Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4059 / 4059
(#) proli007 válasza Lagolit hozzászólására (») Csü, 16:38 /

Hello! Tehát ha jól értem, van három ventilátor ami egyszerre működik(párhuzamosan) és van egy PWM vezérlő, amit 3 állásban kapcsolnál. off-1/2-max.
Jelenleg a PWM frekvencia 4,3kHz körül van, de ha ez nem megfelelő, a C2 értékével módosítható.
A kitöltés, 30..70% között állítható a P1-el.
A kapcsoló három állású egyáramkörös 1-0-1, ha tápra kapcsol, akkor Off, ha GND-re akkor Max. Középállásban, PWM. (A szimulátorban nincs háromállású, csak kétállású.)
Mivel a vezérlést kapcsoljuk, kikapcsolt állapotban is lesz kb. 8mA fogyasztása.
Nem írtad a ventik áramfelvételét, de a kapcsolás 1..2A terhelésre megfelelő. A Fet-re egy kicsi hűtőbordára szükség lesz, ha 2A a terhelőáram.
(#) KoblogPerGyok válasza Macilaci457 hozzászólására (») Csü, 19:36 /

Szia!

Nem eladnám, hanem felhasználnám esetleg, de nem tudom mik vannak neked, mik ezek pontosan.

Én is tudok adni iskoláknak Arduino nanót, esetleg pár LED-et, 4x4 keypadot, meg ha megtúrom a dolgaimat, akkor talán még mást is.
A hozzászólás módosítva: Csü, 19:37
(#) albinolynx hozzászólása Csü, 22:39 /

Relézett index kapcsoló

Sziasztok!
Van egy index kapcsoló, ami 5V-ot kapcsol. Ezt az 5V-ot szeretném "relézni". Azonban direktbe kötve a relét a tekercse is túlterheli (lehúzza 0V-ra). A lehető legegyszerübben milyen áramkörrel tudnám felhasználni ezt az 5V-ot relé vezérléséhez? Adott még 12V 3A terhelhetöséggel. Minden feszültség DC feszültség.
(#) proli007 válasza albinolynx hozzászólására (») Csü, 22:49 /

Hello! 5V-os reléhez 5V kell. Ha 12V is van, akkor 12V-os relé a célszerű.
Erősítéshez pedig használhatsz egy tranzisztort.

IX-relé.png

(#) albinolynx válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 23:14 /

Mivel az 5V-os ág nem terhelhető, felhasználom a 12V-ot 12VDC relével. Az "ix" pedig a kapcsolt 5V. A tranzisztor ez esetben lehet egy BC182?

Egy fontos dolgot kifelejtettem: a kapcsolt 5V-ot párhuzamosítva tudom csak felhasználni. Ez problémát okozhat? Hatással lehet az eredeti "körre"?
A hozzászólás módosítva: Csü, 23:22
(#) proli007 válasza albinolynx hozzászólására (») 0:32 /

Jó lehet egy BC182. De nem tudni, milyen relét hajtanál meg, pld. hány mA-es. És mit jelent, hogy az 5V-os ág nem terhelhető?
Mit jelent ez, a gyakorlatban? "a kapcsolt 5V-ot párhuzamosítva tudom csak felhasználni"
És mi az "eredeti kör"? Mert szinte semmit nem lehet tudni, mi ez, vagy milyen áramkör?
Mert adatok nélkül, nehéz ajánlani bármit. Ha nem titkos, elárulhatnád. mi a szándékod és mivel..
(#) albinolynx válasza proli007 hozzászólására (») 8:19 /

Ez egy roller kijelző és az annak a bemenetére kötött index kapcsoló. Sajnos többet nem tudok róla. A relé tekercsén 12V mellett 30mA áram folyik. A mellékelt fénykép szerint tudom párhuzamosan felhasználni azt a kapcsolt 5V-ot. Citromhoz képest van 5V a feketén, vagy a zöldön. Attól függően jobbra, vagy balra indexelsz.
(#) proli007 válasza albinolynx hozzászólására (») 9:32 /

Akkor két tranyó és relé kell. A tranyót kapcsolja a villogó 5V, az pedig a 12V-os relét.
Lehetne más megoldás is, ha többet tudnánk..
(#) albinolynx válasza proli007 hozzászólására (») 12:40 /

Rendben. Sajnos többet nem tudok. A kijelző "egyben" van. Kommunikál a vezérlővel. Kipróbálom, köszönöm!
Következő: »»   4059 / 4059
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem