Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő
Lapozás: OK   77 / 79
(#) HA5AWS hozzászólása Márc 8, 2026 / 3

vicsys frekvenciamérő tapasztalatok

Sziasztok!
Szeretnék pár tapasztalatot megosztani vicsys féle frekvenciamérővel kapcsolatban. Sikerült összerakni és első bekapcsolásra tökéletesen működött, kontraszt beállítás után szépen beállt a kijelző. Sajnos a környezetben tapasztalható sok zavar miatt nem úsztam meg, hogy teljesen bedobozoljam a panelt. Szalag kábelen kivezettem az lcd vezetékeit, könnyű lesz majd a beépítés.
Ami kis gondot okozott, hogy pár bekapcsolás után leállt a működés, csak üres négyszögek jelentek meg a kijelzőn. A második panel félkész állapotban volt, azt is befejezve, a második bekapcsolásra ugyan ez az állapot jelent meg. egy két mérés után kiderült, hogy a 74HC132 6. lába zárlatos lett és a PIC 3-as lábát lehúzva megállt a működés. Mindkét panelben cseréltem a 132-t és tökéletesen működik. Nem értem az anomáliát. Egy elképzelésem van de ezt majd a PIC-ekben járatosabbak megerősítik vagy cáfolják... A bekapcsoláskor a PIC indulásakor a 3-as láb egy pillanatra kimenetként inicializálódik és szembe kapcsolódik a HCT kimenetével. A kimenet állapotától függően vagy túléli vagy nem. Érdekes, de a későbbi indulásokkor már nincs ilyen gond, vagy a PIC kimeneti része is károsodik de miután ezt nem használjuk kimenetként ez már nem okoz gondot! Érdemes lenne megnézni.
A bemeneti fokozatot BF 960-as dual gate FET-tel és BF 241-el építettem fel, nagyon jól működik. A tranzisztor munkapontját be kellett állítani, hogy optimális legyen az érzékenység. 47kohm-tól 68kohm-ig próbáltam. A bázis ellenállás a tápfeszültségre van kötve. Attól függően, hogy HC vagy HCT tokot tettem be más érték kellett. Érthető is mert a HC tokok 2,2V-nál billennek és 2,52V-nál állnak vissza. A HCT-nél az értékek: 0,99V és 1,52V. Helipottal beállítva mértem több példányon is.
A bemeneti érzékenység ebben a beállításban elég jól sikerült. 500KHz-től mértem 135 MHz-ig. Az egyszerű nem nagyfekvenciára mértezett áramkör azért jól teljesített.
500 KHz-en 2,7mV, 10 MHz-en 7,4 mV, 50 MHz-en 42 mV.
Ami érdekes, hogy 100 MHz-en még mindig jól mér 100 mV bemeneti jelnél. Ami izgalmas volt, hogy mér magasabb frekvencián is de a kijelzés 100 MHz felett 0-ról indul. 110MHz-nél 10-et ír ki. A legvégső érték amit még megmér az nálam 135 MHz volt, itt az érzékenység 200 mV. Hangfrekvencián az érzékenysége 2-10mV között mozog.
Az egész készülék nagyon érzékeny a külső zavarokra, a null átmeneteknél ráülő zajok nagyon meghamisítják a mérést. Az árnyékolás és a jó földelések nagyon szükségesek. Bedobozolt és árnyékolt bemenetnél akár nyitott állapotban is 0-át illetve 1-et mutat attól függően, hogy a BF241-es tranzisztor milyen munkapontban van.
Nagyon hasznos kapcsolás köszönöm a lehetőséget, hogy használhatom. Remélem nem untattam senkit a leírással.
Üdv: Gábor
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2026
(#) HA5AWS válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 8, 2026 / 1

Pár kép...
Üdv: Gábor
(#) nagym6 válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 8, 2026 /

Bemeneti fokozatban jó lene komparálási szint állítás. Gondolom a HC132 a komparátor, nem ismerem a kapcsolást. Kiküszöbölhető lenne a minden zajt mér probléma.
(#) Ge Lee válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 8, 2026 /

Lehet, hogy a nyákterv is oka, nekem is van, be van építve egy függvénygenerátorba, mindenféle árnyékolás nélkül, műanyag a doboz, de nálam soha nem volt zavarérzékeny. Mondjuk nem az ajánlott nyáktervvel csináltam hanem saját tervezésűvel.
Ha jól látom a tiéd kétoldalas nyák, egyik oldala telefólia, lehet, hogy az szed össze mindenfélét.
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 10, 2026 /

Gondolom te a bemeneti erősítője mellé közel tetted a komparátort.
Meddig tud mérni egy ilyen PIC számláló üzemmódban?
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 10, 2026 /

Fogalmam sincs, én ezekhez annyit értek, hogy a kész hex-et belepasszírozom, illetve néha még annyit se, mert a jó ég tudja, hogy melyiknél milyen egyéb dolgokat (ilyen-olyan-amolyan) biteket hova kell állítani, milyen lábakat kell fel-le húzgálni stb.
Adott szoftverrel ha szájbarágósan el van magyarázva akkor meg tudom csinálni.
ARV-rel jártam úgy, hogy sehogy se sikerült, mikor kérdeztem, ahány ember annyiféle választ adott, meg mindegyik más szoftvert ajánlott hozzá. Aztán a nagyon sokadik próbálkozásra egyszer csak véletlenül feléledt a kütyü, de addigra a szoftver füleiben már mindenféle pipát meg pöttyöt átrakosgattam mindenféle variációban.

Nézegettem gyári készülékeket, ott is úgy van, hogy van egy 50-300 megáig dolgozó műszer a nagy impedanciás (1M) bemenettel, vegyes üzemmódban (magas frekin normál számolás, alacsony frekiken meg reciprok) aztán van a másik 50 ohmos bemenet akárhány gigáig.

Nekem 1-2GHz-nél több nem kell, arra kell építeni egy bemeneti buffert valami RF FET-tel, mert egy 50ohmos bemenettel csak 50 ohmos körben tudok mérni, nagy impedanciás részekbe nem tudok vele belemérni. Tehát meg kell oldanom legalább 1 gigáig is az 1MΩ bemenő impedanciát mert az osztó IC-k bemenete kis impedanciás.
(#) Gafly válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Márc 10, 2026 /

(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 10, 2026 1 / 1

Idézet:
„Tehát meg kell oldanom legalább 1 gigáig is az 1MΩ bemenő impedanciát mert az osztó IC-k bemenete kis impedanciás.”

Légyszíves a megoldást majd ne tartsd titokban!! Kb életed végéig vígan meg fogsz majd élni belőle...
(#) sdrlab válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Márc 10, 2026 / 1

Frekvenciamérőknél az N*10MHz frekvenciákon már nem opció az 50R impedancia. Egy oldalról a már - általad is - részletezett bemeneti kapacitás miatt nem tartható közel sem az 1M..., másrészt a stabil amplitúdó, frekvenciától függetlenül csak illesztett tápvezetéken érhető el, ami praktikusan az 50R koax szinte mindenütt!
Lehet készíteni aktív "fejet", amiben egy modern több GHz-es opa csücsül, vagy haladóbb esetben sok GHz-es tranzisztorral, és egy pl (N*)10-es osztóval már fel lehet menni a több kOhmos tartományba is, de erre reálisan csak nagyon ritkán lehet szükség.
(#) sdrlab válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Márc 10, 2026 /

Nagyfrekvencián eleve értelmezhetetlen a nagy impedancia. Ott egyszerűen olyan nincs! Fizikailag nincs olyan pl, hogy 100k/1GHz ) Ezeken a frekvenciákon eleve - nem véletlenül - kicsi az impedancia...máskülönben cm-ekre se lehetne eljuttatni fizikailag a jelet..., hacsak nem elektron teleportálással
(#) sdrlab válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Márc 10, 2026 /

Nem biztos, hogy jól értem a kérdésed....
Gyakorlatilag az esetek messze túlnyomó többségénél nem lehet az 50R-es bemenetet használni, mert azonnal leterheli a forrást! Egy 50R-es bemenethez teljesítmény kell! Áramkörön belül az kb csak a nagyfrekvenciás áramköröknél fordulhat elő, de még ott se mindegy, hogy +50R terhelést kap a pont a tervezetthez képest...
(#) sdrlab válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Márc 11, 2026 /

"Nagy" teljesítmény alatt az 1M impedanciához viszonyított kicsatolt teljesítményt értettem, nem kell kW-okat mögé látni )) A frekimérő, az nem szkóp! Felesleges majdhogynem a nagy impedanciás törekvés, mert még egy bonyolultabb áramkörben is max néhány jól determinált ponton kellhet mérni. És akkor még sokat is mondtam talán. azokon a pontokon ki lehet képezni fixen a kb 50R impedanciás kimeneteket, amiket vagy használsz, vagy nem. Ha az áramkörben át kell kötni, le kell valamit választani méréshez, rég megette a fene az egészet...

Idézet:
„Azt hiszem, azon rágódunk, hogy 1 GHz-ig méregetünk frekvenciát és ahhoz milyen bemenetre van szükség”

Én nem rágódok ezen...csak látom, hogy nagyon rákattantál az egészre, és mivel senki sem akar partner lenni, gondoltam ne maradj egyedül a tépelődéseiddel )
(#) sdrlab válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Márc 11, 2026 /

De mit szeretnél a valószínűleg jel útban mérni? Még egy komplett, bonyolult rádióban is többnyire egy(két) oszcillátor frekvenciáját kell max mérni, azokat ki lehet alakítani úgy hogy bontás nélkül meg lehessen mérni. A frekvenciamérő eléggé specifikus műszer, elég ritkán van szükség rá a reális gyakorlatban többnyire...
(#) Ferkógyerek válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Márc 11, 2026 /

Ha valakit érdekel, éppen nemrég rakott fel Shahriar egy videót egy profi frekvenciamérő javításáról. Melyben részletesen bemutatja és elmagyarázza többek között a nagyfrekvenciás bemenet működését is.
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Lett közben egy ilyen kínai frekimérőm is, szállítással együtt volt valami 7 ezer forint környéke, nem emlékszem.
Azt az 1GHz környékét vagy nem tudja, vagy nagyobb jelszint kell neki nem tudom, kb. olyan 700MHz-ig mér, ott kezd el összevissza számolni, majd már csak nullákat ír ki.
Az ADF-em nem pontos, azzal néztem meg. Az FY-hoz egész közel van. Majd ha lesz sok pénzem, akkor veszek egy LBE-1420-at, amíg nincs frekvenciaetalonom addig az van, hogy beizzítottam a K2000-et is meg az Advantest R3261-et is, mentek közel egy órát, kaptak a generátorról jelet, és ilyen 3-4ppm-en belül voltak egymáshoz képest a mért frekik, mondom akkor valahol errefelé kell lennie a valóságnak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2026
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Ezt a 8 digites modult én is nézegettem Alin. Talán a Temun is van.
Egyszerű, és olcsó. Nekem ilyen pontosság már bőven elég lenne.
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 3, 2026 /

Nekem is elég, sokkal jobb mint az ICM. Nem kell semmit sehova dugdosni, kapcsolgatni, tekergetni, automatikusan átváltja magát a két bemenet között, bár ha épp ott az átkapcsolás határán kell frekit mérni akkor néha van vele szívás a leírása alapján, olyankor jobb kézzel átkapcsolni.
Egy hibája van, hogy nem mér 100kHz alatt, illetve le lehet menni vele 10kHz-ig ha ki van kapcsolva a digitális szűrője, azon az áron, hogy minden második mérés jó csak, közte valami zavart számol.
Most járatom, mert nem tudom mennyit fog öregedni benne a tcxo, mezei kvarc az az első évben elég sokat (logaritmikus görbe szerint). Ha bemelegedett a generátor, teljesen stabilan tartja a kijelzett értéket órákon át, esetleg az utolsó számjegy billeg fel-le egy értéket. Ár/használhatóság tekintetében verhetetlen. Plusz ha leveszem a fényerőt, mert a leghalványabb is bőven elég, 50mA körüli árammal beéri egy 9V-os tápról.
(#) zsel55 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2026 /

Üdvözlet a fórumozóknak. Megépíteném a 1993/5 RT ben megjelent frekvencia mérőt. Az lenne a kérdésem, hogy megoldható e a cd4543 cseréje TTL SN 7475 re. Az igazság az hogy a kijelzőket TIL311 gyel oldanám meg. Sajnos képet nem tudok feltenni, de a galériában fent van a kapcsolási rajz. Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre. Előre is köszönöm.
(#) wbt válasza zsel55 hozzászólására (») Máj 28, 2026 /

Ha jól emlékszem, mindkettő szintvezérelt tároló (-val rendelkezik), így helyettesíthető. Természetesen nem árt elemezni a rajzot, nehogy villogjon átíráskor a kijelző pl.
(#) zsel55 válasza wbt hozzászólására (») Máj 29, 2026 /

Köszönöm hogy próbálsz segitení, de lehet hogy kevés vagyok az elemzéshez. Nem tudom mit értesz ezalatt. Sajnos én csak egy után építő vagyok. Általában sikerülnek a dolgok az eredeti rajzok alapján, ilyenkor van gond mikor próbálok variálni. Ezek a kijelzők nagyon dekoratívak kár lenne a fiokba hagyni.
(#) kaqkk válasza zsel55 hozzászólására (») Máj 29, 2026 /

Semmi köze egymáshoz a két ic- nek , a a 4543 az hétszegmens dekóder a 7475 meg bistabil tároló . Építsd meg az eredeti terv alapján az eredeti alkatrészekkel . Sőt Ha a kapcsolásban eredetileg van hétszegmens meghajtó akkor a til 311 sem használható , csak elő kéne keresni a kapcsolási rajzot és feltenni ide mert anélkül esélyed sincs arra hogy működő áramkört hozz össze , és mi is csak tapogatózunk a kérdéseid alapján ...
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2026
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 29, 2026 /

Erre a rajzra gondoltál ?
(#) elektrorudi válasza zsel55 hozzászólására (») Máj 29, 2026 /

Szia!
Szerintem, valamit elírtál a típusszámokban. Mit, mire szeretnél cserélni?
Általánosságban, nem lehet a CDxxxx (cmos) IC-ket, SNxxxx (TTL)-re cserélni. A cmos IC-k kimenete nem tudja meghajtani a TTL kapukat. Esetleg az "L" sorozatú, kisfogysztású TTL kapukból egyet.
Ha már szükséged van egy 100MHz-es frekvenciamérőre, akkor az ember feltételezne egy minimális ismeretet a kapuk működéséről. Ha csak az építés öröméért csinálod, akkor szerezd be hozzá a szükséges alkatrészeket. Filléres tétel a TIL311 árához képest.

Szerencsés vagy, hogy egyszerű utánépítés után működnek a dolgaid. Nekem ez sohasem sikerült. A legegyszerűbb osszcillátorom sem indult el soha, de ha egy síma erősítőt csinálok, az viszont biztos, hogy magától osszcillál (gerjed)... Mindig, minden kapcsolást meg kell értenem, az utolsó alkatrészig.
(#) zsel55 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 29, 2026 /

Igen erre. De írtam hogy nemtúdok képet feltenni, de a téma galériában fent van a kapcsi rajz.
(#) zsel55 válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 29, 2026 /

Azt hiszem mind a ketten félreértetek, a kérdésem csak az volt hogy lehete vagy nem lehet felcserélni a két ict. A TIL311 meg régóta meg van, azért kértem a segitségeteket hogy ezeket a kijelzöket szerettem volna használni. Értem amit irtok, nemlehet!!. Enyí. De köszönöm a TTL-CMOS felvilágitást, számomra nagyon hasznos volt.
(#) wbt válasza zsel55 hozzászólására (») Máj 29, 2026 /

Hogy a CMOS számláló meg tudja-e hajtani a TIL-t egyből, azt tényleg ki kellene próbálni, ha megy, akkor a CD4543 helyett be lehet tenni a TIL311-et, mert az is tartalmaz tárolót/dekódert. A fő különbség, hogy a LATCH tárolójelet fordítani kell, mert a TIL 1-szintre tárol, a CD4543 meg 0-szintre reteszel. (ha jól tévedek...)
(#) zsel55 válasza wbt hozzászólására (») Máj 29, 2026 / 1

Köszönöm az ötletet, próba nyákon össze madzagolom, mi történhet legfejeb repül egy 4518. A LATCH jelet fordítom egy 4093 nand kapuval.
(#) lóri válasza zsel55 hozzászólására (») Máj 29, 2026 /

Miért nem inverterrel (40106)?
(#) zsel55 válasza lóri hozzászólására (») Máj 29, 2026 /

Igen igy is jó, de egyenlőre kérdés hogy a 4518 elég e a TIL 311 meghajtásához, mert szerintem egy 7447 es dekoder van a TIL311 ben vagy valami hasónló. A másik kérdés hogy az eredeti kapcsolás LATCH jel a TIL311gyen hova kapcsolódik?. Lehet még az is hogy a 4518 kimeneteit puffer kapukon keresztül kéne a 311 re csatlakoztat ni. Egyenlőre ezek elméleti kérdése ,a gyakorlatban majd meglátom mi lesz.
(#) kaqkk válasza zsel55 hozzászólására (») Máj 29, 2026 /

Szerintem ne erőltesd az ötletedet , ha használni szeretnéd a frekimérőt építsd meg az eredeti rajz alapján az eredti alkatrészekkel . Vagy keress valakit aki átervezi neked a til 311 hez.
Következő: »»   77 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem