Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2576 / 2576
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Vas, 22:08 /

A segédellenállások értékszórása és a visszacsatoló áram miatt lehet parányi különbség a feszültségek között, de jelen vizsgálatnál ez elhanyagolható. Bármelyik segédellenálláson mérhetsz.
Az R103-at a helyén, a segédellenállásokkal együtt 2k-nak mérted. A 22k felforrasztása után csökkent ez az ellenállásérték?
(#) kokozo hozzászólása Hé, 16:30 /

sony_str-dh590 dc offset

Sziasztok! adott egy sony_str-dh590 aminek az egyik kimenetén 3V dc fesz mérhető, ami miatt letilt a védelme. cp103 középkivezetésén 0 helyett 3V, Q147 1V helyett 4V, Q149, -0,9 helyett 2V mérhető. Merre keresgéljek szerintetek?
(#) reloop válasza kokozo hozzászólására (») Hé, 17:18 /

Szia! Ha hozzáférhető az ötlábú tranzisztor, melynek Q146 a pozíciószáma, akkor mérd meg testhez képest mind az öt lábát!
A hozzászólás módosítva: Hé, 17:24
(#) kokozo válasza reloop hozzászólására (») Hé, 18:57 /

A mellette lévő jó csatornával összemérve ugyanannyi mindenhol. 0,3 helyett 0,5, az 1,3= 0, a -57,9 pedig 58,3. de ez lehet a kicsit magasabb táp miatti eltérés.
(#) reloop válasza kokozo hozzászólására (») Hé, 19:29 /

Ha a 3-as lábon 0 V a feszültség és a kimenet + 3 V-on van, akkor a kettőt összekötő R256 (68k) ellenálláson esik ez a feszültség. Az ellenálláson kialakuló áram egyik lehetséges útja az R257-en és a C206-on keresztül vezet a test felé. Ez azt jelenti, hogy a C206 túl magas szivárgó áramú és cserére szorul. Ha van eszközöd, mérd meg ezt a 220 µF 10 V-os kondit! A C206 nélkül ne kapcsold be az erősítőtő mert végzetesen gerjedne!
Amennyiben a C206 jó, akkor mérünk tovább.
(#) kokozo válasza reloop hozzászólására (») Hé, 20:20 /

C206 halott kicserélve 0,003dc maradt de ennyi van a többin is Köszönöm szépen!
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Hé, 20:25 /

Idézet:
„Az R103-at a helyén, a segédellenállásokkal együtt 2k-nak mérted. A 22k felforrasztása után csökkent ez az ellenállásérték?”

A helyén mérve most 1,77kΩ.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Hé, 22:07 /

A Q103 pozícióba 2SD947 van beültetve?
Nagyon szokatlanul viselkedik.
(#) reloop válasza kokozo hozzászólására (») Hé, 22:09 /

Szívesen! Pedig lett volna még pár jó ötletem
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Hé, 22:32 /

Emlékeim szerint az eredeti van benne. Egyszer kivettem, de az alkatrész vizsgáló ugyanazokat az értékeket mutatta, mint az újnál, így visszaraktam.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Kedd, 20:31 /

Kicseréltem, de teljesen ugyanazt az értéket mérem a segédellenállásokon is.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:40
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Kedd, 21:00 /

Ha segédellenálláson mérhető feszültséget nem tudjuk legalább 0,1 V-tal lejjebb srófolni, akkor a végtranzisztorokon hatalmas nyugalmi áram fog folyni, ami a már tapasztalt rendellenes melegedés forrása.
A rendelkezésemre álló információk alapján azt tudom tanácsolni, addig csökkentsd az R103-ra párhuzamosan rákötött ellenállás értékét míg a segédellenálláson eső feszültséget nem tudod 0,9 V alá vinni. Ha mondjuk a 22k helyett 1k-t használsz és annak sincs hatása, akkor valami egész másban kell keresnünk a hibát.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 18:48 /

Tettem rá egy 1k-t párhuzamosan, az eredő most 660Ω. Így 0,77-0,72V között szabályozható a segédellenállásokon eső feszültség.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Sze, 19:41 /

Ez ugyan már túl kevés, de tudjuk, hogy jó helyen járunk.
A 22k-t fejben számoltam - hiba volt. Az R103-mal párhuzamos ellenállás 2k2 értékben lesz megfelelő.
A mellékelt szimulációban az R6 tölti be ezt a szerepet.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 19:57 /

Így 0,878 és 0,802V között lehet szabályozni.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Sze, 20:15 /

Ebbe már beültethetők a végtranzisztorok.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 20:20 /

Rendben.
Két kérdésem lenne:
1. lehet a párhuzamos ellenállások helyett a gyári 3k helyére eleve, mondjuk 1k3-t tenni? (ha jól számolom valami ilyesmi az eredő.)
2. mitől lehet a viszonylag nagy eltérés? A Q103 a gyári, máson nem változtattunk, mégsem lehet visszaállítani az "eredeti állapotot" simán.
Az utóbbi kérdés igazából csak kíváncsiság, nincs jelentősége, csak piszkálja a csőröm.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:20
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Sze, 21:03 /

Egy átlagos darlington végtranzisztornál 1,1-1,2 V bázis-emitter feszültséghez 20-50 mA kollektor áram tartozik. Az általad használt példányoknál pedig 1 A.
Elő szokott fordulni, hogy végtranzisztor cserénél ilyen jelentős beavatkozásra van szükség.
Következő: »»   2576 / 2576
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem