Fórum témák
» Több friss téma |
vicsys frekvenciamérő tapasztalatokSziasztok!Szeretnék pár tapasztalatot megosztani vicsys féle frekvenciamérővel kapcsolatban. Sikerült összerakni és első bekapcsolásra tökéletesen működött, kontraszt beállítás után szépen beállt a kijelző. Sajnos a környezetben tapasztalható sok zavar miatt nem úsztam meg, hogy teljesen bedobozoljam a panelt. Szalag kábelen kivezettem az lcd vezetékeit, könnyű lesz majd a beépítés. Ami kis gondot okozott, hogy pár bekapcsolás után leállt a működés, csak üres négyszögek jelentek meg a kijelzőn. A második panel félkész állapotban volt, azt is befejezve, a második bekapcsolásra ugyan ez az állapot jelent meg. egy két mérés után kiderült, hogy a 74HC132 6. lába zárlatos lett és a PIC 3-as lábát lehúzva megállt a működés. Mindkét panelben cseréltem a 132-t és tökéletesen működik. Nem értem az anomáliát. Egy elképzelésem van de ezt majd a PIC-ekben járatosabbak megerősítik vagy cáfolják... A bekapcsoláskor a PIC indulásakor a 3-as láb egy pillanatra kimenetként inicializálódik és szembe kapcsolódik a HCT kimenetével. A kimenet állapotától függően vagy túléli vagy nem. Érdekes, de a későbbi indulásokkor már nincs ilyen gond, vagy a PIC kimeneti része is károsodik de miután ezt nem használjuk kimenetként ez már nem okoz gondot! Érdemes lenne megnézni. A bemeneti fokozatot BF 960-as dual gate FET-tel és BF 241-el építettem fel, nagyon jól működik. A tranzisztor munkapontját be kellett állítani, hogy optimális legyen az érzékenység. 47kohm-tól 68kohm-ig próbáltam. A bázis ellenállás a tápfeszültségre van kötve. Attól függően, hogy HC vagy HCT tokot tettem be más érték kellett. Érthető is mert a HC tokok 2,2V-nál billennek és 2,52V-nál állnak vissza. A HCT-nél az értékek: 0,99V és 1,52V. Helipottal beállítva mértem több példányon is. A bemeneti érzékenység ebben a beállításban elég jól sikerült. 500KHz-től mértem 135 MHz-ig. Az egyszerű nem nagyfekvenciára mértezett áramkör azért jól teljesített. 500 KHz-en 2,7mV, 10 MHz-en 7,4 mV, 50 MHz-en 42 mV. Ami érdekes, hogy 100 MHz-en még mindig jól mér 100 mV bemeneti jelnél. Ami izgalmas volt, hogy mér magasabb frekvencián is de a kijelzés 100 MHz felett 0-ról indul. 110MHz-nél 10-et ír ki. A legvégső érték amit még megmér az nálam 135 MHz volt, itt az érzékenység 200 mV. Hangfrekvencián az érzékenysége 2-10mV között mozog. Az egész készülék nagyon érzékeny a külső zavarokra, a null átmeneteknél ráülő zajok nagyon meghamisítják a mérést. Az árnyékolás és a jó földelések nagyon szükségesek. Bedobozolt és árnyékolt bemenetnél akár nyitott állapotban is 0-át illetve 1-et mutat attól függően, hogy a BF241-es tranzisztor milyen munkapontban van. Nagyon hasznos kapcsolás köszönöm a lehetőséget, hogy használhatom. Remélem nem untattam senkit a leírással. Üdv: Gábor A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2026
Pár kép...
Üdv: Gábor
Bemeneti fokozatban jó lene komparálási szint állítás. Gondolom a HC132 a komparátor, nem ismerem a kapcsolást. Kiküszöbölhető lenne a minden zajt mér probléma.
Lehet, hogy a nyákterv is oka, nekem is van, be van építve egy függvénygenerátorba, mindenféle árnyékolás nélkül, műanyag a doboz, de nálam soha nem volt zavarérzékeny. Mondjuk nem az ajánlott nyáktervvel csináltam hanem saját tervezésűvel.
Ha jól látom a tiéd kétoldalas nyák, egyik oldala telefólia, lehet, hogy az szed össze mindenfélét.
Gondolom te a bemeneti erősítője mellé közel tetted a komparátort.
Meddig tud mérni egy ilyen PIC számláló üzemmódban?
Fogalmam sincs, én ezekhez annyit értek, hogy a kész hex-et belepasszírozom, illetve néha még annyit se, mert a jó ég tudja, hogy melyiknél milyen egyéb dolgokat (ilyen-olyan-amolyan) biteket hova kell állítani, milyen lábakat kell fel-le húzgálni stb.
Adott szoftverrel ha szájbarágósan el van magyarázva akkor meg tudom csinálni. ARV-rel jártam úgy, hogy sehogy se sikerült, mikor kérdeztem, ahány ember annyiféle választ adott, meg mindegyik más szoftvert ajánlott hozzá. Aztán a nagyon sokadik próbálkozásra egyszer csak véletlenül feléledt a kütyü, de addigra a szoftver füleiben már mindenféle pipát meg pöttyöt átrakosgattam mindenféle variációban.Nézegettem gyári készülékeket, ott is úgy van, hogy van egy 50-300 megáig dolgozó műszer a nagy impedanciás (1M) bemenettel, vegyes üzemmódban (magas frekin normál számolás, alacsony frekiken meg reciprok) aztán van a másik 50 ohmos bemenet akárhány gigáig. Nekem 1-2GHz-nél több nem kell, arra kell építeni egy bemeneti buffert valami RF FET-tel, mert egy 50ohmos bemenettel csak 50 ohmos körben tudok mérni, nagy impedanciás részekbe nem tudok vele belemérni. Tehát meg kell oldanom legalább 1 gigáig is az 1MΩ bemenő impedanciát mert az osztó IC-k bemenete kis impedanciás.
Vagy aktív mérőfej.
Idézet: „Tehát meg kell oldanom legalább 1 gigáig is az 1MΩ bemenő impedanciát mert az osztó IC-k bemenete kis impedanciás.” Légyszíves a megoldást majd ne tartsd titokban!! Kb életed végéig vígan meg fogsz majd élni belőle...
Frekvenciamérőknél az N*10MHz frekvenciákon már nem opció az 50R impedancia. Egy oldalról a már - általad is - részletezett bemeneti kapacitás miatt nem tartható közel sem az 1M..., másrészt a stabil amplitúdó, frekvenciától függetlenül csak illesztett tápvezetéken érhető el, ami praktikusan az 50R koax szinte mindenütt!
Lehet készíteni aktív "fejet", amiben egy modern több GHz-es opa csücsül, vagy haladóbb esetben sok GHz-es tranzisztorral, és egy pl (N*)10-es osztóval már fel lehet menni a több kOhmos tartományba is, de erre reálisan csak nagyon ritkán lehet szükség.
Nagyfrekvencián eleve értelmezhetetlen a nagy impedancia. Ott egyszerűen olyan nincs! Fizikailag nincs olyan pl, hogy 100k/1GHz ) Ezeken a frekvenciákon eleve - nem véletlenül - kicsi az impedancia...máskülönben cm-ekre se lehetne eljuttatni fizikailag a jelet..., hacsak nem elektron teleportálással
Nem biztos, hogy jól értem a kérdésed....
Gyakorlatilag az esetek messze túlnyomó többségénél nem lehet az 50R-es bemenetet használni, mert azonnal leterheli a forrást! Egy 50R-es bemenethez teljesítmény kell! Áramkörön belül az kb csak a nagyfrekvenciás áramköröknél fordulhat elő, de még ott se mindegy, hogy +50R terhelést kap a pont a tervezetthez képest...
"Nagy" teljesítmény alatt az 1M impedanciához viszonyított kicsatolt teljesítményt értettem, nem kell kW-okat mögé látni )) A frekimérő, az nem szkóp! Felesleges majdhogynem a nagy impedanciás törekvés, mert még egy bonyolultabb áramkörben is max néhány jól determinált ponton kellhet mérni. És akkor még sokat is mondtam talán. azokon a pontokon ki lehet képezni fixen a kb 50R impedanciás kimeneteket, amiket vagy használsz, vagy nem. Ha az áramkörben át kell kötni, le kell valamit választani méréshez, rég megette a fene az egészet...
Idézet: „Azt hiszem, azon rágódunk, hogy 1 GHz-ig méregetünk frekvenciát és ahhoz milyen bemenetre van szükség” Én nem rágódok ezen...csak látom, hogy nagyon rákattantál az egészre, és mivel senki sem akar partner lenni, gondoltam ne maradj egyedül a tépelődéseiddel )
De mit szeretnél a valószínűleg jel útban mérni? Még egy komplett, bonyolult rádióban is többnyire egy(két) oszcillátor frekvenciáját kell max mérni, azokat ki lehet alakítani úgy hogy bontás nélkül meg lehessen mérni. A frekvenciamérő eléggé specifikus műszer, elég ritkán van szükség rá a reális gyakorlatban többnyire...
Ha valakit érdekel, éppen nemrég rakott fel Shahriar egy videót egy profi frekvenciamérő javításáról. Melyben részletesen bemutatja és elmagyarázza többek között a nagyfrekvenciás bemenet működését is.
Lett közben egy ilyen kínai frekimérőm is, szállítással együtt volt valami 7 ezer forint környéke, nem emlékszem.
Azt az 1GHz környékét vagy nem tudja, vagy nagyobb jelszint kell neki nem tudom, kb. olyan 700MHz-ig mér, ott kezd el összevissza számolni, majd már csak nullákat ír ki. Az ADF-em nem pontos, azzal néztem meg. Az FY-hoz egész közel van. Majd ha lesz sok pénzem, akkor veszek egy LBE-1420-at, amíg nincs frekvenciaetalonom addig az van, hogy beizzítottam a K2000-et is meg az Advantest R3261-et is, mentek közel egy órát, kaptak a generátorról jelet, és ilyen 3-4ppm-en belül voltak egymáshoz képest a mért frekik, mondom akkor valahol errefelé kell lennie a valóságnak. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2026
Ezt a 8 digites modult én is nézegettem Alin. Talán a Temun is van.
Egyszerű, és olcsó. Nekem ilyen pontosság már bőven elég lenne.
Nekem is elég, sokkal jobb mint az ICM. Nem kell semmit sehova dugdosni, kapcsolgatni, tekergetni, automatikusan átváltja magát a két bemenet között, bár ha épp ott az átkapcsolás határán kell frekit mérni akkor néha van vele szívás a leírása alapján, olyankor jobb kézzel átkapcsolni.
Egy hibája van, hogy nem mér 100kHz alatt, illetve le lehet menni vele 10kHz-ig ha ki van kapcsolva a digitális szűrője, azon az áron, hogy minden második mérés jó csak, közte valami zavart számol. Most járatom, mert nem tudom mennyit fog öregedni benne a tcxo, mezei kvarc az az első évben elég sokat (logaritmikus görbe szerint). Ha bemelegedett a generátor, teljesen stabilan tartja a kijelzett értéket órákon át, esetleg az utolsó számjegy billeg fel-le egy értéket. Ár/használhatóság tekintetében verhetetlen. Plusz ha leveszem a fényerőt, mert a leghalványabb is bőven elég, 50mA körüli árammal beéri egy 9V-os tápról.
Üdvözlet a fórumozóknak. Megépíteném a 1993/5 RT ben megjelent frekvencia mérőt. Az lenne a kérdésem, hogy megoldható e a cd4543 cseréje TTL SN 7475 re. Az igazság az hogy a kijelzőket TIL311 gyel oldanám meg. Sajnos képet nem tudok feltenni, de a galériában fent van a kapcsolási rajz. Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre. Előre is köszönöm.
Ha jól emlékszem, mindkettő szintvezérelt tároló (-val rendelkezik), így helyettesíthető. Természetesen nem árt elemezni a rajzot, nehogy villogjon átíráskor a kijelző pl.
Köszönöm hogy próbálsz segitení, de lehet hogy kevés vagyok az elemzéshez. Nem tudom mit értesz ezalatt. Sajnos én csak egy után építő vagyok. Általában sikerülnek a dolgok az eredeti rajzok alapján, ilyenkor van gond mikor próbálok variálni. Ezek a kijelzők nagyon dekoratívak kár lenne a fiokba hagyni.
Semmi köze egymáshoz a két ic- nek , a a 4543 az hétszegmens dekóder a 7475 meg bistabil tároló . Építsd meg az eredeti terv alapján az eredeti alkatrészekkel . Sőt Ha a kapcsolásban eredetileg van hétszegmens meghajtó akkor a til 311 sem használható , csak elő kéne keresni a kapcsolási rajzot és feltenni ide mert anélkül esélyed sincs arra hogy működő áramkört hozz össze , és mi is csak tapogatózunk a kérdéseid alapján ...
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2026
Szia!
Szerintem, valamit elírtál a típusszámokban. Mit, mire szeretnél cserélni? Általánosságban, nem lehet a CDxxxx (cmos) IC-ket, SNxxxx (TTL)-re cserélni. A cmos IC-k kimenete nem tudja meghajtani a TTL kapukat. Esetleg az "L" sorozatú, kisfogysztású TTL kapukból egyet. Ha már szükséged van egy 100MHz-es frekvenciamérőre, akkor az ember feltételezne egy minimális ismeretet a kapuk működéséről. Ha csak az építés öröméért csinálod, akkor szerezd be hozzá a szükséges alkatrészeket. Filléres tétel a TIL311 árához képest. Szerencsés vagy, hogy egyszerű utánépítés után működnek a dolgaid. Nekem ez sohasem sikerült. A legegyszerűbb osszcillátorom sem indult el soha, de ha egy síma erősítőt csinálok, az viszont biztos, hogy magától osszcillál (gerjed)... Mindig, minden kapcsolást meg kell értenem, az utolsó alkatrészig.
Igen erre. De írtam hogy nemtúdok képet feltenni, de a téma galériában fent van a kapcsi rajz.
Azt hiszem mind a ketten félreértetek, a kérdésem csak az volt hogy lehete vagy nem lehet felcserélni a két ict. A TIL311 meg régóta meg van, azért kértem a segitségeteket hogy ezeket a kijelzöket szerettem volna használni. Értem amit irtok, nemlehet!!. Enyí. De köszönöm a TTL-CMOS felvilágitást, számomra nagyon hasznos volt.
Hogy a CMOS számláló meg tudja-e hajtani a TIL-t egyből, azt tényleg ki kellene próbálni, ha megy, akkor a CD4543 helyett be lehet tenni a TIL311-et, mert az is tartalmaz tárolót/dekódert. A fő különbség, hogy a LATCH tárolójelet fordítani kell, mert a TIL 1-szintre tárol, a CD4543 meg 0-szintre reteszel. (ha jól tévedek...)
Köszönöm az ötletet, próba nyákon össze madzagolom, mi történhet legfejeb repül egy 4518. A LATCH jelet fordítom egy 4093 nand kapuval.
Igen igy is jó, de egyenlőre kérdés hogy a 4518 elég e a TIL 311 meghajtásához, mert szerintem egy 7447 es dekoder van a TIL311 ben vagy valami hasónló. A másik kérdés hogy az eredeti kapcsolás LATCH jel a TIL311gyen hova kapcsolódik?. Lehet még az is hogy a 4518 kimeneteit puffer kapukon keresztül kéne a 311 re csatlakoztat ni. Egyenlőre ezek elméleti kérdése ,a gyakorlatban majd meglátom mi lesz.
Szerintem ne erőltesd az ötletedet , ha használni szeretnéd a frekimérőt építsd meg az eredeti rajz alapján az eredti alkatrészekkel . Vagy keress valakit aki átervezi neked a til 311 hez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Aztán a nagyon sokadik próbálkozásra egyszer csak véletlenül feléledt a kütyü, de addigra a szoftver füleiben már mindenféle pipát meg pöttyöt átrakosgattam mindenféle variációban.

Mindig, minden kapcsolást meg kell értenem, az utolsó alkatrészig.