Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Urak mifelénk sárga ho esik. A kamera talán nem látja jol a szineket, de a pelyhek egyőntetüen homoksárgák. Talán a Szahara festi már a hot is.
Nem ez lenne az első eset. A piros eső már-már megszokott. Annyiból érdekes, hogyha jól emlékszem, az elmúlt napok lehűlése északról jött. Ott pedig nincs sivatag. Most is É-K szél fúj. Ott sincs sivatag (még).
Akkor nem lehet más , a hold kerülök amit kiengedtek pisi jött vissza...
Aranyeső hulljon rája...Holdkerülő recirkulációja, lyallly...
Erről már régen egy munkavédelmi dal született.
Ilyen a légkörfizika. Annak idején a csernobili első áldást is nyugatról kaptuk.
Semmilyen szinten sem érdekelnek a fegyverek, de kivételt tettem: ezen a videón megtekinthető többek közt az, hogy miért volt nevetséges állítás, hogy majd mosógépből kiszerelt mikrokontrollerekből építenek harci eszközt - ha emlékszünk erre a pár éves mozzanatra... Szóval itt egy modern célravezető elektronika, szándékosan nem írom ide a nevét, mert minek, de szerintem mindenki hallotta már, ez a videó is több éves: https://www.youtube.com/watch?v=11_5TB0-lNw
Mit gondolsz, miért kerülnek olyan sokba a mosógépek? Mert mindegyikbe beleraknak egy komplett rakéta-vezérlő egységet...
Nem tudom mire is reagáltál, de amint látom ezt a forumot is már az AI kezeli.
A hozzászólás módosítva: Sze, 8:48
Megint az előítéletek: " nevetséges állítás". Miért lenne nevetséges? Mert nem lehet-nehéz mikrovezérlőből harci eszközt építeni? Mi az a harci eszköz? Ne hasonlítsd össze az almát a körtével, hiába mindkettő gyümölcs = óvatosan hasonlítsd össze a kb 40 millió forintos Javelin önvezető rakétát a pár tízezer forintos drónnal. Bizony ám nem lehetetlen akár mosógépből kiszerelt mikrovezérlőből drón vezérlőt építeni. Főleg ha nincs más, nincs rengeteg pénz.
Főleg ha olyan primitiven csinálják mint manapság . Egy listára felveszik a GPS koordinátákat az utrol majd egy filléres GPS ( vagy telefonnal) vevővel összehasonlitják a kodokat es a különbség adja vezérlési jeleket. Állitolag majdnem a célig igy megy és csak ott kapcsolnak át pontosabb célmeghatározásra. Ezt még talán egy 100 dolláros telefon is el tudja végezni.
Meg egy mosógép µC áztatás programmal...
Nem javítok mosógép paneleket, de meglepne, ha így lenne, hogy az abból kiszedett chippel vezérelnének bármilyen harci eszközt. Ez valamilyen laikus politikus megnyilvánulása lehetett, aki nagyot akart mondani.
A háborut is laikus emberek üzik, gondolod, hogy azok kezébe komolyabb szerkezetet lehet adni. Látjuk, hogy buknak el mindenütt a méregdrága fegyverek, vagy mekkora hülyék használják a legdrágábbakat is, amikor pl 110000 dollár egy intelligens lövedék amivel sikeresen lelőnnek egy iyen dront a 200 bol…. És hány “intelligens” politikus van, aki ezt még fizetni is hajlando.
Általában filmekben szokott ilyesmi előfordulni: "kenyérpirítóból űrtechnika"... Nem az a probléma, hogy filmekben ilyet csinálnak, hanem az, hogy vannak emberek, akik elhiszik.
![]() Láttam egy olyan sci-fi-t (Csillagok között) amiben pont fordítva volt: Egy "kóbor" megfigyelődrónt leszállásra késztetett valaki, majd azt tervezte, hogy az önvezető kombájnjába építi a vezérlőjét. Ennek már sokkal nagyobb lenne a realitása...
Ép ma volt a hirek között, hogy az Ukrajnába küldött primitiv ( automata meg kisteherautora szerelhető ágyuk) fegyverek 3/4 -e eltünt és dél Amerikában, Afrikában meg Ázsiában is találtak sokat közülük ( Europában lehet, hogy nem is keresték
). Szoval a bonyolult fegyverek nem igen nyerők ( ezt láttuk Izraelben is, alig 3 nap alatt szétlőtték az egekbe dicsért méregdrága védőpajzsot Izrael felett, és a “lelőhetetlen” repülőgepek is sorra hullanak a sivatagba. A hozzászólás módosítva: Sze, 11:26
"Nem tudom mire is reagáltál, de amint látom ezt a forumot is már az AI kezeli."
Szerettem volna írni valamit, de feltart, ha új témát kell hozzá nyitnom, nincs annyi időm. Értem, hogy a rendszerezés egy jó dolog, de az Érdekességek topikban ez számomra túlzás. Szóval nem neked írtam, csak egy új hozzászólást írtam.
"Ez valamilyen laikus politikus megnyilvánulása lehetett, aki nagyot akart mondani."
Szóval a többségnek fogalma sincs, mire utaltam. Egyébként nem laikus volt, hanem egy intézményi méretű hazugság egy bizonyos cél érdekében - nem itt fogom elmesélni, de ez az eu egy jellemző megnyilvánulása, kitalációja volt pár éve. Mindig azt hiszem, hogy más is követi maga körül a világot ilyen veszélyes időkben. De mindegy, a videó enélkül is érdekes. És az "egyszerű" azért ilyen területeken mást jelent akkor is, ha nagy változások is zajlottak mostanában. A hozzászólás módosítva: Sze, 12:42
"Megint az előítéletek: " nevetséges állítás". Miért lenne nevetséges?"
Mert az. Az olcsó harci eszközök sem úgy olcsók, ahogy elképzeled. A mikrosütőmben például 4-bites processzor van némi kiegészítéssel és szobahőmérsékleten is tönkrement. Nem azért, mert annyira régi, hanem mert általában ilyeneket építenek a háztartási eszközökbe. : -) Mi az ok?Ide írok, mert innen lett törölve a hozzászólás.Régen is előfordult, hogy türültek egy-egy hozzászólásomat. De el is lett mondva, hogy miért. Az, hogy "felhasználói bejelentés miatt" nem indok. Most honnan tudjam, mivel másztam bele valaki lelkivilágába? Netán a linkelt cikk bántotta valaki vallási érzületét? Vagy az nem tetszik valakinek, hogy utánanéztem a neten valaminek és megosztottam? Netán az apropó, ami eszembejuttatta váltott ki valakiből politikai iszonyatot? Pedig egyáltalán nem politizáltam. Sőt! Kifejezettem leírtam, hogy nem kívánom kommentelni. Most mardos a kétely. Nem tudom miről lehet és miről nem beszélni? Idézet: Lassan majd megérted. „Nem tudom miről lehet és miről nem beszélni?” Kb. semmiről...Akkor azért nem találtam, mert tegnap nem értem rá hozzászólni, ma meg már nem volt mihez... Pedig érdekelt volna, na nem a politikai hanem a hozzá kapcsolódó pénzügyi része. Na mindegy. Megkérdeztem máshol. Kihal ez a fórum is lassan.
Kiváncsivá tettél a 4 bites processzorral: megosztanád mi a pontos típusa?
...ezt kérdeztem volna, de szerencsémre utánanéztem és jééé, a mai napig gyártják a 4 bites processzorokat japán és ázsiai gyártók. Mert: olcsók, filléres a darabár, nagyon alacsony a fogyasztás, egyszerű feladatokra bőven elegendők, így nem haltak ki, rétegmegoldássá váltak, de ritkán találkozni velük “látványos” projektekben, inkább távirányítókban, egyszerű kijelzőkben (pl. mikrosütő), gyerekjátékokban, szenzorokban. És tényleg nem mindegy nagy darabszámnál, hogy 30 centes 32 bites mikrovezérlőt vagy 1 centes 4 bites processzort használ a fillérb...ó gyártó. A véleményem továbbra nem egyezik Inhouse-zal: Microchip PIC mikrovezérlő (8 bites, max 1000 ft ÁFÁ-s darabáron, 1000 darab felett ~száz ft) ketyeg a kazánvezérlőben, termosztátban, csak az Expressif ESP32 processzor családtagokból 2016 óta kb 2,5 milliárd (nem millió!) darabot adtak el. A hardverben nem (csak) a processzor, hanem az egész áramkör-vezérlő ÉS a szoftver a kihívás és ármeghatározó.
És ebben az a szép, hogy ezt a 4-bites mikrokontrollert a képen (majd meglesz a típusa is) egy-két éve találtam a tönkrement Bosch mikrosütőmben, ami nem is a legolcsóbb - de a primitívségük miatt, hogy pl. még egy hang ki-bekapcsolási, vagyis többnyire a legegyszerűbb beállítási lehetőségek sincsenek meg ezekben a gépekben, én már tíz éve is azt emlegettem, hogy biztosan azért, mert 4-bites mikrokontrollereket tesznek beléjük. Csak azt képzeltem, hogy ötven éves készletekből. : -) Így azért életszerűbb.
Bővebben: Link Stm32 hajtja, ez pontosan úgy olcsó ahogy bárki elképzelné. Semmi fpga meg ilyenek. Többi részéről is találhat videót aki akar. Igaz iráni de van szerintem nekik is saját gyártmány hasonló eldobható. Itt van mellettem egy mosogatógép panel, stm32 alapon. Ettől függetlenül én sem gondolom hogy szükség lett volna ilyenekből bányászni, max ha nagyon hirtelen kellett.
Kedves Sonajkniz!
Sajnos vélhetően még pár napig eszetlenül feltüzelt politikai hangulat uralkodik, mindenkinek mindenről a politika, választás és pártok asszociációja ugrik be. Ez szomorú, de sajnos a hozzászólásod is politikai és választásos reakció láncot indított el. A hozzászólásodra érkezett politizáló válaszok és az emiatt kapott számtalan moderálási kérelem okán, még ha nem is tehetsz róla és nem hibáztál, de a hozzászólást eltávolítottuk (Tiedet és a rá érkezett válaszokat is). Igen, jól olvasod, bár nem hibáztál a hozzászólás írásakor, de ennek ellenére esetenként olyan indító hozzászólásokat, melyek végül indulat cunamit váltanak ki, a moderátoroknak akkor is törölniük kell. Nagyon reméljük, hogy hamarosan alábbhagy az újra feltámadt politikai "lelkesedés" és visszatér minden a pár hónappal ezelőtti fórum kommunikációs nyugalom irányába. Most sajnos a kis parázsból is erdőtüzet fújnak, mindenki hiper érzékeny a témára. Nagyon köszönjük a türelmeteket!
Kihal ez a forum is. Sajnos ez van vasárnap után….
Ja, ezt már el is felejtettem. Kérdés, hogy drónokról volt-e szó vagy inkább komolyabb fegyverekről. A hírekben szerintem általános fogalmak szerepeltek: katonai hardverek, harceszközök, általában a hadsereg felszerelései. Nagyon nem voltak életszerűek a mosógépek... : -)
Ennek most pont nem látom az összefüggéseit az amúgy valóban katasztrofális eredménnyel. Eddig itt azért mindig bőven volt közönség, író is és olvasó is, csak nem mindig, minden pillanatban ugyanannyi.
U.I.: Én nem haragszom az esetleges törlésért, tudatosan utaltam, amire utaltam. A hozzászólás módosítva: Sze, 17:51
Az lehet, hogy itt meg lesznek irok, csak a kérdés érdemes-e ….
Idézet: „itt meg lesznek irok” Akkor ne irokj.
Sokáig a 4-bitesek eladása 20-30x-os volt a világon a 8-bitesekhez képest. Egyszerű, biztonságos csíkszélességgel gyártható évtizedek óta, bevált csapaton nem változtatunk, a legnagyobb előnyük, hogy könnyű beledobni a LED vagy VFD meghajtókat!!!, mivel nem 1.8-3.3V-on görcsölnek, ha jól tudom azok még HMOS tech.. Aztán jött a RISC, távirányítóban 32-bites RISC ketyeg SO8 tokban, de pár napja céghírdetésben 8051 magra keresnek programozót. MCS51 mag nagyon megy főleg kínában; 71Ft-ért vettem, elég jó, veri a 8-bites AVR-eket. STM32 család viszont verhetetlen lett, gombokért csodát kaphat az ember. Egyre nehezebb választani, ha kiadják a fő szempontot a fejlesztőcsapatnak : "óóóócsóóó legyen, tegnapra".
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Kb. semmiről...