Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Nekem olyan emlékem van, hogy ez mást jelent. A mutató és a mögötte lévő skála között van egy kis távolság, ezért ha nem szemből történik a leolvasás, akkor a látószög miatt változik a leolvasott érték. Ezért kitalálták, hogy tükröt tesznek a skálába, és ha abban takarja a saját képét a mutató, akkor pontosan szemből történik a leolvasás.
Proli megelőzött, most vettem csak észre. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2026
Leovasási hiba magyarul . Viccnek szántam a kértdést de precíz pontos választ kaptam ...
Egy kis nyelvtani/helyesírási nácizmus: parallaxis
Annyira precíz azért nem volt a válasz, lehet ezt még ragozni !
A parallaxis hiba csak egy része a leolvasási hibáknak. Inkább oldalnézeti hibának hívhatnánk. A leolvasási hibába még több dolog is beletartozik, pl: ha vonal jelöli az egész és a fél Voltokat, ha a kettő közé áll a mutató, akkor nem nagyon dönthető el hogy az most 3/5-öd, 5/8-ad vagy pontosan mennyi. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
Labor tápSziasztok!Kész a labor tápom végleges Feszültség mérő be állitva. Áram mérők azok nem jók azok cserések sajnos. De meg mértem az egyiket ki vettem a söntöt belőle. 35mV kell az 5A mutasson belső ellenállása 1.85 Ohm. Ez így marad be állitotam a fix 3A határt annál nem megy fentébb. Köszönöm.
Hello!
Ha a műszer jó, akkor a söntöt el lehet készíteni hozzá. 7,03 milliOhm-os sönt kell hozzá. De mitől nem jó egy sönt? Maximum megnyúlik, vagy megszakad.
Vagy melegszik, és megváltozik az ellenállása, vagy nagy az induktivitása, és hasonlók.
De egy ilyen tápnál, ha a négypontos kivezetés jól van megcsinálva, és nem füstöl el, nagyjából tök mindegy...
A labortápnak van saját söntje. Ha a műszereddel (amiben már nincs benne a sönt) sorba kötsz egy ellenállást (vagy inkább trimmert az elején), és ezt párhuzamosan rákötöd a labortápban lévő söntre (3 db 0,68 R ha jól emlékszem), akkor máris áramot fog neked mérni a műszer.
Azt is eldöntheted, hogy marad az 5 A-es végkitérés, és csak így mérsz 3 A-ig, vagy rajzolsz másik skálát aminek 3 A a végkitérése. Kb. 34R-os soros ellenállással fogsz végkitérést kapni. Ezért 47-100 R közötti trimert érdemes a teszteléshez használni. A hozzászólás módosítva: Pé, 20:25
Kérjük, figyelj jobban a helyesírásra és a nyelvhelyességre, mert szörnyű olvasni az írásod! (Egybeírandó szavak, előtagok.)
Köszönjük!
Szia.
Bocs ha kötözködésnek tűnik, de egy jó sönt kialakítása legtöbbször egy darab drótnak látszik, ami fél menet induktivitás. Ez nem tudom hogy változhat meg? A pár centis drót ellenállása persze nagyobb áram hő hatására változhat... A hozzászólás módosítva: Szo, 7:42
Szia.
Megint köztözködnék, bocs. Van sönt, és van előtét ellenállás a nomenklatúra, és pozíciója szerint. szerint.
Azt írja az építő, hogy kivette a söntöt, és így mérte meg az alapműszer sajátosságait.
Idézet: „De meg mértem az egyiket ki vettem a söntöt belőle.” Ezért látszik ideális megoldásnak az egyébként is a labortápban lévő söntöt használni, leosztva az azon eső feszültséget az alapműszer számára. A hozzászólás módosítva: Szo, 10:47
Sikeresen meg csináltam a tápot 3A be tudtam állítani.
Egy kérdés ha én + Gnd - feszültséges erősítőt akarnék tesztelni használhatom ilyenre a tápot? mind a 2 panel külön tápról jár.
Ha jól figyeltem, akkor a tápot már korábban megcsináltad, most a méréssel volt gubanc. Végül most mit csináltál vele? Az árammérést hogyan oldottad meg?
Ha a két tápegység galvanikusan független egymástól, akkor azok kimeneteit sorba kötheted, amivel kialakul a közös ponthoz képest a pozitív és negatív tápfeszültség. |
Bejelentkezés
Hirdetés |