Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2574 / 2574
(#) lóri válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 16:47 /

Bocsánat, én nem értek semmihez.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Kedd, 16:51 /

Szia!
Végre eljutottam a tesztig. Ha mindent jól értettem, akkor a nyugalmi áram stabilizáló kört a TP102 jelű csatlakozón is tudom mérni. Jól értem? Ez azért lenne jó, mert ha minden a helyén van nem igazán lehet műszerrel odaférni, de ezt ki tudom vezetni simán egy csatlakozóval.
Persze mást is ki tudok vezetni ha szükséges.
(#) Gafly válasza lóri hozzászólására (») Kedd, 17:09 / 1

Ez az én szövegem.
Lehet hogy a világon semmi baja nincsen a cuccnak.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Kedd, 19:09 /

Kivettem a C107 kondit és a TP102-n mértem a feszültséget. Egész 0V-ig le lehet tekerni.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Kedd, 22:05 /

A TP102-őn majd a végtranzisztorok visszaforrasztása után fogunk mérni. Egyelőre a 1k-s segédellenállásokon eső feszültség alapján kell arról meggyőződnünk, hogy nem fognak majd egymásra nyitni a darlingtonok. Ha 1 V alá vihető a feszültség az már megnyugtató eredmény.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 18:12 /

Csak, hogy biztosan jól értem-e a feladatot. Így kell csatlakoztatnom a műszert?
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Sze, 18:26 /

Igen, így mérjük az ellenálláson eső feszültséget.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 18:31 /

Köszi, csak nem akartam hülyeséget csinálni.
Így mérve 0 és 0,01 V között ugrál a feszültség, alig reagál valamit a trimmer tekergetésre.
A hozzászólás módosítva: Sze, 18:31
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Sze, 18:36 /

A kimeneten 0 V a feszültség testhez képest?
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 18:43 /

Nem teljesen. A front kimenetek pozitívja és a test között 0,015V körül mutat.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Sze, 18:57 /

A kimeneten ez tökéletes érték.
Ha az 1k segédellenálláson nem esik feszültség, akkor Q103 hibás, vagy összefolyt az ón a lábainál a csere alkalmával. A C102 zárlat nem valószínű, de ki se zárhatjuk.
Feszültségmentes állapotban csipogtad ki van-e zárlat C102 lábai között.
Szkóp van kéznél? Néha lekötött Zobel-taggal is gerjedhet a végtranzisztor nélküli áramkör. A gerjedés során a DMM irreális értéket szokott mutatni.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 19:18 /

Idézet:
„Ha az 1k segédellenálláson nem esik feszültség, akkor Q103 hibás, vagy összefolyt az ón a lábainál a csere alkalmával.”
A dióda vizsgáló minden ilyen alkatrészre azonos értéket mutat, a lábak nem érnek össze.
Idézet:
„Feszültségmentes állapotban csipogtad ki van-e zárlat C102 lábai között.”
Nincs zárlat.
Idézet:
„Szkóp van kéznél? Néha lekötött Zobel-taggal is gerjedhet a végtranzisztor nélküli áramkör. A gerjedés során a DMM irreális értéket szokott mutatni.”

Van egy 4 csatornás digitális, csak mond mit hová.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Sze, 19:48 /

A szkópot a kimenetre kösd rá. 1 mV-nál kisebb zaj ami elfogadható.
Ha gerjed az volt nagyságrendű.
Az erősítő most már bekapcsol normálisan?
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 20:03 /

Fotón a szkóp képe.
Bekapcsol rendesen, nem aktív a védelem.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Sze, 20:20 /

Láthatóan nem gerjed.
Az R106, vagy R107 4R7 értékű ellenállások közül nem szakadt az egyik?
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») 11:46 /

De az egyik szakadt volt, pedig már egyszer kicseréltem. Megmértem a Q101 helyén lévő ellenálláson eső feszültséget, most is pár század Volt van csak rajta, alig reagál a trimmerre. Viszont abban a pillanatban, hogy kikapcsolom, megugrik a feszültség 1,5V körülire és onnan csökken szép lassan. nem tudom ez jelent-e valamit.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») 11:58 /

Mérj feszültséget testhez képest a Q103 emitter, kollektor és bázis lábain a trimmer egyik, majd másik végállásában!
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») 12:27 /

Ezt meg tudom tenni pre-amp board nélkül is? Nem igazán lehet hozzáférni ha az a helyén van. Vagy akkor kell vezetéket forrasztanom a lábakra, hogy ki tudjam vezetni.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») 13:37 /

Ráforrasztottam végül 3db vezetéket a lábakra. Viszont megmérni csak a bázist tudtam, mert valami nagyon elkezdett melegedni, rendesen fűtött a borda. A bázison -1,1V-ot mértem, nem változik a trimmrre.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») 14:05 /

Ez a mérés a borda melegedéssel nem kerülhet összefüggésbe, hiszen ebben a csatornában nincsenek végtranzisztorok. Nézz körül mi érhetett össze.
A preamp kell hozzá, mert onnan indul azaz áram ami átfolyik a Q103-on és az R104-105 ellenállásokon. A Q103 emitterén -1 V, bázisán 0 V, kollektorán +1 V körüli feszültségnek kéne megjelenni. Gyakorlatilag a Q103 emitterre és a kollektorra kapcsolódnak az 1k-s segédellenállásaink. Ott is mérhetsz.
A kép alapján úgy tűnt könnyen elérhető a Q103.
Következő: »»   2574 / 2574
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem