Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia!
Végre eljutottam a tesztig. Ha mindent jól értettem, akkor a nyugalmi áram stabilizáló kört a TP102 jelű csatlakozón is tudom mérni. Jól értem? Ez azért lenne jó, mert ha minden a helyén van nem igazán lehet műszerrel odaférni, de ezt ki tudom vezetni simán egy csatlakozóval. Persze mást is ki tudok vezetni ha szükséges.
Ez az én szövegem.
![]() Lehet hogy a világon semmi baja nincsen a cuccnak.
Kivettem a C107 kondit és a TP102-n mértem a feszültséget. Egész 0V-ig le lehet tekerni.
A TP102-őn majd a végtranzisztorok visszaforrasztása után fogunk mérni. Egyelőre a 1k-s segédellenállásokon eső feszültség alapján kell arról meggyőződnünk, hogy nem fognak majd egymásra nyitni a darlingtonok. Ha 1 V alá vihető a feszültség az már megnyugtató eredmény.
Csak, hogy biztosan jól értem-e a feladatot. Így kell csatlakoztatnom a műszert?
Igen, így mérjük az ellenálláson eső feszültséget.
Köszi, csak nem akartam hülyeséget csinálni.
Így mérve 0 és 0,01 V között ugrál a feszültség, alig reagál valamit a trimmer tekergetésre. A hozzászólás módosítva: Sze, 18:31
A kimeneten 0 V a feszültség testhez képest?
Nem teljesen. A front kimenetek pozitívja és a test között 0,015V körül mutat.
A kimeneten ez tökéletes érték.
Ha az 1k segédellenálláson nem esik feszültség, akkor Q103 hibás, vagy összefolyt az ón a lábainál a csere alkalmával. A C102 zárlat nem valószínű, de ki se zárhatjuk. Feszültségmentes állapotban csipogtad ki van-e zárlat C102 lábai között. Szkóp van kéznél? Néha lekötött Zobel-taggal is gerjedhet a végtranzisztor nélküli áramkör. A gerjedés során a DMM irreális értéket szokott mutatni. Idézet: A dióda vizsgáló minden ilyen alkatrészre azonos értéket mutat, a lábak nem érnek össze.„Ha az 1k segédellenálláson nem esik feszültség, akkor Q103 hibás, vagy összefolyt az ón a lábainál a csere alkalmával.” Idézet: Nincs zárlat. „Feszültségmentes állapotban csipogtad ki van-e zárlat C102 lábai között.” Idézet: „Szkóp van kéznél? Néha lekötött Zobel-taggal is gerjedhet a végtranzisztor nélküli áramkör. A gerjedés során a DMM irreális értéket szokott mutatni.” Van egy 4 csatornás digitális, csak mond mit hová.
A szkópot a kimenetre kösd rá. 1 mV-nál kisebb zaj ami elfogadható.
Ha gerjed az volt nagyságrendű. Az erősítő most már bekapcsol normálisan?
Fotón a szkóp képe.
Bekapcsol rendesen, nem aktív a védelem.
Láthatóan nem gerjed.
Az R106, vagy R107 4R7 értékű ellenállások közül nem szakadt az egyik?
De az egyik szakadt volt, pedig már egyszer kicseréltem. Megmértem a Q101 helyén lévő ellenálláson eső feszültséget, most is pár század Volt van csak rajta, alig reagál a trimmerre. Viszont abban a pillanatban, hogy kikapcsolom, megugrik a feszültség 1,5V körülire és onnan csökken szép lassan. nem tudom ez jelent-e valamit.
Mérj feszültséget testhez képest a Q103 emitter, kollektor és bázis lábain a trimmer egyik, majd másik végállásában!
Ezt meg tudom tenni pre-amp board nélkül is? Nem igazán lehet hozzáférni ha az a helyén van. Vagy akkor kell vezetéket forrasztanom a lábakra, hogy ki tudjam vezetni.
Ráforrasztottam végül 3db vezetéket a lábakra. Viszont megmérni csak a bázist tudtam, mert valami nagyon elkezdett melegedni, rendesen fűtött a borda. A bázison -1,1V-ot mértem, nem változik a trimmrre.
Ez a mérés a borda melegedéssel nem kerülhet összefüggésbe, hiszen ebben a csatornában nincsenek végtranzisztorok. Nézz körül mi érhetett össze.
A preamp kell hozzá, mert onnan indul azaz áram ami átfolyik a Q103-on és az R104-105 ellenállásokon. A Q103 emitterén -1 V, bázisán 0 V, kollektorán +1 V körüli feszültségnek kéne megjelenni. Gyakorlatilag a Q103 emitterre és a kollektorra kapcsolódnak az 1k-s segédellenállásaink. Ott is mérhetsz. A kép alapján úgy tűnt könnyen elérhető a Q103. Mélysugárzó jel sztereóbolSziasztok!Kaptam egy Genius 5.1-es rendszerből fellelt mély sugárzó dobozt. A hangszóró ép, a trafó jónak tűnik, az erősítőket már valaki kezelte. Potik széttörve, szét van gányolva, az egész, de a doboza jó masszív. Arra gondoltam, hogy a műhelyben a sztereó mellé betenném mélysugárzónak, miután kitakarítottam a bele költözött rágcsálók nyomait. ![]() Valami mély áteresztő szűrő rajzot keresek, a belerakni tervezett végfok elé.
Hát az van, hogy ugyan lett a következő fokozattal, mint ezzel volt mielőtt hozzányúltam. A Q101SR zárlatos, megsült az R115SR és az R106SR. Ezt vajon mi idézhette elő? Szerintem nem ért össze semmi. Ráadásul tegnap este elfelejtettem kikapcsolni, egész éjjel ment, gond nélkül.
Az FR csatorna meghibásodásának mi volt az előzménye?
Volt-e terhelés az SR csatornára kötve? Idézet: Nem tudom sajnos, hibásan került hozzám.„Az FR csatorna meghibásodásának mi volt az előzménye?” Idézet: Egyáltalán nem volt rákötve semmi, sehová. „Volt-e terhelés az SR csatornára kötve?”
A rendelkezésre álló információból csak azt tudom leszűrni, hogy valami zárlatot okozott.
Ha kontakt hiba van a preamp felé, akkor a pozitív táp kerülhet a kimenetre arra az időtartamra míg a DC védelem le nem tiltja a kimeneti relét. Terhelés nélkül nem tesz tönkre semmit ez az esemény. Említésre se méltó annak valószínűsége, hogy a Q103SR környékén a forrasztás elengedett, vagy elrepedt a vezetősáv. Ilyen esetben a végtranzisztorok egymásra nyitnak és az általad tapasztalt kár keletkezik. Ez inkább leejtett készülékre jellemző.
Kivettem a rossz tranzisztorokat és visszatértem az FR rész méréséhez.
Idézet: Hát ez nagyon nem stimmel. Az emitteren -2,3V, a kollektoron -1,1V van. A bázison stimmel a 0.„A Q103 emitterén -1 V, bázisán 0 V, kollektorán +1 V körüli feszültségnek kéne megjelenni.” Viszont lehet nem stimmel a feliratozás a panelen. Az lehetséges, hogy azért ment tönkre az SR fokozat, mert annak a trimmerét tekergettem el?
A kollektort és a bázist felcserélve értelmezem. A 2SD947 E-C-B lábkiosztású.
A mérésedből az következik, hogy a Q103 emitter nincs összeköttetésben az R107-en és a negatív oldali 1k segédellenálláson keresztül a kimenettel. A rajz alapján le tudod követni ezt az ágat és remélem megtalálod benne a szakadást vagy egyéb hibát. A Q103-on eső 2,3 V majd arányosan meg fog oszlani a két segédellenállás között. A javítás ezen szakasza hajmeresztő lett volna beforrasztott végtranzisztorokkal. A nyugalmi áram állító potival meg lehet sütni a végtranzisztort. Ilyen mellényúlás a "legjobb családban is " előfordul. Ha nem tervezed használni a surround kimenetet, akkor megoldható, hogy az erősítő ne tiltson le ettől a hibás csatornától.
Átellenőriztem mindent. Kivettem a Q103-at is, megnéztem alkatrész teszterrel a lábkiosztást is. A Q103 emittere és a Q102 emitterének helye között kimérhető az beépített ellenállások szerinti 1k körüli érték.
Ezek szerint az értékek a következők (trimmer egyik és másik végállásban): Emitter: -2,17V; -2,52V Kollektor: 0V Bázis: -0,96V; -1,31V
A mérésedből az következik, hogy Q102 emittert nem köti a kimenethez az R110-111. Lehetnek jók az ellenállások és a fólia van elégve a zárlatból kifolyólag.
Mikor az 1k segédellenállásokon megjelenik a 2-2,5 V-nak a fele, akkor van kész a lecke. |
Bejelentkezés
Hirdetés |