Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A segédellenállások értékszórása és a visszacsatoló áram miatt lehet parányi különbség a feszültségek között, de jelen vizsgálatnál ez elhanyagolható. Bármelyik segédellenálláson mérhetsz.
Az R103-at a helyén, a segédellenállásokkal együtt 2k-nak mérted. A 22k felforrasztása után csökkent ez az ellenállásérték? sony_str-dh590 dc offsetSziasztok! adott egy sony_str-dh590 aminek az egyik kimenetén 3V dc fesz mérhető, ami miatt letilt a védelme. cp103 középkivezetésén 0 helyett 3V, Q147 1V helyett 4V, Q149, -0,9 helyett 2V mérhető. Merre keresgéljek szerintetek?
Szia! Ha hozzáférhető az ötlábú tranzisztor, melynek Q146 a pozíciószáma, akkor mérd meg testhez képest mind az öt lábát!
A hozzászólás módosítva: Hé, 17:24
A mellette lévő jó csatornával összemérve ugyanannyi mindenhol. 0,3 helyett 0,5, az 1,3= 0, a -57,9 pedig 58,3. de ez lehet a kicsit magasabb táp miatti eltérés.
Ha a 3-as lábon 0 V a feszültség és a kimenet + 3 V-on van, akkor a kettőt összekötő R256 (68k) ellenálláson esik ez a feszültség. Az ellenálláson kialakuló áram egyik lehetséges útja az R257-en és a C206-on keresztül vezet a test felé. Ez azt jelenti, hogy a C206 túl magas szivárgó áramú és cserére szorul. Ha van eszközöd, mérd meg ezt a 220 µF 10 V-os kondit! A C206 nélkül ne kapcsold be az erősítőtő mert végzetesen gerjedne!
Amennyiben a C206 jó, akkor mérünk tovább.
C206 halott kicserélve 0,003dc maradt de ennyi van a többin is
Köszönöm szépen! Idézet: „Az R103-at a helyén, a segédellenállásokkal együtt 2k-nak mérted. A 22k felforrasztása után csökkent ez az ellenállásérték?” A helyén mérve most 1,77kΩ.
A Q103 pozícióba 2SD947 van beültetve?
Nagyon szokatlanul viselkedik.
Szívesen! Pedig lett volna még pár jó ötletem
Emlékeim szerint az eredeti van benne. Egyszer kivettem, de az alkatrész vizsgáló ugyanazokat az értékeket mutatta, mint az újnál, így visszaraktam.
Kicseréltem, de teljesen ugyanazt az értéket mérem a segédellenállásokon is.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:40
Ha segédellenálláson mérhető feszültséget nem tudjuk legalább 0,1 V-tal lejjebb srófolni, akkor a végtranzisztorokon hatalmas nyugalmi áram fog folyni, ami a már tapasztalt rendellenes melegedés forrása.
A rendelkezésemre álló információk alapján azt tudom tanácsolni, addig csökkentsd az R103-ra párhuzamosan rákötött ellenállás értékét míg a segédellenálláson eső feszültséget nem tudod 0,9 V alá vinni. Ha mondjuk a 22k helyett 1k-t használsz és annak sincs hatása, akkor valami egész másban kell keresnünk a hibát.
Tettem rá egy 1k-t párhuzamosan, az eredő most 660Ω. Így 0,77-0,72V között szabályozható a segédellenállásokon eső feszültség.
Ez ugyan már túl kevés, de tudjuk, hogy jó helyen járunk.
A 22k-t fejben számoltam - hiba volt. Az R103-mal párhuzamos ellenállás 2k2 értékben lesz megfelelő. A mellékelt szimulációban az R6 tölti be ezt a szerepet.
Így 0,878 és 0,802V között lehet szabályozni.
Rendben.
Két kérdésem lenne: 1. lehet a párhuzamos ellenállások helyett a gyári 3k helyére eleve, mondjuk 1k3-t tenni? (ha jól számolom valami ilyesmi az eredő.) 2. mitől lehet a viszonylag nagy eltérés? A Q103 a gyári, máson nem változtattunk, mégsem lehet visszaállítani az "eredeti állapotot" simán. Az utóbbi kérdés igazából csak kíváncsiság, nincs jelentősége, csak piszkálja a csőröm. A hozzászólás módosítva: Sze, 20:20
Egy átlagos darlington végtranzisztornál 1,1-1,2 V bázis-emitter feszültséghez 20-50 mA kollektor áram tartozik. Az általad használt példányoknál pedig 1 A.
Elő szokott fordulni, hogy végtranzisztor cserénél ilyen jelentős beavatkozásra van szükség. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Köszönöm szépen!