Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   149 / 150
(#) granpa válasza tki hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

A konkávságról: tíz kanál levestől jóllaktam ezzel. Amúgy sima, "mívetlen", de súlyra megvolt. A liter teavíz 1' alatt forrt. Izometrikus, 50 cm.
(#) tki válasza uniman hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

Bármi lehet, csak az a furcsa, hogy még komolyabb fröcsögésekre is csak egy-kettőre emlékszem (egyszer én is megpróbáltam két egész tojást megfőzni benne víz nélkül; buff, kinyílt a mikró ajtaja és félkörívben minden tojásos volt előtte...), 95 százalékban búrát használok, de utólag úgyis bizonygathatom. : -)
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2026
(#) tki válasza granpa hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

Ja, végül is melyik kanál nem konkáv. Én is az öblösöket szeretem és levesből a sok is kevés, de ez már erősen off-topic. Vannak mikrók, amik meglepően kockásak felülről nézve.
(#) mraulajos hozzászólása Feb 27, 2026 /

Dióda

Hali!
Hozzám került egy LG mikró, ami kiverte a nagyfesz. biztosítékot. Nem tudom a képen mennyire lehet látni, két dióda van a kondenzátoron. A Baloldali, 2X062A, a jobb oldali, HVR-1X jelöléssel van. Semmilyen értéket nem tudok rajtuk mérni a legnagyobb (2000 MOHM) értéken sem. A kondenzátor a mérések alapján jó. 0,960 UF. Mi lehet a probléma? Több mikróval találkoztam már, hogy nincs is benne ilyen nagyfesz. biztosíték. Ebben az esetben mi van ha valahol zárlat van? Mi tévő legyek? Hagyjam ki a diódát, ami a két kondenzátor sarkot köti össze? Próbáljam megy bizti nélkül? (Nagy füst nagy korom?)
Köszönöm a segítséget!
(#) Ge Lee válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 27, 2026 /

Úgy nem is fogsz tudni mérni rajta semmit. Fogsz egy 9V-os elemet, sora kötöd a diódával nyitó irányban, és látni fogod, hogy mekkora feszültség esik rajta (4-8V körül) már ha jó. Ritkán mennek tönkre. A kondin lévő diódának védelmi szerepe van, anélkül is működik, de ha már ott van ne vedd ki.
A kondenzátort kéne megmérni multiméterrel, ha 10MΩ körüli értéket mérsz akkor jó. A biztosíték néha ok nélkül is kiolvad, rendelj bele másikat, ideiglenesen kipróbálhatod sima biztikkel is, én sorba szoktam kötni 2-3db-ot belőle.
(#) mraulajos válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 27, 2026 /

A multiméter felkúszott 11MOHM ig, de írtam, hogy kapacitást mértem a kondenzátoron. Az elleállás mérés biztosabb?
(#) kadarist válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 27, 2026 /

Szia! A teszt menete videón: Bővebben: Link
(#) mraulajos válasza kadarist hozzászólására (») Feb 27, 2026 /

Köszönöm szépen?
(#) rush1979 válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 27, 2026 /

Szia! Lehet hogy inkább a magnetron a hibás. Sok ilyen mikrót csináltam amibe kiment a nagyfesz bizti, és legtöbbször a magnetron volt a ludas.
(#) Gafly válasza rush1979 hozzászólására (») Feb 28, 2026 /

Azon belül is az átvezető kondenzátor ("fehér csatlakozónak" is szokták hívni) gyakran.
Multimétertrel a test felé nem szabad vezetnie.
(#) mraulajos válasza Gafly hozzászólására (») Feb 28, 2026 /

Köszönöm! Ezt ismerem, már cseréltem is.
(#) rush1979 hozzászólása Márc 14, 2026 /

Nem áll le automatikusan a mikró

Sziasztok!

Került hozzám egy Whirlpool MD143/WH típusú mikró. Olyan problémám van vele hogy mikor lejár a melegítési idő nem áll le automatikusan. Kiírja hogy End, de tovább megy, viszont a melegítést lekapcsolja. Mi lehet a probléma? Panel hiba?
(#) pipi válasza rush1979 hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Esetlég relé beragad? Megkocogtatod?
(#) rush1979 válasza pipi hozzászólására (») Márc 14, 2026 /

Próbáltam azt is. Stop gombal letudom állítani. Gondolom az is a relét kapcsolja.
(#) uniman válasza rush1979 hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

"tovább megy" ...de mi "megy" tovább? Vagyis nem "megy" (mert egy helyben marad)...hanem működik !
Talán a hűtőventilátora forog tovább, hogy lehűtse a magnetront/trafót...ami lehet normális is.
Vagy a tányérforgató motor is működik? ...és meddig "megy, akár másnapig? Régebben nem ugyanígy működött?
Mi van azután, ha kiveszed az ételt és becsukod az ajtót...ezután is "megy" tovább ?
Ezeket mind leírhattad volna a kérdés leírásakor!
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2026
(#) rush1979 válasza uniman hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Szóval amikor lejár a beállított idő akkor a melegítést lekapcsolja, de a venti, világítás, tányér forgató motor tovább megy a végtelenségig, szóval nem a hűtés miatt. Ezt a folyamatot letudom állítani a stop gombbal vagy hogy kinyitom az ajtót. Ha becsukom az ajtót akkor nem folytatódik tovább.
Ebben az állapotban került hozzám ez a mikró, előéletét nem ismerem.
Amikor megnyomom a stop gombot hallom hogy kattan a relé. Elképzelhető hogy a panelen ment tönkre valami alkatrész, aminek automatikusan kellene a relét kapcsolnia.
(#) uniman válasza rush1979 hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Csak azért kérdeztem, mert az én (Siemens) mikrómban is működik még egy ideig a ventilátor, miután lejár az idő.
(#) metabo123 válasza rush1979 hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Lehet hogy ez a működés rendeltetés szerű?

Munkahelyemen is van egy Whirlpool mikro. Az is azt csinálja, hogy ha lejár a beállított idő a melegítést leállítja de a tányér forog tovább, és a világítást se kapcsolja le sem kapcsol ki, csak ha kinyitom az ajtót. Talán egy perc után sípolva jelzi, hogy lejárt a beállított idő.
Használati utasítás mit ír erről?
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2026
(#) uniman válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Bizonyára használati az nem "került" mellé... A sípolások sincsenek megemlítve.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2026

detail_.JPG

(#) rush1979 válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Szia!

Leteszteltem mégegyszer, és valóban percenként sípol. Ezek szerint ennek így kell működnie. Eddig azért nem vettem észre a sípolásokat, mert amikor egyszer hosszabban teszteltem, akkor arra az 5-6 percre átmentem egy másik helységbe.
Köszönöm a segítséget!
(#) rush1979 válasza uniman hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Ez a hozzávaló használati utasításból van? Mert én nem találtam hozzá magyar nyelvűt.
(#) uniman válasza rush1979 hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Más nyelvű van hozzá...pl. flamand.

Detail_nl.JPG

(#) dszilagyi hozzászólása 4:37 /

OM75P(31)ESGN mentésre

Sziasztok!

Kukáztam egy viszonylag jó állapotú Samsung mikrót, mert érdekelt, hogy mi lehet a baja? Megtaláltam (fotó2). Ahogy az antenna állapotát elnézem (kép1), valószínűleg megszűnt a vákuum a magnetronban - ezt már aligha lehet életre kelteni... Lenne Budapest környékén valakinek egy kallódó SAMSUNG OM75P(31)ESGN magnetronja, ami működik, vagy esetleg menthető (átvezető kondi cserével, új kupakkal, régiből transzplantált mágnessel, stb.)? Annyit nem ér a dolog, hogy rendeljek egy újat/utángyártottat, de egy jó kis "Frankenstein" kávémelegítő még lehet belőle!

Érdekelne, hogy jól mértem-e a többi egységet, és valóban nincs más baja? A nagyfeszültségű bizti csere után minden normálisak tűnik (trafó, kondi, dióda, átvezető kondi), a táp szépen megy a trafóra, de semmit nem melegít - mondjuk más módszert még nem próbáltam a mikrohullám detektálására, miután megláttam az antenna állapotát.

Köszi előre is, ha valaki tud segíteni!
A hozzászólás módosítva: 4:38
(#) kadarist válasza uniman hozzászólására (») 5:05 /

Szia! Más típusú is jó lenne helyette, amelyiknek hasonló a felfogatása.
(#) kadarist válasza dszilagyi hozzászólására (») 6:05 /

Az előző neked szólt.
(#) uniman válasza dszilagyi hozzászólására (») 7:54 /

Nem az a (külső) kupak zárja le a vákuumot... Ez a kép furcsa, mert a kerámia fehér (meg lyukrészlet is látható rajta)...míg a másik színes.
Ha kiégett kupakot óvatosan eltávolítod, akkor annak nélküle is működnie kéne. Legalábbis más típus végén csak egy kerámiacső végre van ráhúzva a kupak.
A takarólemez (csillam/mica) tisztasága is fontos. A mágnest miért említed ?
Persze, ha nem melegít...az gond/csere.
A hozzászólás módosítva: 7:55
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») 8:11 /

Bekukucskáltam az "ágyú" belsejébe....
(#) dszilagyi válasza uniman hozzászólására (») 10:52 /

Ennek még szinte érintetlen az antennája! (Az enyémhez képest...)
(#) dszilagyi válasza kadarist hozzászólására (») 10:56 /

Igen, nyilván a szamár is jó, ha ló nincs - de nekem még kecském sincs, hogy arra cseréljem... (működő mikrót meg emiatt nem beleznék ki, max. ha ugyanolyan lenne benne, és rosszabb állapotú, mint ez).

Igyexem csökkenteni a környezetszennyezést, nem növelni.
A hozzászólás módosítva: 11:01
(#) dszilagyi válasza uniman hozzászólására (») 11:01 /

Azért fehér, mert szigszalaggal körbetekertem, mielőtt elkezdtem barbárkodni a hegyét, hogy vigyázzak a kerámiára. A kupak levétele után láttam csak, hogy milyen állapotban van az antenna, szerintem a kép jobb oldalán elpárolgott annyira a réz, hogy kilyukadt. Ezt én már nem tudom megcsinálni, de pl. a mágnest ki tudom termelni belőle, ha lenne egy másik, amin mondjuk a mágnes repedt el, vagy az átvezető kondi ütött át.

Szóval ezért írtam, hogy még menthető, de rossz magnetron is jó lehet cserének... Köszi a figyelmet!

(Ja, és orig dobozban volt kidobva, benne minden tartozékkal, nincs még 5 éves eléggé patyolat, de csillám az nem volt benne... Szerintem valahol ott kezdődhetett a probléma. )
A hozzászólás módosítva: 11:07
Következő: »»   149 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem