Fórum témák
» Több friss téma |
A mai világba már lehet ki kellene találni egy olyan eszközt, amit bedugok a konnektorba az ilyen zajforrások mellé, azt legalább jelezné, mire számíthatok tőle. Legegyszerűbbnek egy soros kiskapacitású kondenzátort, meg egy megfelelő teljesítményű égőt gondolnám. Ha valami túl sok nagyfrekis zavart termel, azt szerintem jelezné. Még nem próbáltam milyen érzékeny lehet, de szerintem működne. Az hogy új nem jelent semmit. Ha egy bizti búg annak vagy van külső oka vagy rossz. A te dolgod max annyi lehet, helyik alkatrészben bízol jobban, ill melyiket tudod tesztelni.
PC tápot vizsgáltam. Egyszerű dugaszos teljesítmény - fogyasztásmérőt tettem elé. Kondenzátoros előtétes táp van benne. Pillanatok alatt elpukkant a Zenere, diódái, meg még néhány apró alkatrész. Szerencsére könnyen lehetett javítani. A PC tápban az egyik puffer lenullázódott, amiatt jutott vissza a kapcsolóüzemű zavar. Már nem emlékszek rá, volt-e benne zavarszűrő, de ekkora energiát az se tud semlegesíteni.
Munkatársam egérriasztóját végezte ki rendszeresen az egyébként "jól" működő kerékpártöltő....
Idézet: Ha a töltő számára védőfölddel rendelkező dugaljt szereltél fel, akkor hiába kettős szigetelésű a töltő, a dugaljhoz ki kell építened a védőföldet is.„A roller töltőhöz a földelés felesleges mivel a töltő kábele nem földelt.” A C16 a vezeték elején van a lakásban a B6 meg a dugalj mellett? Alapesetben kerülni kell a "végén" beépített túláramvédelmet, miért nem a lakásban építetted be az egy kisebb értékű kismegszakítót a leágaztatásához? Idézet: „MSZ HD 60364-4-43:2010 433.2. A túlterhelésvédelmi eszközt azon a ponton kell elhelyezni, ahol a keresztmetszet csökkenése, a vezeték anyagának, szerelési módjának vagy szerkezetének a megváltozása a kábel vagy vezeték terhelhetőségében csökkenést okoz, kivéve a 433.2.2. és a 433.3. szakasz szerinti eseteket. 433.2.2. A túlterhelésvédelmi eszköz a védett vezető mentén bárhol elhelyezhető, ha az eszköz és a változás helye (keresztmetszet-csökkenés, a vezeték anyagának, szerelési módjának vagy szerkezetének változása) között sem leágazó áramkör, sem pedig csatlakozóaljzatok nincsenek és a következő két feltétel egyike teljesül: a.) a kábelek vagy vezeték el vannak látva a 434. fejezet követelményeinek megfelelő zárlatvédelemmel. b.) ...” A kismegszakítókban van egy 10-20 menetes tekercs a zárlati kioldónak, a menetek közötti rezgés lehet hogy hallható a névleges áramhoz közeli terhelésnél. De ennyit a töltő csak nem vesz fel folyamatosan. Lehetséges hogy nagyobb áramimpulzusokat vagy felharmonikusokat generál és azok okozzák a hanghatást.
Alapesetben ez nem szabadna hogy gondot okozzon, mert minden villamos készüléknek meg kellene felelnie az EMC követelményeknek, ami korlátozza a zavarkibocsátást és a zavarra való érzékenységet is.
Gondolom ott a probléma hogy a töltőt "kínai szabványok" szerint tervezték. Idézet: „A túlterhelésvédelmi eszközt azon a ponton kell elhelyezni, ahol a keresztmetszet csökkenése, a vezeték anyagának, szerelési módjának vagy szerkezetének a megváltozása a kábel vagy vezeték terhelhetőségében csökkenést okoz, kivéve a 433.2.2. és a 433.3. szakasz szerinti eseteket.” Te idézted ezt. A helyi szerelőnek, üzemeltetőnek a feladata eldönteni, hogy bármilyen okból szükség van-e a + védelemre. Egyébként gyakori, hogy falra szerelt elosztó dugalja elé kismegszakítót tesznek. Ha több van rajta, mindegyik elé külön. Ilyen kész szerelvényeket is lehet kapni. Pár napja kaptam egyet. Simontornyai őskövület. VízforralóEgy vízforralót hozott egy ismerős, hogy nem működik. A hálózati dugasz volt rossz, kábelcserével jó lett.De nem ez a lényeg, hanem a működése. Teljesen műanyag, fél literes, a súly kb. 10 dkg. NINCS benne semmilyen fűtőelem, sőt semmi sem. A hálózati kábel két szegecsre van kötve, egymástól 2 cm-re. A szegecs túloldala a víztérben van, 5mm átmérővel, az egyiken kis fémlemez. Semmi más. Víz nélkül nyilván szakadást mutat. A vizet nagyon gyorsan forralja fel, kb. 1500 W a teljesítmény felvétele. A felirat az alján törökül van. De semmi feszültség, vagy áram adat. Utazáshoz biztos hogy jó, de kész életveszély. Ki látott már ilyet?
Nem láttam még ilyet, de kalapáccsal javítandó, még akkor is, ha az ismerős nagyon megharagszik érte. Ha nagyon-nagyon-nagyon jó ismerős, akkor vegyél neki helyette egy biztonságosat. Különben egy halál esetén magyarázhatod a bíróságon, hogy mit rontottál el a szerelésekor, mint villanyszerelő.
Szia!
Ezek léteznek gyáriban is! A közel keleten , Ázsiában teljesen megszokott berendezés. itthon; Pékségekben gőzfejlesztóként . A lakásokban "villany kazánként" de labor felszerelésben "vizdesztillálőként " is. Persze azért az érintésvédelmők kicsit jobb --Bár a villanykazánról sokat olvashattunk. Még a FI/RCD relét se birta ! A hozzászólás módosítva: Sze, 20:23
Honvédségnél két borotvapenge hasonlóan.
![]() Hideg vízben lábat mosni nem kellemes. Alumínium lavórba lógatva gyorsan melegít. A hozzászólás módosítva: Sze, 20:25
Idézet: Magyarországon vagyunk. Nem értem, miért kell mindig más országok "szokásaira" hivatkoznod.„A közel keleten , Ázsiában teljesen megszokott berendezés.” Idézet: Azokra gondolsz, amelyeket kitiltottak a piacról éppen a veszélyességük miatt? Ha jól emlékszem, csoda orosz találmányként hivatkoztak rá.„A lakásokban "villany kazánként"” Idézet: Háztartási eszközről van szó. „Pékségekben... labor felszerelésben...”
Szia!
Talán azért hivatkozok rá ---Mert az egységes EU-s IEC (MSZ HD ? ) 60364 szabvány is igy rendelkezik ;Magyarországon angol nyelven hivatalos! Az előirásai is 16 féle nemzeti eltéréssel , azonosak stb,,,,stb... De,hogy pontosak legyünk; Milyen szinű lehet a Nulla vezető--és a fázis ? Szóval nem biztos, hogy kalapáccsal kell javitani......s hány elitélt villanyszerelő van a börtönökben? Amugy Én sem fognék bele --egy" ilyen javitásba " A hozzászólás módosítva: Sze, 20:57
Szia!
Ehhez; "Magyarországon vagyunk. Nem értem, miért kell mindig más ...." Irtam a magyar helyzetről a véleményemet... Szóval hagyjuk --Te ugy nézed ---Én meg igy .
Nekünk is van egy, fogalmam sincs honnét, de még soha nem volt használva.
Anno a honvédségnél parafadugóba vágott zsilettpengével is forraltunk így vizet. Persze hogy életveszélyes. Ne legen bedugva amikor vizet töltesz bele.
Úgy írta a kérdező, hogy betett egy C16-ot a 0,75mm2-es áramkör leágazásába a lakásban. Ez viszont túl nagy, maximum a zárlatvédelmet biztosítja. Kivételes esetben lehet a túlterhelésvédelem a leágazó áramkörben máshol is, de mindenképpen egyszerűbb és az a legmegbízhatóbb ha a lakásban, a leágazásnál lévő védelem egyben mindennek megfelel.
Gondolom nem bonyolította túl és nem csatlakozótábla, hanem csakis egy dugalj került a pincében a falra. Csatlakozótábla esetén mindig úgy választom meg a védelmet, hogy a betápkábelt is teljeskörűen védje. Ha van benne 3x16A-es 3F dugalj és 3db 1x16A-es 1F dugalj, akkor a max névleges árama 32A lehet, de az előszerelt kombinációknál egy minőségi gyártó megadja a tervezett egyidejűséget is pl. Mennekes, ez sokszor nem 1-es, az áramvédő árama miatt nem mindegy. Az áramvédők a legtöbbször a csatlakozótáblában vannak, így a kábel kapacitív árama nem terheli feleslegesen már a leágazásnál. Az áramvédő után ahogy írod általában minden dugaljnak saját kismegszakítója van. Hogy ne kelljen a munkásoknak az elosztóban turkálni, ezért a betáp mondjuk 10mm2 és kap egy 35-40A gG olvadóbiztosítót, ami teljes mértékben szelektív a C16-sokkal. De ha 3x32A-es dugalj lenne benne még az ahhoz tett C32-vel is kb 85%-ban szelektív egy 40A gG. De ezek a csatlakozótáblák már inkább 16mm2-es betápot kapnak és 50-63A-es biztosítást.
Az ionkazán nevű csodát szerencsére "betiltották" Magyarországon.
Vége az ionkazánok aranykorának! A leválasztás nélküli fázisfeszültség direkt bele van vezetve a vízbe, ami szennyezéstől függően vezetőképes kapcsolatban van a fémes tartállyal és csövekkel... amik jobb esetben földeltek, ezért csak az áramvédő fog megszólalni. Rosszabb esetben a vízcsöveken és csapon keresztül a testben záródik a vízmelegítő áramköre. Fun fact: Nagyban működik! Nem egy helyen van beépítve az iparban 10-50MW-os elektromos kazán, ami középfeszültséggel üzemel. Úgy tudom ezekben semmiféle fűtőszál nincs, hanem a tartály tetején lévő három rozsdamentes KÖF elektróda áll a tartály vizében, a fűtési teljesítményt pedig a külső szivattyúval a vízszint révén szabályozzák. Most terjed el a földgázról való leválás miatt, cserébe csak be kell ruházni pár plusz atomerőműbe hogy legyen villany. PARAT
Régi cégem épületében bontották az XX éves klímákat. A száraz levegő automatikus párásítását közvetlen fűtésű gőzfejlesztőkkel oldották meg. A 3 fázist rozsdamentes pálcákra tűzött lyukacsos lemezekre vezették. A fogyó víz utánpótlása felülről történt a műanyag elpárologtatókba. Nem érintkezett feszültség alatt lévő résszel, csak több műanyag "szakaszoló" után.
Ennek megvolt a hivatalos engedélye is.
Na ilyesmire gondoltam. Ne legyen alaptartozék a 2m-es földelőrúd meg egy 5 kilós kalapács.
Egy jól megtervezett kempingben le lehet fektetni a 10-es köracélt és kiállásokat készíteni a csatlakozódobozoknál hogy csak rá kelljen csavarozni a lakókocsiból a vezetéket. De szerintem ez nincs kötelezően előírva. Földelő szondaHali!Hallott e már valaki arról, hogy a horganyzott földelő szondát ki akarják vezetni a használatból. Helyette, csak rozsdamentes kór anyagból készült földelést lehet alkalmazni, az is ha lehet kereszt szelvényű legyen, ( + ) a nagyobb érintkező felület végett. A magyarázat/érv az, hogy a horganyzott anyag évek múltával el szulfátosodik a nedve talajban, és funkcióját veszti. ???
Szia!
Ezt elég sok kereskedő sugalja +a Facebook . A többit meg meglátjuk...... Ui; azért máshol (itt az EUban )3...5 db földelőrud is szokásos egy földelésnek.1,5...3m es oldal távolsággal. Tehát lenne előzmény.
Szia!
Na igen ezt szerelték le ! Az az 5-10 kg-s kalapács már a régmúlt. Helyette 1 vödör viz és a HILTI (v. bármelyik másik )tipusú vésőkalapácsal rezegtetve lenyomni . kb 10X gyorsabb is!
Kis gödör, bele víz, aztán a nyárs kézzel belebök, kiemel bele bök .... kb 10-15 perc minden eszköz nélkül egy 3-4 méteres nyárs. Jó kötött fekete föld. Kalapáccsal csak szétverni lehet a csövet felénk.
Szia!
Nálunk ezzel a módszerrel 30--50cm-e földelést tudsz "lenyomni " Szeretem a vizszintes földelőket 1-2 ruddal. De Szerencs környékén már működne , homokos talajnál meg a slag csövet is le lehet nyomni pár métert(ha folyik a viz )
Nálunk is 30-40cm, ameddig lemegy
Csatoltam képeket - a szennyvízcsövet vezettük. Kétkezes bontókalapáccsal 15 méteren keresztül. A hozzászólás módosítva: Szo, 22:12
|
Bejelentkezés
Hirdetés |