztor anódját és katódját.
lent: N/S, vagy van soros áramkorlátozó ellenállás, vagy nincs, mert ezt zárja rövidre
A kapcsolók megmaradtak, ezen én is csodálkoztam. Ahogy azon is, hogy gyári megoldás a graetz kockára forrasztott késes biztosíték. Ezen kívül van az előlapi cserélhető. Meg a trafó primerje alatt is van hőkioldó. Maga a trafó nagyon szép kivitel, ritka manapság a töltőkben az ilyen. Mondjuk ez nem is mai darab.
A neten fellelhető képek alapján szerelték másféle tirisztorral, és a panelben is volt a 2 tranzisztor más típus. Az S8050 180fokkal elfogatva lett jó, tehát nem ehhez tervezték.
A 3V mérése az ellenálláson nem megbízható. Ez az ellenállás már elégett egyszer, megnyúlhatott (szerintem ez izzott már), a porcelánt lerugta magáról szinte mindenhol. Összetekertem egy menetet kihagyva, és kapott egy érvéghüvelyt...ezzel csökkentettem az értéken, amit nem mértem meg mennyi, annyira nem érdekelt. Szerintem nem most látom ezt a töltőt utoljára, aki ezt művelte vele, még ott van.
Ezzel a 6,2V-os zenerrel felszerelt panel miként működteti a tirisztort? Gondolom nem élesen lekapcsolja a leírásban említett 14,1V-nál?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2026
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 24, 2026 / 1

Igen, a zéner és a tranyó, nem kapcsol hirtelen. Csak ez nem sokat számít. Mert a tirisztor gate árama ha eléri a küszöbértéket, akkor begyújt. Ha nem, akkor nem.. Ezért nem szükséges a hirtelen kapcsolás a működéshez..
(#) Inhouse hozzászólása 8:45 /

Bikázó vésztöltő

Egy komolyabb darab, ahol már több mindent figyelembe vettek a várható igényekből.
(#) Ge Lee válasza Inhouse hozzászólására (») 8:56 /

Lehet, hogy csak a kép csalóka, de azon a ránézésre 6-os kábelen megy át az a "2000A"?
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») 9:07 /

A 65 ezres árat nem is néztem, azon veszel 2-3 garnitúra új akkut (kapacitástól függően), úgy 12-18 évre.
(#) uniman válasza Ge Lee hozzászólására (») 9:58 / 1

...manapság már csak egy jobbféle akkut vehetünk ebből a pénzből.
Nekem ez a gyanús, a matek nehezen jön ki :
"1,1 óra alatt 65W-os PD gyorstöltővel újratölthető. A 20 000 mAh-s akkuja."
Bizonyára nem 12V-on 20Ah-s...hanem a szokásos cellánkénti kapacitás összege lehetne.
(Ennyit tud az 5Ah-s LiFeo4 3,2V-os celláimból 4 db.) De az 12V-on csak 5 Ah! ...vagy tévedek?
(#) Inhouse válasza Ge Lee hozzászólására (») 11:00 /

Ahogy végig futottam, sehogy. Nem együtt indítóztak vele, hanem viszonylag rövid idő alatt feltöltötte az akkut annyira, hogy indítható lett az autó. Ehhez nem kell akkutöltő és hálózati feszültség, egy parkolóban, vagy az erdőben, tóparton is működik.
Egy újabb autóban már sűrűbben van EFB, vagy inkább AGM akku, aztán ez ha gyári, akkor simán meg is van az a 65eFt. Az erdőben, vagy egy parkolóban éjjel megint nem vesz valaki túl könnyen akkut, a többség cserélni sem akar ilyet, főleg nem egy ilyen helyszínen/időpontban (némelyiknél jobb is ha nem barkácsolnak házilag), tehát van létjogosultsága. Más kérdés, hogy nekem nem kell, vagy neked, de életképesnek tűnik és simán van célközönsége. Ezek pedig nem biztos, hogy fizikaórán figyeltek eléggé, így a polaritás érzékelés is segíthet nekik. Elsőre én is néztem, hogy mindkét kábel és csipesz zöld, de nem véletlenül.
A hozzászólás módosítva: 11:03
(#) Alkotó válasza Inhouse hozzászólására (») 11:56 /

Nekem az jutott eszembe, hogyha ez az eszköz valóban praktikus kiegészítő tud lenni egy autóban, képes lehet annyira feltölteni annak saját akkuját, hogy az beindítsa a járművet, akkor miért kell ezt megtámogatni furcsa paraméterekkel?
Mert a cikk szerint 2.000 A-t tud, és ott nem töltésről, hanem bikázásról beszélnek. Számomra ezek a sajátosságok nem hihetőek, ezért már az elején kételyek merülnek fel bennem. Viszont ha csak azt írnák amit egyébként valóban tudhat, akkor reálisan meg lehetne ítélni, kell-e egy ilyen ennyiért vagy nem.
A hozzászólás módosítva: 12:00

Névtelen.png

(#) Inhouse válasza Alkotó hozzászólására (») 12:14 /

Folyik közel 2000A az első pár nanomásodpercig...aztán csitul a helyzet.
Mindennél hazudnak, miért pont ennél ne?
Az autók fogyasztási adatait is laborkörülmények között állapították meg.
Következő: »»   310 / 310
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem