Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   124 / 124
(#) kadarist válasza zoka hozzászólására (») Szept 3, 2025 / 1

Szia! A skálaizzó feszültségét AC állásban mérd!
(#) zoka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 3, 2025 /

Szia, valóban, ott 7,1V AC mérhető, az izzók be vannak feketedve. Olvastam is, hogy a készülék még 220-ra let tervezve, de a mostani közel 240V hálózatban a 6V helyett 7 jut az izzóra, amit sokan huzalellenállással csökkentenek.
Engem még az érdekelne, hogy a szabályzó környékén nilyen feszültségeknek kellene csatlakozni, pl a fehér meg barna vezeték..
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Szept 6, 2025 /

Lehet, hogy a kérdéses veztékeken is AC ment, nem is lényeg. Beletettem egy kerékpárizzót, világít. Rákötöttem egy hangszórót, a drótot deledugtam abba a Din aljzatba, aztán FM módba elkezdett sercegni, ez már jó jel. Benyomtam az FM2 gombot is, hirtelen életre keltek a LED-ek, illetve jobb oldalon vannak azok az előre behangolható adók, megnyomtam az elsőt, és megszólalt a rádió
Tehát működik! Sajnos a fő hangoló gombról sikerült leugrasztanom azt a cérna szerű valamit, ami összeköti a tuner hangoló egységével, és ötletem nincs, hogy fűzöm vissza.
(#) btamas81 válasza zoka hozzászólására (») Szept 6, 2025 /

Általában a hangoló gombon egyszer szokott átvéve lenni a "cérna". Mármint egy teljes kör meg egy fél. De tekergesd, nézegesd, próbálgasd valahogy ki fogja adni.
(#) reloop válasza zoka hozzászólására (») Szept 6, 2025 /

(#) pety20 hozzászólása Szept 23, 2025 /

Hangszóró lebegtetés

Üdv! Miért van az hogy a hangszórót lebegteti a rádióerősítő? Állomáskeresőnél vettem észre, de magnó bemenetről is jellemző, itt gyengébben. Sajnos nem találtam hasonló választ…
(#) proli007 válasza pety20 hozzászólására (») Szept 23, 2025 / 1

Hello! Általában földhurok szokott ilyen problémát okozni. Avagy a végfokozat földárama, (pld. hangszóró GND pontja) átfolyik valamelyik erősítő fokozat földpontján. Így egy pozitív visszacsatolás jön létre. Ezen a képen láthatod, hogy hogy vannak megkerülve ezek az áramok, amit a fekete vezetékek oldanak meg.
Meg kell nézni, ezek meg vannak-e és nincs-e repedés a fólián és a földáram máshol kerül oda.
Ilyen hibákra alkalmazzák a "csillag földpont" kapcsolást, ahol minden fokozat földelő vezetékért egy közös pontba viszik, jellemzően ez a pufferkondi negatív pontja. És a tartókeret földelését is itt kötik le legrövidebb vezetékkel.

Néha ha nem nézed a membránt, nem veszed észre, csak azt, hogy valamiért fura a hangkép. De pont így szokás ellenőrizni, hogy figyeli az ember a membránt és látja hogy a hallott hangás nincs összefüggésben a membrán mozgásával.
Reflex nyílással ellátott hangdobozoknak is van ilyen rossz tulajdonsága, mert néhány alacsony frekvencián nem kellő a csillapítás és ettől "liheg" a membrán. (Mert a gumimembrán visszatérítő rugóerőjét a dobozba zárt levegő biztosítja.
De a kérdésre csak általánosságban válaszoltam, nem készülék specifikusan, mert nem ismerem ehhez eléggé..
(#) pety20 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 23, 2025 /

Megfogom nézni, vagy mérni. Köszönöm. A hangfal témát kizárom, mivel a hangolás közben bármikor előjön; másik fajta hangsugárzóval is produkálja.
(#) satlokk hozzászólása Okt 24, 2025 /

clopátra javítás

Sziasztok egy jó barátomnak javítom a rádiót a nyomógombok szerintem beragadtak az erősítő gombjai,de közben kapcsolhatóak,nem kapcsolható a rádió gombjai,így elektromosan sem mükszik.Keresnék roncs rádiót amin a mechanika egyben van.
(#) metabo123 hozzászólása Feb 28, 2026 /

RA6363S FM hiba

Sziasztok!
Kaptam egy RA6363s rádiós erősítőt. Egy igazán megkímélt, gyűjtői darabról van szó, karc és belepiszkálás mentes, még gyári pecséttel van, volt lezárva.

Van neki azonban egy problémája: FM sávon (2) semmit nem fog, csak sistergés hallható.
Kérdésem az, hogy merre érdemes elkezdeni a hibakeresést?

Köszönettel: metabo123
(#) CHZ válasza metabo123 hozzászólására (») Feb 28, 2026 / 1

Szia!
Tápfeszültségek ellenőrzése az első lépés (15V stab és hangolófesz).
(#) Bubuka57 válasza metabo123 hozzászólására (») Feb 28, 2026 / 1

A program kapcsoló jobb oldali gomb be van nyomva?
Az FM modul 14-es lábán változik-e a hangoló feszültség.
3-as lábán FM1 0 volt, FM2 15V
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2026
(#) metabo123 válasza Bubuka57 hozzászólására (») Feb 28, 2026 /

Köszönöm mindkettőtöknek a javaslatot, ellenőrzöm és beszámolok...
(#) metabo123 válasza Bubuka57 hozzászólására (») Márc 1, 2026 /

Nos méregettem:
Az FM 14.-lábán (alaplapon mérve) szépen változik a hangolófeszültség, FM2 esetén 6,26-10V-ig.
A 3. lábon pont fordítva mint ahogy írtad: FM1= 15V, FM2=0V
Most kiszedem az FM modult és megnézem nincs e nagyon eloxidálódva a csatlakozósor.
Ha ez se hoz változást, akkor mi lenne a következő lépés?
(#) CHZ válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 1, 2026 /

Idézet:
„FM2=0V”

Izostat kapcsoló érntkezője beégett, ez okozza a hibát!
(#) metabo123 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 2, 2026 / 1

Fejtsd ki kérlek kicsit bővebben...
Melyik izostat van véleményed szerint beégve?
(#) atis76 válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

FM2 kapcsoló
(#) CHZ válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

FM2 ami a 15V ot kapcsolja, skálában elhelyezett led sem világít, szerintem..
Úgy emlékszem, nincs minden érintkezője felhasználva, ezért 3db rövid vezetékkel párhuzamosítható a nem használt kapcsoló, így nem kell nagy beavatkozás a javításához.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2026
(#) Bubuka57 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

FM2 0V, 15V meg van?
(#) CHZ válasza Bubuka57 hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

metabo123 tudja csak ellenőrizni, én nem!
(#) metabo123 válasza Bubuka57 hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

Akkor most hogyan is van?
Korábban pont fordítva írtad Link

Akkor még egyszer, a 3. lábon a következőket mérem: FM1= 15V, FM2=0V
(#) metabo123 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

Így van, a ledek sem világítanak.
Valóban nincs minden lába felhasználva, de méréseim szerint megfelelően kapcsol.
(#) Bubuka57 válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

Bocsi
Kimaradt az FM1. Az teljesen jó amit mérsz.

Ha a led nem világít nincs 15V csak a kapcsoló egyik kivezetésén. Könnyen javítható!
Kapcsoló minden kivezetését ellenőrizd, kapcsolási logika szerint, nem olyan nagy kihívás ez...
Akár szakadás vizsgálóval is végigmérheted.
(#) metabo123 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

Multival végigmértem, a kapcsoló rendben.
A 15V is ott van, amit FM1 állásban rákapcsol a tunerkocka 3. lábára.
A LED-ek azért nem világítanak véleményem szerint, mert nincs mit jelezzenek, a tuner valamiért csak sistergést ad ki magából.

Akkor sajnos a tuner dobozán belül van a hiba, nem egyszerű javítani.
Modul csere a megoldás.
(#) metabo123 válasza Bubuka57 hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

Valami mégsem gömbölyű...
A kapcsolási rajzon a 3. láb feszültségei mégis csak fordítva vannak feltüntetve: FM1=0V, FM2=15V
Na akkor most hogyan is van???
Lehet a rajz hibás?
Van egy másik 6363s-em, az ugyan nem teljesen 100-as, de legalább FM2-n fog valamit. Azon fogok tovább méregetni.
(#) metabo123 válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 3, 2026 /

Érdekes fejlemény (számomra) az ügyben.
Ahol én lakok és próbálom a rádiót, nagyon gyengék a vételi viszonyok. Nekem nem elég egy darab drót az antenna csatlakozóba, komolyabb dipól kell, ha rádiót akarok hallgatni.
Addig kínlódtam egy antennával, hogy végül is a Kossuth-ot be tudtam gyengén fogni a helyén, ott ahol nálunk jönni szokott (97,5Mhz). Tehát valami mégis szól az FM2-n.
Gondoltam akkor az egység nincs elhangolódva, de azért ettől jobban kellene fognia az adót.
Hogy ellenőrizzem, fogtam egy FM transmittert és elkezdtem 88 Mhz-től állítgatni 104 Mhz-ig.
Ott jött a "sugárzás" ahová állítottam a transmittert, csak ez is gyenge térerővel.
A LED-ek közül egy se gyúladt fel, még a "tuning" LED se.

Hogyan, merre folytassam tovább a hibakeresést?
(#) proli007 válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 3, 2026 /

Hello!
Nézd meg a Tuner-ben, hogy minden varicap diódára eljut-e a hangoló feszültség.
Emlékeim szerint, volt olyan hiba, hogy a szűrőkondik átvezettek.
Az osci nyilván megy, ha veszi a transmittert a helyén, de lehet a modulátorkör nem a helyén van.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2026
Következő: »»   124 / 124
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem