Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   136 / 136
(#) ha6qt válasza proli007 hozzászólására (») 6:24 /

Igen, most amikor szétkaptam, első dolgom volt, hogy megnézzem, nem a csúszósaruk lötyögése miatt melegedett-e el az egész. De nem, minden szoros és fémtiszta a saru alatt.
A melegedés egyértelműen a hőkorlátozó belsejéből jön, mert a hőkorlátozó műanyag burkolatának a középpontja a legmelegebb, itt volt, hogy a hőmérő akár 145 fokot is mutatott.

Sajnos a vizes rész karbantartását nem merem még megcsinálni, azt évente mindig egy szaki csinálja, úgy tűnik, neki nem terjedt ki a figyelme a vezeték kötegre.

Nem tudom, lehet-e ilyet kérni Hobbielektronikán, de ha van javaslatotok kifejezetten jó alkatrészboltba Budapesten, légyszi írjátok meg privátban. Terveim szerint az Orczyba megyek ma délelőtt.

Egyébként most, hogy adódott ez a kis probléma, megnéztem kíváncsiságból milyen új bojlerek kaphatóak. Hiába nagyon jó ez a régi bojler, egy felújított fürdőszobának sajnos nem a legékesebb tárgya. Állítólag a Hajdu Aquastic Flat elég jól sikerült, száraz fűtőszálas is. Amúgy is terveztem már átállni vezéreltről nappalira a bojler tekintetében (nagyon kevés áramot fogyasztok, a számlában mutatkozó különbség nem gond). Csak az a sok elektronika ne lenne benne, érintőgomb, Wifi, elektronikus vezérlő panel, stb., mert azt tuti nem megyek be megvenni 2000 Forintért az Orczyba, mint a jelenlegi bojlerhez bármit.
(#) proli007 válasza ha6qt hozzászólására (») 6:37 /

Ha egyértelműen a hőkorlátozó a meleg akkor annak kontaktusa nem jó. Nekem csak a régiekkel van tapasztalatom. Minden második évben vízkőtelenítem. Páros évben a leányomét, páratlanba az enyémet. (Ez persze használat és víz függő is.) Már kétszer cseréltem kábelt az elmúlt 15 évben. De én nem válok meg ezektől, míg a tartály bírja. Mert ahogy olvasom az újak messze nem ilyen tartósak és szinte minden kapható bele. Nem is állok neki, míg mindenhez nincs ptalkatrészem..
Normál esetben a víz leeresztése tart a legtovább. Nálunk a pincében van mind kettő, kinézete helyigénye nem számít.
Anno én is átkötöttem a normál hálózatra, hogy bármikor legyen meleg víz, de vissza kellett kötnöm a kvóták miatt..
(#) Bakman válasza ha6qt hozzászólására (») 6:52 /

Idézet:
„Állítólag a Hajdu Aquastic Flat elég jól sikerült”
Nem mindenki szerint: Bővebben: Link. Egy-két negatív véleményből le lehet szűrni, mire számítson az ember.
(#) ha6qt válasza proli007 hozzászólására (») 6:56 /

Így néz ki a hőkorlátozó kiszerelés után, a lenti képen, viszem mintának a boltba. Így, fényben mégsem tűnik teljesen fémtisztának a csatlakozás, de kicserélem mindenképpen, a vezetékkel együtt, nekem megér a nyugalom 2-3000 Forintot.
Ha már kicseréltem, szétszedem kíváncsiságból a régit.

Nekem azért mindegy a kvóta, mert nappalin fogyasztok kevesebbet, vezéreltről nálam megy két kis méretű hőtárolós kályha is. Eddig mindkét évben belefértem mindkét kvótába. A nappali fogyasztásom töredéke szokott lenni a vezéreltnek, így nem gond, ha a nappali lesz több. Sőt, még örülnék is annak, ha bármikor bekapcsolhatnám a bojlert. Sokat utazom el, néha hetekre, ilyenkor mindig lekapcsolom a villanyórákat. Amikor hazaérek általában nem aktív a vezérelt, várhatok, amíg nem kapcsol a központi állomás. Sokkal jobb lenne, ha hazaérnék, és rögtön kapcsolhatnám a bojlert.

Jól látod, miért nem merek az új bojlerbe belevágni. Csodaszép a külseje, talán a Wifi is jól jönne néha, de ha egy érintőgombos vezérlést kellene cserélnem, égnek állna a hajam.
A hozzászólás módosítva: 6:57

Bojler_2.jpg

(#) proli007 válasza ha6qt hozzászólására (») 7:25 /

Sajnos a vezetékerek bevonata és a szigetelés "egymásnak esik". Ez korrózióval jár, ami kiterjed a csatlakozó beroppantására is és kész a melegedés. Nem igazán értem, hogy a régi villanytűzhelyben hőálló vezeték és hőálló csatlakozó volt. Itt miért nem lehet/lehetett olyannal dolgozni? Én egyébként a bojlerbe 1800W-nál nagyobb betétet nem teszek. Azokkal nem volt gondom. Kisebb áram, kisebb baj. Sajnos az alaplapok is egyre vacakabbak. Azt mondják, "zománcos", aztán nitrózománc. Nálam a zománc, az a tűzzománc. Volt olyan, hogy hullámos volt a tömítő felület. Szemre nem észrevehető, csak ha már tudod mit-hol kell nézni.
(#) ha6qt válasza proli007 hozzászólására (») 8:54 /

Na úgy gondoltam, hogy ha már szabin vagyok, akkor veszem a bátorságot, és szétszedem a vizes részt is, életemben először. Milyen jól tettem, az anód épp elfogyott, és ha jól látom, a fűtőszál réz bevonata is lekopott. Úgy gondolom, hogy nem sajnálom a pénzt, és megveszek mindent:
Új alaplap, új fűtőszál, anód, tömítések, új csavarok. Plusz az eredetileg tervezett hőkorlátozó és vezetékköteg. A fűtőszál eredetileg 1,8kW-os, lehet teszek bele kisebbet, ha van az Orczyban, így talán az elektromos kapcsoló alkatrészek (pl. Termosztát) is jobban bírják majd.

A kérdésem csak annyi volna, hogy mit gondoltok a belsejéről. Elmegy ez még pár évet, vagy azok már ott olyan korrozió foltok, ami miatt nem szabad rá költeni? Mintha a függőleges varrás nem volna rendben. Ronggyal belenyúltam, kitöröltem-itt ott, a göbökben felakad a rongy. Ha kicsit is kérdéses a dolog, simán rendelem az új bojlert, rá van szánva a pénz, nekem fő a biztonság és az üzembiztosság.

Érdekességképpen odatettem egy képet a kijött vízkőről, ez kb. 14 hónap, beledobtam a fürdőkád dugóját összehasonlításképpen.
(#) proba válasza ha6qt hozzászólására (») 9:35 /

Régebben a bojler testet akkor cserélték, ha alul a tömítés már nem zárt rendesen, vagy kívül vállalhatatlan lett a kinézete. A tároló része régen szerintem nem ment tönkre. Az újaknál persze akár más is lehet.
(#) ha6qt válasza proba hozzászólására (») 9:44 /

Nekem úgy tűnik, hogy ez a perem még vállalhatónak tűnik, nem rozsdás, illetve nem is kráteres.
(#) granpa válasza ha6qt hozzászólására (») 9:50 /

Ez a bojler még ennyi időt elmegy. A fűtőbetét is rendben van még.
A hőkorlátozó belső érintkezői elvástak, attól a melegedés. Csere.
A hozzászólás módosítva: 9:51
(#) erbe válasza ha6qt hozzászólására (») 9:58 /

Szép tiszta, újszerű a bojlered.
Néha belefutottam olyanba, a betétet úgy kellett ide-oda mozgatással kiráncigálni. Jött utána másfél vödörnyi vízkő. Még az az anód is elment volna néhány évet. A fűtőbetéten soha nincs rézbevonat. Az vagy réz (ami számomra felelőtlenségnek tűnik) vagy rozsdamentes anyag.
Már leírták a teendőket, használd egészséggel még 10-20 évig!
(#) ha6qt válasza erbe hozzászólására (») 10:18 /

Köszi szépen mindkettőtöknek a hasznos megerősítést!

Ezen a réz fűtőbetéten most elgondolkodtam. Ha jól látom, semmi más réz alkatrész nincs a bojleremben, a vízvezetékek is acél csövek, tehát ha a mostani acél fűtőbetétet kicserélem rézre, akkor nagyobb esélyem van beindítani az elektrokémiai korróziót, ami tényleg nem jó.
Csak a lenti képen látható színeződés miatt gondoltam rézre. De akkor lehet az csak korrózió.

Akkor ha esetleg beállítom ecetbe az alaplapot, lejön a vízkő, így kicserélem utána az anódot, érdemes megmenteni ezzel az alaplapot és ezt a fűtőbetétet? Az alaplapot csak az elektromos vezérlés felőli rozsdafoltok miatt akartam cserélni. Talán eredeti alkatrészek.
Most láttam, hogy az eredeti alaplap ára 15.000 Ft, ami már viszont esztelen rablás
(#) granpa válasza ha6qt hozzászólására (») 11:37 /

Azok a rozsdafoltok tovább bírják, mint az új alaplap. Megpucolod és kész. A fűtőbetét viszont még nagy jól néz ki. Lepiszkálod a vízkövet és mehet tovább.
(#) KU202M válasza ha6qt hozzászólására (») 12:00 /

Engedd meg, hogy én is beleugassak a dologba. Szokásom szerint kritizálni és ellentmondani fogok. Nálunk 100 éve Hajdu "villanybojler" - rendes nevén forróvíztároló - van a háztartási meleg víz biztosítására. A mostani 120 literest 2003-ban szereltem fel. Évente vízkőtlenítem, cseréltem már benne anódot és fűtőbetétet is. A fűtőbetét nálam réz. De ettől nem tapasztalom azt, hogy beindult volna bármilyen korrózió. Viszont amit a képeiden látok, az egy kicsit elszomorító. Az alaplapnak és a csavaroknak egyáltalán nem szabadna rozsdásodni, és a tartály belsejében is megindult már a folyamat a kilyukadás felé. A tartály belső felületén egybefüggő zománc felületnek kellene látszani. Ahol látszik a rozsdásodó varrat, ott ki fog lyukadni, vagy már ki is van, ugyanis az alaplap és a csavarok a szivárgó víztől rozsdásodnak, és simán lehet, hogy már pici lyukak vannak a tartály varratainál, és a szgetelés alatt szépen leszivárog a tartály falán. Vagy az alaplapi tömítésnél szivárog. Én a helyedben először csak a tömítést cserélném ki és feltöltés után megnézném, hogy hol szivárog. Szerintem a zománcréteg sérült.
(#) KU202M válasza KU202M hozzászólására (») 12:39 /

Amit leírtam, tapasztalatból mondtam.
(#) ha6qt válasza KU202M hozzászólására (») 18:14 / 2

Semmi gond, sőt, én mindenben szeretem a kritikus hangnemet, az tudja igazán felhívni a figyelmet arra, hogy mi nincs rendben.

Éppen azért írtam ide a fórumra, mert én is láttam, hogy a függőleges varraton rozsdásodás látható a tartályban, illetve nekem sem tetszett az alaplapon lévő rozsdafolt. A korrodált csavarokról pont azt gondoltam, mint te, valószínűleg korábban víz jutott az elektromos részbe. Lehet a burkolat alatti pára ölte meg lassan a hőkorlátozót is.

Igazat megvallva mindig megbíztam a karbantartós szakiban, viszont mindig is feltűnt, hogy azon kívül nem csinált soha semmit, hogy szétszedte a bojlert, kikotorta a vízkövet, majd új tömítéssel összerakta. Soha nem láttam, hogy pl. lámpával belenézett volna a tartályba, vagy lekaparta volna a vízkövet a tartály peremről, hogy a gumi tutira felfeküdjön.
Szerintem annak van a legnagyobb esélye, hogy a tartályperemen az utolsó tisztításkor vízkő maradt, nem feküdt fel rendesen és csöpögött mellette. Ezt abból gondolom, hogy a régi tömítésen vannak ilyen berágás nyomok.

Én a tartályt teljesen tisztára töröltem, a peremet is többször ecettel lemostam, amíg fémtiszta nem lett. Új alkatrészekkel összeraktam, azaz alaplap, fűtőbetét, anód, hőkorlátozó, vezetékek, tömítések, illetve még a tartályperem csavarokat is kicseréltem, mert zavart, hogy oxidosak. A csavarokat és a csatlakozásokat vékonyan bekentem villanyszereléshez is használt szilikonzsírral. A termosztátot meghagytam, mert az hibátlanul kapcsolgat, és amúgy baromira drága. Egyelőre jól működik, csöpögésnek nyoma sincs, a burkolatot holnap rakom fel, addig kiderül, ha megjelenne bármennyi csepegés. Innentől bírja, amíg bírja, ha esetleg elpisili magát, akkor rendelek egy újat.

Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólását!
(#) erbe válasza ha6qt hozzászólására (») 19:40 /

Nagyon szép, tiszta munkát végeztél. Sokunknak nincs erre lehetősége, mert haladni kell, nem ülhetünk ott napokig. Nem tudom, mennyire drága az a termosztát, amit láttál. Utoljára ~1800-ért, előtte 1450.-ért vettem, de most láttam 4000.-ért. Szerintem az nem sok. Egyébként én se szoktam lámpával belenézni. A zuhanyozóval kimosatom (ha van rá lehetőség). Ha független helyen van, ahol nem célszerű szétfröcsögni a vizet, kitörlöm, amennyire bírom. A tömítés helyét persze amennyire lehet, letakarítom és megy minden a helyére. Egy időben a javító vezetékkészlet nagyon silány volt. A csúszósaruk fellazultak és pörkölődni kezdtek. Amit legutóbb hozott az egyik szomszéd, már nagyon jó volt.
Következő: »»   136 / 136
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem