Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is! Akkutöltők szétválasztásaSziasztok!Adott egy XIAO nRF modul, amin van USB-C csatlakozó, és egy akku csatlakozó. Normál üzemben az akkuról működik. Az usb csatlakoztatásakor tudja tölteni az akkumulátort. A töltőáram maximum 350 mA lehet, ez nagyon lassú töltést eredményez, ezért beépítenék egy TP4056 töltőt ami a modul USB csatlakozójáról kapná az tápot. Viszont úgy gondolom, érdemes lenne ilyenkor leválasztani a XIAO modulra épített töltőt. Szerintetek a rajzon szereplő megoldás jó lenne, vagy nincs szükség a modul leválasztására?
Valami mindenképpen kell, hogy a plusz töltő modul ne táplálhasson rá a XIAO akku csatlakozására mikor tölt.
Én is így gondolom, ezért rajzoltam be a mosfetet ami lezárna, ha az usb-n megjelenik az 5 V. Ha megszűnik az 5 V akkor a 2k2 gnd-re húzza a gate-et, és összekapcsolja a modult az akkuval. Az ellenállásértékeket csak találomra írtam, 2k2 helyett 4k7 jobb lenne, úgy gondolom.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:02
Szerintem nincsen szükség a töltők leválasztására. Nyugodtan kipróbálhatod, akár két TP4056 párhuzamosan kapcsolásával. Akár akkuval, akár anélkül. Semmi gond nem lesz.
Mert mi történik, ha az egyik akkutöltő kimenetére magasabb feszültség kerül? Nem tudja a töltő, hogy az honnan jön, de ha magasabb a fesz, mint a teljesen feltöltött akku kapocsfesze, akkor lekapcsol róla. Annyi fog történni, hogy ha mindkét akkutöltő tölti a cellát, akkor az egyik vélhetően előbb le fogja kapcsolni a töltő áramot, mert valószínűleg nem ugyanakkora feszültségre töltenek, a gyártási szórás miatt. Így az utolsó 1-2 százalék kapacitást már csak az egyik töltő fogja beletolni.
Ha két töltő párhuzamosan kapcsolva tölt egy cellát, akkor hogy lehet különböző a kimeneti feszültségük?
Hello! Nem arról beszélt Máté! Mind két töltő azonos feszültséget lát, de a töltőáramkörök végfeszültsége nem lesz egyforma. Így amelyiknél az akku feszültsége eléri ezt az értéket, leszabályoz és már csak a másik töltő fog áramot adni. Amelyiknek beállított töltési végfeszültsége magasabb.
Megértettem. Azt hiszem, nem való már nekem ez a fórum, megöregedtem.
Erősítő 12 Voltos triggerSziasztokEgy erősítőhöz szeretnék esphome alapon egy 12 Voltos triggert. Nem találok hozzá semmi sztenderd leírást. Mivel nem vagyok profi, egy relé modullal meg tudnám oldani. A kérdésem az lenne hogy a pozitív vagy a negatív ágat kapcsolgassam a relével? Köszi. Üdv.
Szia! Nem biztos, hogy segítség, de ez a cikk hasonló témával foglalkozik: Project 259
A hozzászólás módosítva: Pé, 15:59
Melyik volt mi?Ezt olvasom egy transmitter/receiver áramkör pár leírásában:Working Voltage DC3.3~5V Operating Voltage DC 3V-24V Ez mit jelent? 12V mehet rá?
Két külön modulról beszélünk?
LM74610 teszt, ideális dióda teszt, komparátorÜdv!Az alábbi kapcsolással tesztelgetek aliexpressről rendelt, szerintem kamu/fake/counterfit LM74610-es ként hirdetett modulokat. Röviden: A kapcsolásom célja, hogy az indikátor LED akkor kapcsol be (villan fel) ha a DI után magasabb feszültsége jelenik meg mint a DI előtt. Még a VoltMeter2 is erre szolgál, ami 10-12Vig is felmegy. 9 és 12V-al tesztelem. A LED eddig minden modulnál, hol rövidebb (100as milisec) hol jóval hosszabb (akár másodpercek) ideig világit. A gyártó datasheet-ben csak VSSOP8, azaz csak 8lábas kivitelben kapható. (LCSC, mouser, digikey szintén). Ezért is erős a gyanúm, hogy nem igazi a chip. (Mise után okosabb a gyülekezet.) Ez a kapcsolás erre a tesztre jó? (Találkozott valaki LM74610 6lábas chippel?) SB
Helo.
Nem lehet hogy lm74700 van rajta? Ugyanazt csinálja de 3.2-65V tartományban működik és van belőle 6lábú.
A rajzot most nézem de egyáltalán nem azt csinálja amit elvárnál tőle. Igazából nem nagyon látom át az értelmét az egésznek. Az ideális dióda után meg nem lehet nagyobb feszültség mint előtte, annak csak annyi a lényege hogy nem esik rajta 6-700 millivolt mint a mezei szilícium egyenirányító diódán, ezzel csökken a veszteség. Hanem e helyett egy mosfetet vezérel aminek a nagyon kis értékű rdson on eső feszültség szorozva árammal lesz a vesztesége.
Elnézést rohantam és két hibát is ejtettem a rajzomban.
A 12V-os részt nem irtam/rajzoltam le érthetően. A voltmeter1-re (DI után és R2 előtt) rákapcsolom a 12V-os forrást. Ekkor csak Voltmeter1-en lehetne 12V a Voltmeter2 pedig 9V-ot (minusz D1 esése de most csak az elvi részt nézzük). Ha ezt kapom akkor a test sikeres, a DI nem engedi át az áramot. Ha Voltmeter1-en 9Vnál magasabb feszültség jelenik meg akkor én hibásnak minősítem az ideális diódát. Ez a helyet eddig 8-ból 8nál. Mindegyiknél magasabb feszültség jelenik meg mint 9V. Ami hibás volt még az előző rajzban, az a R15 "megtáplálása". A rajzon DI után volt bekötve, de DI előtt kell mérnie. (A valóságban így van összerakva, nem a hibás rajzom szerint.) lm74700... Igaz lehet, ebből már én is látok 6lábas (SOT-23-6) jószágot. Viszont itt jön a kérdés. Ha jól működik az dióda modul, akkor nem lenne szabad, ezzel a "primitiv" módszerrel az indikátor led-nek felvillannia és a voltméter2 sem mehetne 9V fölé, stimmel? Mivel ennek az lm74xxx-eknek a "Response to Reverse Polarity" pár uS-ben van megadva az értékük. SB |
Bejelentkezés
Hirdetés |