Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   181 / 182
(#) teddysnow hozzászólása Márc 4, 2026 /

DSO138 helyett ET120MC2 vagy ZEEWEII DSO3D12

Sziasztok,
lecserélném a már kontakt hiba generátorrá lett DSO138 "szkópomat". Tudása számomra elég volt, ezen a szinten állok.
Kinéztem két, egy fokkal jobbat.
Az egyik és a másik. Nem nagyon tudok dönteni, kb ott vacilálok, hogy a drágábnak nagyobb a kijelzője, mint az olcsóbbnak, am kb DSO138 szint. Használt-e vagy látott-e valaki a felsoroltak közül egyet?
(#) Gafly válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 4, 2026 /

Miért nem javítod meg?
(#) Skori válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 4, 2026 /

Hogy őszinte legyek, egyiket sem venném meg. De az elsőnél legalább odaírták, hogy 500Ms/s -re képes (aztán ez vagy igaz, vagy nem), a másodiknál mélyen hallgatnak erről (az egyébként fontos) paraméterről. Hasonlóképpen, egyiknél sem láttam megadva a memória méretét (egy DSO esetében szintén fontos paraméter). A DSO138-nál azért remélhetőleg jobbak.
(#) Ge Lee válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 4, 2026 /

Ilyenkor rá kell szánni egy órát és meg kell nézni róluk pár videót.
(#) teddysnow válasza Gafly hozzászólására (») Márc 4, 2026 /

Hidd el, nem titkosítom a fellelési helyét csak olyan gyorsan és egyszerűen. A csatlakozók nyákba forrasztottak, azokat lehet forrasztgatni, amíg a fólia el nem enged. Utána kábelekkel toldozgatva lengő aljzatokká válnak a következő forrszemig. Nem izgalmas minden negyedik mérést szereléssel kezdeni.
(#) teddysnow válasza Skori hozzászólására (») Márc 4, 2026 /

A másodiknál 250Msa/s-t írnak. Az elsőnél valahol olvastam, hogy PC-re kötve spektrum analizátorként is tud működni.
(#) teddysnow válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 4, 2026 /

Néztem, de mivel nincs konkrét felhasználási igényem, így egyik videó olyan, mint a másik. Majd rábökök egyre, míg a Forint tartja valamennyire magát.
(#) sdrlab válasza teddysnow hozzászólására (») Pé, 13:46 /

A kettő közül a DSO3D12 kb minden szempontból jobb mint a másik!
(#) lalca válasza sdrlab hozzászólására (») Pé, 14:59 /

Én a zoyi 703s-t vettem, 30 alatt.
(#) teddysnow válasza sdrlab hozzászólására (») Pé, 19:09 /

Végül azt rendeltem meg.
(#) sdrlab válasza teddysnow hozzászólására (») Pé, 19:19 / 1

A 138-astól nagyságrendekkel többet tud... Igazából ezekkel az olcsó kínai termékekkel egy gond van "csak", elhitetik veled, hogy jó paraméterekkel bíró műszert veszel potom pénzért... De valójában többnyire egy kiszámíthatatlan nyűgöt veszel csak a nyakadba, mert a legtöbben egy halom szoftveres/hardveres bug van, amit fel kell majd térképezned, ha mérni is akarsz, nem csak játszadozni....
(#) troby hozzászólása Vas, 10:51 /

Oszcilloszkóp ajánlás

Sziasztok!
Szeretnék egy digitális oszcilloszkópot vásárolni, kapcsolóüzemű tápegységek, inverteres hegesztő javításához abszolút nem napi és munka szintű használatra kell de nem szeretnék gagyit venni amivel csak bajlódni lehet. A keretem 60-100e Ft de ha 120 ért sokkal jobb van akkor azt is megnézném, két csatornásban gondolkodom, nem kell hogy hozrdozható legyen de nem hátrány.
Tudnátok kérlek ajánlani egy két típust ami szerintetek megfelelő a fent leírtakra? Köszönöm szépen!
(#) Skori válasza troby hozzászólására (») Vas, 12:46 / 1

Itt van pl. a TME választéka: Bővebben: Link
Nem feltétlenül itt kell venni, de azért érdemes szétnézni.
Olyat válassz szerintem, ami tud legalább valós 1Gs/s mintavételt, és legalább 10...20Mpts (vagy több) memóriával bír. Amely csak 100Msps-re képes, és/vagy csak n*10...100kpts memóriával bír azok felejtősek.

Most nézem, hogy többféle UNI-T szkóp, is van a listában, digit multiméterben nem rosszak, de szkóp terén nincs tapasztalatom a márkával. Ismeri valaki, hogy milyenek a gyakorlatban?
A hozzászólás módosítva: Vas, 12:47
(#) Ge Lee válasza troby hozzászólására (») Vas, 15:42 / 2

A Siglent-ek között nézz szét, sajnos mára elég borsos áruk van, vagy a pénzünk ér annyival kevesebbet, nem tudni. Néha van használtan is olcsón. Ha nincs igényed protokol dekóderre akkor a régebbi típusok is megfelelnek, azok használtan néha már 50-60 körül is vannak.
Kapcsolóüzemre a régi 1052DL+ is jó (újan 105+tréfa) csak kevés a memóriája, de a CNL-nek vagy a CML-nek már több. Ezek régi típusok de a mai napig gyártásban vannak, jók is, sőt tudnak olyat amit nekem az újabb nem, van benne szoftverből állítható szűrő (felül-alul-sáváteresztő), oda állítod ahova akarod, kapcsolóüzemnél az nagyon jó szolgálatot tesz a zavarok ellen.
Vagy 1202X-E, 1104X-E, vagy az újabbak.
(#) troby válasza Skori hozzászólására (») Hé, 13:30 /

Ksözönöm!
Neked is Ge Lee!
Most találtam Rigol DS1202Z-E -t 97 ért külföldi oldalról, itthon 150 körül van nyilván gariról ilyenkor kb lemondok de tudásban ahogy néztem megfelelne a leírtaknak. A Siglent-ek elég drágák és használtam se látok belőle. Jó lehet ez vagy szokott garanciális gond lenne az ilyen készülékekkel?
(#) sdrlab válasza troby hozzászólására (») Hé, 16:01 / 2

Nekem olyan van. Szerintem a te céljaidra bőven sok..., de annyiért szinte ingyen van.... Eddig még sosem volt gond vele...
(#) troby válasza sdrlab hozzászólására (») Kedd, 11:23 /

Ugyan ott találtam OWOB SDS210s oszcilloszkópot 66ezerért ahogy nézem a trigger funkciókban és a 200-100Mhz sávszéleggségben térnek el. Szerinted a leírtakra jobb ár/érték arányú lenne nekem ez? Vagy időtállóbb az amit te is választottál? Youtubon nem találtam sok videót erről, talán még új?
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 11:50 /

Az Owon, Rigol, szkópokban van állítható (alul és/vagy felüláteresztő) szűrő?

Amikkel eddig dolgoztam abban vagy eleve volt ilyen (pl. Micsig), vagy pont akkor nem volt szükségem erre a funkcióra. Ezért számomra meglepetés volt, amikor először szembesültem azzal, hogy ez nem alapfunkció minden digitális oszcilloszkópban.

Uni-T szkópja senkinek sincs?
(#) sdrlab válasza troby hozzászólására (») Kedd, 12:02 /

Az Owon(ha b=n) szkópokkal nincs tapasztalatom...de itt a fórumon olvasgatva elvileg nagyot tévedni azzal sem lehet. Alapvetően az ismertebb, nagy, komolyabb nevekkel nem szokott olyan jellegű gond lenni, mint az alultesztelt feltörekvő gagyi kínai szkópokkal. Szerintem kapcsolóüzemű tápegységekhez bőven jó lehet az is! Ezeknél a nevesebb szkópoknál a "hihetőséget" fizeted meg leginkább, tehát hogy nem lesznek meglepetések a használat során..., szemben a hasonló paramétereket tudó ismeretlen kínai csodákkal...
(#) majkimester válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 12:37 /

Rigol DS1054Z és társaiban van a Math alatt utólagos digitális szűrés. Alul, felül, sáváteresztő és sávzáró is.
(#) troby válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 12:43 /

A Rigol DS1202Z‑E ben már van szoftveres szűrő de az OWON SDS210 ben nincs, ott annyit írnak hogy belehet állítani AC vagy DC csatolást és akkor valami hasonlót megvalósít. Sajnos ehhez már nem értek. Fontos lenne az a funkció?
(#) troby válasza sdrlab hozzászólására (») Kedd, 12:47 /

Köszönöm, igen OWON akart lenni csak elírtam. Akkor még alszom rá egyet olvasgattam én is itt, hogy van olyan kinai márka ami nem ajánlott.
(#) Skori válasza majkimester hozzászólására (») Kedd, 15:27 /

Akkor ez közel sem az, mint ami a Micsig-ben van. Ott gyakorlatilag úgy működik, mintha a bemenet és a mérőpont közé beiktatnék egy szűrőt, adott határfrekvenciával. Azaz a mérés, ha van beállítva szűrő az adott csatornán, akkor azon keresztül megy. Amikor pl. nagy amplitudójú, de rövid idejű zajimpulzusok vannak a jelben, amelyek zavarják az adott mérést akkor ez könnyen kiszűrhető. Teljesen úgy viselkedik mintha egy hardveres szűrő lenne, még az is lehet, hogy tényleg az - nem tudom, de ha mégis szoftveres megoldás, akkor valamit nagyon jól eltaláltak. A szűrés határfrekvenciája, a kHz-es tartománytól sok MHz-ig, gyakorlatilag szabadon állítható. Mondjuk most már a Micsig is ismert márka lett, nem noname kínai, és az árazása is ebbe az irányba ment, ár/teljesítmény viszonyban pedig szerintem az élmezőnyben van.

De akkor ilyen fajta (élő, mérés közbeni, csatornánként akár eltérő határfrekvenciájú) szűrést a Rigol sem tud? A régi munkahelyemen levő owon nem tudott ilyet, egy régi LeCroy (10Gs/s-os szkóp, és win7 futott rajta!, sajna a típusára nem emlékszem), viszont úgy emlékszem hogy tudta ezt.
(#) Skori válasza troby hozzászólására (») Kedd, 15:35 /

Nem nagyon fontos funkció, de zajos környezetben hasznos. Ha belefér a keretbe, érdemes megnézni a micsig szkópokat. Amolyan felső kategóriás kínai, amivel nagyon jók a tapasztalatok:
Bővebben: Link
Nekem még egy régebbi típus van, már nem kapható, az akkor kijött kb. egy százasból.
Az enyémben is van wifi, érintőképernyős, kezel USB cuccokat (egeret billentyűt, pendrájvot stb...), és jól használható a PC-s szoftvere is, akár realtime videót is tud felvenni. Android rendszer fut rajta.
Bővebben: VIDEO (forrasztóállomás pwm fűtése, kétpákás módban, felfűtés, majd használat közben)
A hozzászólás módosítva: Kedd, 15:42
(#) majkimester válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 15:47 /

Hardveresen egy BW limit van csak 20 MHz-re, de ez már az analóg szkópoknál is megvolt.
Amit irtam, hogy utólagos, az csak annyit jelent, hogy a mintavételezett jelen dolgozik, de ha bekapcsolom akkor a bemeneti jel mellett együtt valósidőben látom a szűrés eredményét is, azaz itt is úgy működik mintha beiktatnék egy szűrőt, de nem analóg oldalon, hanem digitálisan.

Szinte biztos hogy a Micsig is digitális szűrőt használ, nézd meg, hogy a felső frekvencia állítása függ-e az időalaptól. Ha igen akkor az is digitális.

A zaj kiszűrésére inkább az átlagolást lehet használni.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 15:48
(#) majkimester válasza majkimester hozzászólására (») Kedd, 16:15 /

Például itt van egy szinuszosan modulált PWM jel, és egy aluláteresztő szűrőn keresztű a moduláló jel. Ilyesmire lehet használni, de látszik, hogy közel sem tökéletes.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:18
(#) Skori válasza majkimester hozzászólására (») Kedd, 16:34 /

A Micsig-ben az időalap, és a szűrő freki független egymástól. Az előző hsz.-ben berakott videón a CH1 alatt 20M felirat van (20MHz sávszél - de gyakorlatilag szinte bárhova álítható), a CH3 alatt Full felirat van, itt nincs bekapcsolva szűrés.

A most csatolt kép a netről van (nem saját, de így néz ki nálam is) Highpass és Lowpass filter is kiválasztható. Van fix 20MHz-es szűrő, de megadható egy csúszka beállításával szinte bármilyen érték. A képen éppen egy 30kHz-re állított aluláteresztő szűrő van beállítva.

Ha ezt pwm jelre használom, ahogy a te képeden van, akkor (emlékeim szerint - mert nem mostanában próbáltam) realtime, és hibátlanul megkapom a szép szinuszjelet.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:38
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 17:25 /

Owon-okban tudomásom szerint nincs, nekem van régi Owon SDS meg volt XDS-em is, ezekben nincs, az újabbakat nem ismerem, Rigol-om sosem volt.

Ez a funkció a régi Siglent-ekben nagyon jó volt, nem értem miért hagyták ki az újabbakból.

df.jpg

(#) troby válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 17:52 /

Értem, hát lehet, hogy nem én nekem 40 ezret a filter de még gondolkodom picit. Csatornaszámban viszont picit elbizonytalanodtam, elég lehet a 2 csatorna szervizelésre vagy ott is jobb a több szerinted? Illetve az sd210s ben van fügvénygenerátor +6 ezerért, hasznos az vagy felesleges?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:56
(#) nagym6 válasza majkimester hozzászólására (») Kedd, 18:00 /

Kedvet kaptam én is a szűrőkhöz, eddig nemigen foglalkoztam ezzel. Megnéztem PWM2 képen PWM szinusz. Szerintem nagyon jól visszaadja a PWM -ből szoftveres szűrés után a szinuszt. Második kép PWM1 a generátorban gyári PWM jel, modulációt nem tudom mi, ezt adja különböző törésponti frekvenciáknál. Ezekből következtetve sok esetben nagyon hasznos lehet, én nem is gondoltam erre a lehetőségre.
Következő: »»   181 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem