Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4055 / 4055
(#) tki válasza majkimester hozzászólására (») Pé, 14:54 /

Tényleg; barna csík. Szelektív látás: fel sem tételeztem, hogy csak 2 k körül lesz a teljes ellenállás, nem figyeltem. Amúgy persze, ki tudom számolni.

"Meglehetősen forró lesz." Az ritkán szokta zavarni a gyártókat. : -)
(#) majkimester válasza Fats Domino hozzászólására (») Pé, 15:22 /

Fura. Kiváncsiságból mérd meg, hogy az 1k ellenálláson mekkora a feszültség amikor világít.
(#) klimás56 hozzászólása Pé, 15:27 /

Védő dióda kell-nem kell ?

Tiszteletem a Fórumnak!
A kérdésem ehhez kapcsolódik, adott egy vagy akár sok-sok miniatűr DC 12V-s bistabil/monostabil relé is a modellvasút vezérlésében. Vita folyt arról kell-e védődióda a tekercs(ek)re? Minden tekercs kap alapból egy-egy LED-s kontroll fényt megfelelő előtéttel.
Véleményem szerint ezek LED-k csillapítják az esetleges induktív lökéseket.
20-25mA-s tekercs áramról van szó, analóg az egész rendszer, tehát nem nagyon van olyan elektronika amit különösebben védeni kellene. Szerintem....
(#) proli007 válasza klimás56 hozzászólására (») Pé, 15:59 /

Hello!
A relé tekercs akkor indukál feszültséget, mikor kikapcsol a relé. Ezt hívják ellenindukált feszültségnek. Vagy is a nevében benne van, hogy a polaritás, pont az ellenkezőjére vált, mint ami őt létrehkozta.
Mivel a Led akkor világít, mikor húz a relé, a bontáskor ellentétes irányú feszültséget kap a Led. A led zárófeszültsége.adatlap szerint 5V (gyakorlatban többet is elvisel), tönkre is mehet az ellenindukált feszültségtől.
(#) majkimester válasza klimás56 hozzászólására (») Pé, 16:40 /

Amit meg kell védeni az a kapcsoló tranzisztor ami a relét kapcsolója. Kikapcsoláskor a indukált feszültség szembe kapcsolódik a tápfeszültséggel, azaz például az NPN kapcsoló tranzisztor kollektora lesz negatívabb mint az emittere. Ebben az üzemállapotban a tranzisztor is csak néhány voltot (5..7) visel el, mint a LED.

Ha a kapcsoló eszköz egy MOSFET akkor annak DS közötti technológiai okok miatt ott lévő ellentétes irányú diódája elvileg megvédi, de az sokkal lasabb mint például egy 1N4148, én inkább oda is tennék.
(#) majkimester válasza majkimester hozzászólására (») Pé, 16:55 /

Korrigálnám magam. Az indukált feszültség hozzáadódik a tápfeszültséghez, és pozitivban lehet akár 100V is a CE között vádő dóda nélkül.
(#) Fats Domino válasza majkimester hozzászólására (») Pé, 17:26 /

Hello! 19,7 V DC
(#) majkimester válasza Fats Domino hozzászólására (») Pé, 17:53 /

Az akkor 20 mA LED áram, ami rendben van.
190 V jut az 51 db LED-re, ebből 3,72V / LED jön ki.
Vajon milyen LED ez ilyen magas nyitófeszültséggel?
True green LED-ek 3V felett vannak, de ez még így is extrém magas.
(#) klimás56 válasza majkimester hozzászólására (») Pé, 18:11 /

Nincs félvezető az áramkörben , egyszerű érintkezők , végálláskapcsolók és társaik dolgoznak.
(#) klimás56 válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 18:22 /

Hello! Értem és a panelen ki is alakítottam a helyet a védő diódának.
Arra gondoltam, a ledek előtétei (2.2k) elég nagyok és alkalomadtán nem kerül akkora feszültség a diódára.
(#) proli007 válasza klimás56 hozzászólására (») Pé, 18:52 /

Záróirányba a dióda szakadást mutat. Így a 2.2k sorostagnak nincs jelentösége. Attól még a diódára rá jut a feszültség..
(#) Alkotó hozzászólása Vas, 22:07 /

Mi az áram?

Itt hivatkozik az egyik fórumozó egy videóra, ami az áramot magyarázza.
Én figyelmesen végig néztem, tetszett, de több egyéb mellett előre tolakszik bennem egy kérdés. Ha az energia nem a vezetékben, hanem a körülötte lévő térben terjed, akkor miért kell nagyobb áramhoz vastagabb vezeték? Mert a vezeték körüli tér ettől nem lesz nagyobb, csak drágább lesz a vezeték.
Másik alapdilemmám. Ha a vezeték körüli térben áramlik az energia, akkor az árnyékolt kábelek hogyan tudnak működni? Hiszen az árnyékolás igyekszik a vezetéket és a körülötte lévő teret minél jobban elválasztani.
A hozzászólás módosítva: Vas, 22:11
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») 1:02 / 1

A hivatkozott videó mondjuk úgy, hogy erősen merített a Veritasium 4 évvel ez előtti videójából.

Ami a videóból kiderül, hogy vezeték körül az elektromos tér a vezetéktől sugárirányban kifele mutat, a mágneses tér pedig körkörös, ezekből származtatva az energia áramlás iránya (Poynting-vektor) a vezeték hosszirányába mutató vektor. Az áramforrástól az energia a vezeték hosszirányában jut el a fogyasztóig.

Ami a videóban nincs tárgyalva, hogy a mágneses tér a vezeték belsejébe is behatol, szintén körkörös irányban. Az elektromos tér szintén van a vezeték belsejében is, ami sokkal kisebb mint kívül, és nem is arra mutat, mint kívül, hanem a vezeték hosszirányába. Ennek a belső elektromos térnek a mértéke függ a vezető minőségétől, keresztmetszetétől, anyagától. Ez arányos a vezetéken eső feszültséggel.

Ha ebből a vezeték belsejében lévő elektromos térből és a szintén belül is jelen lévő mágneses térből származtatjuk az energia áramlás irányát, akkor az a vezeték belseje felé mutat. Ez lesz az az energia ami nem jut el a fogyasztóig, hanem veszteségként a vezetékben hővé alakul.

A veszteségi energia egyrészt függ a vezető anyagától, keresztmetszetétől (elektromos tér mértéke a vezeték belsejében) másrészt meg a mágneses tér mértékétől. A mágneses tér pedig a fogyasztó fele "áramló" energia mértékétől függ, vagy ha jobban tetszik a vezetéken átfolyó árammal arányos. Nagyobb fogyasztó, nagyobb veszteség.

Az árnyékolt kábel belső ere és az árnyékolás között is van egy kis tér, szigetelés, dielektrikum. Ez elég arra, hogy ott a elektromos és mágneses erőtér is elférjen. Nem is nagy energia átvitelre használják.

Egy kis demonstrációért lásd még:
Bővebben: Link
Következő: »»   4055 / 4055
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem