Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása, kifejezetten szakmai fórum: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   1017 / 1017
(#) uniman válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 1, 2026 / 3

Tele van a net jobbnál jobb "SWER" képekkel (akit érdekel talál): Bővebben: Link
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Feb 1, 2026 /

No meg hosszúhullámú antennát.
(#) tothgyula válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

A "Villanyszerelő szakmai fórum"-on kapcsolási rajzok is láthatók!
(#) Suba53 válasza teglascs hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Nekem tavaly csinálták meg a H tarifás bekötést.
Új két mérőhelyes dobozt kell venni, ami lényegesen nagyobb ennél.
Minden változtatásnál az aktuális szabvány szerint kell kiépíteni a mérőhelyet.
Nekem Ilyen dobozt kellett vennem.
(#) teglascs válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 4, 2026 /

Köszönöm.
(#) Horvath65 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2026 / 1

Helló! Ne haragudj a késői jelentkezésért. A tipped jó volt olyan értelemben, hogy az 50A-s biztis doboznál aminek a Al tokszekrény is le van földelve, ott a csavar és a bejövő földkábel Al bilincs laza volt. De ezzel nem dölt el minden. A non+ ultra az volt, hogy kb. négy méterre volt egy MŰ tok az 50A-s tok előt. Ott is volt egy PEN lazulás. Ez a tok egy nagy bodza bokor takarásában volt. Köszönöm a segitségedet.
(#) anonym hozzászólása Vas, 23:45 /

Áramvédő kapcsoló

Sziasztok!
Jól tudom, hogy jelenleg AC osztályú ÁVK-t már nem szabad beszerelni, csak olyat, ami egyenáramú összetevőknél is működőképes?
Kicsit aggaszt, hogy a családban egy mostanában épült, és most átadott ház esetében a képeken látható Fí-relék vannak beszerelve.
A Mentavilles esetén csak egy szivattyú motor üzemel, de Schneider a "fő ÁVK" a teljes házra.
Köszönöm a segítséget.
(#) Johnycorp válasza anonym hozzászólására (») Hé, 0:13 /

Szia.

Igen, az "A" típus lenne ajánlott.
Meg nem éppen a Mentavill, bár biztos lesz itt valaki akinek több tapasztalata van vele.

Azt a csodálatos MBCu kábel bekötést ki alkotta a második képen?
Ritka hányás, már bocsánat.
(#) szdani válasza anonym hozzászólására (») Hé, 9:09 /

Szerintem az zavarjon jobban hogy így leágazni szabálytalan. Nem tilos AC osztályút beszerelni. De èrdemes figyelembe venni, hogy milyen fogyasztók vannak a vèdeni kívánt hálózaton. A mentavil termèkeit messzire kerülnèm. Sok velük a gond.
(#) anonym válasza Johnycorp hozzászólására (») Hé, 9:14 /

Igazad van, valóban csúnya munka ahhoz képest pláne, hogy alvállalkozó szakemberei végezték.
A helyszínen nem volt elég időm átnézni.
Most a képet nézve nem értem, hogy a jobb szélső, PE leágazó sorkapocs felső részén miért kék, és nem Z-S vezeték van bekötve?
Nem ismerem a szabványokat, jogszabályokat, így nem tudom, hogy az AC osztályú ÁVK mellőzése ajánlás, vagy kategórikus előírás?
(#) Temela válasza anonym hozzászólására (») Hé, 9:27 /

Üdv!

Az igénytelen kivitelezéstől aggasztóbb lehet, a vastag (tizes) vezeték mellé beerőltette a 1,5-t, mert nem biztos hogy jól rögzítette a kötés. Érdemes megnézni, hogy ki lehet-e onnan kézzel húzni, mert komoly kontakt gond/melegedés lehet belőle. ( Az első föld/nulla közösítés lehetne ott is, de nem derül ki belőle...) Az első föld/nulla közösítés után a Fi relé használata miatt soha többé nem találkozhatnak a hálózatodban a kék és a zöldsárga a működésből eredően. (még fogyasztón keresztül sem, saját példám anno csillárkapcsoló bekötés, persze felhasználva a rendelkezésre álló vezeték számok így a zöldsárga is. Tavaly fi reléztem mindent, szakaszolva és két nap után fel lett kacsolva az egyik szoba világítás és hát leveri! Persze sok miatyánk segítségével végül meg lett az ok! (doboz bontás, festés etc.)
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:34
(#) elektroncso válasza anonym hozzászólására (») Hé, 22:05 / 1

A drótok bekötése "nagyon érdekes" mondhatnám ocsmány tűzveszélyes munka. Érdekes továbbá a Schneider FI-be bekötött kék amin van egy sárba (zöld-sárga?) jelölés szigszalaggal. A zöld-sárga fővonaliba bekötött kék több szempontból érdekes, egyrészt nagyon úgy tűnik hogy a kivitelezőnek nem volt zöld-sárga drótja, másrészt a fotó alapján úgy tűnik az is azonos keresztmetszet a többivel, akkor mit keres rajta zöld (azaz 16mm2-nek megfelelő) érvéghüvely?
A mentavill-es FI meg kb. arra jó hogy foglalja helyet a szekrényben meg komolyabb terhelésen van ami kigyullad. Volt hozzá szerencsém szétszerelve is, igénytelenül összetákolt vacak. Nem is értem hogy engedik még forgalmazni.

Szóval én itt nem az AC-s FI-n aggódnék, amivel amúgy nincs semmi gond egy átlag családi házban. Nincs semmilyen ajánlás ami tiltaná, ott nem ajánlják ahol sok nagy teljesítményű kapcsolóüzemű fogyasztó van esetleg napelemes inverter.

Az már komolyabb gond lehet, hogy a képet elnézve ez egy kültéri szekrény, a Resi9-nek emlékezetem szerint -5°C...+40°C a működési tartománya ami miatt télen kérdéses a működőképessége (gyártói ajánlás szerint legalábbis).
A hozzászólás módosítva: Hé, 22:07
Következő: »»   1017 / 1017
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem